Putovanje u Beč i znamenitosti Beča – kompletan turistički vodič

0

Na lepom plavom Dunavu leži glavni grad Austrije, Beč, još jedna zlatna evropska prestonica i omiljena destinacija ljubitelja evropske baštine, umetnosti, bogato dekorisanih palata i parkova, istorije, prefinjenosti i lepih manira. Beč je grad koji osvaja svojom raskoši, na prvom mestu.

U Beču nećete naići na preteranu užurbanost i napetost, kakva je česta u velikim gradovima. Stanovnici ovog lepog grada su ležerni, ali disciplinovani, pa će vam možda zafaliti naše domaće ‘balkanske’ topline. No, to je samo jedna od slika ovog otmenog dunavskog velegrada.

Sa druge strane, tamo nije neobično čuti jezike naroda iz bivših juguslovenskih zemalja, posebno iz Srbije; na svakom koraku možete da čujete dijalekte naroda iz regiona, pa i da naiđete na kisoke sa balkanskim šiš-ćevapima, pljeskavicama i drugim specijalitetima.

Beč se šepuri na obalama Dunava, čist, sređen i nenadmašno uredan. Slike Beča plene jednom pravom evropskom sofisticiranošću i smislom za lepo; Beč je grad čiste estetike, dojmljiv i bogat, pre svega u arhitektonskom smislu.

Na ulicama Beča nema otpadaka, kao ni pasa lutalica; svi semafori su pažljivo postavljeni, saobraćaj je besprekoran, a postoje čak i odvojena parkirališta rezervisana za dame. Beč je sinonim za bonton i disciplinu, zbog čega se često posetiocima iz drugih krajeva Evrope i sveta doima dosta sterilan, za neke i previše.

No, dosta ljudi iz našeg regiona rado odlazi upravo u Beč da pronađe svoju sreću, te se mnogi dugo ne vraćaju. Prema statistikama, Beč je na trećem mestu po broju stanovnika srpske nacionalnosti i to u čitavom svetu. Naši sunarodnici kažu da u Beču žive lepo i rado se poistovećuju sa bečkim radnim, staloženim i kulturnim ambijentom.

Beč je grad koji posetiocima ima mnogo toga da ponudi, kako onima koji dođu da na nekoliko dana uživaju u njegovoj lepoti, specijalitetima i šopingu, a tako i onima koji su odlučili da austrijsku prestonicu odaberu kao mesto za život. U bečkim klubovima skoro da nema Bečlija i Austrijanaca uopšte; noćni život kao da je rezervisan za stanovnike koji su se tu doselili, iz celog sveta. U tom pogledu, Beč je i grad pravog multukulturalizma. Dok sa jedne strane pleni svojom sopstvenom istorijom i luksuzom, sa druge strane je dom ljudima iz potpuno drugačijih društvenih i kulturnih miljea.

Beč broji nešto više od 1 milion i 800 stanovnika, od čega tek oko 60% čine Austrijanci. Za obilazak ove evropske prestonice je potrebno bar nekoliko dana, no, u Beču se nije teško snaći. Sve lokacije u gradu su uredno obeležene, informacije o prevozu su lako vidljive i dostupne, a ukoliko se i desi da se zabunite, neko će vam rado pomoći i to na našem jeziku.

ŠTA POSETITI U BEČU?

Nekada velika carska prestonica, Beč ne zaostaje za svojim evropskim kolegama u pogledu broja znamenitosti. Kulturni spomenici i nadasve velelepne građevine u Beču se nalaze gotovo na svakom koraku.

Posetioci se sa putovanja u austrijsku prestonicu obično vraćaju puni utisaka i očarani bogatstvom bečkih ulica i arhitekture, raskošnim palatama, zlatnim i istinskim carskim nasleđem. Dom valcera i okrilje nekih od najpoznatijih melodija klasične muzike, Beč je poznat kako po svojoj, pomalo nadmenoj spoljašnjosti, tako i po arijama, sonatama i etidama koje dolaze pravo iz umetnikovog pera i duše.

Ukoliko ste prvi put u Beču, sledi nekoliko najlepših i najvažnijih lokacija za upoznavanje sa ovom prestonicom evropske kulture.

Katedrala Svetog Stefana

katedrala-svetog-stefana-u-becu

Prelepa gotska struktura, Stephansdom, krasi samo središte Beča još od XII veka. Prepoznatiljiva je po visokim tornjevima i stotinama hiljada pažljivo izrađenih crepova sa istorijskim grbovima Austrije.

Katedrala ima 23 zvona, a među njima je i drugo najteže zvono u Evropi, zvono Svete Marije, koje teži čitavih 20 tona. U ovoj katedrali je održana svadbena ceremonija, kao i sahrana, čuvenog Volfganga Amadeusa Mocarta. Katedrala je otvorena za posetioce, sa mogućnošću penjanja na visoki Štefl toranj, sa kojeg se pruža veličanstvena panorama Beča.

Hofburg palata

hofburg-palata-u-becu

Dvorac Hofbrug je bio carska prestonica velike Habzburške monarhije sve do kraja Prvog Svetskog rata. To je ogroman kompleks palata i parkova, koji datira još iz XIII veka, a nadograđivan je sve do početka XX veka. Sam Hofburg obuhvata velike bečke i svetski poznate muzeje, a danas je sedište austrijskog predsednika.

Jedna od zanimljivosti hofburške palate jeset to da se u njoj čuva neprocenjiva kruna Svetog Rimskog Carstva. Hofburg obuhvata deo Muzeja istorije umetnosti, Prirodnjačkog  muzeja, muzej Albertina, Muzej papirusa, Muzej globusa, Špansku školu jahanja i druga zanimljiva mesta.

 • Zanimljivost: Jedno od ‘kopalja sudbine’, kojim je, prema hrišćanskom verovanju, rimski legionar Longin, probo rebro Isusa Hrista razapetog na krstu, čuva se u carskoj riznici u Hofburgu. Longinovo koplje je u X veku dospelo u vlasništvo Otoa I, tadašnjeg svetog rimskog cara, premeštano je iz Praga u Nirnberg u XV veku, da bi krajem XVIII veka bilo prenešeno u Beč, kako bi se sačuvalo od revolucionarnih Francuza. Koplje je trebalo da bude vraćeno Nirnbergu, ali se to nije desilo, pošto je Sveto Rimsko Carstvo uz Napoleonov uspon prestalo da postoji. Carske regalije Hofbrga je u Nirnberg vratio Hitler, a smatrale su se nestalim tokom Drugog Svetskog rata. Pronašle su ih američke trupe, a 2003. je testirano od strae stručnjaka. Smatra se da je nastalo u VII veku, no da ima sličnosti koje ga povezuju i sa ostacima iz I veka.

Glavna ulica

Najpoznatija bečka ulica je Ringštrase, Ringstraße, koja, kako joj i samo ime kaže, predstavlja prsten oko centra grada i njegovih najvećih znamenitosti.

Sa ove ulice možete lako obići čuveni Rathaus, Zavetnu katedralu, Palatu Pravde, Parlament, velike parkove i spomenike. Postoji i mogućnost razgledanja bečkog ‘prstena’ tramvajem, linijama 1 i 2.

Trg junaka

heldenplatz-trg-junaka-u-becu

Teško je izdvojiti najlepše bečke trgove, no najveći trg u gradu je Trg junaka, Heldenplatz. Građen je u drugoj polovini XIX veka, kao deo projekta čiji je cilj bio podizanje velikih bečkih muzeja, Istorije umetnosti i Prirodnjačkog muzeja, te delova Hofburga. Južni deo ovog trga je otvoren ka najlepšem parku u Beču, Volksgarten-u, a na zapadnoj strani ga zatvaraju čuvena carska kapija.

Na samom trgu se nalazi nekoliko istorijski važnih spomenika i fontana. Trg junaka je poznat i po događajima koji su predstavljali prekretnicu u istoriji Austrije; tamo je Hitler 1938. objavio ‘anšlus’, odnosno pripajanje Austrije njegovom Trećem Rajhu.

Crkva Svetog Petra

Na mestu današnje Crkve Svetog Petra u Beču stajala je prva crkva u ovom gradu, još u davnom IV veku. Sadašnja građevina potiče sa samog početka XVIII veka, a krasi je veličanstveni barokni enterijer. Zvanično se vodi kao jedna od najraskošnijih bečkih crkava i svakako je vredi obići.

Volksgarten

volksgarten-park-u-becu-slike

Volksgarten je jedan od dva carska bečka parka i nalazi se u samom centru grada. Prvobitno je dizajniran kao park rezervisan za carsku elitu, otvoren 1819., ali je ubrzo otvoren i za javnost. Prekrasan

Narodni park je prepoznatljiv po fontanama, ružičnjacima, spomenicima i zdanjima. Od zanimljivih i lepih mesta koje bi trebalo obići u ovom velikom parku se izdvajaju Tezejev hram, Elizabetin memorijal i Stari paviljon.

Dunavski toranj

Moderni Dunavski toranj ili takozvana ‘Betonska igla’, kako ga bečlije zovu, jedna je od često posećivanih bečkih atrakcija. Dunavski toranj je visok oko 250 metra i nudi izvanredan pogled na čitav grad. Na tornju se nalazi i rotirajući restoran, koji pruža prai potpuni užita u jednom, veličanstven pogled na sve strane prelepog Beča i ukusan obrok.

 • Muzeji u Beču: Prirodnjački muzej, Muzej istorije umetnosti, Muzej Albertina, Muzejska četvrt (Leopold muzej, Muzej moderne umetnosti), izložbeni prostori Šenbrun palate i dvorca Belvedere

Palata Šenbrun

palata-senbrun-u-becu-slike

Veličanstveni Schönbrunn često porede sa francuskim Versajem. Šenbrun palata je omaž baroknog stila, sa svojih skoro hiljadu i po prostorija. Dugo je bio letnje odmorište vladara Habzburškke monarhije, započet u vreme Leopolda I, a proslavljen u vreme Marije Terezije i Franje Josipa. Upravo se u Šenbruno odigralo i svadbeno veselje pomenutog vladara i čuvene Sisi.

Šenbrun palata ne samo da pleni svojim raskošnim dvoranama, već posetioce ostavlja bez daha ogromnim parkom sa fontanama i pravim remek delima hortikulture.  U okviru Šenbruna su i veliki bečki zoološki vrt i lavirint. Postoji više kategorija ulaznica za ovo UNESCO-vo čudo i više različitih vođenih tura.

Zabavni park Prater

zabavni-park-prater-u-becu-slike

Prater je zapravo oblast za rekreaciju bečkog stanovništva, velika livada, od koje je i dobila naziv, prema latinsko reči pratum. Danas ime Prater povezujemo sa velikim zabavnim parkovima Vurstelpraterom i čuvenim pokretnim točkom, postavljenim za namenu Svetske izložbe krajem XIX veka.

Prater nudi puno mogućnosti za sve one koji vole sport i rekreaciju, sa puno prostora za bicikliste, šetače i trkače. Nekada je bio područje za carski lov, a za javnost je otvoren u vreme Josipa II. Zabavni parkovi u Prateru nude izuzetnu ponudu za sve uzraste i rado su posećivana porodična destinacija.

ŠOPING U BEČU

Beč je jedna od tipičnih evropskih šoping destinacija, sa bogatom ponudom prodavnica i širokim spektrom robnih marki. Austrija je zemlja visokog životnog standarda, pa se ne bi moglo reći da je Beč jeftin za život, no, veliki izbor, sniženja i izuzetno šarenolika ponuda setskih robnih marki nude pristupačne mogućnosti za svakog posetiioca.

Neki od najvećih austrijskih tržnih centara se nalaze se u okolini samog grada, dok je centar rezervisan za šoping ulice sa zaista raznolikom ponudom za sve posetioce.

Tržni centri u Beču

shopping-centri-u-becu

Najveći tržni centar i raj za sve kupoholičare je SCS, koji se nalazi na prilazu gradu, a do kojeg se stiže besplatnim autobuskim linijama iz samog grada. Ovaj megalomanski tržni kompleks nudi izbor od 330 prodavnica, među kojima se kao ekskluziva izdvajaju Pool and Bear, te IKEA.

Ništa manje važan je i Donau Zentrum, koji se nalazi u zoni 22, te Lugner City u zoni 15. Svi ovi tržni centri mogu da se pohvale prisustvom prodavnica najpoznatijih svetskih brendova, a s obzirom na razmeru ponudu i velikim prazničnim snizženjiam. Do šoping centara se efikasno može stići linijama gradskog prevoza.

Posebno bi trebalo izdvijiti i čuveni Parndorf autlet centar, koji se nalazi van samog Beča i često je deo obilaska u gotovim turističkim paket aranžmanima. Parndorf je lociran na oko 40 km pre ulaska u Beč, a ono što bi trebalo da znate jeste da se tamo nalaze uglavnom luksuzni odevni brendovi, sa prilično visokim cenama. Ponuda je dosta ograničena po pitanju komada i veličina garderobe, budući da se radi o autletu.

Šoping ulice

Kvalitetan i pristupačan shopping svakako mođete obaviti u samom gradu. Tu je, pre svega, popularna Mariahilfer ulica, gde su locirani svi popularni brendovi, poput više radnji lanca H&M, Beneton, Mango, Zare i ostalih. Popularne prodavnice ćete lako naći i u manjim ulicama koji se odvajaju od Mariahilfer ulice.

U samom jezgru Beča, u okolini Katedrale Svetog Stefana, nalaze se butici za one koji su krenuli u pohod na luksuznije brendove, poput Armanija, Kartijea, barberija, Hermesa i tako dalje. Generalno, izbor marki i radnji je u celom gradu zaista veliki, tako da nema sumnje da ćete pronaći nešto za sebe.

Kada govorimo svakodnevnim potrebama, Beč se može pohvaliti prisustvom jako dobro snabdevenih marketa poznatih lanaca, poput Lidla, Billa-e, Spar-a i drugih.

 • Suveniri: Napomena vezana za suvenire tiče se njihove cene. Dostupni su na svakom koraku, no znatno su skuplji nego u drugim evropskim gradovima, bilo da ih pazarite u radnjama ili na ulici. Jedan od najprepoznatljivijih bečkih suvenira su originalne i lepo izrađene snežne kugle, ali je sasvim zadovoljavajući i jedan od najpopularnijih jestivih suvenira, a to su čuvene Mocart kugle.

HRANA U BEČU

Beč je pravi raj za gastronome i ljubitelje dobre hrane. Ima veliku ponudu restorana i vinarija, a posebno očarava izuzetnom ponudom tokom trajanja Božićne pijace. Postoji nekoliko stvari koje svakako morate da probate kada putujete u Beč.

Nezaobilazne austrijekse kobasice, koje možete da pazarite i u restoranima i na uličnim kioscima, čuvene bečke šnicle, pa neodoljivu Sacher tortu. Poseban doživljaj su bečke vinarije, koje kombinuju i samoposluživenje odlične hrane i veliki izbor vina.

Odgovor na pitanje gde jesti u Beču je istovremeno i jednostavan i težak, a glasi: svuda! Hiljade lokala nude ponešto za svakoga, a mi ćemo izdvojiti čuveni Saher hotel, gde treba probati istoimeni kolač, te gradsku kafanu Central i poznati restoran Figlmüller, čuven po najvećim i najukusnijim bečkim šniclama. Ako vam treba nešto izdašno i ukusno da prezalogajite s nogu, tu su popularni ulični kiosci sa čuvenim kobasicama. Gurmani posebno preporučuju takozvane Käsekrainer, kobasice punjene sirom.

Srpski restorani u Beču

srpski-restorani-u-becu-restoran-sokace

Kako je Beč dom mnogim našim sunarodnicima, tako su oni u austrijsku prestonicu sa sobom poneli i nasleđe ukusne, bogate i omiljene balkanske kuhinje. Kada se u Beču zaželite domaće hrane, prijatno ćete se iznenaditi prisustvom restorana koji će zadovoljiti čežnju za jelima iz našeg regiona.

Moramo da kažemo da oni podjednako oduševljavaju i Bečlije i naše putnike i stanovnike u Beču. U nastavku vam predlažemo najbolje ‘domaće’ restorane u Beču i predlog za pravi gurmanski užitak.

 • Sokače – Stara srpska kuhinja, jela sa ćumura, sarma, proja, rakija i vino/ Sechshauserstraße 99,1150 Wien
 • Semendria – Rebarca u lepinji sa kajmakom, jela sa roštilja, poslastice, tamburaši/ Koppstrasse 62, 1160 Wien
 • Homolje Grill – Tradicionalni homoljski roštilj, kuvana jela, slatkiši, veliki izbor srpske rakije/ Wiednerhauptstrasse 101, 1050 Wien; Ennsgasse 22, Mexikoplatz, 1020 Wien; Neilreichgasse 30, 1100 Wien

SMEŠTAJ U BEČU

Kako je Beč prilično popularna destinacija tokom svih sezona, hotela je u gradu puno, i to od dosta povoljnih smeštajnih kapaciteta hotela niže kategorizacije, pa sve do luksuznih hotela. U beču ima i hostela, a dosta su popularni i bed&breakfast kapaciteti.

Takođe možete da iznajmite i stanove, a sve to je olakšano taista praktičnim onlajn bukiranjem. Smeštaj u okviru bečkog ‘prstena’ je dosta skuplji, dok ćete izvan njega naći prilično povojlne smeštajne jedinice; kako je prevoz u Beču dobro organizovan, ni iznajmljivanje nešto udaljenijeg smeštaja ne bi trebalo da bude problematično.

PUT U BEČ

Beč je relativno udaljen od naše zemlje, no sam put nije preterano naporan. Za putovanje do ovog evropskog grada je potrebno da odvojite oko 8 sati, što je podležno varijacijama, zbog mogućeg zadržavanja na graničnom prelazu, mada obično ne dolazi do nekog većeg zastoja, u normalnim okolnostima.

Gužve svakako mogu da budu veće u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, budući da je Beč jedna od omiljenih destinacija za doček i praznike uopšte. Do Beča se može putovati i vozom, a u tom slučaju putovanje može da potraje i oko čitavih 15 sati. Naravno, najlakša varijanta je put avionom, za koji iz Beograda postoje direktni letovi.

Prevoz do Beča

Cena autobuske povratne karte za Beč iz Beograda iznosi oko 6000 dinara kod naših prevoznika, a moguće su i druge varijante. Prevoz vozom iz Beograda, za povratno putovanje je oko 70 evra, dok direktni avionski letovi mogu da se pronađu po tek nešto višim cenama.

Ukoliko ste avanturista i malo duži put vam ne predstavlja napor, već možda i dodatnu zabavu, dobar predlog je kombinovanje vozova, autobusa i aviona preko Budimpešte. Letovi iz Budimpešte su dosta povoljniji za čitavu Evropu, te se mnogi putnici odlučuju za ovakav vid transporta, kako do drugih evropskih prestonica, tako i do Beča.

Parking u Beču

Ukoliko ste u austrijsku prestonicu doputovali u sopstvenoj režiji ili koristite automobil za prevoz po gradu, verovatno će vas zanimati neke osnovne smernice kada je reč o parkingu. Budući da je beč grad koji se poistovećuje sa pojmom dobre organizacije i discipline, uputsva u pogledu parkiranja su takođe jasno propisana.

U Beču postoje zone kratkotrajnog parkiranja, gde se tokom radnih dana i subote vozila mogu zadržavati najviše do 3 sata, a parking se plaća posebnim listićima (Kurzparkscheine) dostupnim na raznim mestima u gradu, kao i na kioscima. Cene parkinga se kreću između 1 i 4 evra, u zavisnosti od dužine parkiranja. Takse za parking je moguće plaćati i putem SMS-a, aktivacijom nemačke HANDY-Parken aplikacije.

Oblasti kratkotrajnog parkiranja su označene tablama, a obuhvataju sve opštine od 1 do 17, te opštinu 20. U zonama od 1 do 9 i zoni 20, parkiranje je ograničeno na 2 sata, u periodu između 9 i 22 h, radnim danima. U pojedinim zonama važe posebne odrednice; u zoni Štadhal u periodu ponedeljak-petak između 9 i 22 h, te vikendom i za vreme praznika od 18 do 22 h, parkiranje je ograničeno na 2 sata.

Aerodrom u Beču

aerodrom-u-becu-putovanje-avionom

Međunarodni bečki aerodrom se nalazi na 18 km udaljenosti od centra grada, u mestu Švehat. Švehat je najveći aerorom u celoj zemlji, opremljen po svim standardima i sadrži aposlutno sve što je potrebno za prijatan boravak, pogotovo ukoliko menjate letove i presedate u Beču, odnosno na bečkom aeroromu.

Ukoliko putujete u sam Beč, postoji nekoliko efikasnih linija prevoza od i do aeroroma.

 • City Airport Train – Vozna ekspres linija koja saobraća svakodnevno, u intervalima počev od 6 časova izjutra do 30 minuta pre ponoći naveče. Cena prevoza je 12 evra u jednom pravcu, a vožnja traje oko 16 minuta.
 • S-Bahn železnica – Vozna linija po ceno od nešto više od 4 evra u jednom pravcu, za vožnju od oko 25 minuta. Linija vozi od 4:53 ujutro do 00:17 uveče, od aeroroma, na svakih pola sata.
 • Postbus – Autobuski transfer od aerodroma do Beča za 8 evra u jednom potezu, u trajanju od oko 20 minuta.

VREME U BEČU

Za Beč je karakteristična umerena kontinentalna klima, sa povremenim ekstremima u temperaturi i prosečno obilnom količinom padavina u toku cele godine. Količina padavina varira u toku godine, sa menjanjem pozicija oblačnih sistema u regiji. Kiše su česte, obično slabog intenziteta. Beč nije često pod udarom oluja i velikih padavina, mada je maglu moguće očekivati tokom jesenjih i zimskih meseci. Jak vetar i oluja su mogući povremeno tokom zime.

Generalno, zime u Beču su prosečno hladne za tu regiju, a letnje temperature su umerene. Najtopliji mesec je jul, a najhladniji januar. Leta mogu da budu izrazito topla, i sa temperaturama preko 30®C, dok zimi živa u termometru često pada i do -10®C. Najveća skoro zabeležena temperatura u Beču je bila 37®, a najniža -18®. U Beču se kiše očekuju pre u letnjim, nego u zimskim mesecima, pa je najkišovitiji mesec jun, a najsušniji period je februar.

 • Prosečna najviša letnja temperatura: 25®C (Jul, najtopliji mesec)
 • Prosečna najniža zimska temperatura: -2®C (Januar, najhladniji mesec)

Vreme u Beču je pretežno umereno i hladnije u odnosu na naš region, bez velikih turbulencija u temperaturi. Ako razmišljate kada je najbolje posetiti Beč, možemo reći da su putovanja u ovaj veliki evropski grad aktuelna tokom cele godine. Rana jesen i proleće su idealni za obilazak grada i uživanje u njegovim znamenitostima, a posebno su atraktivni novogodišnji i božićni praznici.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora