Jelisejska Polja – morate ih videti dok ste u Parizu

0

“Onaj ko ne poseti Pariz, nikada se ne može smatrati istinski elegantnim”, rekao je čuveni Onore de Balzak. I tako je zaista, Pariz je san mnogih romantičnih i umetničkih duša, zaljubljenika u modu, stil i eleganciju, dom za sve poklonike raskošne i viševekovne estetike u svim njenim pojavnim oblicima, ali i utočište velikih lutalica i tragaoca za uzbuđenjem i avanturom.

Ukoliko ste se zaputili u francusku prestonicu, sasvim sigurno ne smete i nećete zaobići čuvena Jelisejska polja, Champs-Elysées, opevana u pesmama i pominjana kao jedna od najpopularnijih avenija sveta. Velikan pisane reči, Henri Miler rekao je da kada proleće stigne u Pariz, čak i najskromniji smrtnik mora osetiti njegovu prekrasnu, gotovo rajsku atmosferu. Proleće je sigurno idealno vreme da posetite ovaj veličanstveni grad i prošetate čuvenim Jelisejskim poljima.

Avenija Jelisejska polja je po svojoj grandioznosti i lepoti sigurno najpoznatija ulica na planeti, no njena istorija je relativno nova. Naziv Jelisejska polja upućuje na na to da je onaj koji ju je tu postavo smatrao kako je u pitanju delić raja na Zemlji. Spomenici i istorija koji se vezuju za Jelisejska polja imaju dosta veći značaj do onoga koji ulica ima danas. Nekada omiljeno mesto susreta velikih intelektualaca i političara po šarmantnim, stilizovanim kafeima, avenija je danas senka onoga što je nekada bila, no i dalje opčinjava svojom pojavom.

Ipak, upravo je ovaj momenat doprineo tome da ulica postane veliki komercijalni centar. Iako Parižani javno poriču i odbacuju sjaj ogromnih trgovinskih lanaca koji se danas nalaze na Jelisejskim poljima i pripisuju ih efektima nezaustavljive amerikanizacije i kapitalizma, oni ih potajno obožavaju. Danas, Jelisejska polja su i jedna od najpopularnijih šoping zona u čitavom svetu.

Nekada davno na Jelisejskim poljima…

Čuvena pariška avenija nekada zaista nije bila ništa više do prostranih polja, ispunjenih baštama i dvorištima trgovaca koji su prodavali svoja dobra na lokalnim pijacama širom Pariza. U ranom XVII veku, francuska kraljica Marija de Mediči, supruga Anrija IV, poželela je da na ovom mestu otvori put koji bi se protezao od vladarske palate i njenih voljenih vrtova. Tako je izgrađena prelepa trostruka avenija sa drvoredima, danas jedna od najpoznatijih ulica na svetu.

Krajem XVII veka avenija je prepuštena grandioznim zamislima velikog francuskog baštovana Andrea de Notrea. Luj XIV je od Notrea zatražio da mesto proširi u Aveniju Tjuleri, kako je tada bila poznata. U godinama koje su usledile, drvoredi su nabujali i tada je ulica dobila današnji, mitski naziv. Avenija je ime Champs-Elysées dobila početkom XVIII veka, što u prevodu znači Jelisejska polja, legendarno mesto na kome obitavaju veliki heroji i bogovi starogrčke mitologije.

Tokom XVIII veka, duž avenije su podignute grandiozne zgrade i kuće, kao i Jelisejska palata u blizini, sada zvanična rezidencija francuskog predsednika. Tokom sedamnaestog veka, mesto je pre svega bilo lokacija palata i raskošnih vila aristokrata i imućnog stanovništva, da bi se tokom devetnaestog veka polako pretvaralo u jedno pravo trendovsko i moderno mesto. Već 1828., Jelisejska polja su zvanično proglašena javnim dobrom građana Pariza, a gradske vlasti su dozvolile postavljanje fontana, ulične rasvete i raščistili pešačke staze.

Osam godina kasnije, na zapadnom kraju Jelisejskih polja je podignut Trijumfalni luk, u slavu pobedničkih dostignuća Napoleona Bonaparte i njegovom grandioznom ulasku u Pariz. Dalje kroz istoriju, mnoge proslave i važni događaji odigravali su se baš na Jelisejskim poljima, a mnoga javna dešavanja se tamo odigravaju i danas, te predstavljaju velike turističke atrakcije.

  • Deo jednog od prvih Svetskih sajmova postavljen je na Jelisejskim poljima 1844., a druga Svetska izložba je na ovom mestu održana 1855.;
  • Svake godine se na Jelisejskim poljima proslavlja Dan Bastilje, uz grandioznu vojnu paradu;
  • Od 1975., Tour de France se završava sprintom na Jelisejskim poljima, gde pobednika dočekuju ovacije nepregledne mase posetioca i zainteresovanih posmatrača;
  • Svake godine božićno osvetljenje i čari Jelisejskih polja privlače veliki broj posetioca, a u novogodišnjoj noći se na ovom mestu održava veličanstveno, sadržajno i veselo javno okupljanje;

Jelisejska polja danas

Danas, Jelisejska polja su najpoznatija kao velika modna i šoping zona. Poslednji redizajn ulice je rađen 1994., kada su bočne trake pretvorene u pešačke zone, posađeni novi drvoredi, a izgrađen je i podzemni parking, zahvaljujući čemu automobili mogu da okupiraju tek polovinu ove široke avenije. Čuvenu aveniju danas okupiraju lanci velikih svetskih brendova i smatra se i zonom luksuznog šopinga. Najveći prostori pripadaju imenima poput Adidasa, Benetona, Najkija, Sefore i drugih. Takođe, tu su locirane i radnje skupocenih brendova poput Luja Vitona, Hugo Bosa, Girlana i drugih poznatih imena modnog dizajna.

Dolazak globalnih trgovinskih lanaca u poslednjim decenijama je drastično promenio karakter avenije Jelisejska polja. U nameri da zaustave takav ‘proces banalizacije’, gradske vlasti Pariza su 2007. pokušale da zabrane otvaranje popularnog švedskog lanca odeće, H&M, ali samo dve godine kasnije veliki lokal ovog brenda je ipak otvoren na Jelisejskim poljima. Ako ste se zaputili u razgledanje, uživanje i šoping, Jelisejska polja vam mogu ponuditi mnogo; tu su brojne draguljarnice, fensi restorani, turistička predstavništva, banke, prodavnice raznih sadržaja i bezbroj oduševljenih šetača.

Preporuka: Jedan od najugodnijih delova  Jelisejskih polja nema nijednu prodavnicu; to je prostor između u blizini trga Sloge, popunjen lepim baštama i stablima kestena, uz nekoliko paviljona podignutih 1900., za Svetsku izložbu. Jedna od lepših građevina je Jelisejski paviljon, renoviran i otvoren 2003., kao škola kulinarstva, butik i kafe.

Dodatne informacije i preporuke

Avenija Jelisejska polja se prostire između Trga Sloge i trga Šarl de Gol, a locirana je u četvrti Faubourg du Roule. Dugačka je 1910 metara i široka 70 metara. Ispod same ulice prolazi linija metroa broj 1, sa početnom stanicom na zapadnom kraju ulice i još tri stanice sa ulazima duž same avenije. Od zapadnog ka istočnom kraju stanice su sledeće:

  • Charles de Gaulle – Étoile – Na zapadnom kraju ulice;
  • George V – U blizini istoimenog hotela;
  • Franklin D. Roosevelt – U blizini kružnog toka na Jelisejskim poljima;
  • Champs-Élysées – Clemenceau – Kod Trga Sloge;

Za kraj, dajemo nekoliko saveta i zanimljivih preporuka za vaš obilazak čuvenih Jelisejskih polja. Ako želite da šopingujete, na Jelisejskim poljima će se sigurno naći nešto za vas, od popularnih brendova ulične mode do luksuznih dizajnera.

Obavezno posetite neku od poznatih parfemskih kuća, poput Girlana, čak i ako ne nameravate da kupujete; uživajte u luksuznim i skupocenim mirisima, prizorima svetlucavog nakita i drugih luksuznih aksesoara ili odaberite neki zaista poseban komad. Iako danas važe pre svega za šoping zonu, Jelisejska polja nudepuno i za oko i užitak onima sklonijim kulturološkom obilasku, pa ako ste naklonjeni umetnosti i nauci, možete da posetite i neke od muzeja koji se tamo nalaze.

U lepoti Jelisejskih polja možete uživati kada god se odlučite da posetite glavni grad Francuske, no lepo ih je obići u vreme božićnog slavlja, kada je ulica prelepo ukrašena. U raskošnim prizorima i atmosferi Grada svetlosti i najlepše avenije na svetu uživaćete u bilo koje doba godine, iako vas mogu iznenaditi česti i nepredvidivi francuski pljuskovi, tipični za ovaj deo zemlje.

  • Preporuka: Obavezno probajte originalnu francusku kafu u nekom od brojnih kafea duža avenije. Opojna aroma kafe je jedan od prepoznatljivih tonova Jelisejskih polja i pravi melem za dušu i telo posle dugog pešačenja i razgledanja avenije, njenih velelepnih građevina, spomenika i obilaska radnji. Posetite i čuvenu pekaru, Ladurée, i probajte originalne francuske macarons i druge poslastice.
Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora