Jezero Perućac – smeštaj, kupanje, info i zanimljivosti

0

Perućac je naselje namenjeno turistima koje se nalazi pored reke Drine i to na desnoj strani. Na samo trinaest kilometara od Bajine Bašte, Perućac je destinacija koju treba posetiti, ako ni zbog čega drugog, onda barem zbog prelepog jezera koje je navodnjeno radi funkcionisanja hidroelektrane.

Hidroelektrana Bajina bašta radi punom snagom i treba je posetiti, mada u Perućcu to nije jedino mesto za turiste. Tu su još i brojni restorani, vile i parkovi koje će vam ispuniti slobodno vreme i sigurno će vas ubediti da ponovo dođete u ovaj kraj.

Perućac – osnovne informacije

Perućac je malo ali zanimljivo naselje sa nešto preko šest stotina stanovnika. Spada u sela i pripada Zlatiborskoj oblasti i zato mnogi turisti koji posete Zlatibor odvoje barem jedno popodne da posete i Perućac. Na teritoriji sela Perućac nalazi se i takozvana nekropola gde se nalaze stećci iz četrnaestog veka.

Stećci su poznati pod nazivom Mramorje. Stećak je nešto što se ne viđa svakoga dana, a što svakako vredi videti. On predstavljaju iskonsku vezu sa istorijom ovog kraja i vlasti ne smeju zaboraviti i zaboraviti Mramorje koje ima veliki kulturni ali i istorijski značaj ne samo za Srbiju već i za Bosnu i Hercegovinu. Stećak je u stvari stojeći spomenik koji je deo nekropole u naselju Perućac, i zidan je od kamena koji i posle toliko vremena prkosi prirodnim uticajima bez problema. Neki od njih su u vodoravnom, dok su neki u horizontalnom položaju i vredi ih posetiti i odati počast istoriji ovog kraja.

Perućac je idealna lokacija za odmor okruženo prirodom koja je netaknuta i nedodirljiva. Pravi je raj za sve one koji vole jezera, ribolov, ali i avanturu. Perućac ima jezero istog naziva koje je veštačko i nastalo je pregradom reke Drine. Jezero se nalazi blizu granice sa Bosnom i Hercegovinom i površine je dvanaestak kilometara kvadratnih. Dubina od šestdeset metara ne treba da vas plaši, zato što je plaža uređena i možete se kupati na samoj obali Jezera.

Ako volite ribolov, nemojte da zaboravite da ponesete ribolovački pribor, uz samu obalu možete pecati koliko god želite i odmoriti misli od svakodnevnih obaveza.

Zapremina jezera je zaista impresivna. Sa oko tri stotine četrdeset miliona kubnih metara vode, jezero ima veliku snagu iako nije ogromne površine. Dugačko je oko pedesetak kilometara dok u najužem delu ima sto pedeset metara. Najširi deo ima čak hiljadu metara i stoji na visini od skoro tri stotine metara nadmorske visine. Deca mogu uživati u bezbednom kupanju zato što je jedan deo jezera ograđen specijalno za njih. Za malo starije, preporuka je poseta manastirima koji predstavljaju vezu ljudi sa duhovnošću i sa nečim svetim.

Zanimljivosti o Perućcu

Perućac je možda i najpoznatije jezero Srbije. Usko je vezano i za Bosnu i Hercegovinu zato što se nalazi na samoj granici. Zahvaljujući reci Drini, jezero je nastalo i traje i dan danas. Dobra lokacija jezera pogoduje razvoju turizma ovog kraja i blizu je Beograda i Novog Sada. Zanimljivo je to da samo jezero nije plitko, već na svega par metara od obale kreću dubine od tri metra. Potrebno je dosta znanja i spretnosti ako želite da se kupate u jezeru Perućac. Strme obale samo predstavljaju opomenu da treba biti obazriv ukoliko planirate kupanje u samom jezeru.

Perućačko jezero nije obično jezero, izdvaja se po mnogo čemu i to možete videti samo ako ga lično posetite. Ukoliko niste ljubitelj kupanja, krstarenje, ribolov ili pešačenje su samo neke od alternativa koje jezero i ovaj kraj nudi i sigurno vam neće biti dosadno čak ukoliko i nekoliko dana ostanete u nekoj od vila koje nude smeštaj tokom cele godine. Ukoliko volite gužvu, letnja sezona je idealna za posetu, dok je u drugim periodima godina manje gužve, pa je dosta mirnije i preporučljivije za relaksaciju. Na vama je samo da odaberete vreme posete, a priroda će učiniti svoje i učiniće da se osećate prijatno i opušteno.

Jezero Perućac je pravi biser ovog kraja i to ne bez razloga. Zelenilo oko jezera i boja samog jezera idealno se dopunjuju i preklapaju u ovom prirodnom okruženju. Tara čuva jezero od zaborava, dok se na samoj obali jezera možete kupati ili jednostavno uživati u nestvarnoj lepoti koje oduzima dah. Veliki je broj aktivnosti dostupno oko jezera ali i samom Perućcu.

Perucac dam on the Drina river

Isto tako, planina Tara je najživopisnija od svih planina ovog kraja i ukoliko volite izazov, nećete propustiti priliku da se popnete na njen vrh. Na visini od preko hiljadu pet stotina metara nalazi se vrh koji je česta meta iskusnih planinara i pruža priliku svakom ko se tamo nađe da udahne svež vazduh.

Ako želite da vidite nešto nesvakidašnje, a da ne privlači ogroman broj turista, svakako se preporučuje da posetite kanjon manje reke Trešnjice, gde često borave supovi koji kruže iznad kao čuvari kanjona. Na par stotina metara od Perućačkog jezera je jezero Zavoine, i koji dopunjuje i ovako šaroliku ponudu ovog kraja.

Smeštaj u Perućcu

Vila Drina je jedan od najpopularnijih smeštaja i okruženo je zelenilom Perućca. Planina Tara je samo jedna od prirodnih lepota koje možete posmatrati iz ove vile. Između dve reke, vila Drina je uređena moderno i pruža sve što vam je potrebno za odmor i relaksaciju. Sa jedne strane vile se nalazi reka Vrelo.

Ova reka nije duga, dužina joj je svega tri stotine šestdeset metara, ali je reka koja se ne zaboravlja, naročito u delu gde se uliva u reku Drinu i gde pravi vodopad. Sama vila je izgrađena pre više od šestdeset godina, ali je renovirana i spremna da primi oko četrdeset osoba u svojih petnaest apartmana i soba. Komforna je i luksuzna uz odličnu opremljenost.

Šta posetiti?

Mramorje obavezno treba videti iz razloga što je ovo jedno od najočuvanijih nekropola ne samo u ovoj oblasti već i šire. Stvoreno u četrnaestom veku, nalazi se između magistralnog puta i Drine, pri ulazu u Perućac i nikako ga ne možete promašiti. Nekropola je zaštićena od strane države i spada u spomenike kulture. Od velikog je značaja za ovaj kraj, ali i za celu Srbiju. Ipak, priroda čini svoje pa je reka i samo naselje ugrožavaju svojim dejstvom i proširenjem broja stanovnika.

Plaža je svakako glavni razlog zašto se turisti odlučuju da posete Perućac u letnjem periodu. Pored plaže se nalaze bazeni za najmlađe, kabine i tuševi, ali i mesto gde turisti mogu da isprobaju i svoje ribolovačke sposobnosti. Brod je dostupan za vožnju a jezero možete obići i sopstvenom snagom ako iznajmite pedalinu ili kanu, ako ste dovoljno spretni za ovu vrstu aktivnosti. Zbog temperature vode od oko dvadeset tri stepena Celzijusa, plaža je najbolja za kupanje tokom jula i avgusta kada je najtoplije. Plaže nisu fiksne, već se pomeraju zbog promene nivoa vode tokom godine. Ukoliko dođete na jezero tokom proleća ili jeseni, kupanje se ne preporučuje, ali je zato pecanje idealna alternativa. Jezero je veoma bogato ribom i možete se iskušati i kao ribolovac.

Kanjon reke Drine

Kanjon reke Drine sigurno i čvrsto čuva jezero od raznoraznih prirodnih uticaja. Kanjon je dodatni prizor u kome možete uživati, nalazi se na nešto preko pet kilometara od brane i kameni visovi i strme stene su ono što ga najbolje opisuje. Kanjon je najbolje videti ukoliko krstarite rekom Drinom. Upoznajte prirodu iz blizine, krstarenjem kroz kanjon možete videti sve njegove elemente – šume, strme stene, ali i prelepu nestvarnu boju reke Drine. Krstarenje rekom Drinom kroz kanjon traje dovoljno da možete videti biljni i životinjski svet ovog kraja, a za održavanje flore i faune zaslužna je uprava Nacionalnog parka Tara. Na putu kroz reku videćete i ulivanje reke Žepe, i to na mestu gde je kanjon veoma uzak, možda čak i najuži.

Tu se nalazi i kamp Stari Brod okružen potocima i rekama ali i iskopinama iz srednjeg veka. Krstarenje obično obuhvata i posetu gradu Andrićgradu i Višegradu, gde možete uživati i poetičnoj lepoti mostova, pejzaža i samih gradova koje je Ivo Andrić učinio poznatim. Andrićgrad je kompleksno naselje osmišljeno od strane Emira Kusturice, poznatog režisera koji je želeo da ova oblast dobije grad iz bajke kakvu zaslužuje.

Krstarenje jezerom

Mnogi turisti iz cele Srbije dolaze u Perućac da bi iskusili krstarenje jezerom koje je nezaboravno iskustvo za svakog ko barem jednom proba ovu zanimljivu aktivnost. Krstarenje jezerom obuhvata ne samo posmatranje jezera i okoline, već je moguće i obići destileriju uz sadržaj koji će vam vodič saopštiti kako bi krstarenje bilo zanimljivije. Krstarenje traje dva sata i uglavnom se završava posetom reke Vrelo i odmorom u obližnjem restoranu.

Perućac je malo naselje, selo u delu Srbije koje ima veliki turistički značaj. Zbog toga, iako malo, veliko je toliko da primi par stotina turista tokom sezone. Smeštajni kapacitet Perućca je limitaran kako bi se svakom posetiocu pružila šansa za odmor u miru i tišini samog mesta i prirode koja ga okružuje. Perućac je prepun turističkim atrakcijama koje vredi videti i svakom periodu godine i iz tog razloga ga možete posetiti u proleće, leto, jesen ili zimu, u zavisnosti od vaših afiniteta i sklonosti. Odmor u Perućcu je odmor koji ćete dugo pamtiti, bez obzira da li ga posetili sami, sa voljenom osobom, sa prijateljima i sa

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora