Slike Pariza – najlepši delovi grada samo za vas

0

Odakle da počnemo? Priča o tome šta bi trebalo videti u Parizu može da potraje, obzirom da je to jedan od onih svetskih gradova koji ima takoreći neiscrpnu ponudu koja može da zadovolji i najprobirljivijeg posetioca.

U ovom tekstu probaćemo da vam makar malo približimo čari ovog predivnog grada sa pratećim slikama, ali počnimo od početka.

Šta biste trebali da vidite u Parizu?

 1. Ajfelovu kulu

Možda nije najznačajniji kulturno – istorijski spomenik Pariza, ali je sigurno njegov najprepoznatljiviji simbol. Izgrađena je 1889. godine da bi zadivila posetioce Univerzalne izložbe u Parizu. Liftovima se može doći do vrha koji se nalazi na 276 metara visine. Jedini problem je što ćete morati malo duže da sačekate na red da biste ušli u lift. Kula ima dva restorana, a jedan od njih, restoran Žil Vern, spada među najbolje u Parizu.

 1. Crkvu Notr Dam

Čuvena Pariska crkva, opisana i u knjizi Viktora Igoa, Zvonar Bogorodične crkve u Parizu. Nalazi se u delu grada nazvanom Ile de la Citè. To je predivna gotska katedrala, čiju je izgradnju započeo papa Aleksandar III, još 1163. godine.

 1. Muzej Luvr

Ogromno prostranstvo koje zauzimaju zgrade muzeja sadrži jednu od najvećih svetskih kolekcija umetničkih dela iz perioda antike do danas. Zgrada muzeja je prvobitno sagrađena kao odbrambena tvrđava od Vikinga. Francuski kraljevi su vekovima unapređivali njen izgled. Na ulazu se nalazi staklena piramida koja je postavljena 1989. godine i odatle se može ući u sve galerije. Muzej se nalazi u kvartu Tulerie.

 1. Versaj i njegove bašte

Jedan od najpoznatijih dvoraca na svetu. Iako udaljena od Pariza oko 20 kilometara, palata Versaj i njeni nezaboravni vrtovi neizostavna su destinacija koju bi trebalo da obiđete na svom putovanju u Pariz. Palatu je krajem 17. veka sagradio veličanstveni Kralj sunce, Luj XIV. U to vreme palata je mogla da primi 20.000 ljudi i bila je najveći dvorac u Evropi. Unutrašnjost je bogato dekorisana, a najimpozantnija prostorija palate je Sala sa ogledalima, dugačka 70 metara, u kojoj su se odvijala sva važnija dešavanja u Versaju. Posebnu čar palati i njenom okruženju, daju predivno uređeni vrtovi sa skulpturama i fontanama, koji se protežu na prostoru od oko 800 hektara.

 1. Crkvu Sacrè – Coeur

Katolička crkva čiji naziv u prevodu znači „sveto srce“. Nalazi se na brdu Monmartr koje je najviša tačka u Parizu. Crkva je završena 1914. godine.

 1. Brdo Monmartr

Deo Pariza koji je asocijacija za umetnost i umetnike. Krajem 19. veka tu su se okupljali najpoznatiji umetnici, pisci i pesnici tog doba, ali i svi oni koji su podržavali njihov rad. Pored toga, taj kraj je bio stecište bordela, kabarea i kafana, kojeg su se zgražavali moralni građani ovoga grada. Ovaj kraj je do danas sačuvao to obeležje. Čuveni kabare Mulen Ruž i danas radi. Monmartr je i danas okupljalište brojnih umetnika, a mnogi muzeji, uključujući i Dalijev se nalaze ovde.

 1. Muzej Orsai

Jedan od najvećih umetničkih muzeja u Evropi. Nalazi se pored Sene, u renoviranoj zgradi železničke stanice sagrađene oko 1900. godine. Sadrži kolekciju uglavnom francuske umetnosti iz perioda od 1848 – 1914. godine, i to čuvenih francuskih umetnika poput Monea, Manea, Sezana, Gogena i mnogih drugih.

 1. Parisku operu

Zgrada Pariske opere završena je 1875. godine. Njen izgled se često upoređuje sa tortom. Zgrada je mešavina materijala i stilova, od klasičnog stila do baroka. Čuvena je po veličanstvenom stepeništu napravljenom od belog mermera sa balustradama od crvenog i zelenog mermera i velikom predvorju čiji su plafoni prekriveni mozaicima.

 1. Hotel invalida i Napoleonov grob

Predstavlja kompleks zgrada koje sadrže spomenike i muzeje posvećene vojnoj istoriji Francuske. Namena te građevine je bila da bude bolnica i dom za ratne veterane Francuske. Projekat izgradnje započeo je još Luj XIV. U centru kompleksa se nalazi prelepa Crkva koju je Luj XIV naručio da bi se u njoj sahranjivali članovi kraljevske porodice, što se na kraju nije dogodilo. U toj crkvi je 1840. godine sahranjen Napoleon Bonaparta.

 1. Trijumfalnu kapiju

Još jedan od simbola Pariza. Gradnja kapije bila je inspirisana najvećom Napoleonovom pobedom u bitci kod Austerlica. Izgradnja je počela 1806. godine, a završena 1836., mnogo nakon Napoleonove smrti. Visoka je 50 metara.

 1. Latinsku četvrt

Jedan od najživopisnijih delova Pariza, pun kafića, knjižara, klubova i prodavnica brze hrane. Kraj ima istoriju dugu 800 godina, koju prati isto toliko stara arhitektura. Mnoge ulice su zadržale izgled iz 13. veka, posebno u istočnom delu. U ovom kraju  se nalazi i Sorbona, čuveno sedište francuskog univerziteta, osnovano još davne 1253. godine.

 1. Oranžeriju

Muzej u kome se nalaze najpoznatija dela Kloda Monea (lokvanji). U muzeju se nalaze i dela Renoara, Sezana, Pikasa, Matisa i mnogih drugih. Nalazi se u blizini Luvra.

 1. Trg Konkord

Najveći trg u Parizu, koji se proteže na površini od skoro 8 hektara, a nalazi se u centru Pariza, na istočnom kraju ulice Champs – Elysèes (Jelisejska polja). Sagrađen je u 18. veku. Na ovom trgu je za vreme Francuske revolucije na giljotini pogubljeno preko 1000 ljudi, uključujući i Luja XVI i Mariju Antoanetu. Na centru trga se nalazi egipatski obelisk star 3,200 godina iz perioda Ramzesa II, koji se nekada nalazio na ulazu u egipatski hram Luksor.

 1. Trg Trokadero

Jedan od poznatih i većih trgova u Parizu. Napravljen za Univerzalnu izložbu u Parizu 1878. godine.

 1. Jelisejska polja

Najveća i najprestižnija avenija u Parizu, duga oko 2 kilometra, sa luksuznim prodavnicama, restoranima i poslovnim zgradama. To je jedna od najpoznatijih ulica u svetu, u kojoj nekretnine dostižu višemilionske cifre.

 1. Šta još?
 • Pariz je grad prepun zelenila. Ne propustite priliku da se prošetate nekom od njegovih predivnih parkova kojih zaista ima mnogo, kao što su Park Tuleri, Park Luksemburg, Jelisejska polja, Trokadero i mnogi drugi.
 • Krstarite brodom po Seni.
 • Obiđite neku od pariskih mnogobrojnih crkava i građevina, poput Sen Šapel kapele, crkve Sen Žermen, Panteona i mnogih drugih.
 • Obiđite neki od pariskih mnogobrojnih muzeja. Ako ste ljubitelj umetnosti, nemojte propustiti Rodenov, Pikasov i muzej Salvadora Dalija.
 • Idite u Diznilend.
Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora