Putovanje u Amsterdam i znamenitosti Amsterdama – kompletan turistički vodič

0

Amsterdam, grad na drvenim nogama, Venecija severa, stecište nekih od najvećih svetskih umetnika, grad fantastičnih pejzaža i nesputanog duha. Holandska prestonica mami sve one koji su u potrazi za različitošću i dobrom zabavom. Amsterdam je jedan od najposećenijih turističkih centara na svetu, upravo zbog svoje nadasve liberalne politike, koja dopušta individui da iskorači iz sveta ‘normalnog’, pa često i onog što se smatra moralno.

No, holandska prestonica nije dekadentni prizor Vrta Uživanja poznatog holandskog slikara, Hijeronimusa Boša, nego upravo suprotno; slobodni duh Amsterdama daje priliku da se svaka slobodoumna duša upozna sa nečim novim i (ne)običnim, te da se u ovoj živopisnoj severnoj luci u svakom trenutku oseća kao svoj na svome.

Osim što važi za najliberalniji grad na svetu, Amsterdam očarava svojom slikovitom arhitekturom i brojnim znamenitostima. Svaki ugao holandske prestonice je muzej na otvorenom. Šarene fasade i unakrsni kanali su prve slike koje vam padnu na pamet kada pomislite na Amsterdam.

Ono što je posebno interesantno jeste to da su simpatične šarene kuće istovremeno i nečiji stanovi i mesta od velikog istorijskog značaja. Amsterdam je grad koji vas vodi na put u Holandiju XVII veka, eru najveće slave i sjaja holandske kulturne baštine.

Holandska prestonica ima snagu i živost moderne, užurbane i zabavne prestonice, a istovremeno je pravi otvoreni trezor umetničkog nasleđa i raskošne istorije. Amsterdam je grad slobode, tolerancije i različitosti, mesto susreta ljudi iz celog sveta.

Grad ‘crvenih fenjera’ i noćnog provoda, dobrog piva i šopinga, te inspirativnih pejzaža, koji bude neku čudnu romantičnu setu dok šetate amsterdamskim ulicama ili se vozite biciklom, kao pravi lokalac, Amsterdam ne razočarava nijednog posetioca. Amsterdam je sinonim za evropsku slobodoumnost i modernost, ali i jedno od najvećih istorijskih gradskih jezgara u svetu.

ŠTA OBIĆI U AMSTERDAMU?

Izgled Amsterdama se nije značajno menjao od XIX veka, a većina njegovih živopisnih kućica je iz nešto ranijeg perioda. Sam centar grada datira iz srednjeg veka, no, kako je tadašnje jezgro grada bilo građeno od drveta, malo toga je preživelo do današnjih dana. Amsterdam je bio na vrhuncu moći u XVII veku, kada je cvetalo holandsko pomorstvo, te trgovačke veze sa ostatkom sveta.

Amsterdam je u zlatnoj eri Holandije bio izuzetno važan finanskijski centar Evrope, na prvom mestu slavan zbog izuzetno razvijenog bankarstva i brušenja dijamanata. I dan danas važi za jedan od najvažnijih kulturnih i ekonomskih centara Evrope, grad koji godišnje privuče preko tri miliona turista, željnih da posete mnoge od znamenitosti Amsterdama i da se prepuste njegovoj specifičnoj atmosferi.

 • Zanimljivost: Grad Amsterdam je nastao još u XII veku, kao ribarsko mestašce na obalama reke Amstel; njegovo ime znači ‘brana na Amstelu’. Do XVII veka je dobio svoj prepoznatljiv oblik, izgrđan na savršenom sistemu kanala, kao grad čiju jednu četvrtinu čini vodena površina. Amsterdam počiva na preko 150 kanala, povezanih uz pomoć više od 1300 mostova!

Trg Dam

Trg Dam u Amsterdamu slike

Trg Dam nije najlepša lokacija u gradu, ali je zbog velikog istorijskog značaja svakako važna stanica na vašem obilasku veličanstvenog i šarenolikog Amsterdama. Nalazi se u samom centru grada, okružen Kraljevskom palatom, Novom crkvom i zgradom čuvenog muzeja Madam Tiso.

Trg Dam je gotovo uvek pun znatiželjnih turista, bučan, živ i prometan. Između ostalog, poznat je po tome što je upravo na tom mestu grad predat velikom Napoleonu, početkom XIX veka.

Rembrantov trg

rembrantov-trg-amsterdam-znamenitosti

Trg posvećen slavnom umetniku, Rembrandtplein, pravo je turističko okupljalište. To nije začuđujuće, budući da je sam trg okružen brojnim lokalima, poput hotela, restorana, kafića i pabova, a noću privlači milione tursita živim holandskim pivnicama i muzikom. Popularan je u svim sezonama i jedno od omiljenih mesta za provođenje prijatnih letnjih večeri na otvorenom.

Na samom trgu možete videti i statuu čuvenog Rembranta, jednog od najpoznatijih flamanskih, evropskih i svetskih umetnika. Rembrant je stvarao u doba holandskog zlatnog baroka, a najpoznatija njegova dela su Noćna straža, Čas anatomije doktora Tulpa, Povratak bludnog sina, Jevrejska nevesta, brojni autoportreti i drugi radovi.

Ledseplein trg

ledseplein-trg-u-amsterdamu-nocni-zivot-i-provod

Trg Leidseplein je epicentar amsterdamskog noćnog provoda. To je najbolje mesto da probate odlično holandsko pivo u nekom od lokalnih pabova, bilo da sedite u bašti tokom prijatne letnje večeri ili posećujete Amsterdam u nekom hladnijem razdoblju.

Ledsplein je veseo trg na kome ćete sresti brojne ulične zabavljače i muzikante, poput fakira, gutača vatre, žonglera i raznih svirača, te izvođača performanasa svake vrste. Tu su locirani i brojni kafići, restorani i bioskopi, tako da vam zabave ni u jednom trenutku neće nedostajati.

Amsterdamski kanali

amsterdamski-kanali

Više od stotinu i pedeset kanala čini Amsterdam ‘Venecijom Severa’. Čitava četvrtina ukupne gradske površine Amsterdama čini voda! Slike Amsterdama oduševljavaju romantičnim pejzažima iznad voda ove severno evropske lagune i bude romantična osećanja kod svakog posmatrača. Jedan od najboljih načina da upoznate i iskusite Amsterdam iz prve ruke jeste da se provezete njegovim kanalima.

Čini se da svaki kanal i kanalić u Amsterdamu ima neku svoju posebnu atmosferu; u gradu postoji četiri veća prometna kanala, Prinsengracht, Herengraht, Kajzersgraht i Singel, ali ovaj živopisni grad na vodi će vas osvojiti i onim drugim, manjim i intimnijim vodenim puteljcima.

Jordan četvrt

Nekadašnji radnički kvart, četvrt Jordan privlači dugim, simpatičnim zgradama, prepoznatljivim kanalima i mostovima. Popularna je po takozvanim bruine kroeg, odnosno brown cafes (mi bismo rekli ‘braon kafeima’) lepim umetničkim galerijama i radnjama unikatnih predmeta. Ušuškani braon kafei su specifičnost Amsterdama, a naziv su dobili po tamnoj boji drveta u svom enterijeru.

Red Light District

Svetski popularna Crvena zona je svakako jedna je od nezaobilaznih atrakcija Amsterdama. Šta reći o ovom carstvu seksi opreme, seksualnih usluga, igračaka, videa i zanimacija svake vrste? Za mnoge je šetnja crvenom zonom pravi kulturni šok, a svakako je nezaboravno iskustvo.

Turisti su uvek upozoreni da budu oprezni i pažljivi u ovom delu Amsterdama, no svake godine milioni njih sasvim bezbedno posete takozvani Roseburd, koji zapravo važi i za jednu od najsigurnijih gradskih zona, uprkos lošoj reputaciji. Prostitcija je u Holandiji legalna, a crvenih zona ima nekoliko u gradu; najpoznatija je Valetjes, zatim slede distrikti u ulici Singel i oblasti Pajp.

 • Napomene: U Crvenoj zoni je fotografisanje zabranjeno, a posledice za kršenje ove odredbe mogu da budu jako neprijatne, a takođe se savetuje da se pazite džeparoša i ove delove grada ne obilazite sami.

Muzeji

Muzeji u Amsterdamu - šta videti na putovanju

Amsterdam je grad muzeja, a broji ih preko pedeset. Teško je izdvojiti one manje ili više važne, no svakako vredi obići najveći muzej u Holandiji, Rajks muzej, zatim Stedelijk, muzej savremene umetnosti, Van Gogov muzej, kuću Ane Frank, muzej Madam Tiso, te brojne druge manje ili veće muzeje posvećene raznim oblastima holandskog stvaralaštva, rada i veština. Navodimo nekoliko najatraktivnijih, osim pomenutih.

 • Muzej Amstelkring
 • Alard Pirson arheološki muzej
 • Rembrantova kuća
 • Muzej štampe
 • Muzej erotike

HRANA I PROVOD

Amsterdam, pored brojnih atrakcija i zaista impozantne zabavne, kulturne i istorijske ponude, nije baš neki gastronomski raj. Tome svakako u prilog ide činjenica da je ovde jedna od najpopularnijih kombinacija namirnica pomfrit sa majonezom, vlaamse frites, kako ga ovde zovu. Pomfrit se u Amstardamu služi u svakom restoranu, a svaki Amsterdamac će vam reći da ‘pravi’ flamanski pomfrit ne može da se poredi sa onim koji biste probali u nekom od popularnih lanaca restorana brze hrane.

Što se samih lokala tiče, u Amsterdamu nema slavnih restorana, kao što je to slučaj u, recimo, Italiji ili Francuskoj, a preporuka je da posetite neki od brojnih indonežanskih restorana.

 • Probati: Vlaamse frites, pomfrit spremljen na holandski način; iako ukus nije spektakularan, nije na odmet okusiti lokalni ‘specijalitet’. Rižoto rijsttafel u indonežanskim restoranima, ukusna i bogata kombinacija pirinča i do dvadesetak mesnih, začinskih i povrtnih dodataka i priloga, je dosta bolja preporuka, ako želite ‘pravi’ obrok.

Jedna od specifičnosti Amsterdama su takozvani kofišopovi. To nisu obični kafići, kako možda deluje, sudeći po njihovom nazivu. Kofišopovi su mesta gde se može legalno kupiti marihuana, u malim dozama!

Zakon u Holandiji dozvoljava prodaju marihuane isključivo punoletnim licima i to u količini do 5 gr po kupcu.

Zabava i noćni život

zabava-i-nocni-zivot-u-amsterdamu

Svoju manje više siromašnu gastronomsku ponudu, Amsterdam veoma uspešno nadomešćuje kulturno zabavnom ponudom. U gradu ima puno kafea i pabova u kojima možete odmoriti u toku šetnje i razgledanja grada, popiti neki okrepljujući topli napitak da se zgrejete i sakrijete od uporne holandske kiše ili probate neko dobro lokalno pivo.

Kada je reč o provodu, Amsterdam može da vam ponudi sve od klasične muzike, pozorišnih predstava na engleskom jeziku, bioskopa sa titlovanim filmovima, te dva širom sveta poznata baletska ansambla do ludog noćnog provoda.

Pored ‘klasične’ ponude, Amsterdam je epicentar pop kulture, te se u tom smislu izdvajaju klubovi Paradiso i Melkweg. U Paradizu možete da đuskate uz pop, rege, hip hop i džez, te uživate u klasici, filmovima, poeziji i performansima druge vrste. Melkveg, odnosno ‘Mlečni put’, je najposećeniji holandski klub, u kome se odvija preko hiljadu nastupa tokom godine. Rezervisan je pre svega za nastupe velikih bendova, posebno rok sastava, ali i zvezda u usponu. Svoj naziv klub duguje zgradi u kojoj je osnovan, a koja je nekada bila mlekara. Naravno, zona ‘crvenih fenjera’ je popularna ‘noćna’ destinacija u gradu.

ŠOPING U AMSTERDAMU

Amsterdam može da se pohvali zaista dobrom shopping reputacijom. Osim što se u njemu mogu naći svakojaki antikviteti, umetnine i, naravno, dijamanti, ovaj holandski biser na Amstelu ima nekoliko dobro snabdevenih šoping zona, gde možete pronaći veliki izbor poznatih modnih brendova i pazarite kvalitetnu odeću i obuću.

Šoping zone

Polazna lokacija za ljubitelje šopinga je sam centar grada, odnosno zona između ulica Kalvertrar (Kalvertraat) i Niukalverstrat (Nieuwedijk-Kalvertraat). Ovaj kilometar dugačak pešački potez nudi široki izbor poznatih marki obuće i odeće, te ćete tamo svakako naći nešto što vam odgovara. Osim garderobe, zona je poznata i po dosta zastupljenim knjižarama, među kojima ima i onih specijalizovanih za izdanja na engleskom jeziku; ukoliko volite da čitate, tamo možete da pronađete naslove do kojih ćete teško doći kod nas. Osim pešačkih šoping ulica na glavnom amsterdamskom trgu se nalazi Bijenkorf centar u kome je locirano puno prodavnica, te obližnji centri Magna Plaza i Kalverstrat.

Za one koji nameravaju da se u Amsterdamu počaste nešto luksuznijim brendovima, ulica P.C. Hofdstrat (Hooftstraat) nudi izbor visoko cenjenih modnih marki, poput Kartijea, Prade i drugih brendova. Ulica se nalazi u blizini Muzejskog kvarta.

Pijace

Amsterdam može da se pohvali najvećom i najpopularnijom evropskom pijacom, Albert Kajp, na kojoj ćete pronaći bukvalno sve što vam padne na pamet, od hrane do odeće. Čuvena Albert Cuypmarkt je lociran u Pajp četvrti, punoj ugodnih kafića i lokala u kojima se možete okrepiti i odmoriti u toku kupovine.

Osim Albert Kajp pijace, poznata je i takozvana Severna pijaca, Noordermarkt, koja je pre svega prava destinacija za zaljubljenike u antikvitete i raj za ljubitelje second hand-a. Na Severnoj pijaci ćete naći i veliki izbor svežih namirnica, ukusnih usputnih obroka i raznovrsnog cveća.

 • Zanimljivost: Osim uobičajenih artikala (dobro, i malo marihuane), u Amsterdamu se nalazi specijalizovana prodavnica kondoma sa malim muzejem! Het Gulden Vlies,  ‘kraljevstvo kondoma’ nudi široku paletu najrazličitijih prezervativa, u svim veličinama, bojama i oblicima, sa ukusima, ukrasima i tako dalje. Osim samih proizvoda, tu je i dosta ‘edukativnog’ materijala, literature o kondomima, kao i muzejska zbirka.

SMEŠTAJ U AMSTERDAMU

smestaj-u-amsterdamu-hoteli-i-hosteli

Kako je Amsterdam ‘četvorosezonska’ destinacija i jedan od najvećih turističkih centara u svetu, grad je pun različitih smeštajnih kapaciteta. Pošto je veoma prometan u svako doba godine, preporuka je da smeštaj počnete da tražite na vreme, ukoliko sami organizujete putovanje.

Iako svih oblika kapaciteta ima u dosta velikom broju, veoma brzo budu rezervisani. Najbolji savet je da koristite neki od popularnih servisa za pretragu i rezervaciju smeštaja, poput popularnog booking.com-a..

Hoteli i hosteli u Amsterdamu su veoma zastupljeni i različitih kapaciteta, pa i cene. Hoteli u Amsterdamu su kategorizovani kao i drugde u svetu i ima ih dosta, samo je potrebno da ih što pre bukirate.

Cene hotelskog smeštaja nisu baš pristupačne za naše standarde, te je druga opcija iznajmljivanje apartmana ili hostela. Apartmani su dobar način da u Amsterdamu boravite kao pravi lokalac, no, upozoravamo da iznajmljivanje stana u ovom gradu nije jeftino, ali može da bude dobra solucija za grupu od nekoliko putnika.

Hosteli su najjeftinija varijanta za boravak u Amsterdamu, mada se i tamo noćenje kreće u intervalu od oko 40 evra, što i nije tako povoljna opcija, ako cenu uporedimo sa smeštajem u odličnim, novim hostelima u nekim drugim evropskim prestonicama. Za one avanturističkog duha, kojima ne smeta da sobu dele sa drugim posetiocima holandske prestonice, hostelski smeštaj je uobičajena opcija, ali to definitivno nije smeštaj za svakoga. Hosteli u Amsterdamu i nisu tako blistava opcija, budući da su često tek relativno čisti, a u jeku turističkog priliva je i njih teško pronaći.

 • Napomena: Izbegavajte rezervaciju hostelskog smeštaja za koji treba da platite unapred, zbog uslova i stanja samih soba; često se dešava da je i vaša vreća za spavanje udobnija i čistija opcija od kreveta u hostelu. Kvalitetniji hosteli locirani u krugu centra koštaju gotovo isto kao i smeštaj u hotelu.

PUT U AMSTERDAM

Do Amsterdama možete putovati na više načina, vozom, autobusom ili avionom, a dosta turista se odlučuje na turističke aranžmane, posebno popularne među mladima, kao razne varijante euro-trip avanture, koja uključuje posetu Amsterdamu i drugim gradovima na toj ruti. Najefikasniji način dolaska u Amsterdam o sopstvenom trošku, pa i u sklopu aranžmana je put avionom.

put-u-amsterdam-avionom-i-autobusom-slike-putovanje

Amsterdam avionom – Do Amsterdama možete doći low cost letovima iz svih evropskih pravaca, po dosta pristupačnim kartama. Međutim, kako je izuzetno prometan, dešava se da se ove karte jako brzo rasprodaju, tako da u tom lsučaju preostaju letovi tradicionalnim kompanijama. Predlažemo da kartu rezervišete unapred. Možete da letite direktnom linijom iz Beograda za Amsterdam, a povoljnije letove je moguće rezervisati iz Budimpešte, što je slučaj sa većinom evropskih destinacija.

Aerodrom u Amsterdamu je jedan od najopterećenijih vazdušnih luka na svetu, sa izuzetno brojnim letovima ka svim svetskim destinacijama, tako da treba da imate dovoljno strpljenja kada se nađete na Šipolu. Ogromni Schipol je sa gradom povezan železnicom, a stanica se nalazi ispod samog aerodroma. Dostupan je i efikasan gradski autobus, a taksi je apsolutno poslednja opcija.

 • Napomena: Taksi transfer koristite samo ukoliko baš žurite i to vam je jedina trenutna alternativa; cena prevoza je oko 50 evra, no nije garancija da na kraju ne platite i više od toga.

Amsterdam autobusom – Internacionalni autobusi koji voze u Amsterdam staju na Amstel stanici, na terminalu koji ima dobru konekciju sa železnicom, metroom i tramvajskom linijom broj 12, a većina ih je povezana kompanijom Eurolines. Kada je reč o turističkim autobuskim paket aranžmanima, budite spremni na prilično dug i zahtevan put, koji obuhvata zadržavanja i noćenja u usputnim evropskim destinacijama i obično je organizovan kao evropsko proputovanje.

ŽIVOT I POSAO U AMSTERDAMU

Ukoliko planirate dugoročan odlazak u Amsterdam, sa željom da živite i radite u holandskoj prestonici, važno je da znate nekoliko osnovnih informacija. Na prvom mestu, Holandija je karakteristična po visokom ekonomskom standardu i ekonomskoj stabilnosti i statistički je jedna od eropskih zemalja sa najnižom stopom nezaposlenosti.

Tržište rada u Holandiji je danas malo restriktivnije usled ekonomske krize koja zahvata čitav svet, no i dalje je pogodnije za pronalaženje psola nego u nekom drugim članicama EU.

Za posao u Holandiji će vam biti potrebna radna i boravišna dozvola. Naši sugrađani moraju od budućeg poslodavca da traže da za njih podnese zahtev za izdavanje dozvole za rad, a boravišnu dozvolu morju da obezbede sami.

U nekim slučajevima ove dozvole su obuhvaćene jednim dokumentom, ali to zavisi od vaše konkretne pozicije i vrste posla. Najviše su traženi visokokvalifikovani radnici, inžinjeri, IT stručnjaci, zdravstveni i obrazovni kadar.

Kada je reč o samom boravku, morate da znate da su stanarine u Amsterdamu jako visoke za naše standarde, oko 1000 evra na mesečnom nivou. Upravo zato se savetuje da posao nađete pre nego što se uopšte zaputite u Holandiju dugoročno, tako da budete sigurni da ćete moći da plaćate svoj stan i prijatno živite u čudesnom Amsterdamu.

 • Zanimljivost: Ako se odlučite da živite u Amsterdamu, bicikl će vam verovatno biti glavno prevozno sredstvo! Takođe, Holandija je multilingualna zemlja, pa tako engleski možete da čujete na svakom koraku, kao i druge jezike.

VREME U AMSTERDAMU

Amsterdam je pod uticajem okeanske klime, koja se karakteriše relativno blagim i nešto hladnijim letima i zimama. Pošto je sa tri strane okružen vodom, u Amsterdamu temperatura retko pada ispod petog podeljka ispod nule na Celzijusovoj skali. Dosta je kišovit, ali nema velikih oluja, te su za ovu oblast karakteristične blage kiše i povremeni kratki pljuskovi.

 • Prosečna najviša letnja temperatura: 22®C (Avgust, najtopliji mesec)
 • Prosečna najniža zimska temperatura: 0®C /Januar, najhladniji mesec)

Magla je uobičajena pojava u Amsterdamu tokom jeseni, pa sve do ranih prolećnih meseci. Pošto je turistički aktuelan u svim sezonama, nema pravila za period odlaska ni kada je reč o klimi. Pošto nema velikih temperaturnih ekstrema, putuje se tokom cele godine.

Najsušniji period je tokom aprila i maja, pa bi možda to bio najprikladniji period za posetu živopisne i vesele holandske prestonice.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora