Rast tržišta nekretnina u Beogradu

0

U poslednje tri godine značajan je porast cena stanova u Beogradu. Tržište nekretnina je u ekspanziji, ali ipak nije samo velika potražnja kupaca iz unutrašnjosti, već is strance interesuje aktulena prodaja stanova u Beogradu.

Beograd je postao posebno privlačna Izraelcima, Kinezima, Nemcima, pa se osim kupovine nekretnina sve više ulaže i u izgradnju luksuznih stanova u našoj prestonici.

Naime, na drugoj strani imamo drugi trend. Mnogi Beograđani odlažu prodaju stanova do trenutka dok cena stana ne bude znatno veća od one početne koju su u nekretninu uložili. Ovo je najizraženije na prometnim lokacijama i atraktivnim delovima grada gde se trenutno i najviše gradi, jer dobro mesto podrazumeva i veću cenu po kvadratnom metru.

U našem društvu kupovina nekretnine oduvek je bilo sigurno ulaganje. Prema istraživanjima samo prethodne godine kupljeno je preko 40 000 stanova, pri čemu se polovina nekretnina nalazi u Beogradu.

Mala ulaganja mogu da uvećaju trenutnu vrednost stana, pa ne čudi što se mnogi odlučuju da ulože u renoviranje stare nekretnine, pa je onda tek prodaju. Nekada je bila dovoljna samo dobra lokacija da bi se stan dobro prodao, a šta sve danas utiče na cenu stana?

Faktori koji uvećavaju cenu nekretnine

U prethodnih nekoliko meseci rast cena stanova u Beogradu je priličan. No, neki stan ne znači da će biti prodat po prvobitnoj ceni, jer ako je oglašen nekoliko meseci, onda cena zbog toga može da opadne.

Na cenu nekretnine najpre utiče to da li je nekretnina uknjižena i jesu li svi imovinko-pravni odnosi rešeni. Neuknjiženi stanovi su znatno povoljniji, a na cenu nekada može da utiče i izgled stana. Osim lokacije koja je takođe značajna, danas sve veću ulogu ima i rešeno pitanje parkinga. Sređen prilaz zgradi, video nadzor, interfon, lep ulaz u zgradu i druge sitnice koje će doprineti komforu budućeg vlasnika dodatno mogu da utiču na cenu nekretnine. U nekim situacijama kada je stan funkcionalan, renoviran i kada ima prihvatljivu cenu može da bude problematičan za prodaju, jer će potencijelne kupce odbiti zapušten lift, oronula fasada ili hodnik koji se ne održava.

Renoviran ili namešten stan, pitanje je sada!

Ukusi potrošača su različiti, pa ne čudi što se nekada namešteni stanovi ne prodaju skuplje kako bi to inače trebalo. Za kupca je važan i sprat na kojem se nalazi stan, a lokacija se bira prema životnim navikama zainteresovanih i prema njihovim očekivanjima. Ako je škola i obdanište blizu,, onda će se roditelji sa decom radije odlučiti za takvu nekretninu. Značajni parametric sui  dom zdravlja, prodavnice, ali i druga određena infrastruktura.

Na porast vrednosti nekretnina mogu da utiču i novoizgrađeni objekti u blizini. Tako, na primer, ako je veliki tržni centar tek u izgradnji, on značajno može da utiče na cenu stanova u tom kraju. Takođe, novi i moderni stanovi interesantni su zaposlenima koji imaju visoke zarade, a mladi bračni parovi se odlučuju za manje i funkcionalne stanove koji su u blizini saobraćajnica i koji sun a dobroj lokaciji. Zbog toga je danas Novi Beograd jedan od najtraženijih delova grada, a cene iz godine u godinu su u konstantnom rastu.

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora