Najlepša jezera u Srbiji koja morate posetiti

0

Priroda Srbije je bogata i raznovrsna, mnogi njeni kutovi su još uvek netaknuti i neistraženi, često van domašaja jednog prosečnog putnika, ali dragocena i neprocenjiva za svakoga; Srbija je zemlja prelepih dolina, planina i brda, rečnih basena, potoka, potočića i jezera. To je zemlja koju možete da upoznajete na mnogo načina, te da opet znate da još niste otkrili sve njene tajne.

Ljudi veoma često ne obraćaju pažnju na ono što ima se nalazi u neposrednoj blizini, u granicama zemlje iz koje potiču ili u kojoj žive, a Srbija je riznica neverovatnih retkosti i prirodnih lepota, od kojih su mnoge i zakonski zaštićene od raznih vidova iskorišćavanja i ugrožavanja.

Ne samo da je vegetacija Srbije bujna i bogata, njene planine ovenčane raskošnim šumama, livadama i pašnjacima, već ona opčinjava dubokim klisurama i klancima, moćnim rekama i živopisnim potocima, kao i bajkovitih jezera kojima ćemo se posvetiti u ovom tekstu.

Ako razmišljate o tome da uzmete slobodan vikend i udaljite se od gradske vreme, te zaboravite, bar na par dana, na svakodnevne obaveze, jurnjavu i pritisak, predlažemo da sednete za volan ili se ukrcate na autobus ili voz i posetite neko od najlepših jezera Srbije. Naravno, jezera Srbije će oduševiti i goste iz inostranstva i sasvim sigurno im približiti lepote Balkana, na jedan zaista izuzetan način.

Jezera Srbije su predeli neizrecive prirodne lepote, dom mnogim pernatim i krznatim stanovnicima, ribama i biljkama. Mnoge od njih možete sresti samo oko pojedinih jezera i njima bliskim predelima.

Obilazak prirodnih lepota sopstvene zemlje, sa druge strane, osvešćuje i otvara nove horizonte, te budi u čovekom srcu više poštovanja i ljubavi za ono što nam je podarila Majka Zemlja. Krenimo zajedno na ovo putovanje i upoznajmo se sa nekim od najlpših jezera u Srbiji.

PALIĆKO JEZERO, BISER VOJVOĐANSKOG SEVERA

palicko-jezero-najlepsa-jezera-u-srbiji-koje-morate-posetiti

Biser samog bačkog severa, Palićko jezero leži na samo 8 kilometara od Subotice, u istočnom pravcu, a tek dvadesetak kilometara od graničnog prelaza sa susednom Mađarskom. Od glavnog grada Srbije udaljeno je 170 kilometara. Lepo severno jezero se prostire na 102 metra nadmorske visine. Elipsoidnog je oblika, obima od 17 kilometara, uređenim peščanim plažama i raznovrsnim rekerativnim sadržajima.

Njegovo poreklo je obavijeno tajnom, no znamo da se prvi put u analima pominje pod nazivom Palij, u drugoj polovini XV veka. Zna se da su krajem XVI veka Turci tamo podigli naselje Paleđhaza. Palićke vode su odvano bile znane kao lekovite, a polovinom XIX veka samo jezero je postalo i turistička destinacija; u istom periodu voda se smatrala blagotvornom i isceljujućom. Već tada je bila korišćena u tretmanima protiv kožnih bolesti i hemoroida; 1845. na Paliću su izgrađena i prva banjska kupatila, nakon čega jezero postaje sve posećenije i popularnije. Vremenom su oko jezera izgrađeni smeštajni kapaciteti, više kupatila i centara, te aktivirani najrazličitiji sadržaji.

Palićko jezero se ‘pročulo’ širom evropskog kontinenta već početkom XIX veka; voda je bogata mineralima, temperature između 18® i 25® Celzijusa, lekovita za tretman bolesti kože, kostiju, ginekoloških i  nervnih oboljenja i reumatskih tegoba.

Palićko jezero je od početka svog turističkog života bilo poznato po prelepom Velikom parku, kojim i danas opušta, oduševljava i raduje posetioce. To je prekrasan veliki vrt, osmišljen i podignut prema slikama onih najlepčih britanskih bašta i vrtova, sa mirisnim bagremovim drvećem i topolama, te valovitim putevima, atipičnim za strogo uređene vojvođanske predele. Park krasi velika terasa, osmišljena kao prostor za zabavu, a danas sportski objekat.

Palićko jezero je poznato i po održavanju manifestacije Međunarodni filmski festival, koji se održava na Letnjoj pozornici u neposrednoj blizini. Na Paliću možete uživati i u setnim tonovima tradicionalne banatske muzike, ali i drugih izvođača, u Muzičkom paviljonu. U toku vašeg boravka na Palićkom jezeru preporučujemo da posetite:

 • Ženski štrand – Karakterističan primer arhitekrure secesije u narodnom graditeljstvu
 • Zoološki vrt – Neobičan dom raznim životinjskim vrstama, uređen sistemom vodenih kanala umesto tipičnih kaveza
 • Selevenjske pustare – Botanička bašta u prirodi
 • Zobnatica – Ergela i jahanje konja

ZAVOJSKO JEZERO, U SENCI STARE PLANINE

zavojsko-jezero-kod-pirota-slike

Čarobno mirno Zavojsko jezero počiva između stopala gorostasne Stare planine na jugoistoku Srbije, tek 17 kilometara udaljeno od grada Pirota. Onoo je tajanstveno, prekrasno i skriveno od očiju radoznalaca, u divljim i netaknutom predelima staroplaninskog krajolika. Ipak, ono je najveće jezero u tom kraju, sa dužinom obale od oko četrdesetak kilometara. Specifično je pre svega po priči o njegovom rođenju; to je jedino jezero u Srbiji, koje je nastalo posebnim tektonskim kretanjima, karakterističnim pre svega za snažne zemljotrese.

Početkom šezdesetih godina prošlog veka, u predelu današnjeg jezera došlo je do izvesnih tektonskih turbulencija, prilikom kojih se deo planinskog masiva odlomio i urušio, te pregradio reku Visočicu i potpuno poplavio tamošnje selo Zavoj. Priča govori o ljudima koji su tek tako, preko noći ostali bez svojih domova, koji sada leže na dnu lepog Zavojskog jezera; danas, decenijama kasnije, još uvek možete na obalama Zavojskog jezera pronaći predmete iz njihovih kuća.

Priroda u okolini Zavojskog jezera je neizreciva; danas, umesto prirodne brane od planinskog kamenja, postavljena je veštačka brana, no ponosita, prelepa i strašna, Stara planina se ogleda u svom mirnom ogledalu. Zavojsko jezero pre svega odiše nekom neiskazanom energijom i mirom, činećui da poželite samo da stanete tu i satima posmatrate tu bistru, neuzburkanu vodu, oblake i obronke koji se u njoj odražavaju.

Danas je ono turistička destinacija, voda je tokom leta topla i ima dosta kupača, a aktivno je i pecanje šarana, štuke i pastrmke. Ipak, kako se Zavojsko jezero još uvek krije, ušuškano u planinskom području i kako sam pirotski kraj nema značajnu turističku ponudu, ovde je malo smeštajnih kapaciteta i aktvnog turizma. No, ukoliko odlučite da odmorite oči ovim prekrasnim krajolikom, nemojte da propustite ni ostale čari pirotskog kraja.

 • Planinarenje na Staroj planini – Stara planina pruža izuzetne mogućnosti za aktivan odmor, posebno za ljubitelje manje istraženih planinskih predela, svežeg vazduha i avanture
 • Lokalni specijaliteti – Pirotski kačkavalj i beli sir, lokalni kačamak i belmuž

BELOCRKVANSKA JEZERA, TURIZAM I ISTORIJA

belocrkvanska-jezera-slike

Bela Crkva je lepo i istorijom odenuto mesto, no, poznato je i kao jedna od najpopoularnijih destinacija za odmor u našoj zemlji. Belocrkvanska jezera su udobno i prijatno mesto na kome ćete pronaći odmor za dušu i telo, ali i dobru zabavu. To je kompleks nekoliko veštačkih jezeraca, čiste i bistre vode, plaža i mesta idealnih za kupanje, sunčanje i uživanje.

Jezera su nastala korišćenjem šljunka, pa su zato različitih veličina i dubina, što ih čini dodatno zanimljivim; ova je praksa i dalje aktivna, te se i sada iz najvećeg jezera ekspolatiše ova sirovina. Postoji sedam većih i nekoliko manjih jezera, ali nisu sva pogodna za kupače, bar ne još uvek. Najpopularnija jezera su

 • Gradsko jezero – Glavno ili gradsko jezero je prikladno turistički opremljeno; tamo se nalaze tuševi, ležaljke, uređeno plivalište, kao i smeštajni kapaciteti, restorani i slično. Nalazi se na manje od kilometar od istorijske Bele Crkve.
 • Vračevgajsko jezero – Popularno među kamperima, ovo lepo jezero nudi uređeni prostor za kampovanje i sve uobičajene ugostiteljske usluge, od samog smeštaja, do hrane, prodavnica, sređene plaže i igrališta; sama plaža je šljunkovita.
 • Šaransko jezero – Kao što mu ime kaže, ovo je jezero raj za ribolovce; njegova priroda je najvećim delom netaknuta, voda je bogata ribom, a jezero nije urbanizovano, te je prava oaza za poklonike prirodnog sklada i mirnog odmora.
 • Šljunkara – Jezero Šljunkara mami prelepim vrbakom, a na samom jezeru se nalazi ostrvo; ovo jezero se nalazi na 2 kilometra od Bele Crkve i ima dosta udaljenih i mirnih kutaka, za one koji ne vole buku i vrevu gradske plaže.

VLASINSKO JEZERO, LEDENI PLANINSKI DRAGULJ

vlasinsko-jezero

Visoko Vlasinsko jezero nalazi se na najvećoj nadmorskoj visini od svih jezera u našoj zemlji; to je veštačko jezero u veličanstvenom planinskom krajoliku. Nalazi se na jugoistoku zemlje, u okviru opštine Surdulica, na visini od čak 1210 kilometara nadmorske visine. Voda jezera je hladna, te ne prelazi 18® Celzijusa čak ni tokom najtoplijeg meseca avgusta. Zimi se ovaj planinski dragulj pretvara u ledeni podijum za klizanje, radije nego što je pogodno za letnje kupanje.

Ono što je najlepše na Vlasinskom jezeru jesu nestvarna ploveća ostrvca, bogata raskošnom vegetacijom, koja plutaju po površini pokrenuta jakim planinskim vetrovima. Ova pojava je jedinstvena u čitavom svetu i svakako vredna divljenja i uspona do prekrasne Vlasinske visoravni. Sama obala ima nekoliko lepih zaliva i poluostrva, posebno atraktivna kamperima; najveći zaliv je Biljanin, a poluostrva Dugi Del, Zanoga, Pejčinov Klad i Bratanov Del.

Oni hrabriji se rado kupaju u plavoj prohladnoj vlasinskoj vodi, a drugi uživaju u zaista specifičnim pejzažima plutajućih zelenih ostrva. Vlasinsko jezero obiluje ribom, posebno raznim vrstama pastrmke, šaranima, somovima, jeguljama, grgečima, klenovima i drugim vrstama.

Narodne priče i lokalni mitovi su veoma karakteristični za našu tradiciju, pa tako postoji i jedna zanimljiva i bajkovita pripovest o ovom vlasinskom dragulju. Naime, davno je na dnu jezera živeo zli bik, koji bi noću izlazio na kopno i ubijao stoku lokalnom narodu. Domišljati kovač je tako okovao jednom svom volu rogove, kako bi ubio bika i sačuvao selo od propasti. Kada je bik po običaju krenuo u svoj noćni pohod i zaleteo se na kovačevog vola, povredio se na njegove gvozdene rogove i pobegao u jezero.

Legenda kaže da više nikada nije izlazio. Jedno predanje o vodenom biku u Vlasinskom jezeru veli da se bikova rika čula pred izbijanje rusko turskog rata 1827., te da se voda na jezeru pušila i penušala. No, ukoliko niste spremni da potražite vlasinskog vodenog bika, obradovaće vas manifestacije u organizaciji opštine Surdulica.

 • Vlasinsko leto – Skup različitih manifestacija sa namenom da se posetiocima približe lepote i običaji vlasinskog kraja, posebno lepote Vlasine i Vlasinskog jezera; neke propratnih i drugih zanimljivih manifestacija su Vlasinski kotlić, Vlasinska somovijada, Vlasninska regata, Vlasinska udica

BOVANSKO JEZERO, IDEALAN USPUTNI ODMOR

bovansko-jezero-kod-sokobanje-slike

Bovansko jezero je jedno od lakše pristupljivih jezera i poznatih odmorišta u našoj zemlji. Ono se nalazi na samo 10 kilometara od Sokobanje i može mu se lako pristupiti, bilo kojim prevoznim sredstvom, uključujući čak i vožnju biciklom. Zeleni krajolik Bovanskog jezera je dom raznim životinjama, lisicama, vukovima i divljim mačkama, a prema rečima pojedninih domaćina u ovom kraju, tu je pre koju godinu zalutao i planinski ris.

Samo jezero nudi lepa mesta za kupanje i kampovanje; organizovanog i strujom snabdevenog kampa, doduše, nema. Zbog toga je odlična destnacija za kraći ili usputni letnji odmor, kada se ovde nađe i više hiljada kupača.

Jezero je veštačko, a izuzetno je poznato kao pravi raj za pecaroše; bogato je raznim vrstama slatkovodnih riba, pre svega somova, smuđa, i šarana, tako da toplo preporuujemo da probate neke od ribljih specijaliteta u okolini. O samom jezeru brigu vodi ribolovački klub Moravica i stara se o njemu na zaista najbolji način. Ako posećujete Bovansko jezero, predlažemo da odsednete u obližnjoj Sokobanji i odmorite se na pravi način.

 • Sokobanja – Jedna od najpopularnijih destinacija u našoj zemlji, koja nudi sadržaje svake vrste, od prelepe prirode, preko raznih banjskih i uopšte ugostiteljskih usluga, do sporta i rekreacije
Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora