Reka Lena u Rusiji – zanimljivosti

0

Naša dragocena planeta nikada ne razočarava u bogatstvu, raskoši i veličini prirodnih lepota koje je krase poput najlepših dragulja. Vodena prostranstva našeg sveta nisu samo veličanstveni prizori; ona su sastavni deo ekosistema planete Zemlje, bez kojih ne bi bilo života.

Rečni tokovi su u neraskidivoj vezi sa boravkom čoveka na zemlji, progresom njegovog društva i putevima istorije, od pamtiveka pa do danas.

Neke od najstarijih i najvećih ljudskih civilizacija rodile su se uz obale velikih reka; mesopotamske kulture u dolinama Tigra i Eufrata, rana kineska civilizacija u basenu Žute reke, zatim indijska kultura u dolini Ganga i veličanstvena staroegipatska u delti moćnog Nila. Zato nije nimalo čudno da je čovek do dana današnjeg opčinjen moći, veličinom i lepotom reka.

ZANIMLJIVOSTI O RECI LENI

Reka Lena je najveća sibirska reka, ogromno i hladno vodeno prostranstvo koje vijuga putem od Bajkalskog jezera, do delte na Severnom ledenom okeanu. Nemilosrdni i hladni Sibir je dom veličanstvene reke, čiji se ceo sliv nalazi na teritoriji Rusije.

U tim oblastima nema mnogo ljudskih naseobina, a basen reke datira iz pradavnih vremena; iz peska pritoka Lene ispirano je zlato, a u delti su iskopani ostaci mamutskih kljova. No, to nisu jedina bogatstva ove veličanstvene vode.

Ona je nezagađena i čista, takva da je čovek može piti iz ruke.  Izdvajamo nekoliko interesantnih priča i podataka o ovoj velikoj reci.

Reka Lena u brojevima

Reka Lena je najistočnija od tri velike sibirske reke koje se ulivaju u Severni ledeni okean; druge dve su Ob i Jenisej. Ona je jedanaesta reka po dužini na čitavom svetu, a deveta po veličini svog sliva. Lena je najveća ruska reka čiji sliv se u potpunosti nalazi na ruskoj teritoriji. Lena počinje svoj 4 400 km dug put od Bajkalskih planina do Severnog ledenog okeana.

Prosečna širina reke je 15 km, a njena veličanstvena delta našla se i u Ginisovoj knjizi rekorda. Njene pritoke Vitim, Oljekma i Viljuj po veličini nadmašuju mnoge velike evropske reke.

Sama delta Lene pretvara se u ledeno kraljevstvo tundre tokom sedam meseci u toku godine, no magija proleća transformiše krajolik u bogatu i plodnu zemlju tokom preostalih meseci.

Na Leni nema brana ni hidroelektrana i ona slobodno teče u prirodno formiranom kanalu, kao što je činila milionima godina. Bistru vodu iz Lene možete piti, zahvativši je dlanom.

  • Reka Lena je jedanaesta reka po dužini na svetu i čitavim tokom se nalazi u granicama Rusije;

Kako je reka Lena dobila ime?

Predeli toka Lene, bogata flora i fauna i autentična kultura lokalnog naroda u stanju su da zadive i nadmaše maštu i najiskusnijih putnika. Svako interesantno mesto do kojeg je čovek došao obavijeno je velom priča i legendi. Postoji puno verzija priče o poreklu imena reke Lene.

Prema jednoj šaljivoj verziji, ime je vezano za kozačku priču o putovanju preko reka Muku, na kojoj su kozaci bili izloženi mukama, zatim reke Lupu, gde su se banjali, te reke Kutu, gde su se veselili. Na kraju su ostali na velikoj reci gde su mogli da lenstvuju; tako su reci i dali ime Lena, od ruske reči za lenjost, lenj.

Međutim, većina istoričara smatra da je ime Lene tungusko-mandžurskog porekla i da potiče od imena Elju-Ene, što na tom jeziku znači ‘Velika Reka’.

  • Ime Lene po kozačkoj priči znači ‘lenja’;

Priče i istorija

Prema narodnim pričama, reku Lenu su otkrili ruski lovci na krzno, tokom ekspedicije u prvoj polovini XVII veka. Predvodio ih je jedan od prvih ruskih istraživača Sibira, Demid Pjanda, kako svedoče šturi istorijski podaci i kasnije rekonstruisane priče. Ekipa je plovila uz Donju Tungusku i došla do velikog prostranstva Lene. Tako je 1623. Pjanda istražio oko 2 400 km toka Lene, od njenog gornjeg toka do srednje Jakutije (poznata i kao Saha).

Još jedna priča iz tog doba govori u istraživanju Lene; naime, 1928., Vasilij Bugor je sa desetoricom ljudi dosegao Lenu i tamu sakupljao danak od lokalnog stanovništva, nakon čega je osnovao grad Kirinsk 1923. U godinama potom nastavilo se sa istraživanjem oblasti, a ekspedicije su do delte Lene stigle 1633.

Stubovi Lene

Lena je ogromno prirodno blago i moćan vodeni tok, koji zadivljuje dugim kilometrima svog puta kroz sibirske tundre. Jedan od bisera toka Lene su takozvani Stubovi Lene, očaravajuća prirodna formacija stena koje se nalazi na obalama reke, na manje od dana plovidbe od Jakutska, glavnog grada pokrajine Saha.

Visoki kameni stubovi, na koje podsećaju stene, uzdižu se u visinama između 150 i 300 metara nad rekom. Lokacija je proglašena nacionalnim parkom i nalazi se na listi zaštićene svetske baštine od 2012. U ovom delu sveta postoji jako malo modernih centara, pa je putovanje do ovog mesta prilično teško.

Moguće je organizovati put rekom posredstvom turističke službe u Jakutsku, a uz pomoć vodiča sa Bajkala, za one koji posećuju jezero ili ih zanima ekoturizam, no treba imati u vidu da je ovaj grad, inače najhladnija urbana sredina na svetu, locirana 1 400 km severoistočno od Bajkalskog jezera.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora