Putovanje u Prag i znamenitosti Praga – kompletan turistički vodič

0

Prag, zlato praslovenske kulture, mistika srednjeg veka i velelepnost baroka. Na svojih osamnaest mostova na obalama Vltave leži jedna od najlepših evropskih prestonica i gradova sveta. Možda je zlato na praškim kupolama izbledelo, no grad stotinu tornjeva, stotinu svetaca i kapija i dalje očarava zvucima uličnih zabavljača na Karlovom mostu, odjecima koraka po kaldrmisanim ulicama i zvonkim akordima hiljada kristala u praškim dvoranama i suvenirnicama.

Grad dugovečne prošlosti i bogate istorije, kraljevski, zlatan. Topot kopita na Satromestskim namjestima, zadimljene tezge koje mame vrućim, začinjenim kobasicama, kuvanim vinom i češkim knedlama, te bezbroj ušuškanih pivnica, samo su neke od slika koje boje ovaj čudesni grad tonovima romantike, istorije, mistike, dobre zabave i ukusne hrane.

Tako star i tako savremen, Prag je večan grad. U njemu će se svakako pronaći i oni koji istraživačkog duha, tragaoci za misterijama i tajnama srednjevekovne Evrope, ljubiteljima starih znanja i zanata, magije i alhemije, skrivenih mesta koja odišu čarolijom. U Pragu će se sigurno dobo provesti poklonici čokolade, odličnih kobasica i dobrog piva, jer u gradu postoji veliki broj kako starih, tako i novijih pivnica, pabova, krčmi i neodoljivih prodavnica pravih majstora čokoladnog užitka.

Prag je bio dom nekih od najpoznatijih evropskih umetnika i naučnika, te je pun pozorišta i muzeja. Ovaj prelepi grad može da se pohvali i za današnja vremena tipičnom evropskom selekcijom poznatih brendova i nekoliko šoping centara, te posebnih lokaliteta na kojima se mogu kupiti neke od najluksuznijih svetskih marki.

Na ulicama Praga ćete sasvim sigurno sresti njegove stanovnike, obučene moderno, evropski, ležerne i simpatične. Oni se šetaju svojim gradom na istim mestima gde svakodnevno prolazi i zaista impozantan broj turista iz celog sveta. To je nešto što ovoj evropskoj destinaciji daje poseban pečat i čini da osetite njegovu magiju. Prag je mnogo više od lepih tornjeva, krovova i struktura.

prag-nocu-slike

ŠTA POSETITI U PRAGU?

Ukoliko planirate putovanje u Prag, dobro je znati koja su to zanimljiva mesta koja bi bilo dobro obići, posebno ukoliko odlazite na vikemd putovanje ili se kraće zadržavate u ovom prelepom gradu. Pošto Prag ima zaista veliku ponudu kako svetski poznatih, tako i manje turistički znanih lokacija, ukratko ćemo predstaviti neke od najvećih znamenitosti češke prestonice, kao i neka posebno interesantna mesta za one koji su željni avanture i dodatnog istraživanja.

Slike Praga neće ostaviti ravnodušnim nijednog ljubitelja putovanja i evropske istorije. Praško gradsko jezgro je staro vekovima, a i dalje ostavlja bez daha svakoga ko se prošetao kroz njegove lepe kaldrmisane ulice, preko mostova i brojnih trgova. Prag je destinacija za telo i dušu, ona hrani znatiželju i snove neverovatnim prizorima, a okrepljuje šarenolikom ponudom kvalitetnih proizvoda, dobrim pivom i hranom.

Na Astronomnskom časovniku na gradskoj većnici odzvonio je pun sat i apostoli su izveli svoju uobičajenu promenadu; zraci sunca su obojili kamene zidove katedrale Svetog Vida u hiljadu božanstvenih boja…Na Vaclavskom trgu je gomila turista i užurbanih Pražana, dok se mnogi šetaju po Karlovom mostu, fotografišu, kupuju unikatne suvenire i uživaju u pogledu niz Vltavu. To su samo neke od znamenitosti Praga.

Astronomski časovnik

astronomski-casovnik-sat-u-pragu

Jedno od najvećih blaga grada Praga je šest vekova stari Orloj, Astronomski časovnik na zgradi stare gradske većnice na Staromestskim namjestima, starom gradskom trgu. Svakoga sata se stotine turista iz celog sveta okupi ispod ovog velelepnog zdanja, sa spremnim kamerama i fotoaparatima, kako bi zabeležili procesiju dvanaest apostola, prikaza na samom satu i figure Smrti, koji su sastavni deo ovog veličanstvenog mehanizma.

Čuveni Astronomski sat su dizajnirali i napravili Kraljevski sajdžija Mikulaš iz Kadana i Jan Šindel, još davne 1410., u vreme kralja Vaclava IV. Astronomski sat je sastavljen od tri savršena mehanizma koji u svakom trenutku pokazuju tačno vreme, vladavinu zodijačkih znakova i položaj nebeskih tela. Star preko 600 godina, ovaj neverovatni instrument i dan danas radi i opčinjava hiljade ljudi iz celog sveta.

Karlov most

karlov-most-u-pragu-slike

Karlov most je opičinjavajuća kamena gotska struktura koja povezuje stari deo Praga i takozvanu Malu Stranu, na putu ka tvrđavi Hrdačani. Sagrađen je u davnom XIV veku, po naređenju jednog od vladara najzaslužnijih za velelepnost srednjevekovnog Praga, Karla IV, kralja tadašnje Bohemije i Svetog Rimskog Carstva. Na obe strane mosta uzdižu se gotski tornjevi, sa kojih je moguće sagledati grad i reku Vltavu.

Sigurno vam nisu promakle čudesne barokne skulpture koje krase obe strane mosta; to su statue svih važnih porodica i donatora koji su učestvovali u građenju Praga, kao i religijske  i legendarne ličnosti. Jedna od njih je statua Jana iz Nepomuka, češkog sveca mučenika, kojeg je kralj Vaclav bacio u Vltavu. Na samoj statui nalazi se maleni reljef bebe bačene u reku, koja simbolzuje smrt ovog svetitelja i ispunjava želje onome ko je dodirne. Kako Pražani kažu, Jan iz Nepomuka ne ispunjava materijalne, već čiste, duhovne želje. Možda bi bilo lepo poželeti da se ponovo vratite u veličanstven Prag!

Hrdačani

Praški dvorac ili Praški hrad jedan je od najvećih srednjevekovnih zamaka na svetu, nadograđivan i uređivan tokom vekova. Temelji zadivljujućih Hrdačana postavljeni su u IX veku, za vreme osnivačke češke dinastije Pšemislovića, kako mi kažemo. U X veku je služio kao sedište čeških prinčeva i kraljeva, te kasnije praškog biskupa. Svoje najsjajnije i najzltatnije dane, Praški hrad je imao za vreme čuvenog Karla IV, budući da je tada bio prestonica velike imperije Svetog Rimskog Cara.

Tokom vremena, dodate su mu razne građevine, poput opčinjavajuće gotske konstrukcije katedrale Svetog Vida, primera neizrecivog umeća majstora arihitekture, dekora i vitraža. Jedan od vitraža unutar katedrale je radio čuveni česški umetnik  art deco-a, Alfons Muha, vekovima kasnije. Od drugih lokaliteta, na teritoriji Praškog dvorca interesantni su Zlatna ulica, dvorana Belvedere i druge znamenitosti.

Nakon dugih vekova upotrebe i napuštanja Praškog hrada, kao sedišta zemlje, praški dvorac je danas sedište čepkog predsednika i najvažniji kulturni spomenik baštine Republike Češke. U njemu se čuvaj dragocenosti čiju je vrednost nemoguće proceniti, istorijski dokumenti i dragulji češke kraljevske krune.

Zlatna ulica

zlatna-ulica-u-pragu

Zlatna ulica je pravi dragulj Hrdačana. To je niz kuća koje datiraju iz XVI veka, a za njih se vezuje nekoliko legendi. Prema jednoj priči,  živopisne kućice, smeštene u zdanje gotske gradnje, izgradio je kralj Rudolf II, kao mesto na kome će boraviti njegovi lični čuvari. Druga legenda kaže da su u ulici zapravo živele kraljevske zanatlije, umetnici, posluga, trgovci i tako dalje.

Naziv ‘zlatna’ potiče iz perioda kada su tu boravili kraljevski zlatari i alhemičari; Prag je, inače, poznat po brojnim pričama o ovom opskurnom, magičnom i fascinantnom zanatu. Jedna od zanimljivosti Zlatne ulice jeste podatak da je u kući pod brojem 22 živeo poznati pisac, Franc Kafka.

Josefov

Jevrejska četvrt, Josefov, takođe je jedna od živopisnih i turstima interesantnih lokacija u Pragu. Nalazi se uz obale Vltave, a blizu Satromestskih namjesti, starog gradskog trga sa Astronomskim satom. Jevrejska četvrd je svoju turbulentu istoriju počela u XIII veku, kada je ovom narodu naređeno da napuste svoje domove i nasele se na jednom mestu. Naseljavanje je produženo u budućim vekovima, sa prilivom jevrejskog stanovništva iz drugih delova tadašnje Češke, ali i drugih zemalja odakle su proterani.

Iako je tokom vremena učinjeno više strukturalnih promena u četvrti Josefov, većina starih zdanja je ostala netaknuta i svedoči o vekovnoj tradiciji Jevreja u Pragu. Tu se nalazi staro, mistično i privlačno, ako se tako može reći, jevrejsko groblje, šest sinagoga i nekoliko muzeja.

Staromestske namjesti

Već smo pomenuli veličanstveni Astronomski sat, koji se nalazi na ovom trgu, no trebalo bi reći par reči o jednom od najstarijih srednjevekovnih trgova u Evropi. Stari gradski trg u pragu je počeo svoju priču u XII veku, kada je bio, kao i većina trgova u to vreme, glavna praška tržnica.

Vremenom su trg okružila velelepna romanička, gotska i barokna zdanja, koja su ga učinila još velelepnijim. Pomenućemo toranj stare gradske kuće sa Astronomskim satom, Crkvu Svetog Nikole i Tinsku katedralu, možda jednu od najupečatljivijih građevina u Pragu.

ŠOPING U PRAGU

shopping-u-pragu-shopping-centri

Shopping je sastavni deo jednog dobro isplaniranog i ispunjenog putovanja, složiće se mnogi, pa i oni koji se pre svega doputovali u Prag kako bi uživali u njegovim znamenitostima, istoriji, legendama i dobroj zabavi. Kada je reč o šopingu u ovom gradu, češka prestonica zaista ima šta da ponudi turistima različitih želja i platežnih mogućnosti.

Za one koje na putovanjima vole da kupije brendirane odevne predmete, obuću i aksesoare, to je nekoliko odlično opremljenih šoping centara, mada u Pragu još uvek postoje i poznate robne kuće. Kada je reč o suvenirima, na prvom mestu su božanstveni predmeti od češkog stakla i kristala, tematski umetnički suveniri, rukotvorine na praškim tržnicama i slično.

Šoping centri u Pragu

Prvi na listi je najnoviji Palladium, moderno zdanje u kom su locirane sve robne marke popularne u svetu. Palladium je lociran na praškom Trgu Republike, nedaleko od starog jezgra, i najveći je centar ne samo u pragu, nego i u celoj Češkoj. Nakon početnih poteškoća oko otvaranja Palladiuma, budući da su iskopine prilikom građenja otkrile i arheološki lokalitet, Pražani su ipak na kraju prihvatili ovo moderno zdanje i rado ga posećuju, kao i hiljade turista u češkoj prestonici.

Palladium može da se pohvali dugačkim spiskom brendova poput H&M, Benetton, Guess, te kozmetičkih kuća i mnogim drugim. Nemojte da vas začudi velika gužva u ovom šoping centru, koji tokom vikenda postaje prava užurbana košnica znatiželjnih kupaca.

Pored Palladiuma, to je i nešto mirniji centar Černa ruža i Slovanski dum, locirani takođe u centru praga, šoping centar Flora, koji se nalazi iznad istoimene metro stanice, zatim Metropol Zličin i prigradski Čodov. U svim šoping centrima ćete naći većinu poznatih brendova, restorane i druge usluge.

Šoping ulice

U Karlovoj ulici, između Staromestskih namjesti i Karlovog mosta, u samom starom jezgru, oduševićete se brojnim radnjicama sa divnim praškim suvenirima, pivnicama i prodavnicama poslastica, te ulazima u interesantne male muzeje. Tamo ćete lako naći lepe i relativno pristupačne suvenire od češkog kristala, divno izrađene drvene replike Astronomskog časovnika i drugih znamenitosti Praga, ručno rađene aksesoare i slično.

Osim Karlove ulice, u širem centru ćete naići na pijačne tezge, koje takođe prodaju raznovrsne lepo rađene suvenire, dok na Karlovom mostu možete da pazarite neke od dragocenih unikata praških uličnih umetnika, poput slika i nakita.

Kada je reč o garderobi i sličnim predmetima, ulica Na Prikope, koja preseca Vaclavske namjesti, takođe je puna izloga sa suvenirima, ali i poznatih robnih marki, poput onih koje možete pronaći u šoping centrima, a isti je slučaj i sa samim Vaclavskim namjestima, gde takođe možete lako da pronađete slične radnje.

Luksuzna Pariška ulica, koja počinje na starom gradskom trgu, mesto je za onekoji žele da izdvoje nešto više novca i pazare marke poput Svarovskog, Diora, Hermesa i drugih luksuznih brendova.

Češka valuta

ceska-valuta-kruna

Nacionalna valuta u Češkoj je češka kruna. Postoje kovanice od jedne krune, dve, tri, pet, deset, dvadest i pedeset kruna, a potom sledi papirni novac u iznosima od sto, dvesta, petsto, hiljadu, dve hiljade i pet hiljada kruna. U Pragu možete menjati evre i druge valute za krune; većina naših turista uglavnom sa sobom na put nosi evre i menja u lokalnu valutu u menjačnicama. Evro u proseku iznosi oko 26 kruna

  • Napomena: Ono što je važno znati za menjačnice u Pragu, jeste to da mogu prilično da variraju u provizijama i zato je važno dobro se informisati i pažljivo gledati na liste kursa izložene u samoj menjačnici. Dešava se da se određene liste odnose samo na promenu velikih suma novca, recimo, od 100 evra, te da za iznose koji su nam uglavnom potrebni na dnevnoj bazi dobijemo manje novca. U većini praških menjačnica je jasno izloženo koliko kruna se dobija za koji iznos u evrima, što uveliko olakšava i posao i brigu oko promene novca. Savet je da proverite nekoliko menjačnica ili se raspitate kod ljudi koji su već menjali novac u pragu, pre nego što zamenite novac. Takođe, može da se desi da u nekim menjačnicama neće želeti da promene iznos koji je manji od 20 evra.

HRANA I PROVOD U PRAGU

hrana-i-provod-restorani-u-pragu

Sigurno najpoznatiji specijaliteti češke kuhinje su kobasice, šunka, pivo i haluški, odnosno češke knedle od krompira, sa kiselim kupusom i slaninom. Naći ćete ih na menijima u pivnicama, no poseban doživljaj su kobasice i haluški koji se puše uz kuvano vino na Vaclavskim namjestima i starom gradskom trgu.

Osim toga, u Pragu ćete na svakom ćošku naići na poznati trdelnik, dimnjak-kolač od testa, spremljen na u raznim varijantama, od onih samo posutih orasima, do punjenih sladoledom, voćem, pa i salatama i slanim đakonijama.

Poslednji hit u Pragu je pivo od čokolade, koje služe na više mesta. Čokolade vam neće nedostajati u Pragu, budući da su čokolaterije prilično zastupljene u ovom gradu, a u samom centru se nalazi i muzej najpoznatijeg i najomiljenijeg slatkiša na svetu.

  • Probati: Češka piva, slatkiš trdelnik, prašku kobasicu, halušky, prašku čokoladu i čokoladno pivo.

Pivnice u Pragu

Da je pivo jedan od praških obeležja, to sigurno znate, pa se verovatno pitate gde je najbolje otići na kriglu baš dobrog piva. Odgovor je jednostavan, svuda! Prag je pun ušuškanih lokala, koje ćete videti na svakom ćošku. Nekoliko zanimljiv predloga nije na odmet.

  • U Fleku – Čuvena praška pivnica stara preko pet vekova, dekorisana kao srednjevekovna krčma, sa izutenom ponudom piva, od kojih je najpoznatije čuveno crno pivo ‘13®’
  • Kod Zlatnog Tigra – Lako ćete je prepoznati po reljefu zlatnog tigra iznad samog ulaza; odličan lokal koji posetiocima pruža pravi lokalni ugođaj
  • Kod Vojvode – Jedna od poznatih velikih pivnica u Pragu, u kojoj se pije dobro pivo, ali se i dobro jede

U koji god pab, restoran ili pivnicu da uđete, nećete se pokajati. Sve imaju odličnu selekciju domaćih i stranih piva, odličan izbor klope i lokalnih specijaliteta.

Živopisni natpisi poput Kod Švejka, Kod Plavog Patka, Kod Crvene Stolice, Kod Zeca i tako dalje, te atraktivan tradicionalni dekor lako će vas osvojiti i učiniti vaš boravak u Pragu još živopisnijim, domaćijim i lepšim.

HOTELI I SMEŠTAJ U PRAGU

hoteli-i-smestaj-u-pragu

Kada je reč o smeštaju u Pragu, savetujemo da svoj aranžman organizujete putem agencije, kao najjeftiniju opciju. Turistički smeštaj u Pragu nije preterano povoljan za naše standarde, a ukoliko putujete za praznike, moraćete dobro da se potrudite da rezervišete svoj smeštaj na vreme. U Pragu ima dosta hotela, različitih katergorija, kako u samom centru, tako i na periferiji grada.

Kada je reč o turističkim ponudama, naše agencije uglavnom smeštaju turiste u neki od udaljenijih hotela, srednje kategorizacije, sasvim lepo opremljenim i odlično povezanim sa centrom grada. Prag se odlikuje metroom sa tri linije, koje efikasno povezuju sve delove grada, tako da nećete imati problema gde god da odsednete.

  • Savet: Ako putujete samostalno, dobro je koristiti sajtove za onlajn bukiranje, poput booking.com i airnbnb.com, pošto ćete tamo imati dobru preglednost i u pogledu lokacija, te ponude i ocene određenih smeštaja. Potrudite se da bukirate svoj smeštaj na vreme, budući da je Prag veoma tražena evropska destinacija. Navodimo samo prosečne cene noćenja u nekim od praških smeštajnih jedinica, no one variraju od doba godine i sezone, lokacije i drugih faktora.

Vikend u Pragu

Ukoliko ste odlučili da napravite samostalan vikend izlet u čarobni Prag ili ste uplatili takav aranžman preko agencije, važno je znati da putovanje do Praga traje između 8 i 12 sati, zavisno od toga na koji način putujete, ukoliko niste uzeli avionski aranžman ili rezervisali let.

Ako putujete za vikend, verovatno ćete imati dva dana za istraživanje Praga. Predlažemo da obiđete pomenute znamenitosti; budući da se većina nalazi u jednom dobrom pešačkom krugu, imaćete sasvim dovoljno vremena da ih obiđete.

Pored samog Praga, mnoge agencije nude i dodatne izlete, poput odlaska u čuvene Karlove Vari, Drezden, zamak Karlštajn ili krstarenje Vltavom. Ako ste u Pragu samo za vikend, najbolji savet je da ga posvetite samoom gradu i obiđete njegove prelepe lokacije. Ukoliko se u Pragu zadržavate duže od dva dana, pomenuti izleti mogu da obogate vaš celokupan doživlja Češke.

Razne ture možete da bukirate i bez posredstva naših agenicija, te da sami režirate svoje putovanje. U okolini Praga se nalazi dosta interesantnih mesta, a jedna od atraktivnih i pomalo mračnih destinacija je čuvena skeletna crkva u mestu Kutna Hora, oko 80 km od grada.

VREME U PRAGU

Prag karakteriše kontinetalna klima, sa hladnim zimama i prohladnim letima. Zime u Pragu su hladne i oštre, a temperatura je oko tačke mržnjenja, uz dosta tmurnih dana, malo sunca i puno snega. Snežni pokrivač je uobičajen od polovine novembra, pa sve do kraja marta. Snežni pokrivač debljine iznad 20 cm se, ipak, retko zadržava, a mogući su i periodi toplijeg vremena.

Leta u Pragu su prijatna, prosečnih temperatura oko 23 podeljka na Celzijusovoj skali; večeri i tokom leta mogu da budu prohladna. Pošto se Prag nalazi okružen velikim planinskim lancima, verovatnoća za padavine je relativno mala. Velike kiše mogu da se jave u proleće i leto, dok je zima obično najsušnija sezona.

Temperaturne inverzije su tipične za sredinu jeseni, okotobar i sredinu marta, pa donose maglovite i vlažne hladne dane. Prag važi za dosta vetrovit grad, što doprinosi relativno brzom rasterivanju magle i oblaka.

  • Prosečna najviša letnja temperatura: 23®C (Jul, najtopliji mesec)
  • Prosečna najniža zimska temperatura:-5 C®(Januar, najhladniji mesec)

Ako razmišljate kada bi bilo najbolje putovati u Prag, mnogima je zima pravo godišnje doba kada treba posetiti ovu velelepnu evropsku prestonicu. Pokriven snegom, sa upaljenim fenjerima i tornjevima koji se ocrtavaju spram snežnog neba nad krovovima i praškim trgovima, grad deluje čarobno i romantično.

Okićen za Božić i Novu Godinu, uz tezge sa kuvanim vinom, vrućim ‘trdelnikom’, praškim kobasicama, knedlama i šunkom, Prag je fascinantna praznična destinacija. No, to ne umanjuje njegovu čar ni u drugim sezonama tokom godina; svaka od njih boji ovaj čudesan grad u bezbroj nijansi koje savršeno odgovaraju njegovom uobičajenom ruhu.

ISKUSTVA PUTNIKA

Kada je reč o impresijama Praga, nema putnika koji je ostao ravnodušan na velelepnost češke prestonice, ma šta da je bio njegov lični motiv za odlazak u ovaj evropski grad. Većina naših putnika je zadovoljna organizacijom koju nude domaće agencije, mada je puno onih koji u Prag odlaze u svojoj režiji.

Većina će reći da Prag nije jeftin grad, kada je reč o šopingu, ali i o hrani, no, turističko putovanje obično na izvestan način dozvoljava da se potroši malo više nego što je uobičajeno.

Naši turisti se uglavnom prilično dobro snalaze u Pragu, efikasno koriste gradski prevoz, obilaze lokalitete i najviše su oduševljeni kulturno istorijskom ponudom ovog tradicijom bogatog grada, kao i hranom i, naravno, nezaobilaznim pivom.

Uglavnom se preporučuje boravak od par dana, na prvom mestu zbog cena u Pragu, a puno putnika odlazi tamo uoči novogodišnjih praznika, kada je Prag kao omađijan prazničnom atmosferom, pun dešavanja, ukrašen i romantičan.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora