Putovanje u Veneciju i znamenitosti Venecije – kompletan turistički vodič

0

Na stotinu i osamnaest ostrvaca sanja romantična Venecija, La Serenissima, grad mostova, kanala, pesama gondolijera, uzdaha u noći, prekrasnih balova, haljina i maski. Venecija je, za one najromantičnije duše, jedan od najlepših gradova Evrope.

No, čak ni oni do čijih je srca teže dopreti retko ostaju nedotaknuti venecijanskom magijom, šarmantnim uličicama i  tajnim prolazima ‘plutajućeg’ grada.

Zanimljivo je da je Venecija jedini pešački grad toliko poznat u Evropi; naime, možete da provedete sate lutajući po venecijanskim ulicama, tek tu i tamo izbijajući na manje trgove. Zapravo, jedino čuveni San Marco je dooljno prostran da bi mogao da nosi naziv piazza, odnosno trg.

Priča o romantičnoj Veneciji seže dosta davno u prošlost, u sredinu V veka, u doba kada je palo nekada moćno Zapadno Rimsko Carstvo. Gradić je zapravo nastao kao utočište lokalnog stanovništva, koje se, u strahu pred varvarskim narodima koji su sve više prodirali na nekadašnje rimske teritorije, pobegli u močvare i krili se po tamošnjim ostrvcima u regiji Veneto.

Vremenom, ova naselja su postala trajna i ljudi su počeli da dižu razne građevine i stambene jedinice. Zanimljivo je da su za gradnju koristili drvo, što može da deluje prilično čudno za jedan grad koji je sav na vodi. No, voda zapravo čuva temelje Venecije od propadanja, jer se drvo tako čuva od mikroorganizama koji izazivaju truljenje, a kojima je za život potreban kiseonik.

Venecija ne samo da je bila izuzetno domišljat poduhvat, da tako kažemo, već je vremenom postala i jedan od najslavnijih gradova državica stare Evrope. Mletačka republika, što je bio srednjevekovni naziv venecijanske državice, vladala je Mediteranom u zrelom srednjem veku.

Mlečani su u svetskoj istoriji poznati kao moćni trgovci i vešti pregovarači, bankari i vrsni pomorci. Zamislite samo raskoš venecijanskih duždeva, njihovih palata i balova, mesečinu nad lagunom, senke izvijenih lukova venecijanskih mostića, elegantne gondole i šapat u noći! Veštine propračunatih Venecijanaca su osvojile i sam Carigrad, udružene sa krstaškim vitezovima. No, slava Mletačke republike je počela da kopni krajem XV veka, da bi na kraju potpala pod Napoleonovu vlast.

ŠTA OBIĆI U VENECIJI?

Nekadašnja slava i veličina prekrasne La Serenisima i dalje nas mame tajnovitim venecijanskim ulicama. Kada šetate venecijanskim prolazima i mostovima, ne možete da se otrgnete pomisli na jednog Kazanovu, na intrige i spletke po duždevskim dvoranama, na ljubavnike i prevarante, prevrtljivce i gospodu, moreplovce slobodnog duha i škrte trgovce, dame i kurtizane. Venecija, čudesni grad na vodi, pleni tom svojom dvostrukom prirodom.

Znamenitosti Venecije počivaju na njenim ostrvima i kanalima, no mnogo su više od pukih struktura koje omeđuju venecijansku lagunu. Venecija je tokom svog vrhunca u XV veku bila najveći lučki grad na celom svetu. Bogate građevine su dekorisali mnogi slavni umetnici, kao što su Tintoreto, Ticijan i Veroneze

Trg Svetog Marka

trg-svetog-marka-u-venecije-slike

Prelepa bazilika Svetog Marka, locirana na trgu sa istim nazivom, kao i sve u Veneciji ima interesantnu i dugu pripovest. Snalažljivi venecijanski trgovci su, prema legendi, prokrijumčarili iz Egipta ostatke ovog sveca u buretu sa usoljenom svinjetinom, a za njihovo čuvanje je na mestu današnje crkve podignuta mala kapela.

Nešto kasnije, u X veku, kapela je spaljena u toku pobune protiv ozloglašenog dužda Pijetra Kandijana. Crkva je obnovljena vek kasnije i tada je dobila današnji oblik. Zahvaljujući trci prestiža između raznih uticajnih ličnosti, crkva je vremenom sve više dobijala na svojoj raskoši. Popularna i kao ‘Zlatna crkva’, ova velelepna strktura unutra krije pravo blago. Osim dragocenih vizantijskih mozaika, tu je Pala d’Oro, zid ukrašen prikazima iz Hristovog života, optčen hiljadama dragih kamenova.

 • Zanimljivost: Lođa na vrhu crkve nudi spektakularan pogled na Trg Svetog Marka i grad, a na njoj se nalazi čuvena skulptura rimske kvadrige, četvoroprega sa konjima. Sudeći po pričama, ova četiri konja su dosta proputovala u svojoj zaprezi; veruje se da su jedini primerak antičke kvadrige, a znano je da su iz Carigrada preneti u Veneciju, posle Drugog krstaškog pohoda. Kasnije ih je Napoleon odneo u Pariz, da bi konačno bili vraćeni u Veneciju početkom XIX veka. Na takozvanoj ‘Konjskoj lođi’, Loggie dei Cavalli, koja je po njima i dobila ime, danas stoje kopije, dok je originalna skulptura čuvana unutar bazilike.

Duždeva palata

duzdeva-palata-venecija-putovanje

Jedan od prepoznatljivih obrisa Venecije svakako je Palazzo Ducale, raskošna građevina iz XIV veka. Na mestu današnje palate je nekada stajalo utvrđenju slično zdanje, uništeno u požaru u X veku. Sama namena raskošne palate bila je da pokaže moć i bogatstvo Mletačke republike, u čemu je nesumnjivo uspela.

Palata je tokom vekova menjala funkcije, no najpre je bila sam centar mletačkih vlasti, duždevska rezidencija, sud i zatvor. Sama gradnja je reprezentativni primer venecijanske gotke, neizrecivo lepog spoja gtike, vizantijske i maorske španske umetnosti. Unutrašnjost palate su dodatno ulepšali čuveni umetnici poput Tintoreta i Ticijana.

Most uzdaha

Među mnogobrojnim venecijanskim mostovima i mostićima, lepi Most uzdaha ima posebnu priču. Romantična priča kaže da naziv duguje uzdasima i poljupcima zaljubljenih na tom mestu, no prava pripovest nije tako bajkovita.

Most je izgrađen u XVII veku, kako bi povezao staro i novo krilo venecijanskog zatvora. Iako invizicijska pogubljenja u to doba nisu više bila popularna, lord Bajron je romansirao doživljaj mosta, kao mesta na kom bi zatvorenici poslednji put uzdahnuli i ugledali svetlost dana.

 • Zanimljivost: Mada Most uzdaha nije bio mesto kakvim ga je predstavio slavni engleski poeta, ipak njegovo ime jeste vezano za sudbine zatočenika, budući da su mnogi svoje poslednje dane doživeli u venecijanskom zatvoru. No, bilo je i onih koji su pobegli venecijanskoj pravdi; jedan je bio čuveni zavodnik Đakomo Kazanova!

Most Rialto

most-rialto-u-veneciji

Rialto je jedan od četiri mostova koji prelaze Veliki Kanal i dugo je bio jedini način da se pređe na drugu stranu. Na mestu današnjeg Rialta je krajem XII veka stajao pontonski most, više puta menjan drvenim verzijama, sve do XVI veka. Za gradnju velikog kamenog mosta, kakav vidimo i danas, bio je zadužen arhitekta odgovarajućeg imena, Antonio da Ponte ili, kako bismo mi rekli, ‘Antonije Mostovski’.

Puno je spekulacija bilo vezano za sam projekat Rialta i dosta nepoverenja po pitanju njegove izdržljivosti; vreme je pokazalo da je graditelj u potpunosti dokazao svoje ime. Samo okruženje mosta je bilo važno trgovačko središte, a danas se tu nalaze živopisna pijaca i ribarnica, te dosta zanimljivih radnjica sa lepim suvenirima.

Santa Maria della Salute

santa-maria-della-salute-venecija-slike

Veličanstvena bela crkva na mestu spajanja Velikog Kanala i zaliva Svetog Marka pozdravlja putnike i blista na venecijanskom suncu. Crkva je podignuta u XVII veku, kao spomen zahvalnosti Devici Mariji, nakon prestanka epidemije kuge u gradu.

Samu crkvu je projektovao Baldasare Longena, a za izgradnju je upotrebljen istarski kamen. Santa Maria je građena pola veka, a osim velelepne spoljašnjosti, očarava delima vrhunskih umetnika. U unutrašnjosti crkve se nalazi čuveno Tintoretovo delo Svadba u Kani, Ticijanovi David i Golijat, Kain i Avelj i Žrtvovanje Isaka.

ŠTA KUPITI U VENECIJI?

Venecija nije destinacija tržnih centara i sveobuhvatnog šopinga, mada turistički aranžmani često uključuju posetu nekom centru u toj regiji. No, u Veneciji možete kupiti jako lepe suvenire i predmete koje nećete naći drugde u svetu.

Naravno, na prvom mestu su čarobne venecijanske maske, zatim nakit i predmeti od murano stakla, te neke od najukusnijih čokolada na svetu.

sta-kupiti-u-veneciji-maske-shopping

 • Ručno rađene venecijanske maske su najlepša uspomena koju možete da donesete iz Venecije. One su originalno rađene od kože ili u klasičnoj paper-maše tehnici, mada su danas većinom izrađene uz pomoć gipsa, sa zlatnim listićima. Svaka maska je unikatno, rukom oslikano remek delo, ukrašeno pravim perjem i dragim i poludragim kamenjem.
 • Magija murano stakla potiče sa obližnjeg ostrva Murano, ali lepe predmete možete da kupite i u Veneciji. Pravi ‘murano’ je popriličan luksuz, pa ovi predmeti nikako nisu jeftini; originali su obeleženi oznakom Vetro Artistico Murano, a autentičnost proizvođača možete da proverite na internet popisu udruženja Promovetro, pošto se ponegde prodaju jeftine azijske kopije.

HRANA I PROVOD U VENECIJI

Venecija je puna simpatičnih kafea, posebno u okolini Trga Svetog Marka, kao i brojnih restorana. Čari italijanske kuhinje su svima dobro poznate, pa nije ni potrebno poimence nabrajati razne verzije pasti i drugih mediteranskih jela koje bi valjalo probati. U Veneciji se, naravno, naveliko jede i pica. Venecijanski restorani nude odličan izbor lokalnih vina i ukusnih jela, ali se pripremite na skupoću.

Osim ukusne testenine u restoranu i uživanja u italijanskim kafama, predlažemo da obiđete neku prodavnicu čokolade. Italijani su majstori kada je reč o ovoj poslastici, tako da je boravak u Veneciji prava prilika da probate najbolje italijanske čokolade. Italija ima dugu tradiciju u usaršavanju i eksperimentisanju sa čokoladom, a u Veneciji se, osim čuvenog Karnevala, povremeno održava i festival čokolade.

Karneval u Veneciji

karneval-u-veneciji

Kada je reč o noćnom provodu, Venecija nije destinacija za zabavu do ranih jutarnjih sati i nije popularna po klubovima. Štaviše, većina lokala se zatvara i pre ponoći, te ako tražite ludu diskoteku, radije posetite obližnji lido di Jesolo ili neki drugi grad u blizini. Venecija je grad šetnje po mesečini i uživanja u njenoj mističnoj, čarobnoj atmosferi. Najbolji način da se provedete u Veneciji i zakoračite u sasvim drugu dimenziju i projezdite vremeplovom La Serenisime, jeste da je posetite u vreme Karnevala.

Tradicija venecijanske šetnje pod maskama je duga i burna. Moda nošenja maski datira još iz XIII veka, a predstavljala je način da se slobodni duh venecijanskog življa ispolji u svoj svojoj prirodi, pomalo ugušen lavirintom uzanih uličica, tereta staleža, titula i pozicija.

Maske su nosili svi i svi su mogli da rade šta žele, što je otvaralo vrata mnogim nelegalnim radnjama, što je daleko prevazišlo običnu ležernost, pa i raskalašnost. Kako je dekadencija do XVIII veka gotovo progutala Veneciju, tradicija nošenja maski je okončana potpadanjem Venecije pod austrijsku vlast, krajem XVIII veka.

Karneval pod maskama je obnovljen tek osamdesetih godina prošlog veka i od tada je isključivo lepa turistička atrakcija, koju godišnje poseti i do tri miliona turista.

SMEŠTAJ U VENECIJI I TURISTIČKI ARANŽMANI

Kao i sve ostalo u Veneciji, smeštaj je ovde takođe posebna stavka. Venecija važi za prilično skupu destinaciju, ukoliko nameravate sami da organizujete svoj put i iznajmite jedinicu za boravak. Takođe, specifičan gradski plan i gradnja u Veneciji su uslovili postojanje malih smeštajnih kapaciteta, u zgradama bez liftova.

Ipak, boravak u Veneciji sa pogledom na venecijansku lagunu ili Veliki Kanal, iskustvo je koje se ne da opisati. Kako je Venecija turistički aktuelna tokom svih sezona, nema nekog posebnog dela godine kada bi se mogla ugrabiti drastična razlika u cenama smeštaja.

Hoteli u Veneciji nude posetiocima priliku da osete magiju uskih venecijanskih uličica iz prve ruke. Hoteli sa bajkovitim pogledima su ređi i dosta skuplji. Većina naših putnika se obično odlučuje na gotove turističke aranžmane, koji uveliko umanjuju čitavu komplikaciju oko prevoza i smeštaja.

Turistički aranžmani

turisticki-aranzmani-venecija-putovanje-slike-vikendom

Većina naših agencija tokom cele godine nudi zaista pristupane aranžmane za putovanje u romantičnu Veneciju. U ponudi su vikend u Veneciji, dva do tri dana u Veneciji, kao i specijalna karnevalska i tematska putovanja, uoči samog Karnevala, Dana Zaljubljenih, Nove Godine i drugih praznika.

Vrlo često se putnici odlučuju i na jednodnevni izlet, koji im pruža priliku da se bar na kratko upoznaju sa tajnovitim gradom pod maskama. Cene takvih aranžmana se kreću između 25 i nešto više od 100 evra u zavisnosti od dužine puta i konkretnog aranžmana. Ono što je važno da znate jeste da višednevni aranžmani podrazumevaju noćnu vožnju do i od Venecije, što je uračunato kao dan puta.

 • Napomena: Turistički aranžmani sa noćenjem obično podazumevaju putovanje sa smeštajem u Lidu di Jesolu, dok se u Veneciju odlazi brodićem iz luke Punta Sabioni, po ceni od 20 evra za odrasle i 15 evra za decu. Jednodnevni izleti do Venecije takođe podrazumevaju doplatu za trajekt, a budite spremni i na ne tako kratko noćno putovanje autobusom do Venecije i nazad.

PUT DO VENECIJE

Do Venecije se putuje na razne načine, ali je najčešći organizovani odlazak u sklopu turističkog aranžmana. Zbog specifičnog položaja samog grada, te njegove sopstvene strukture, koja nije pogodna za drumski saobraćaj, sam put u Veneciju je nešto drugačiji nego što je slučaj sa drugim gradovima.

 • Vozom – Do nekadašnje duždevske prestonice se može stići vozom, preko Zagreba iz Trsta, te iz drugih gradova u Evropi, koji voze direktno za Veneciju (Ljubljana, Budimpešta, Minhen i Pariz). Glavna železnička stanica je Santa Lucia, u zapadnom kraju grada. Sa ostalim delovima je povezana vodenim transportom i taksi službama.
 • Avionom – Ako u Veneciju dolazite avionom, treba da znate da su u opticaju dva aerodroma za tu destinaciju. To su Marco Polo u mestu Mestre i Treviso, na 25 km od Venecije. Na venecijanskom Lidu postoji mala pista, za privatne i male avione. Prva dva pomenuta aerodroma su sa gradom povezana autobuskim linijama.
 • Autobusom – Do Venecije nema direktnog autobusa iz Srbije, ako isključite turističke aranžmane. Jedna od često jeftinijih opcija je kombinovanje voza iz Zagreba do Trsta, te od Trsta presedati na voz za Veneciju. Direktne autobuske linije za Veneciju polaze iz Zagreba, Pule. Autobuska stanica u Veneciji je Piazzale Roma. Treba znati da dalje od zapadnog oboda grada nema puteva za motorna vozila, te se odatle hvata vodeni prevoz.
 • Napomena: Autoput A4 povezuje Veneciju sa Padovom, Milanom, Turinom i Veronom i on se koristi za kopneni put u ovaj grad. Ukoliko putujete sopstvenim vozilom, automobilom, ono što je važno znati jeste da je parkiranje na ulazu u grad veoma skupo, te se to uglavnom ne praktikuje. Automobil možete da ostavite drugde na kopnu i prevezete se vodenim transportom. Dolazak automobilom se, zbog ovih komplikacija, ne preporučuje.

Kretanje po Veneciji

razgledanje-venecije-i-voznja-brodicem

Što se tiče razgledanja i boravka u Veneciji, najtoplije preporučujemo da grad obilazite peške. Sve znamenitosti se nalaze u pešačkom krugu, a upravo je šetnja venecijanskim mostovima i ulicama najbolji način da zaista doživite njenu lepotu, magiju i istoriju.

Vodeni transport, odnosno vodeni autobusi, prolaze samo velikim kanalima (Canal Grande, Rio Nuovo, Canale di Cannaregio, Rio dell’ Arsenale). U centru možete da sedneti i na manje motorne čamce ili svima dobro poznatu gondolu.

Duge i vitke crne gondole deluju romantično i čarobno, no, morate da znate da je ovaj vid transporta spor, što je dobro ukoliko imate dovoljno vremena i želite da uživate u divnim prizorima venecijanskih vodenih putića; sa druge strane, vožnja gondolom je pravi luksuz, budući da samo 40 minuta košta i do 100 evra.

 • Napomena: Mnogi to ne znaju, ali u Veneciji je moguće voziti se gondolama po mnogo nižim cenama, te iskusiti Veneciju u pravom ambijentu. Takozvane traghetto gondole, odnosno gondole trajekti, pristaju na nekoliko mesta u gradu, a prevoz košta 2 evra. Predlažemo da sa Trga Svetog Marka uskočite u gondolu na pristaništu Campo del Traghetto i obiđete čuvenu Santa Marija dela Salute.

VREME U VENECIJI

Venecija je mediteranska luka, te je čitav život u gradu mostova i kanala uslovljen klimom tipičnom za priobalnu regiju Sredozemnog mora. Blizina mora znatno utiče na godišnje temperature razlike u Veneciji, koje mogu da budu zaista osetne.

Visoka vlažnost vazduha dodatno pojačava efekat svake atmosferske pojave u ovom romantičnom gradiću, te tako zime u Veneciji mogu da budu dosta hladne, sa temperaturama oko nule, dok su leta veoma vruća i vlažna. Sneg u Veneciji nije česta pojava, mada može da se javi.

Kada je reč o letnjim mesecima, izuzetno visoka vlažnost (preko 60% tokom cele godine), doprinosi neprijatnim isparenjima iz kanala.

 • Prosečna najviša letnja temperatura: 27®C (Jul, najtopliji mesec)
 • Prosečna najniža zimska temperature: -1®C (Januar, najhladniji mesec)

Ukoliko razmišljate o najboljem periodu za putovanje u Veneciju, možda bi najbolje bilo da se odlučite za put na proleće, pa i na jesen. Zima je, nakon novogodišnjih i božićnih praznika, vreme karnevala, u februaru je romantični Dan Zaljubljenih, te slede Uskršnji praznici na proleće. Svaki od tih perioda ima neku svoju posebnu čar, dok se najmanje prepručuje odlazak na leto.

 • Napomena: U toku jeseni i zime je česta pojava aqua alta, odnosno takozvane ‘visoke vode’. Stanovnici Venecije dugo vode borbu sa poplavama, te su se vremenom dobro organizovali u tom smislu; povišen vodostaj obično traje nekoliko sati, a u turističkim info centrima po gradu možete da dobijete precizne mape sa obeleženim rur+tama za bezbedno kretanje tokom ‘visoke vode’. Venecijanci su pripremljeni na ove poplave, te upozoravaju na njih bar dva dana unapred.
Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora