Putovanje u Madrid i znamenitosti Madrida – kompletan turistički vodič

0

Madrid, glavni grad u samom srcu Španije, izdiže sa na više od pola kilometra nadmorske visine, odakle osunčan i svetao motri na okolni predeo. Madrid pripada istorijskoj oblasti Kastilja i smešten je na obalama rečice Manzanares, u okrilju visoke gore Sijera de Gvadarama. Madrid je grad u kome se tradicionalno i moderno prepliću na svakom uglu; tu su prekrasni stari madridski trgovi i palate, ali i savremene poslovne zgrade.

Slike Madrida će vam se urezati u pamćenje, a možda će vam se učiniti da ste, poput Don Kihota, krenuli u lov na vetrenjače, pokušavajući da ‘uhvatite’ duh Madrida. Živ, veseo grad, Madrid će učiniti da se osećate kao kod kuće. Španski domaćini su srdačni i gostoljubivi, a neuhvatljiva i živahna duša Madrida osvaja na svakom novom koraku.

Grad sa hiljadu lica, hiljadu dihotomija i suprotnosti, kao da slika predele i ulice slične prizorima iz mnogih drugih evropskih gradova, svih zajedno, pa opet, ni na jedan pojedinačno ne podseća. Madrid je veliki grad i trebaće vam dosta vremena da ga upoznate, ali ne puno da ga zavolite.

Najveća kraljevska palata u Zapadnoj Evropi i jedan od najvrednijih muzeja u svetu nalaze se upravo u španskoj prestonici, te predstavljaju neke od najupečatljivijih znamenitosti Madrida. Vitez tužnog lika, Don Kihot jaše na Španskom trgu, blago uzdignut u uzengijama, podignute šake, kao da odagnava huk onih čuvenih vetrenjača, a pored njega je njegov verni pratilac, Sančo Pasa, na magarcu; dva prijatelja sa visokog postolja lepog spomenika nadgleda njihov daroviti tvorac, Migel de Servantes.

U Madridu se na svakom koraku sreće istorija, počev od skulptura silnih kraljeva Kastilje, Aragonije, Leona i Astrurije na trgu pred kraljevskom palatom, do prikaza palog anđela u parku El Retiro. Grad, koji će postati španska prestonica, oduzeo je Mavrima početkom XI veka Alfonso IV od Kastlje, a nekoliko stoleća potom kralj Filip II je od blatnjavog gradića surove klime, u kome zima caruje i po devet meseci, a leta su paklena, načinio srce Španije.

Danas, Madrid je pravi velegrad, grad koji živi i noću i danju, san svakog avanturiste i tragaoca za mestima punim i sete i romantike, istorije i tradicije, ali i evropskih trendova, savremene umetnosti, mode i života uopšte.

ŠTA VIDETI U MADRIDU?

Vizure Madrida su neobične i raznolike, te ovaj čudni visoki grad očarava kako istorijskim spomenicima i virtuoznim, raskkošnim fasadama, tako i modernim zdanjima i, naravno, modom i hranom. Ono što će vas u Madridu dočekati je veseo, srdačan narod, domaćini široke ruke i čista srca. Madrid je nekako porodičan, a opet svetski grad, u kome na svakom koraku možete da pronađete nešto zanimljivo.

Znamenitosti Madrida su prekrasne monumentalne građevine, prostrani i lepi trgovi i parkovi, te moderna zdanja i izlozi, te uopšte zabavni sadržaj koji ovaj grad nudi.

Kraljevska palata

palacio-real-kraljevska-palata-u-madridu-slike

Madridski Palacio Real je po veličini broj jedan kraljevska rezidencija u Evropi. Nalazi se na mestu mavarskog Alkazara (‘utvrđenje’, u prostom prevodu) iz IX veka, a palata koju danas znamo nastala je tek u XVIII veku, podignuta po nalogu kralja Filipa V.

Za raskošan izgled ove ogromne palate zaslužni su arhitekta Filipo Huvara i njegovi saradnici, a osim same zgrade, u sklopu su čarobno lepi vrtovi. Danas se palata koristi za ceremonijalna dešavanja, dok kraljevska porodica stoluje u skromnijoj palati Zaruzela, na periferiji Madrida.

Sibelina palata

Do 2011., ova opčinjavajuća građevina je bila poznata kao Palacio de Comunicaciones ili, kako je lokalci duhovito zovu ‘Naša Gospa od komunikacija’, a danas se nosi naziv Palacio de Cibeles, po Sibelinom trgu, na kome se nalazi. Izgrađena je početkom XX veka ka sedište madridske Glavne pošte, a posle je postala zgrada gradske skupštine.

Dizajnirana je u celosti kao veliki umetnički poduhvat Antonija Palaciosa i Hoakina Otamendija. Duhoviti nadimak duguje upravo raskoši kojim obiluje, počev od izgleda prijemnog pulta, pa sve do najsitnijih detalja poput ventilacionih izlaza i poštanskih sandučića.

 • Zanimljivost: Prekrasna ‘Gospa od komunikacija’ ima još jedan nadimak; zbog mnogobrojnih i dekorativnih belih tornjeva nazivaju je i ‘svadbena torta’. Trg na kome se nalazi krasi i Sibelina fontana, podignuta u slavu istoimenog božanstva plodnosti i obilja, a okružuju ga još neka prepoznatljiva madridska zdanja.

Muzej Prado

Madrid je poznat po najvećem španskom, ali i jednom od najcenjenijih muzeja sveta, čuvenom Pradu. Prado može da se pohvali impresivnom zbirkom dela najvećih svetskih umetnika; trezor je za preko četiri hiljade slikarskih remek dela nacionalnih slikara, te hiljade radova poznatih flamanskih, italijanskih i francuskih umetnika.

Prado poseduje i impozantnu kolekciju skulptura, kovanih, porculanskih, keramičkih i drugih predmeta i umetnina. Ovaj velelepni trezor svetske kulturne baštine je otvoren početkom XIX veka, a poznat je i po neslavno malom prostoru za toliku zbirku, zbog čega su mnoga dela premeštena u kolekcije drugih muzeja.

Puerta del Sol

puerta-del-sol-u-madridu

Slike Madrida prepoznatljive su po lepim sunčanim trgovima, a jedan od najlepših je madridski ‘trg Sunca’, nazvan tako po predstavi sunca na nekadašnjj istočnoj kapiji grada, koja je stajala na tom mestu. Sunčev trg je omiljeno mesto Španaca i turista, te predstavlja živost Madrida u punom jeku.

Najreprezentativnije zdanje na madridskom Puerta del Sol je nekadašnja zgrada španske pošte, današnja zgrada lokalne samouprave Madrida; prepoznatljiva je po časovniku koji se smatra zvaničnim brojačem vremena, te se upravo tu organizuje gradski doček Nove Godine. Zanimljiv običaj je vezan za ovaj sat i Novu Godinu; dok otkucava ponoć, treba pojesti po zrno grožđa uz svaki od dvanaest ‘zvonova’ sata, kao ritual koji donosi sreću u novom periodu.

 • Zanimljivost: Na trgu se nalazi bronzana skulptura medveda i žbuna jagode, simbola grada Madrida; El Oso y El Madrono se nalazi i na madridskom gradskom grbu. Zanimljive su priče vezane za sam simbol; neko veruje da u pitanju nisu jagode, već neka stara biljka koja je tu davno rasla, te da u pitanju uopšte nije mužjak medveda, već medvedica.

Las Ventas

las-ventas-u-madridu-slike

Otići u Španiju, a propustiti da se obiđe korida, bila bi prava šteta. Punog naziva Plaza de Toros de Las Ventas ime je madridske arene građene u kvartu Salamanka, otvorene početkom tridesetih godina XX veka. To je treća najveća arena za borbu bikova u svetu, posle Meksika i Venecuele.

Ovaj opasan i mnogima strašan, pa i odbojan sport, sezonski se prati od marta do oktobra, a borbe se odigravaju predveče, uglavnom nedeljom i o praznicima. Tokom festivalskog praznika Feria de san Isidro u maju, arena je aktivna svaki dan.

ŠOPING U MADRIDU

Španske modne kuće su već dugi niz godina poznate po svom kvalitetu i izuzetnom dizajnu u čitavom svetu. U poslednjoj deceniji, Španije je doživala vrtoglavi uspon u svetu modnog dizajna, te je garderoba njihovih popularnih brendova među najtraženijima na planeti, pa tako i kod nas.

Upravo zbog toga nimalo ne čudi da je Madrid izuzetna šoping destinacija, koja, osim domaćih modnih kuća, nudi čitav spektar drugih marki, šarenolikost Madrida se ne završava na modernoj ili luksuznoj garderobi, već tamo možete da pronađete i unikatne predmete, starine i živopisne suvenire.

Šoping ulice i mesta za kupovinu

Madrid, ‘grad mode’, kao i nekoliko drugih svetski poznatih evropskih gradova, može da se pohvali izuzetno dobrom ponudom svih vrsta robe, a pre svega kvalitetnih lokalnih i planetarnih odevnih brendova, od sportske, preko svakodnevne kvalitetne garderobe, do luksuznih dizajnerskih modnih predmeta, odeće, obuće i aksesoara. Najprometnije šoping zone Madrida se nalaze u ulici Gran Via, oko trga Puerta del Sol.

Najpopularnija madridska ulica, lepa Gran Via, spada u živopisnu pešačku zonu madrida, a u njoj se nalaze gotovo sva imena svetski poznatih modnih brendova, posebno u domenu casual i sportske odeće i obuće. Nedaleko od nje je Calle de Fuencarral, koja nudi sličnu ponudu. Između ‘trga Sunca’ i Gran Vije se nalazi Calle de Preciados, gde takođe možete da pronađete slične robne marke. U celom gradu se nalazi više prodavnica poznatog lanca El Corte Ingles.

Ako želite da kupite nešto prestižno i dizajnerski, uputite se u Calle de Serrano, gde ćete pronaći radnje poznatih španskih i drugih dizajnera, poput Haviera Simore, Adolfa Domingeza, Armanija, Gučija, Karoline Herere, Kartijea, Iv Sen Lorana i drugih prestižnih imena svetske modne scene. Osim luksuznih marki, i ovde ćete pronaći uobičajene butike, a u ulici Serano se nalazi i ABC Serrano tržni centar.

Za ljubitelje unikatnih stvari i antikviteta, tu je nedeljna buvlja pijaca EL Rastro. Ona se organizuje u blizini trga Plaza de Cascorro i redovno je osećena kako od strane lokalnih stanovnika, tako i mnogbrojnih turista.

 • Suveniri: Radnje sa suvenirima ćete pronaći na svakom ćošku u krugu centra grada; želite li da iz Madrida ponesete neku tradicionalnu uspomenu, pazarite figuricu flamenko igračica, bikova i matadora, te čuvenih Servantesovih junaka, replike dela poznatih španskih umetnika, kastanjete ili lepezu. Španci su inače poznati kao strastveni ljubitelji fudbala, sa svetski poznatim uspešnim timovima, tako da suda možete da kupite i replike dresova Real Madrida, Atletika i španske reprezentacije.

HRANA I PROVOD U MADRIDU

Šta reći o španskoj kuhinji i madridskim restoranima? Jedno je sigurno, u Madridu ćete se dobro najesti, jer vaši španski domaćini su pravi gurmani; oni po ceo dan nešto gricakuju, jedu i piju i savršeno u tome uživaju. Kasne večere su tamo sasvim uobičajene, pa možete slobodno da zaboravite na dijete i prepustite se gastronomskim čarima španske prestonice.

Od tortilja i paelja, preko raznovrsnih alkoholnih pića, sve do zasitih grickalica, tapasa, u madridskim barovima, do krofnama sličnim slatkim ćurosima sa uličnih tezgi, sve što probate u Madridu je ukusno i neodoljivo.

 • Probati: Meze u tapas baru, piva, sangriju, vino, mohito, pa ulične churros, obaveznu špansku pršutu, španski ‘lonac’ i paelju; ovo su tek neki od predloga za ‘prezalogajiti’ dok istražujete Madrid.

Restorani u Madridu

restorani-i-hrana-u-madridu

Kada je reč o restoranima, morate da znate da je kulinarska umetnost u Madridu način života, te da su španski kuvari neprikosnoveni vladari kuhinjskog carstva. Njihova kulinarska tradicija je duga i bogata, pa je i atmosfrea u njihovim lokalima prijatna i domaćinska, nešto što je turistima iz naših krajeva drago i poznato.

Restorane ćete najčešće prepoznati po crvenoj fasadi, a unutrašnjost je prava ‘domaćinska’, ušuškana, sa drvenim  stolovima i šarenim stolnjacima. Predlažemo nekoliko izdašnih tradicionalnih specijaliteta; španska kuhinja uključuje puno mesa, krompira i povrća, što takođe raduje većinu naših turista.

 • Huevos Rotos – Pire krompir sa jajetom na oko, serviran sa neprikosnovenom španskom pršutom.
 • Cocido Madrileno – Bogata čorba od leblebija, sa mesom (svinjetinom i kobasicama) i raznovrsnim povrćem; jedan je od specijaliteta zimskog jelovnika.
 • Callos a la Madrilena – Čorbasto zimsko jelo, poteklo iz recepata ‘sirotinjske’ kuhinje iz XVI veka; služi se u glinenim posudama, sadrži govedinu i više vrsta kobasica.
 • Bocadillo de Calamares – Španski sendvič sa pohovanim kolutićima lignji i prilozima.

Noćni provod

Stanovnici Madrida su poznati po svojoj reputaciji neumornih veseljaka i onih koji umeju da uživaju u noćnom životu, pa nije čudo da nose nadimak gatos. Madridske ‘mačke’ i ‘macani’ se ludo zabavljaju do ranih jutarnjih sati, a sa njima i veseli turisti, u nekim od mnogobrojnih klubova i barova u gradu.

Najviše ovih neumornih lokala i većih mesta za noćni provod nalaze se u okolini trga Svete Ane, Plaza Snta Ana, te u kvartu La Latina. Madrid je dobro poznat po diskotekama, a neke od najpopularnijih su Pacha, Teatro Kapital i Joy Eslava.

Odlazak u noćni provod u Madridu obično obuhvata odlazak u neki od šarmantnih tapas barova, gde se ponešto gricka i pije, a u veće klubove se odlazi tek nešto pre ponoći. Za turiste je dosta atraktivna ponuda flamenko kuća, gde imaju priliku da dožive tradicionalni španski ples pun strasti i ritma, iz prve ruke.

 • Napomena: Španske ‘doze’ žestokih pića mogu da budu i do triput veće nego u našim krajevima, što nije loše znati ukoliko naručujete nešto; srdačnost španskih domaćina mnoge podseća na našu ‘domaću’ atmosferu, te se naši turisti uglavnom dobro osećaju i uživaju u živahnom Madridu.

SMEŠTAJ U MADRIDU

Madrid je, uopšteno govoreći, grad koji nudi zaista široku ponudu smeštaja različitih kategorizacija. Hoteli u Madridu su relativno povoljni, u poređenju sa smeštajem u nekim drugim zapadnoevropskim prestonicama, posebno ako rezervišete na vreme.

Osim hotela, u Madridu ćete pronaći i kvalitetno i ugodno opremljene hostele, i to u blizini samog centra grada, što je najpristupačnija opcija da uz sasvim prikladan smeštaj imate na raspolaganju najveće atrakcije Madrida na samo par koraka od vaše spavaće sobe.

Hoteli u Madridu – Hoteli u Madridu su specifični po raskošnom dizajnu i međusobnoj trci da se istaknu autentičnim dizajnom i zasene konkurente. Zanimljivo je da pojedini novi hoteli zapošljavaju vrhunske arhitekte i enterijeriste, te svaki sprat uređuju na drugačiji način, kako bi očarali posetioce i dostigli prestižni status. Osim tih novih ‘fensi’ hotela, Madrid nudi i prijatne, prekrasne, old style ambijente; to su uglavnom dosta pristupačniji starinski hoteli, većinom smešteni u prelepa zdanja iz ranog XX veka, a većina je locirana u samom jezgru Madrida.

Hosteli – Madrid je pun jako dobro opremljenih hostela, koji često zauzimaju čitave zgrade; nije nimalo neobično da u Madridu naiđete na interfon na kome su dugmići za svaki sprat rezervisani na ime nekog hostela. Jeftini i kvalitetni hostelski smeštaj je idealan za omladinu koja je u Madrid došla da se dobro zabavi i provede.  Kako je Madrid izuzetno prometan, užurban i živahan grad, neminovno je jako bučan, a od toga nećete pobeći ukoliko iznajmite hostelski smeštaj u centru grada.

PUT U MADRID

madrid-avionom-putovanje-cene-aranzman

Madrid je dosta udaljen od naše zemlje, nešto više od 2000 km od Beograda, tako da je put kopnom dosta dug i naporan, ukoliko putujete autobusom ili sopstvenim prevozom. Dosta turističkih agencija nudi i autobuske i avionske aranžmane, pa i kombinaciju dve vrste prevoza.

U Madrid možete da stignete i vozom, ako ste željni avanture i jednog sasvim drugačijeg i uzbudljivog doživljaja Evrope, te samog Iberijskog poluostrva.

Avionom u Madrid – Avionski prevoz je najefikasniji način da dođete do Madrida, a treba da znate da za sada još uvek ne postoji direktna vazdušna linija za ovo putovanje. Do glavnog grada Španije možete stići kako tradicionalnim kompanijama, tako i low cost letovima, a cene karata se kreću u dosta širokom rasponu, sve zavisno od toga za kog se prevoznika odlučite i koliko unapred rezervišete put. S obzirom da je Madrid turistički veoma aktivan tokom cele godine, savetujemo da let bukirate dosta unapred. Let do Madrida najkraće traje oko 5 sati, ali u nekim kombinacijama može da se produži i preko 15.

Glavni aerodrom Barajas, lociran oko 12 km od Madrida je i najvažniji španski aerodrom, a u Evropi se nalazi na četvrtom mestu prema statistikama vezanim za broj putnika koji prođu kroz njega godišnje. Drugi aerodrom u Madridu je Cuatro Velos, mada je on uglavnom u službi obuke za pilote i vojnu namenu. Od Barahasa do centra grada možete da stignete metro linijom broj 8, javnim autobusima i taksijem.

Vozom do Madrida – U Španiji saobraća železnica Renfe, kako u samoj zemlji, tako i van nje, dok brzi voz saobraća samo u španskim granicama i to tek između važnijih gradova. Ako dolazite vozom do Madrida, iz nekog drugog evropskog grada, važno je da znate da je usputna stanica za presedanje Barselona, te da su glavne železničke stanice u Madridu Atocha i Chamartin, odakle vozovi kreću i ka svim ostalim mestima u zemlji.

Autobusom u Madrid – Autobus nije najefikasniji način da stignete do Madrida u sopstvenoj režiji, osim ako niste planirali kružno putovanje, slično onima koje možete da nađete u turističkim ponudama. Isti je slučaj sa automobilom. Neke od naših agencija nude interesantne kombinovane aranžmane koji uključuju jedan pravac autobusom, a drugi avionom. Takva putovanja obično traju desetak dana i daju vam priliku da, osim čarobnog Madrida i većih španskih gradova, upoznate i druge lepe gradove Južne Evrope.

VREME U MADRIDU

Klima Madrida je specifična i dosta ekstremna, kada je reč o temperaturnim uslovima tokom godine. Pošto je smešten na velikoj nadmorskoj visini u odnosu na većinu glavnih gradova evropskog kontinenta, te okružen planinskim vencima, Madrid je istovremeno i ekstremno topao i ekstremno hladan grad.

Pri vrhu je liste svetskih prestonica u pogledu nadmorske visine, te je jedan od gradova sa najviše sunčanih dana u celoj Evropi, dok, sa druge strane, sneg u Madridu nije neobična pojava, kao što je to slučaj sa dosta drugih južnoevropskih gradova.

Leta u Madridu mogu da budu pretopla za naše poimanje, te se živa u termometru često penje iznad četrdesetog podeljka na Celzijusovoj skali, a zimi temperatura može da padne ispod nule, mada ne u ekstremnoj razmeri.

 • Prosečna najviša letnja temperatura: 31® C (Jul, najtopliji mesec)
 • Prosečna najniža zimska temperatura: 3® C (Januar, najhladniji mesec)

Mada su leta u Madridu jako topla, sa temperaturama i do preko 40® C, to nije ona neprijatna vrućina na koju smo mi navikli, budući da je geografski položaj španske prestonice takav da uslovljava veoma nisku vlažnost vazduha tokom čitave godine.

Zbog toga je subjektivni osećaj visokih temperatura daleko prijatniji nego što je to kada, recimo, na Balkanskom poluostrvu živa u termometru skoči do ekstremnih visina. Dani u Madridu su mahom suvi, a nešto viđe padavina može da se javi tek povremeno u toku jeseni i proleća.

Temperature su veoma prijatne već polovinom aprila, dok postepeno zahlađenje dolazi tek negde u novembru. Zime su uglavnom prijatne, mada se dešava da se temperatura kreće oko nule, a ponekad pada i sneg.

Kada je reč o putovanju u Madrid, najbolje je da se odlučite za period kada su vrućine manje, a sunce malo blaže. Proleće i jesen su možda najidealniji termini za put u Madrid, mada, naravno, tamo možete da putujete tokom cele godine.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora