Zminje jezero na Durmitoru – info i zanimljivosti

0

U podnožju planine Durmitor koja je proglašena za nacionalni park 1952. godine,  nalaze se 18 ledničkih jezera: Crno jezero, Vražje jezero, Riblje jezero, Poščansko jezero, Modro jezero, Valovito jezero, Veliko škričko jezero, Malo škričko jezero, Sušićko jezero, Jablan jezero, Zminičko jezero, Barno jezero, Zabojsko jezero, Ševarita lokva, Zeleni vir, Srablje jezero, Zminje jezero i Suva lokva, koja su poznatija kao „Gorske oci“, naziv koji su jezera dobila od strane našeg poznatog naučnika Jovana Cvijića. Sva jezera su različita, svako ima svoju prepoznatljivu karatkeristiku, a ono što im je zajedničko je raskošna lepota i naziv “Gorske oči”.

Najveće i najpoznatije jezero je svakako Crno jezero, koje se nalazi na nekoliko kilometara od grada Žabljaka, u severnom delu Crne Gore. Na svega sat vremena lagane šetnje od Crnog jezera, šumska staza će vas odvesti do prelepog malog planinskog jezera koje se naziva Zminje jezero. Zminje jezero nalazi se niže od Jablan jezera, na samom izvorištu vrela Mlinski potok koje je dobilo naziv po tome što su nekada mlinovi bili postavljeni svuda po njegovom toku.

Danas su od tih mlinova ostali samo tragovi i table. Jezero Zminje je sakriveno u dubini šume, pleni svojom lepotom i privlači mnoge turiste.

Po površini, ovo jezero spada u mala jezera, ukupne površine od 230 x 120 metara, nalazi se na nadmorskoj visini od 1 520 metara, a najveća dubina jezera iznosi svega 7,7 metara. Jezero dobija vodu od dva obližnja izvora kao i otapanjem snegova, stoga je voda veoma hladna.

Osim što je hladna, ovo jezero je poznato po prelepoj zelenoj boji vode, kao i po tome što je voda veoma bistra i puna vegetacije.

Put do jezera je veoma prohodan, može se doći  laganom šetnjom, ali i automobilom za one koji nisu ljubitelji šetnje. Staza koja vodi do jezera  nema mnogo uspona, mogu je savladati čak i deca mlađa od 8 godina.

Staza je takođe i utabana, tako da ukoliko se odlučite za šetnju, neće vam biti potrebna nikakva specijalna obuća.

Jezero je sakriveno i po svom obodu ima pojas četinara, tako da se može videti tek kada se dodje na samu obalu. U pozadini jezera se može videti vrh Crvena greda. Ovo mesto je oaza mira i tišine, i predstavlja odlično mesto za odmor i piknik.

Oko jezera nalazi se pešačka staza koja ide kroz šumu. U blizinu su i dva izvora pitke vode. Ukoliko ste umorni od šetnje ili prosto želite samo da uživate u prirodi, možete koristiti klupe koje se nalaze svuda po obali jezera.

Zanimljivosti

Zanimljivost vezana za ovo jezero je sam nastanak njegovog imena. Ime je dobilo po zmijama. Legenda kaze da je u ovim predelima ranije bilo veoma mnogo zmija i da su se za vreme jakih zima one skupljale baš na mestu gde se sada nalazi jezero, ne bi li se ugrejale. Međutim, kako su zime bile veoma hladne, zmije su se smrzle i nestale, ali je na tom mestu nastalo jezero.

Takođe, oko samog jezera nalazi se pojas smrča koje bacaju senku na jezero, tako da površina vode izgleda kao da ima šare i po izgledu podseća na zmijsku kožu. Naravno i danas na tom području ima dosta zmija, ne u tolikom broju kao ranije, ali ih ima dosta i zanimljiv je podatak da nije zabeležen nijedan ujed zmija.

Tokom hladnih zimskih dana, ovo jezero može biti potpuno zaleđeno, tako da je postala prava turistička atrakcija hodati po zaleđenom jezeru.

Takođe se preporučuje da se ne hoda po deblu koje je palo u jezero i stoji u jezeru već duže vreme, jer se dešavalo da  se ljudi okliznu i upadnu u samo jezero, a s obzirom da je voda veoma hladna, to ne bi bilo prijatno iskustvo.

Što se kupanja u ovom jezeru tiče, tokom vrelih letnjih dana, kupanje je moguće, preporučuje se za iskusne i veoma dobre plivače, ne baš za one prosečne, iz razloga što sam pristup jezeru nije dobar.

Takođe jako je bitno poneti sa sobom peškir i suvu odeću, jer vetar koji duva, ne stvara ugodan osećaj nakon izlaska iz vode.

Međutim, turisti iz inostranstva koji su česti na ovim područjima, smatraju da bi trebalo bolje obezbediti ovo područje i učiniti ga sigurnijim za turiste, naročito u kišnim danima, jer postoji mogućnost proklizavanja i zaglavljivanja u blatu. Ipak, postavlja se pitanje da li bi kada bi se vlast umešala, ova lepota ostala netaknuta priroda?

Šuma koja je stara preko 300 godina i nalazi se oko jezera privlači mnogo pažnje i znatiželje, čak i najmlađih posetilaca. U šumi se mogu naći šumske jagode, pečurke, maline i razne šumske poslastice. Međutim, šetnja kroz šumu i skretanje sa glavnog puta se ne preporučuje, jer je šuma dosta gusta i lako se možete izgubiti u njoj. Takođe, veoma je razvijen i šumski biciklizam kao vid rekreacije.

Ovo predivno jezero nalazi se u podnožju planine Durmitor. Planina Durmitor dobila je naziv od latinske reči dormitorium i znači spavati, odnosno “planina koja spava” ili “div koji spava”. Područje je poznato po ledenoj tišini, obiluje prelepim predelima i bogatom florom i faunom,  tako da ukoliko ste željni tišine, lepote, netaknute prirode, ovo mesto je savršeno za odmor i meditaciju, kao i rekreaciju i uživanje sa porodicom.

Sa zadovoljstvom se preporučuje obilazak ovog malog jezera za koje neki turisti kažu da je čak lepše i od samog Crnog jezera, jer je svakako manje i stvara osećaj intime. Postalo je nezaobilazno mesto koje morate posetiti ukoliko letujete u Crnoj Gori.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora