Najlepse plaže u Crnoj Gori – Top 10 najlepših

0

Crna Gora je zemlja velikih prirodnih lepota, a primorje sa svojim prelepim plažama čini veliki deo te lepote.

Regiju crnogorskog primorja od ostatka Crne Gore odvajaju planine Orjen, Lovćen, Sutorman i Rumija. Klima je sredozemna i karakterišu je duga i topla leta, a blage i kišovite zime. Šest meseci godišnje temperatura prelazi 18°.

Glavni turistički centar Primorja je Budva, za kojom slede gradovi Kotor, Herceg Novi, Tivat, Bečići, Petrovac, Bar i Ulcinj, sa okolnim manjim mestima.

Obala Crne Gore duga je 293 kilometra i ima 117 plaža. Mnoge crnogorske plaže su nosioci plave zastavice, koja je znak najvišeg kvaliteta po međunarodnim standardima.

U nastavku smo izdvojili top 10 najlepših plaža crnogorskog primorja prema našem izboru.

  1. Bečićka plaža, Budva

Nalazi se u malom mestu Bečići, koje se nalazi u blizini Budve. Spada u red plaža Budvanske rivijere, a smatra se jednom od najvećih i najlepših plaža na južnom Jadranu. Duga je oko 1,950 metara. Plaža je vrlo široka, pa gužve nikada nisu velike. Sačinjena je od krupnijeg peska. Zbog svojih karakteristika odlično je mesto za parove sa malom decom.

Na plaži se nalazi veliki broj hotela i privatnih smeštajnih kapaciteta, a plaža u ponudi ima više plažnih barova sa ležaljkama. Poznata je i po tome što se neki od najelitnijih hotela u Primorju nalaze baš na ovoj plaži.

  1. Veliki pijesak, Dobre vode, Bar

Nalazi se u uvali između Bara i Ulcinja u mestu Dobre vode. Od Bara je udaljena 8. kilometara. Dugačka je oko 300 metara i nalazi se na otvorenom moru. Većinom je šljunkovita, ali ima i peščane delove.

Odlična je za porodice sa decom. U neposrednoj okolini postoji veliki broj objekata za smeštaj, hotela i privatnih apartmana. Plaža ima restorane i kafiće sa ležaljkama. Za ljubitelje noćnog provoda plaža ima i tu ponudu. Zbog povoljne klime, a posebno vetrova koji se tu ukrštaju, pogodna je za osobe koje pate od disajnih problema. Poznata je i po svojim prelepim zalascima sunca.

  1. Kopakabana, Ulcinj

Nalazi se u sastavu Velike plaže u Ulcinju, na njenom 6. kilometru (od 12,5 koliko je Velika plaža ukupno dugačka), u pravcu reke Bojane. Naziv je dobila po istoimenoj plaži koja se nalazi u Rio de Žaneiru, u Brazilu.

Plaža je duga oko 900 metara. Prostrana je i sa dovoljnim brojem ležaljki koje su raspoređene tako da nema gužve. Plaža ima sopstveni parking za goste sa nadzorom od 24 sata. Na Kopakabani postoji plažni bar u kome možete da predahnete od žege uz kafu ili neko osvežavajuće piće, a ima i restoran sa ponudom domaćih i internacionalnih jela. Plaža je vrlo dobar izbor za parove sa decom, za koju na plaži postoji i igraonica. Plaža Kopakabana je nosilac plave zastavice.

  1. Mogren, Budva

Čine je dve peščane plaže u uvali Mogren, Mogren 1 i Mogren 2. Plaže su spojene tunelom probijenim u steni, koje se protežu od rta Mogren do hotela Avala u Budvi, ukupne dužine od oko 350 metara. Naziv su dobile po Mogriniju, španskom moreplovcu koji se tu iskrcao nakon brodoloma. Nalaze se samo na 150 metara udaljenosti od Starog grada u Budvi.

Sunce na ovu plažu rano stiže, ali zato rano i zalazi. Pesak je srednje veličine i nalazi se i na plaži i u vodi. Do ovih plaža se stiže kroz hotelski kompleks Avala, betonskom stazom niz stene. Sa zadnje strane oivičene su brdom Spas, koje je obraslo hrastovom i borovom šumom, čija zelena boja doprinosi lepoti ovog prostora, kontrastom prema boji vode. Na plaži se nalazi plažni bar i ronilački klub. Ako niste gosti hotela, plažu možete koristiti uz kupljenu ulaznicu. Popularno je mesto za mlade. Mnogi na ovu plažu idu radi noćnog kupanja.

  1. Plavi horizonti, Tivat

Nalazi se na dnu uvale Pržno na poluostrvu Luštica, na otvorenom moru. Peščana plaža sa peskom zlatne boje duga je oko 300 metara. Voda je kristalno čista. Plaža je okružena borovom šumom i maslinjacima, koji pružaju posetiocima prirodan hlad. Pogodna je za decu zbog plitke vode koja se proteže 50 – 100 metara ka pučini.

Na plaži se mogu iznajmiti ležaljke, a dozvoljeno je i korišćenje vlastitih suncobrana. Restoran na plaži ima odličnu hranu u ponudi. Vrlo je popularna, pa se događa da na njoj bude velika gužva. Plaža je nosilac plave zastavice. 

  1. Ada Bojana, Ulcinj

Dugačka oko 3 kilometra, dobitnik je Wild beauty nagrade za 2015. godinu. Nalazi se u blizini Ulcinja. Predstavlja nenastanjeno rečno ostrvo na reci Bojani, koje je i zaštićeni rezervat prirode, i to na ušću reke u Jadransko more. Ostrvo je nastalo nasukavanjem broda Merito u 19. veku između dva manja ostrva koja su prethodno bila tu i naknadnim taloženjem peska na tom mestu. Sa jedne strane nalazi se plaža duga 3 kilometra, a druge dve strane su okružene rukavcima reke Bojane. 1974. godine tu je prvo otvorena nudistička plaža sa smeštajnim kapacitetima, koji su i danas uglavnom mesto za smeštaj turista, pored ribarskih kućica u blizini.

Pored nepreglednog prostranstva peska i vode, gosti na raspolaganju imaju brojne sadržaje, od raznovrsnih restorana, pre svega sa ribljim specijalitetima, do najrazličitijih sportova na vodi i pored vode. U zavisnosti od ukusa, gosti mogu da se odluče za Kite surfing, odbojku na pesku, tenis, mali fudbal, jahanje i još mnogo toga.

  1. Lučice, Petrovac

Jedna od najlepših plaža na crnogorskom primorju. Udaljena je 500 metara od Petrovca. Dugačka je oko 220 metara i ima oblik malog zaliva. Voda je prelepe plave boje, a dubina vode se postepeno povećava.

Plaža je peščana, sa peskom različite veličine, a nalazi se u prelepom prirodnom okruženju, okružena borovom šumom. Na delu plaže se mogu iznajmiti ležaljke, dok je drugi deo slobodan, pa možete da donesete svoje stvari. Na plaži postoji plažni bar i nekoliko kafe barova, a na šetalištu pored se nalazi puno restorana sa domaćim specijalitetima, pre svega morskim. U blizini plaže se nalazi i parking. Plaža Lučice je nosilac plave zastavice.

  1. Kraljičina plaža, Sveti Stefan

Duga oko 200 metara, a naziv je dobila po kraljici Mariji Karađorđević koja je uživala u njenim čarima i kojoj je to bilo omiljeno mesto. Nalazi se na oko 500 metara od Svetog Stefana, u netaknutoj prirodi, okružena gustom mediteranskom vegetacijom.

Pored nje se nalazi plaža Miločer, ili Kraljeva plaža. Plaža je šljunkovita i u obliku je uvale. Voda je smaragdno zelene boje i izrazito čista. Plaža nije otvorena za sve turiste već samo za goste ekskluzivnog resorta, hotelskog kompleksa Aman – Sveti Stefan.

  1. Jaz, Budva

Jedna od najlepših plaža Crne Gore i jedna od tri najveće u Crnoj Gori. Nalazi se u opštini Budva, između brda Grbalj i Straža, na oko 2,5 kilometara od samog grada Budve, sa njegove zapadne strane. Ima dva dela, ukupne dužine oko 1,200 metara. Manja plaža je nekada bila nudistička plaža. Plaža je uglavnom šljunkovita mada ima i peščanih delova. Boja vode je predivno plave boje i izuzetno je čista. Na zapadnom delu plaže se nalazi izvor pitke vode koji se uliva u more. Plaža je okružena mediteranskom vegetacijom i predstavlja zaštićeni predeo I kategorije. U okolini ima više privatnih vila za smeštaj turista.

Pored većeg dela plaže proteže se autokamp sa 2,000 mesta na raspolaganju. Na plaži ima više plažnih barova sa ležaljkama, restorana i kafića. Popularno je mesto za odmor, sunčanje i kupanje pre svega mlađe populacije. Poznata je i po brojnim sportovima na vodi. Posebnu popularnost stekla je zbog mnogobrojnih koncerata i manifestacija koje se na njoj održavaju. Na Jazu su koncerte održali čak i Roling Stounsi i Madona. Plaža je nosilac plave zastavice. 

  1. Kamenovo, Budva

Plaža tirkizno – azurne boje vode, po kojoj je najprepoznatljivija. Duga je oko 330 metara. Nalazi se između mesta Bečići i Pržno. Od Budve je udaljena 5 kilometra. Smeštena je ispod Jadranske magistrale, a do plaže se može doći autom sa magistrale, ili pešačkom stazom kroz tunel iz Bečića. Plaža je peščana sa peskom koji je jedan od najlepših u Crnoj Gori, koji daje vodi predivnu tirkiznu i azurnu boju, a okružena je mediteranskim zelenilom. Voda je kristalno čista.

Plaža ima veliki broj sunčanih sati, a sunce leti zalazi oko 20 časova, pa ova plaža ima predivne zalaske sunca po kojima je takođe čuvena. U blizini plaže nalaze se privatne vile i apartmani za iznajmljivanje. Na plaži se mogu iznajmiti ležaljke, a pored plaže se nalazi parking. Plaža ima mnoštvo kafića i restorana, a provod je zagarantovan uz noćne, ali i dnevne žurke, pa je zbog toga jedna od omiljenih plaža za mlade. Zbog svoje popularnosti, na ovoj plaži je često velika gužva u špicu letnje sezone. Plaža Kamenovo je nosilac plave zastavice.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora