Diznilend u Parizu – san svakog deteta

0

“Želim dobrodošlicu svima koji dolaze na ovo srećno mesto. Nekada davno, maestralni pripovedač, Volt Dizni, inspirisan najlepšim evropskim bajkama, iskoristio je svoj dragoceni talenat da ih predstavi čitavom svetu. Zamislio je Čarobno Kraljevstvo u kome će te priče oživeti i nazvao ga je Diznilend. Sada se njegov san vraća u zemlju koja ga je nadahnula. Euro Diznilend je posvećen najmlađima i onima koji nose dete u srcu, sa nadom da će ovo mesto biti izvor radosti i nadahnuća za ljude celog sveta.”

Ovo su reči kojima je predsednik Dizni kompanije, Majkl Ajzner, pozdravio posetioce koji su došli na otvaranja čarobnog evropskog Diznilenda, 1. aprila, 1992., pre više od dve decenije. Možda se nalazi čitav okean daleko od originalnog Dizni parka, no pariški Diznilend izgleda i nudi atmosferu identičnu onom u Kaliforniji. Evropski i američki Diznilend se razlikuju tek u nekim pojedinostima. Začarani zamak u originalnom tematskom parku pripada Pepeljuzi, a dvorac u pariškom Diznilendu je dom Uspavanoj lepotici, a Miki Maus će vas dočekati uz simpatično bonjour.

Diznilend u Parizu je danas nadmašio druge veoma cenejene i popularne turističke atrakcije u glavnom gradu Francuske. Po broju posetioca je premašio čak i Ajfelov toranj i muzej Luvr. Jedan ili dva dana šetnje kroz kompleks Diznilenda u Parizu odvešće vas i vašu decu na čarobno putovanje koje se pamti celog života!

Čudesni svet Volta Diznija u Parizu

U Sjedinjenim Američkim Državama postoje Disneyland i Disney World, a u Francuskoj Dizni univerzum sačinjavaju dva ogromna tematska parka. Jedan je ‘klasični’ Diznilend, čarobna zemlja u kojoj su sve bajke žive i park koji nudi najraznovrsniji repertoar zabave, od bajkovitih junaka koje možete sresti, preko čudesnih scenografija i predela popularnih priča, do nezaboravnih vožnji, igara i drugih zanimacija, a drugi je Disney Studios park koji je posvećen kinematografiji i svetu crtaća.

No, zabavni parkovi su samo deo celokupne ponude koju vam ovaj Diznijev svet nudi; tu su i sedam hotela, tereni za golf i tenis, klizalište, pozorište, da ne pominjemo i takozvano Dizni selo, koje obuhvata čitav kompleks kafića, restorana, bioskopa i prodavnica.

Dve celine pariškog Diznilenda podeljene su u nekoliko tematskih zona, a ne sumnjamo da će u njima i veliki i mali pronaći svoju omiljenu atrakciju. Putovanje u Diznilend u Parizu može da bude zaista nezaboravno iskustvo i uživanje za sve članove porodice. Ukoliko imate malo dete, dobro je znati da je Diznilend park generalno najinteresantniji dečici do sedam godina, dok je Dizni Studio zanimljiv svim uzrastima. U nastavku vas vodimo na čudesno putovanje kroz pariški Diznilend.

DIZNILEND PARK

Ovaj deo evropskog Dizni kompleksa je podeljen u pet velikih tematskih celina ili, kako ih zovu, pet zemalja. Svaka od ovih oblasti je krcata atrakcijama, vožnjama, igrama, restoranima i radnjama vezanim za konkretnu temu, što je identična šema svakog originalnog Diznijevog kompleksa u svetu.

MAIN STREET USA

Kada prođete kroz viktorijansku scenografiju ovog dela parka, otputovaćete kroz vreme i stvarnost u tipičnu devetnaestovekovnu magiju malenog američkog grada. Sa leve strane se uzdiže Gradska kuća, u kojoj je smešten i glavni info turistički centar, a istovremeno služi i kao kontaktno mesto za izgubljene stvari i zalutalu decu. Tu možete pokupiti par fotokopija mape parka i dnevni program, sa informacijama o rasporedu parada i predstava, te radnih vremena određenih atrakcija i vožnji. Ovde se nalazi i glavna stanica diznilendske lažne parne lokomotive i početak njene svakodnevne kružne trase kroz park.

Diznijeva magična parada – Najveća atrakcije u ovoj zoni i performans koji svakako ne treba propustiti ako se odlučite da otputujete u ovo magično kraljevstvo jeste Diznijeva magična parada, prava poslastica za sve ljubitelje besmrtnih Diznijevih junaka i bajkovitih likova.

Napomena: Diznijeva magična parada održava se svakog dana oko sat vremena pred zatvaranje parka, a posetioci se obično trude da obezbede dobro mesto za gledanje i dosta ranije, da vas ne iznenadi velika gužva u tom periodu. Najbolja lokacija sa koje možete gledati paradu je bina koja se nalazi na glavnom trgu (Main Street Square).

FRONTIERLAND

Levo od Glavne ulice je locirana scenografija koja oživljava snove o starom Divljem zapadu. Centralnu tačku predstavlja Big Thunder Mountain, velika crvena stena sa vrtoglavim rolerkosterom koji se zavojito spušta niz njene strane. U ovoj oblasti ćete naići i na indijansko selo u kom živi Pokahontas, koje je prijatno i posebno pogodno mestoza manju decu.

U samom centru Frontierland zone se nalazi jezero, a tu su i Reke Dalekog Zapada; u njima možete uživati vožnjom parobrodom Misisipi. Pored tipičnih vestern predela, tu je i kuća strave, Fantomova vila, modelirana po uzoru na kuću Normana Bejtsa iz Psiha A. Hičkoka, uz upečatljive jezovite specijalne efekte.

Big Thunder Mountain – Rolerkoster na crvenoj planini je jedna od najposećenijih i najboljih Diznilend vožnji, zbog čega je na njemu obično velika gužva, pa će vam biti potrebna fastpass propusnica, pogodnost koju objašnjavamo u napomeni za ovu atrakciju.

  • Napomena: Brza propusnica, odnosno fastpass, je deo besplatnog sistema koji omogućava da zaobićete velike gužve za pojedine vožnje, u određeno vreme. Kupon možete podići na vidljivom mestu u blizini atrakcije, a na njemu će se nalaziti vremenski raspored vožnje, tako da možete da isplanirate svoje kretanje po parku i da zaobićete gužve. Big Thunder Mountain je atrakcija za koju svakako treba nabaviti ovu propusnicu, samo morate da požurite i u toj nameri, budući da se svakodnevno štampa ograničen broj kupona.

ADVENTURELAND

Kao što joj i naziv kaže, ovo je zemlja za prave avantuiriste, ljubitelje piratskih brodova, izgubljenog blaga, istraživačkih poduhvata i otkrića. Rival najvećoj atrakciji Frontierland-a, ovde se nalazi prvi Diznijev rolerkoster koji se okreće za celih 36O®, a zove se Indijana Džons i Hram Strave (Indiana Jones and the Temple of Peril). Pazite šta ste jeli pre nego što se upustite u vratolomnu vožnju rudničkim kolicima, dok prašumski krajolik promiče oko vas, a vozilo vas okreće naglavačke iznad arheoloških iskopina.

Savet je da za ovu vožnju nabavite brzu propusnicu ili da dođete ranije. U ovoj avanturističkoj zoni se nalaze igrališta sa poligonima za penjanje, trčanje i odličan utrošak energije. Ako ste baš puni adrenalina, pentranje do kolibe na drvetu, kuće porodice Robinson, može biti zaista zabavno.

  • Pirati sa Kariba – Pirati sa Kariba su još jedna od omiljenih Dizni avantura. To je magično i mračno krstarenje, u trajanju od šest opčinjavajućih minuta koji će vas omađijati prizorima piratske invazije na špansko utvrđenje.

FANTASYLAND

Čudesna zemlja je najomiljeniji deo Diznilenda u Parizu za one najmlađe, jer nudi mnogo zanimljivih i simpatičnih, ali nešto mirnijih vožnji nego u prethodno opisanim zonama. Naravno, središte ove čarobne zone je velelepni dvorac Uspavane lepotice, gde je njena priča izvezena na bogatim tapiserijama i šarenim, veličanstvenim vitražima.

Ispod zamka se nalazi Zmajevo gnezdo, koje krije strahotno biće koje se povremeno oglašava iz dubina i izbacuje oblake dima. Iza sledećeg ugla je scenografija koja pripada Snežani i Sedam patuljaka i vožnja rudničkim oknom, uz holografske prikaze zle veštice.

  • Petar Panov let – Čudesni let iznad ulica viktorijanskog Londona, na putu ka zemlji Nedođiji jedna je od top atrakcija pariškog Diznilenda i savet je da ovde poranite.
  • It’s a Small World – Urnebesno kičasta scenografija pevajućih lutaka je pravi Dizni klasik i s razlogom jedna od najpopularnijih i najposećenijih vožnji u parku. Za ovu plovidbu rečnim brodom i uživanje u kraljevstvu veselih likova se najtoplije preporučuje da se uzme propusnica, budući da je obično jako velika gužva.

DISCOVERYLAND

Zemlja otkrića je odlična destinacija za malo stariju decu, posebno male istraživače i one koji vole priče o budućnosti i putovanju u svemir. Tu se nalazi veliki rolerkoster Space Mountain, koji će vas odvesti van Zemljine atmosfere, a inspirisan je Žil Vernovim Putovanjem na Mesec.

Simulacija leta u maniru Ratova Zvezda je još jedna obavezna zabava Discoveryland celine. Prava je poslastica za fanove, no fantastičan dizajn seta će biti zanimljiv svim posetiocima.

  • Buzz Lightyear Laser Blast – Ovo je izgleda jedina interaktivna vožnja u celom Diznilend kompleksu. Dobićete lažni laserski pištolj kojim ćete u toku vožnje gađati mete i sakupljati poene. Ova atrakcija je odlična za sve uzraste, a prednost je i što je mesto za čekanje zaklonjeno. U svakom slučaju, i ovde će vam od velike pomoći biti fastpass.

VOLT DIZNI STUDIO PARK

Ovaj deo ogromnog kompleksa Diznilenda u Parizu sastoji se od četiri zone, a čitav park je inspirisan svetom filma i crtanog filma, te atrakcijama i vožnjama iz ovih oblasti. Posetioci svih uzrasta će sigurno uživati u poseti ovom delu parka, uz bogat i zanimljiv sadržaj, kao i popularne i svetski prepoznatljive originalne Diznijeve likove.

Prva stvar koju ćete ugledati kada prođete krou grandiozne vratnice Studio Parka su redovi palmovog drveća i čudesna fontana sa skuplturom Miki Mausa iz crtaća Čarobnjakov šegrt i mlazom visokim 33 metra. Ovaj deo kompleksa se sastoji iz zona Front Lot, Toon Studio, Production Courtyard i Back Lot. U svakoj od zona se nalaze atraktivni prizori i vožnje inspirisane magijom pokretnih slika.

  • Kula Straha i Rock’n’Roll Coaster – Najveća atrakcija ove zone je Twilight Zone Tower of terror, vožnja koja prkosi gravitaciji i koja će svakako će zadovoljiti apetite onih koji žude za pravim adrenalinskim doživljajem. U ovoj zoni se nalazi najbrža vožnja u pariškom Diznilendu, Rock’n’Roller Coaster. Brzinom od 97 km/h, vozić uleće u tunel i nastavlja vrtoglavu vožnju sa naglim, oštrim skretanjima, zastrašujućim poskocima i propadanjima od kojih zastaje srce.

INFORMACIJE

Radno vreme parka je svakog dana od 10:00 do 20:00. Usled određenih programskih i organizacionih šema, neki delovi parka mogu biti privremeno zatvorenio, zbog čega je dobro da se pre odlaska informišete na zvaničnom sajtu Diznilenda u Parizu.

Cene karata se kreću od osnovnih jednodnevnih od po 47 evra za odrasle i 40 evra za decu, do fleksibilnih karata koje nude posebne pogodnosti, po cenama od 90 evra za odrasle i 82 evra za decu.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora