PVC stolarija – kada je pravo vreme za zamenu? 

0

Kada ulazimo u novi dom koji smo opremili po svom ukusu ne razmišljamo o zameni dotrajale stolarije, niti koji je životni vek nekih predmeta u našem enterijeru.

Međutim kada dugo godina živimo u istom prostoru logično je da će nameštaj vremenom da bledi i da se haba, a da će se PVC stolarija oštetiti.

Zub vremena je nešto na šta ne možemo uticati i dotrajali element je najbolje zameniti sa novim da nam se ne menja kvalitet života.

Lako je videti i prepoznati kada je garnitura za sedenje dotrajala, ali kada je vreme za zamenu stare stolarije to i nije tako lako pa ćemo Vam to bolje pojasniti u redovima koji slede.

Prvi znak da treba da menjate stolariju su zamagljena stakla na krilima prozora. Da razjasnimo prvo postoje dve vrste vlage, unutrašnja i spoljašnja vlaga, i do njih dolazi na različite načine.

Ako u prostorijama kuvate, peglate i sušite veš, ili imate veliki broj sobnih biljaka može doći do stvaranja pare koja će zamagliti stakla na prozorima. Spoljašnja vlaga nastaje usled atmosferskih padavina na koje ne možemo da utičemo.

Postoji u životnom prostoru još jedna vrsta vlage, a to je vlaga koja se javlja ako Vaša stambena jedinica nije dobro izolovana ili postoje toplotni mostovi koji pokazuju da u životnom prostoru ventilacija nije funkcionalna.

Obratite pažnju da li se prilikom velikih kiša javlja buđ ili kondenz na prozorima jer Vam je to siguran znak da Vam je stolarija dotrajala i da je spremna za zamenu.

Drugi znak da treba da menjate stolariju je ako imate poteškoća prilikom otvaranja i zatvaranja prozora.

Ovo znači da okovi prozora i vrata koji su bitan element PVC stolarije nisu više funkcionalni i ne obezbeđuju više dobru zvučnu i toplotnu izolaciju.

Ako se ram prozora i vrata deformiše pod Vašim rukama kada ih otvarate i zatvarate znači da je stolarija protrulila i da morate da je zamenite.

Problem ove stolarije pored toga što više nema termoizolaciona svojstva ona Vam ni ne pruža sigurnost jer je rasušena.

Jesen i zima je odličan vremenski period da testirate Vašu stolariju i da vidite da li je dotrajala jer se tokom hladnih meseci na zidovima oko prozora pojavljuje vlaga i buđ kada su prozori i vrata dotrajali.

Ako posle obilnih jesenjih kiša imate vode u Vašem domu to je siguran znak da Vaša stolarija više ne dihtuje i da je morate zameniti. Vlagu u svom domu shvatite ozbiljno jer ona može biti uzročnik mnogim zdravstvenim tegobama, i pri tom je neprijatnog mirisa.

Još jedan razlog da promenite svoju stolariju je ako Vaši prozori i vrata ne zaptivaju kako treba odnosno ne dihtuju dobro.

To znači da Vam ne valja izolacija prozora i vrata, odnosno koliko god pojačavali grejanje, hladan vazduh će ulaziti kroz pukotine i spuštati temperaturu. Na taj način izgubićete energetsku efikasnost i moraćete da grejete više.

Zanimljiv podatak je da prozori i vrata propuštaju i do sedam puta više zvukova nego zidovi, što u praksi znači ako živite u urbanim delovima grada, pored velikih saobraćajnica od velike važnosti je da Vam PVC stolarija pruža odličnu zvučnu izolaciju, jer u suprotnom nećete imati opuštenu atmosferu u svom domu.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora