Pivsko jezero – smeštaj, info i zanimljivosti

0

Pivsko jezero je jezero koje se nalazi u Crnoj Gori i pripada grupi veštačkih jezera. Jezero se nalazi na teritoriji opštine Plužine, tačnije u severozapadnoj oblasti Crne Gore gde je smešteno na nadmorskoj visini od šest stotina sedamdeset i pet metara. Površina Pivskog jezera je dvanaest i po kvadratnih kilometara dok je njegova dužina četrdeset i pet kilometara. Dubina jezera varira, a u najdubljoj tački je duboko čak stotinu osamdeset i osam metara.

U kanjonu reke Pive, jezero je stvoreno od strane ljudi kako bi zadovoljilo uslove za funkcionisanje hidroelektrane pod istim nazivom Piva. Hidroelektrana ima veoma veliki značaj za Crnu Goru, i za ovaj deo države posebno. Pre više od pedeset godina, početak gradnje brane je počeo i trajalo je čitavih osam godina. U tom cilju je izvršen premeštaj naselja Plužine, kao i manastir iz ove oblasti.

Osnovne informacije o Pivskom jezeru

Pivsko jezero je idealna lokacija na kojoj se možete odmoriti i opustiti i zaboraviti na sve probleme koje vas muče. Daleko od civilizacije, postanite jedno sa prirodom, uživajte u lepotama jezera i posmatrajte okolinu oko vas zato što je ova lokacija jedinstvena i razlikuje se od drugih po mnogo čemu.

Interesantna boja vode je idealna prilika da odmorite oči, a gostoprimstvo lokalnog stanovištva je već opšte poznato. Kanjon Pive je u blizini i samo je jedan od razloga da posetite ovu oblast koja je idealna za fotografisanje i za podsticanje kreativnosti.

Kada se izgradila hidroelektrana, kanjon Pive je morao da bude potopljen. Čovek je umešao prste i stvorio Pivsko jezero, prelepo i duboko jezero koje oduzima dah. Ipak, tada se nije ni pretpostavilo da će jezero biti toliko lepo da će primamiti turiste sa celog Balkana. Kao rezultat izgradnje jezera, na bezbedno mesto je prenet i manastir koji je pravo utočište za dušu. Međutim, potapanjem ove površine, nažalost, potopljena je i pećina Odmut koja je bila duboko oko deset metara i koja je bila nalazište mnogih elemenata iz doba Neolita.

Opština Plužine je deo Crne Gore na čijoj teritoriji se jezero nalazi i mnogi se slažu da nije izvučen turistički maksimum ovog kraja i da su pogodnosti za razvoj turizma neiskorišćeni. Ipak, u prethodnih nekoliko godina to se menja, pa je tako opština dobila svoju plažu kako bi privukla još veći broj turista tokom letnje sezone.

Isto tako, vlasti u opštini organizuju brojne sportske aktivnosti tokom leta koje privlače ne samo turiste već i ljubitelje biciklizma, raftinga, kajakaštva i drugih sportova i ubuduće će situacija biti još bolja.

Pivsko jezero – zanimljivosti

Pivsko jezero je specifično po tome što je u njemu voda pitka. To je jezero sa najpitkijom vodom ne samo u Crnoj Gori, već i na celom Balkanu. Boja jezera je takođe univerzalna i predstavlja mešavinu plave i zelene boje, i izgleda bajkovito i nestvarno. Iako nije prirodno jezero, Pivsko jezero privlači ljude iz regiona koji hrle da vide jezero i u njemu se okupaju. Temperatura vode je idealna leti, kada bistra voda prosto mami kupače da uđu u jezero ali i da uživaju u brojnim aktivnostima koje jezero pruža.

Pitka voda je ono što karakteriše jezero i svi se čude kada čuju da je ovo najpitkija voda na Balkanu. Pivsko jezero nije malo. Štaviše, nalazi se na drugom mestu po veličini, tik posle Skadarskog jezera. Kada je brana dovršena, Crna Gora je dobila još jedno veštačko jezero, veoma duboko ali i dugačko. Sama brana je visoka dve stotine i dvadeset metara, nalazi se blizu Šćepan Polja i scena je koju vredi videti. Na samom jezeru stvoreni su dobri uslovi za sportove raznih vrsta, a izdvajaju se ribolov i plivanje kao najpopularnije aktivnosti.

Na ovoj teritoriji je pre tri stotine i više godina sagrađen i manastir koje je bio posvećen presvetoj Bogorodici. Kako je suša primetna tokom određenog perioda, nije retka pojava da se voda iz jezera povuče i prikaže ostatke manastira koji su stari nekoliko stotina godina. Iako je manastir Piva preseljen kamen po kamen na novu lokaciju i taj premeštaj je trajao trinaest godina, još uvek se u samom jezeru nalaze ostaci drugih manastira koji nisu bili te sreće da budu preseljeni. Više od hiljadu kvadratnih metara je postavljeno na novoizgrađenu lokaciju koja je stecište mnogih vernika iz cele zemlje.

Ali, kada dođe do suše, ne vide se samo ostaci manastira, već i drugih objekata kao što su konaci, pekari pa čak i krstače. To je pravo blago istorije koje ima ogroman kulturno-istorijski značaj za Crnu Goru.

Boja jezera je zaista unikatna. Nad njime vise litice od čvrstih stena a planine okolo su kao divovi koje čuvaju jezero od prirodnih nepogoda. Kada je jezero napravljeno, napravljen je i veliki broj mostova. Brojne saobraćajnice su potopljene i sagrađene nove. Etno selo u blizini jezera pogoduje razvoju turizma ali to nije dovoljno na primi sve zainteresovane koje žele da posete jezero, tako da je potrebno još investiranja u infrastrukturu i objekte.

Piva je poznata po mostovima. Veliki broj je ostao pod vodom kada je brana izgrađena ali tako je jednostavno moralo biti. Ipak, i dalje se pod jezerom nalaze mostovi i to nedirnuti i istog oblika u kom su bili i ranije. Najpoznatiji mostovi Pive su Kaluđerski most i Most na Krscu. Most je bio sagrađen od žice sa tri kule uz veoma zanimljiva rezbarenja na sredini mosta.

Sa druge strane, Most na Krscu je bio otmeniji i na višoj visini. Danas u ovom kraju postoji pet mostova, jedan od njih povezuje Crnu Goru sa Republikom Srpskom. Mostovi koji su potopljeni nose sa sobom tajne koje nikada neće biti otkrivene, ali se zato priče o mostovima mogu čuti svakodnevno od meštana.

Spisak aktivnosti na jezeru

Kao što je već napomenuto, jedna od glavnih aktivnosti koju mnogi turisti primenjuju na jezeru je plivanje. Plivanje je moguće i preporučljivo samo u letnjim mesecima kada je voda topla, bistra i čista i kada je temperatura vazduha povoljna.

Ukoliko ipak planirate da dođete tokom proleća ili jeseni, pecanje je ono što će vam sigurno privući pažnju. Voda u proleće je jesen je hladna i nikako se ne preporučuje plivanje usled opasnosti i rizika po zdravlje.

Krstarenje rekom Pivom

Krstarenje rekom Pivom je sledeća aktivnost koju jednostavno morate isprobati. Uživajte u lepotama ovog kraja sa daljine i potpuno bezbedni, ali neće biti uskraćeni da primetite svaki detalj koji ovaj kraj čini jedinstvenim.

Kanjon sadrži i veliki broj uvala i stena u kojima se možete sakriti i odmoriti od plivanja, pecanja ili jednostavno da budete sami sa svojim mislima. Reka Piva je pritoka Drine i njena dužina je trideset i četiri kilometara. Pripada Crnomorskom slivu i izvire iz Sinjca kod planine Golija. Sam manastir

Piva se nalazi blizu ovog lokaliteta. Sinjac je izvor čiji je tok išao u pravcu reke Komarnice ali je njegov tok preusmeren nakon izgradnje Pivskog jezera. Kanjon obuhvata deo koji je dugačak više od trideset kilometara i krstarenje kanjonom će vam dati priliku da vidite mnoge prirodne lepote ovog kraja. Sama površ na kojoj se reka nalazi pripadna krečnjacima i veliki je broj jama i uvala koje mogu biti opasne ako pešačite kroz ovaj kraj bez vodiča i bez mnogo iskustva.

U blizini reke pive možete videti veliki broj mostova koje služe kao veza sa civilizacijom. Na dnu reke se mogu primetiti kameniti šljunak kada je voda čista i bistra. Samo krstarenje je nezaboravno i nećete biti uskraćeni ni za čime što možete videti i iz blizine. Ali, krstarenje je dosta bezbednije i pruža mogućnost da vidite neke lokalitete koje nije moguće videti iz bliza a to je ono što je neprocenjivo. Iz tog razloga, krstarenje se preporučuje svima koji prvi put dolaze u ove krajeve.

Obilazak manastira Piva

Ako ste jezero posetili, i ako ste zainteresovani da vidite još neke lokalitete ove oblasti, manastir Piva je svakako jedan od manastira koje ne smete propustiti da vidite. Izgrađen u šesnaestom veku, potiče iz perioda srednjeg veka kada je Piva imenovana župom, a na čijoj je oblasti kasnije nastalo i pleme Piva. Manastir pripada Budimljansko Nikšićkoj eparhiji a njegov osnivač su Savatije i Mehmed Sokolović.

Izgradnja celokupnog manastira je trajala dugo i to u nekoliko faza. Prvo je zidan manastir, zatim se pristupilo slikanju fresaka i živopisanju priprata. To je trajalo skoro četrdeset godina. Savatije Sokolović je sagradio crkvu posvećenu Presvetoj Bogorodici i njenom uspenju. Kada je Pećka patrijaršija obnovljena, naslikano je još nekoliko fresaka posvećenih Mehmed Paši. Kao deo Hercegovačke eparhije, manastir je bio posećivan sve do kraja devetnaestog veka.

Pivsko jezero ne ostavlja ravnodušnim čak i najprobirljivije ljubitelje jezera. Sam pogled na jezero budi u vama strahopoštovanje pošto odiše duhom starim nekoliko stotina godina. Sama lokacija je mistična i kao da krije neku tajnu. Posetite jezero i pokušajte da otkrijete tu tajnu kako bi stupili u kontakt sa svojom duhovnošću i verom u nešto sveto i iskonsko.

Priroda je pre izgradnje jezera bila naklonjena ovom kraju, dok je nastankom jezera ova oblast dobila na širini, izgleda još privlačije i mnogi pomisle da je jezero rezultat dejstva prirodne sile, a ne čoveka. U njemu se ogleda sva lepota koja ga okružuje i time

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora