Glavni gradovi država Evrope kao popularne turistčke destinacije

0

Pravi način da upoznate kulturu Evrope, njenu istoriju, ali i njenu modernost, jeste da se zaputite u obilazak njenih očaravajućih prestonica. Ono što evropske gradove izdvaja od ostalih gradova sveta jeste bogato tradicijsko nasleđe kojim oni obiluju; Evropa je takozvani ‘Stari kontinent’, kolevka nekim od najvećih i najuticajnijih svetskih kultura. Veličanstvenu, obimnu i neprocenjivu kulturu Evrope je teško opisati i definisati, no ona se reflektuje u njenim gradovima i sedištima država, u formi umetnosti svake vrste, običaja, filozofskih učenja, religija, literature, političkih pravaca i nauke.

Koncept evropske kulture se poistovećuje sa znanjima i tradicijama karakterističnim za takozvani ‘Zapadni kanon’, koji je takođe ostavio upečatljiv uticaj i preneo svoje nasleđe na zemlje koje su tokom istorije bile izložene delanju evropskih naroda. Svi ti oblici kulturnih izražaja su marljivo upisani u ulice gradova Evrope.

Upoznati evropske gradove znači upoznati razne aspekte evropske kulturne baštine, njene istorije i njenu popularnu, modernu prirodu. Glavni gradovi Evrope svedoče o davnim vremenima i odišu vekovima života, velikih i prelomnih istorijskih trenutaka, uspona, padova i dostignuća na svim poljima delovanja i mišljenja evropskog čoveka.

Sa druge strane, evropske prestonice su moderni gradovi koji teže da idu u korak sa vremenom, tako da je u njima čest taj, često čudesan spoj istorijskog nasleđa i ere modernosti. Istovremeno su i veliki turistički centri, te nije čudo da se u njima osetite kao pravi građanin sveta i sustretnete putnike sa svih krajeva planete. U nastavku vas vodimo u kratki obilazak nekoliko najlepših evropskih prestonica, koje bi svakako trebalo da obiđete.

ITALIJA, RIM

put-u-rim-avionom-i-autobusom

Veličanstvena mediteranska prestonica će vas osvojiti i preplaviti svojom bogatom kulturom i istorijom. Već sami počeci grada na sedam brežuljaka su legendarni i interesantni, a njegovo dug istrajavanje tokom vekova evropske istorije čine ga zaista vrednim poštovanja. Rim je izuzetno bogat u kulturno istorijesko smislu, počev od spomenika antičkog doba, sve do modernog vremena.

Teško je odlučiti šta da ne obiđete u Rimu, posebno ako se u italijanskoj prestonici zadesite na nekoliko dana; trebaće vam vekovi da se zbilja upoznate sa svim njegovim delovima i oslušnete šta vam tajnovito poručuju drevni kamenovi grada Rima. Rim je pun kvalitetnih restorana neodoljive mediteranske kuhinje, dom izuzetnih muzja i arheoloških lokacija, koje je nedozvoljeno propustiti.

  • Obići: Circus Maximus, Castel Sant’ Angelo, Panteon, Konstantinov slavoluk, Španski trg, Koloseum, Trajanov stub, Rimski forum, Fontanu di Trevi, Trg Venecija, Trg Navona, Baziliku Svetog Jovana Lateranskog, Vatikan.

ŠPANIJA, MADRID

puerta-del-sol-u-madridu

Madrid je grad sa hiljadu lica, grad koji će vas oduševiti neverovatnim spojem istorije i modernih gradskih struktura. To je najviša prestonica Evrope i jedan od najosunčanijih gradova na evropskom kontinentu, oštre i nemilosrdne klime i veličanstvenih prizora.

Madrid je dom jednog od najvećih i najvažnijih evropskih i svetskih muzeja, grad lepih parkova i sunčanih ulica. Istovremeno je i pravi raj za šopingholičare i gastronome, te sve ljubitelje toplog duha Kastilje, te raskošne, bogate i izdašne španske kuhinje.

  • Obići: Veličanstvenu zbirku muzeja Prado, Palatu Komunikacija, Puerta del Sol, Las Ventas, madridsku katedralu i kraljevsku palatu.

FRANCUSKA, PARIZ

putovanje-u-pariz-avionom-i-autobusom

Šarmantni i slikoviti Pariz je jedna od destinacija u Evropi koja mora da se nađe na vašoj listi. To je jedan od najlepših gradova na svetu, koji osvaja romantične duše i sve zaljubljenike u umetnoost, istoriju i modu.

Skrivene iza grandioznih fasada i opčinjavajućih bulevara, tu su zavodljive ušuškane bašte i dvorišta, simpatični kafei i radnjice. Jedna od specifičnosti prelepog Pariza je to što je, uprkos činjenici da je jedan od turistički najprometnijih gradova na svetu, Pariz i grad u kome se puno i intenzivno živi.

  • Obići: Muzej Luvr, Monmartr, Notr Dam katedralu, Jelisejska polja, Ajfelov toranj, Sen Šapel, Trijumfalni luk, dvorac Versaj.

HOLANDIJA, AMSTERDAM

amsterdamski-kanali

Holandska prestonica je i najliberalnija prestonica na svetu. Ako želite da se provedete kao nigde u svetu, a pritom doživite duh jednog čarobnog sedamnaestovekovnog grada, Amsterdam će vas ostaviti bez daha. Izgrađen na stotinama kanala, Amsterdam je pravi umetnički pejzaž i grad koji raduje svojom vrcavom prirodom i nesputanim duhom. Čuven po Crvenoj četvrti i legalnoj marihuani, holandski centar je ipak mnogo više od toga.

To je grad izuzetne istorije i velikih dostignuća, u ekonomskom, kulturnom i umetničkom smislu, kao i u drugim aspektima. On šarmira duhom jednog starog vremena, podsećajući na živopisno evropsko seoce, zbog svojih čarobnih mostova, šarenih fasada i lepih kanala. Najbolji način da ga upoznate jeste da, kao pravi Amsterdamac, sednete na bicikl i provezete se po njegovim živim i veselim ulicama.

  • Obići: Trg Dam, Ledsplein trg, Crvenu četvrt, Rembrantov trg, četvrt Jordan.

VELIKA BRITANIJA, LONDON

tower-of-london-slike

London s punim pravom nosi nezvaničnu titulu ‘glavnog grada sveta’. To je grad koji odiše istorijom i modernošću, koji može da se pohvali znamenitostima od velikog značaja istorijske kulturne baštine, ali i grad koji ide u korak sa vremenom; kratko rečeno, London je grad koji je uvek u modi. On ima najstariju metro liniju na celom svetu i najaktivnija je vazdušna luka na čitavoj planeti, a to su samo neke od interesantnih činjenica vezanih za britansku prestonicu.

Čini se da su mnogi gradovi sveta pomalo ljubomorni na čudesnu i opijajuću moć Londona, koji je po mnogo čemu i manje lep ili udoban od nekih drugih metropola. No, London poseduje poseban šarm i duh, kome je teško odoleti.

  • Obići: Bakingemsku palatu, Piccadilly Circus, Katedralu Svetog Pavla, Tauer, Tauer Most, Trafalgar Square, London Eye, Nacionalnu galeriju, Vestminstersku palatu i opatiju.

NEMAČKA, BERLIN

Glavni grad Nemačke je grad sa mnogo strana, jednako poznat kao prava hedonistička destinacija gde ćete uživati u dobrom pivu i jakoj hrani, te boemskim užicima svake vrste, kao i magnet za sve ljubitelje istorije i izučavanje evropskog kulturnog nasleđa. Osim toga, Berlin je jedan od najsnažnijih kreativnih centara u Evropi, a sve je popularniji i kao porodična destinacija, pre svega zahvaljujući negovanim i bogatim zelenim površinama.

Berlin je grad koji zaista nudi puno toga, od putovanja u daleku evropsku prošlost, do bezbroj aktuelnih i zanimljivih sadržaja koji se održavaju na gradskim ulicama, lepim parkovima i jezerima. Upoznati berlinsku prestonicu znači upoznati jedan poseban duh centralne Evrope, jer on je svedoh brojnih preokreta, grad i slave i poraza, impozantne i opčinjavajuće spoljašnjosti i bogate duše.

  • Obići: Berlinsku katedralu, Branderburšku kapiju, Rajhstag, Muesumsinsel, katedralu Svete Hedvige, Checkpoint Charlie.

AUSTRIJA, BEČ

putovanje-u-bec-i-znamenitosti-beca

Beč je još jedna od popularnih turističkih destinacija u Evropi, grad posebno privlačan tokom božićnih i novogodišnjih praznika, prelepo okićen i raskošan. Za mnoge koji su ga obišli, Beč je pre svega prestonica kulture i lepih manira; nije nikakvo čudo što se i danas koristi izraz ‘bečka škola’, misleći na lepo ponašanje i vaspitanje.

Beč pleni svojom raskošnom arhitekturom i parkovima, no zaostaje u toplini duha za nekim od svojih evropskih suseda. No, to ne umanjuje njegovu lepotu i izuzetan značaj. Međutim, oni koji su odlučili da Beč postane njihova kuća, izuzetno su zadovoljni životom u austrijskoj prestonici. Između ostalog, Beč je jedan od muzički i kulturno najbogatijih gradova sveta, pun živahnih kafića i barova, lepih galerija, radnji i uličnih aktivnosti.

  • Obići: Hofburg, katedralu Svetog Stefana, Trg Marije Terezije, Volksgarten, muzejski kvart, Ringštrase, dvorac Belvedere, dvorac Šenbrun, Prater.

ČEŠKA, PRAG

putovanje-u-prag-u-znamenitosti-praga-kompletan-turisticki-vodic

Zlatni Prag spada u neke od najlepših gradova na čitavom svetu. Grad hiljadu tornjeva i mostova, istinski češki dragulj očarava šarmantnim kaldrmisanim ulicama, prekrasnim starim gradom i trgovima i odiše duhom nekog davno prošlog vremena. U Pragu ćete uživati u ušuškanim pivnicama i ukusnim ljutim kobasicama na Vaclavskom trgu, a o romantici Karlovog mosta je teško pričati bez uzdaha i ljubavi. Prag je prava destinacija za ljubitelje istorije, budući da je to grad sa najočuvanijim srednjevekovnim jezgrom od svih gradova na svetu.

Takođe je i raskošan u pogledu umetničke zaostavštine, raznih naučnih dostignuća i otkrića, a veće radoznalce će osvojiti i svojim gotskim misticizmom. Prag je bio jedan od najvećih centara prosvetiteljstva i evropske nauke, posebno u domenu astronomije i astrologije; češka prestonica je i dan danas pravo blago evropskg baroka, u svom punom sjaju.

  • Obići: Astronomski časovnik, Staro mesto, dvorac Hradčani, katedralu Svetog Vita, Vaclavske namjesti, Parišku ulicu, Klementinum.

MAĐARSKA, BUDIMPEŠTA

Lepa Budimpešta na obalama Dunava očarava i zauvek ostaje u srcu onih koji su je makar jednom posetili. To je grad koji zrači nekom setom i romantikom, duboko utkanim u prelepim secesijskim fasadama, kulama i prostranim ulicama. Budimpešta je jedinstveni miks starih zgrada, katedrala i jevrejskih sinagoga i nasleđa takozvanog ‘gulaš komunizma’. Kroz samo srce Budimpešte protiče veliki Dunav, premošćen različitim i opčinjavajućim budimpeštanskim mostovima.

Sa jedne strane leži ravna i uredna Pešta, sa prelepim gradskim jezgrom, parkm i trgovima, a sa druge strane ponosna Buda tvrđava, što se uzdiže nad mađarskim krajolikom. Ako niste znali, jedno od najlepših dunavskih šetališta u Budimpešti nosi ime po našem glavnom gradu, Beogradu. U Budimpešti se lako nalazi povoljan i udoban smeštaj, hrana je ukusna i veoma pristupačna, a magija grada potpuno neodoljiva.

  • Obići: Trg Heroja, gradski park i Vajdahunjad zamak, Parlament, Buda zamak, Ribarski bastion, katedralu Svetog Matijasa, Dohany sinagogu, Lančani most, Baziliku Svetog Stefana.
Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora