Putovanje u London i znamenitosti Londona – kompletan turistički vodič

0

London je grad izatakn od niti bogate istorije, neprikosnovene svetske kulturne baštine, grad koji osvaja svojom tradicijom i modernošću, meeting point naroda iz čitavog sveta, a opet nedvosmisleno ‘britanski’; London je grad koji je uvek u trendu i koji već dva milenijuma ponosno stoji na obalama Temze. Živ i bučan, istovremeno star i moderan, blještav i tmuran, nadasve raznolik, London je pravi kosmopolitski centar.

Svoju titulu glavnog grada Evrope je odavno zaslužio, uprkos tome što su stanovnici Velike Britanije oduvek sebe smatrali Ostrvljanima, a ne evropskim stanovnicima; no, ovaj centar britanske velesile je odavno bio glavni trgovački, obrazovni, strateški, finansijski, modni, kulturni i sportski centar sveta. Dojmljivi i čudesni London nije samo glavni grad Engleske; nezvanično, često se naziva i svetskom prestonicom.

Istorija grada Londona seže u daleku prošlost, mada je zapravo sam istorijski centar britanske prestonice smešten na tek oko dva kvadratna kilometra u njegovom srcu. Bez obzira na to, londonsko područje je najveća metropolitska oblast koju jedan grad može imati. Sednete li na neki od prepoznatljivih crvenih dvospratnih autobusa, moći ćete da iz prve ruke saznate najzanimljivije podatke i obićete neke od popularnih znamenitosti Londona, zahvaljujći organizovanim rutama sa dobrim vodičima.

Ako ste pravi avanturista, sigurno ćete želeti da sami otkrijete kakve sve zanimljivosti i čari krije engleska prestonica; ukrcajte se na londonski Tube i provezite se najstarijom železnicom na svetu i obiđite londonske kvartove i uličice, te osetite pravi duh ovog grada.

London je grad koji nikada ne spava i koji vam može ponuditi sve, od mode i šopinga, preko kulturno istorijskih spomenika i znamenitosti, muzeja, teatara, provoda i klubova, birtija i fensi pabova, tajnih prolaza i mračnih ulica, blještavila i sjaja jedne istinski svetske metropole.

London je po mnogo čemu ‘naj’, kada se o njemu priča i kada ga poredimo sa drugim gradovima sveta; on ima najstariju metro liniju na svetu, najprometnija je vazdušna luka na planeti i jedini je grad koji je bio domaćin letnjih Olimpijskih igara čak tri puta od njihovog osnivanja!

Posle Njujorka, najvažnije je finansijsko čvorište u svetu. Sve to je počelo u davnom I veku nove eree, kada su Rimljani tu podigli gradić Londinium u močvarama oko Temze; danas se upravo na tom mestu nalazi samo središte grada, London City, dok se ostatak područja naziva Širi ili Veliki London. Cela londonska oblast zapravo se naziva London tek od XIX veka. Vremenom je ovaj grad izrastao u najmultinacionalniji centar sveta, u kome danas obitava preko tri stotine različitih nacionalnosti i svi su oni u čudesnom i užurbanom Londonu našli svoj kutak.

Britanska prestonica osvaja i šokira, oduševljava i uznemirava, očarava i zavodi svakaog ko se u njemu nađe; ono što je sigurno, to je da nema šanse da na njega ostanete ravnodušni.

ŠTA OBIĆI U LONDONU?

London je drzak i odlučan, beskompromisan i hrabar u svojim poduhvatima; nema uspešnijeg grada na planeti koji tako smelo miri tradiciju i modernost, koji vešto uklapa urbanističke inovacije u nasleđe staro vekovima. Nije nikakvo čudo da su mnoge svetske sile i lepi i veliki gradovi svejedno ljubomorni na London, pa i oni koji važe za lepše i ugodnije.

Svejedno, London prosto mami i intrigira i zove vas da istražite njegove tajne, od opskurnih priča o tajanstvenim zločincima i pojavama do romantičnih prizora uličnih svetiljki u prohladnim londonskim noćima, nostalgičnih crvenih autobusa i telefonskih govornica, galerija, muzeja i drugih atrakcija.

Boravak u Londonu deluje kao da ste zakkoračili u pravi mikrokosmos, u čudesnu i živopisnu dimenziju primamljivih slika u kojoj ćete sresti likove najrazličitijih interesovanja i usmerenja. London kao da je neki grad iz knjige; čarobna luka kroz koju dnevno projezde milioni pripadnika najrazličitijeg svetskog življa, od kojih je veliki deo ostavio svoj upečatljiv trag ne samo u izgledu grada, nego i u njegovoj atmosferi, u samom srcu i duši živog i nesputanog Londona.

Znamenitosti Londona su tako različite u svojim stilovima i namenama, da ih je teško opisati kao celinu, pa opet, sve se one idealno uklapaju u prepoznatljiv pejzaž čudesnog Londona. Ove svetska metropola je grad dualnosti, visoke i ulične mode, antikviteta i najsavremenijih dostignuća, modernih nebodera i vekovnih spomenika, klasičnih muzeja i urbane umetnosti, inovacije i tradicije. Pokušaćemo da predstavimo neke od najpopularnijih znamenitosti, koje je nedopustivo zaobići ukoliko se nađete u Londonu.

Bakingemska palata

bakingemska-palata-u-londonu-slike

Rezidencija britanskog kraljevstva, Bakingemska palata je izgrađena pre oko tri veka, za Vojvodu od Bakingema, a sedištem monarhije ju je učinila čuvena kraljica Viktorija, po kojoj čitava jedna era ne samo britanske, već i svetske istorije nosi naziv. Raskošna građevina, palata se ponosi svojim prelepim plemićkim dvoranama i najvećim privatnim vrtom u ovom gradu.

Osim zbog atraktivnosti samog zdanja, Bakingemska palata je omiljeno odredište turista i zato što tamo imate priliku da posmatrate ceremonijalnu smenu straže, kraljevskih gardista u svojim živopisnim i u celom svetu poznatim uniformama.

 • Zanimljivost: Smena kraljevske straže je jedna od najvećih turističkih atrakcija Londona; većina turista nije upoznata sa podatkom da se ista takva ceremonija odvija u isto vreme ispred dvorca Vindzdor. Sama ceremonijalna smena straže traje nešto više od pola sata, a odigrava se u jutarnjim časovima.

Vestminsterska palata

vestminsterska-palata-london

Najlepša građevina na obalama Temze, Palace of Westminster, je čudesna, arhitektonski dekorativna zgrada sa pet kilometara dugim hodnicima, preko hiljadu soba i stotinu stepenika. Dom je britanskom Parlamentu, odnosno njegovim dvema kućama, Domu lordova i Donjem domu.

Prepoznatljiva po izduženim tornjićima, nekako čarobno gotska, današnji izgled je dobila u XIX veku; stariji delovi zgrade su sama vestminsterska dvorana koja je ujedno i najstariji očuvani deo zdanja, građena kada i čitava palata, početkom XI veka i Kula dragocenosti iz XIV veka. No, britanski zgrada Parlamenta je najprepoznatljivija po dvema kulama, najvišoj Viktorijinoj kuli i čuvenom Velikom Satu Vestminstera, popularnoj kao ‘Big Ben’.

 • Zanimljivost: Kula na kojoj se nalazi prepoznatljivi časovnik se nikada nije zvala ‘Big Ben’, mada je gotovo svako zna pod tim imenom; njeno pravo ime je The Clock Tower, odnosno ‘Satna kula’, a od 2012. u čast šezdeset godina vladavine kraljice Elizabete II, kula nosi ime Elizabetina kula.

Katedrala Svetog Pavla

Veličanstvena kupola londonske katedrale posvećene Svetom Pavlu je jedna od najvećih u celom svetu i jedan je od pečata siluete Londona. Na mestu današnje imresivne strukture bila je podignuta crkva u ranom srednjem veku, a mueđuvremenu ih je građeno više.

Katedrala koju danas vidimo potiče iz doba nakon Reformacije; u pobunama je bila razorena i veoma oštećena, te je njena obnova  započeta u drugoj polovini XVII veka, sprečena velikim požarom koji progutao čitav grad samo par godina nakon nacrta sa velelepnom kupolom, da bi konačno bila završena početkom XVIII veka.

Ako posetite ovo prekrasno zdanje, iskoristite priliku da bacite pogled sa Zlatne galerije, odakle se pruža fenomenalna panorama Londona. Osim Zlatne, u katedrali su poznate i Kamena galerija i Galerija šapata.

Tower of London

tower-of-london-slike

Ozloglašeno utvrđenje izvorno se zvalo ‘Kraljevska palata i tvrđava Njenog Veličanstva’, podignuto kao utvrda, zgrada za mučenje i zatvor. Podeljeno je na spoljno i unutrašnje utvrđenjem sa Belim tornjem u samom središtu.

Zamak je imao razne namene tokom vekova; bio je i oružarnica, trezor, menažerija, a od XIV veka mesto čuvanja kraljevskih dragulja. Londonski Tauer je popularizovan kao mračno mesto i mučilište zahvaljujući religijskoj propagandi XVI veka i romantičarskom pisanju autora iz XIX veka. Obavijena velom misterije i obskurnih priča, danas je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija.

 • Zanimljivost: Mada je dugo i istrajno poznata kao ozloglašeno mučilište i zatvor, samo je sedam osoba bilo zaista pogubljeno u samom utvđenju do perioda pre Drugog Svetskog rata; egzekucije su se uglavnom vršile na obližnjem Tauer Hilu, severno od zamka.

Piccadilly Circus

piccadilly-circus-u-londonu-slike

Ovo mesto je mnogima direktna asocijacija na grad London. Nazvan je po domu londonskog krojača Bejkera, koji se bavio izradom nekada izrazito popularne vrste kragne, piccadill, te latinskoj reči za krug, circus.

Osim što predstavlja jednu od najvećih londonskih raskrsnica, gde se susreću ulica Ridžent, Vestminster i Vest End, te metro linije, poznat je po šljaštećim neonskim reklamama i fontani sa predstavom boga Erosa.

 • Zanimljivost: Na Pikadiliju je još davne 1910. bila postavljena prva svetleća reklama; danas su šljašteće table osvetljene LED lampama, a još od 1955. sija Koka-kolina reklama.

Londonski most

Jedna od toliko popularnih, privlačnih i zanimljivih slika Londona svakako je čuveni Tower Bridge, zanimljivi ‘rasklapajući’ most koji je počeo da ‘radi’ pred sam kraj XIX veka. Viktorijansko doba i uzlet industrije doneli su Londonu veći promet i velike gužve, te se javila potreba za izgradnjom novog mosta preko Temze.

Čuveni londonski mmost je veoma upečatljiv zahvaljujući svoja dava lepa i visoka tornja i, da tako kažemo, ‘dvovisinskog’ prelaza. Gornji mostić je bio namenjen pešacima, ali je, zbog slabog korišćenja već početkom XX veka zatvoren. Donji most, onaj koji se otvara, namenjen je i pešačkom i drumskom saobraćaju, a može da propušta brodove, te tako rastereti sveukupni londonski promet.

 • Zanimljivost: Možda ste primetili da se most po svom arhitektonskom sklopu i dekoru perfektno uklapa uz obližnji Tauer; upravo je to bio jedan od uslova konkursa za idejno rešenje za podizanje novg mosta na Temzi.

Trafalgar Square

trafalgar-square

Trafalgar trg je još jedan od sinonima Londona. Ovaj trg je središte londonske živosti i svih važnih događanja, a ime duguje čuvenom istorijskom događaju sa početka XIX veka, Bici kod Trafalgara u kojoj je britanska pomorska sila pobedila moćnu špansku mornaricu i Napoleonovu vojsku. Na Trafalgar trgu danas se uzdiže spomenik slavnom vojskovođi koji je predvodio ovaj pohod, admiralu Horaciju Nelsonu.

Trafalgar je poznat po četiri postolja, od kojih su na tri postavljene statue značajnih britanskih ličnosti, dok se na četvrtoj privremeno izlažu umetnička dela. U XIX veku su na trgu postavljene i dve velike i upečatljive fontane, takođe u spomen britanskim admiralima. Na Trafalgaru se nalazi i jedan od najvećih londonskih muzeja, Nacionalna galerija.

 • Zanimljivost: Na Trafalgar Skveru se tradicionalno postavlja najveće božićno drvo u gradu, a još od 1947. se iz Osla šalje najbolji i najlepši primerak, specijalno namenjen Londonu. Ova tradicija je započeta kao odavanje počasti Norveške za britansku savezničku podršku u toku Drugog svetskog rata, a traje do danas.

ŠOPING U LONDONU

London je raj za šopingholičare i sa razlogom je modna prestonica Evrope i sveta. Ovaj neverovatni grad nudi neprevaziđeni šoping doživljaj, koji će sigurno zadovoljiti sve kupoholičare.

Ipak, morate da znate da su cene u Londonu znatno skuplje nego u drugim gradovima, u redovnoj ponudi, dok su sniženja stvarno astronomska i nude mogućnost kupovine dizajnirane robe po pristupačnim cenama. London ima impozantnu šoping reputaciju, a glavni centri su ulice Oksford, Redžent i Bond.

Najveća ‘ulica mode’ u Evropi je tri kilometara duga Oxford Street, gde je locirano preko tri stotine radnji i butika, te prodavnice čuvenoh britanskih lanaca Debenhajms, Marks i Spenser, Džon Luis i drugih. U neposrednoj blizini je nešto manja Regent Street, koja nudi gotovo identično dobru ponudu.

Nešto luksuznija u svojoj ponudi je Bond Street, rezervisana za ekskluzivne prodavnice još od XVIII veka. Naravno, nemojte da zaobiđete luksuznu robnu kuću Harrods, makar da se uverite u istinitost njihovog slogana Omnia Omnibus Ubique ili, kako bismo mi slobodno preveli, ‘za svakoga ponešto’.

HRANA I PROVOD U LONDONU

Sigurno ste upoznati sa činjenicom da Englezi baš i nemaju neku zavodljivu kulinarsku tradiciju, a da je nešto najbliže lokalnom specijalitetu masni fish and chips, ništa drugo do pržene ribe sa krompirom.

Skoro svaki putnik koji je obišao London će vas toplo posavetovati da ne jedete lokalnu klopu, a, istina, izbor tu i nije neki. Nekadašnja tradicionalna britanska kuhinja je odavno potisnuta ukusima svih krajeva sveta, tako da može da se nađe tek u naznakama, skrivena u difuziji drugih kuhinja.

Šta su, uopšte, engleski specijaliteti?

Ako želite da ipak probate nešto autentično, onda je to, osim uličnog fish&chips, tradicionalni Full English Breakfast, nešto što podeća na ‘jak balkanski doručak’ i uključuje kobasice, jaja i slaninu, mada većina onih koji su ga probali smatra da su po kvalitetu sastojci daleko ispod naših.

Englezi piju dosta piva, mada je njihov specijalitet zapravo jeftini jabukov cider, ali i aromatična i bogata ales, tamna i jaka piva. Slatkišima i desertima ne mogu da se pohvale.

 • Probati: Ako u Londonu nešto valja od lokalnih specijaliteta, onda svakako treba da popijete pravi britanski čaj sa mlekom; ispijanje čaja je širom sveta poznata britanska tradicija i svakako preporuka za sve ljubitelje čaja.

Restorani u Londonu

Dakle, englesku kuhinju bi bilo najbolje izbegavati, sudeći prema komentarima putnika. No, London je svejedno internacionalni gastronomski raj. U Londonu možete da probate kuhinju iz celog sveta, a najpopularnija su kineska, japanska, korejska, thai i druge dalekoistočne kuhinje.

Takođe se preporučuju i turski i indijski restorani, ali i pica, te jela iz drugih delova Evrope i sveta. U svakom slučaju, London nudi zaista raznovrsne opcije da vas nahrani, tako da ćete sigurno naći nešto po svom ukusu.

Noćni život u Londonu

nocni-zivot-u-londonu

London je sa razlogom često nazivan i ‘prestonicom zabave’. Osim hiljada pabova i malih lokala, u Londonu se nalaze i neki od najpopularnijih svetskih klubova u kojima možete da se zabavljate do ranih jutarnjih sati. Pabovi i barovi se nalaze gotovo u svakoj londonskoj ulici, većina obavezno prenosi fudbalske utakmice Premijer lige, budući da su Englezi pravi zaluđenici za ovaj sport.

Klubovi za ludi noćni provod takođe su locirani po čitavom gradu, a najkoncentrisaniji su u krugu Pikadilija, Trga Lester i ulice Oksford. Pogodni kvartovi za žurku su oko metro stanica Farringdon i Liverpool Street, a tu je i Notting Hill. Za ljubitelje nešto ‘prefinjenijeg’ zvuka, tu je čak pet velikih orkestara! Pomenućemo samo tri najpopularnija londonska kluba:Fabric, Ministry of Sound, Notting Hill Arts Club.

 • Napomena: Obratite pažnju na ulične promotere londonskih klubova, koji reklamiraju lokale i nude raznorazne vaučere se pogodnostima, jer noćni život u Londonu može da bude prilično skup za naše uslove; ulaz u neke od klubova kreće se od 5 do preko 20 funti.

SMEŠTAJ U LONDONU

London je za naše standarde skup na sto načina, a smeštaj nije nikakav izuzetak. Pritom, ovaj kosmopolitski i multinacionalni centar nudi apsolutno sve od pravcatih ‘rupa’ do luksuznih hotela; u oba slučaja ne može da se kaže da je smeštaj preterano pristupačan, čak ni kada je reč o hostelima, koji su obično najjeftinija alternativa.

 • Savet: Ako tražite apartman ili hostel, potrudite se da nađete smeštaj sa uključenom čajnom ili deljenom kuhinjom, kako biste uštedeli na troškovima za hranu; druga opcija je da vaš hotelski smeštaj uključuje uslugu doručka.

Kako je London stecište miliona putnika, u njemu ima smeštaja tokom cele godine. Ono na šta iskustva turista,pa i onih koji se odlučuju na duži boravak u Londonu ili tamo žive i rade, jeste to da su smeštajne jedinice veoma često jako tesne. Pošto je u Londonu svaki kvadratni metar jako skup, tako se i na prosturu dosta štedi.

Vodite računa da se jako dobro informišete o konkretnom smeštaju i dobro proučite fotografije, te da rezervišete dosta pre puta. Hoteli u Londonu često imaju male sobe, a povoljniji mogu da budu prilično sumnjivi ako ne prilažu fotografije i nemaju dovoljno detaljne podatke o uslovima.

 • Savet: Ukoliko pronađete pristupačan smeštaj dalje od centra grada, što jeste najverovatnija opcija, vodite računa da bude u blizini metro stanice, kako ne biste gubili previše vremena na prevoz.

PUT U LONDON

putovanje-u-london-avionom

U London se uglavnom dolazi avionom, a kako je u poslednje vreme sve više low cost kompanija koje nude zaista povoljne letove za britansku prestonicu, uopšte nije teško pronaći pristupačne avionske karte, rezervisati ih putem interneta i sleteti na čuveni Hitrou.

Ono što je neophodno jeste da dobijete vizu, budući da građani naše zemlje moraju da imaju ovaj dokument kako bi putovali u Veliku Britaniju.

Avionom u London – Londonski aerodrom Heathrow je najprometnija vazdušna luka u svetu, kada je reč o internacionalnom transportu, a ono što ga čini izuzetno važnim čvorištem jeste to što je povezan direktno sa gotovo svim važnim aerodromima na planeti. Beogradski aerodrom Nikola Tesla je takođe ravno povezan sa Londonom, pa tako ne morate da kombinujete letove ili rezervišete let sa presedanjem. Kako u London saobraća čitava sila tradicionalnih i low cost kompanija, moguće je rezervisati jeftine avionske karte. Ukoliko se potrudite da potražite vaš let unapred, verujemo da ćete pronaći karte po vrlo pristupačnim cenama za naše standarde.

Aerodrom u Londonu je izuzetno prometan i zagušen vazdušnim saobraćajem, pa budite spremni da čekate kako na samo vreme sletanja i na veliku gužvu na samom aerodromu. No, Hitrou je sa centrom Londona izuzetno dobro povezan i relativno brzo i efikasno ćete stići. Javni prevoz je najefektivniji i najjeftiniji vid transporta sa aeroroma.

 • Heathrow Express železnica – Saobraća na svakih četvrt sata i za isto toliko vas prevozi do grada
 • Heathrow Connect železnica – Identična ruta, sa nekoliko usputnih stajališta, zbog lega je putovanje malo duže.
 • London underground, linija Picadilly – Saobraća na svakih par minuta a trajanje zavisi od toga u koji deo grada ste se zaputili; najjeftinija je opcija, no put može da traje i sat vremena.
 • Taksi – Taksi je efikasna opcija, pošto će vas, naravno, odvesti na željenu adresu, ali može da bude dosta skup; dobar predlog je kombinovanje javne linije do grada i taksija do konkretno željenog odredišta.

Vozom u London – Do Londona ne morate da putujete vozom, pogotovo ako planirate zanimljivo proputovanje po Evropi, avanturistički ste nastrojeni i želite da posetite i druge gradove pre nego što vas London opčini svojom magijom. London je sam centar britanske železnice, te su svi veći i manji gradovi sa njime povezani; kvalitet prevoza tu može bitno da varira, u zavisnosti od rute. Sa druge strane, britanska prestonica je odredište internacionalne rute brze železnice iz Pariza i Brisela; ako se odlučite za ovakvu avanturu, high speed rail route će vas provesti ispod Lamanša, Eurotunelom od čak 35 km pod morem.

VREME U LONDONU

Iako su prve asocijacije na London i uopšte regiju Britanskih ostrva kiša i magla, statistike pokazuju da je recimo Njujork kišovitiji grad od britanske prestonice. Klima u Londonu je uglavnom umerena, zimski period je blag i nešto duži, a leta prohladna do umereno tople.

Kada je reč o kiši, London jeste kišovit, no to se odnosi na padavine veoma slabog intenziteta, inače tipične za ovo područje.

Manja je verovatnoća da će vas u Londonu iznenadtiti jak pljusak, no neugodna dugotrajna i blaga kiša je relativno česta pojava. Upravo zato statistike ne svrstavaju ovaj grad u veoma kišovita područja; padavine ne prelaze 60 mm tokom svih meseci u godini.

 • Prosečna najviša letnja temperature: 22®C (Jul, najtopliji mesec)
 • Prosečna najniža zimska temperatura: 2®C (Januar, najhladniji mesec)

U Londonu temperatura izuzetno retko pada ispod nule, tako da ni sneg nije česta pojava. London je non stop aktivan, nema posebne turističke sezone za obilazak i boravak u njemu, tako da je vreme za odlazak u potpunosti lični izbor.

Kako su temperature umerene tokom cele godine, gotovo svaka sezona je prijatna za putovanje, no uživanje može da naruši uporna kiša. Najsuvlji periodi su rano proleće i tokom leta, tok je najkišovitija sredina jeseni.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora