Andjeoski vodopadi – Top 5 zanimljivosti

0

Anđeoski vodopadi su najviši neprekinuti vodeni slap na čitavom svetu. Ovo veličanstveno čudo prirode nalazi se u Venecueli, u Nacionalnom parku Kanaima, drugom po veličini u toj tropskoj zemlji. Čudesni vodeni zastor obrušava se sa ivica stena zaravnjenog platoa planine Auyán-tepu; to je jedna od najvećih, mada ne i najviša planina tog tipa u ovom delu sveta.

Anđeoski vodopadi sunovraćaju se u Đavolov kanjon, prelazeći neverovatan put od skoro kilometar visine. Slapovi se prilivaju u reku Carrao, koja je deo velikog venecuelanskog sliva reke Orinoko. Smatraju se neprocenjivim blagom naše planete i predstavljaju prizor od kojeg zastaje dah.

Postoji nekoliko različitih priča o tome kako su vodopadi otkriveni, mada se svode na spekulacije koje malo koji istoričar može da potvrdi. Postoje hipoteze da je ovo prelepo mesto otkrio još Ser Volter Rajli, tokom ekspedicije u potrazi za zemljom zlata, slavnim El Doradom, no takve teorije imaju malo osnova. Još nekoliko istraživača i putnika je možda ugledalo vodopade i pre XX veka, no o tome ima malo pomena.

TOP 5 ZANIMLJIVOSTI O ANĐEOSKIM VODOPADIMA

Anđeoski vodopadi bili su još neistraženo prirodno bogatstvo sve do polovine pedesetih godina prošlog veka, a lokalna plemena su izbegavala da posećuju ovo čarobno mesto, verujući da tamo obitavaju opasna natprirodna bića i zli duhovi. Zapadni svet ih je otkrio sasvim slučajno, zahvaljujući američkom pilotu i istraživaču u potrazi za dragocenim rudnikom zlata, tridesetih godina XX veka. Odabrali smo pet najzanimljivijih informacija i priča o Anđeoskim vodopadima.

  1. Slučajno otkriće

1933., Džejms Kraford Ejndžel, poznatiji kao Džimi Ejndžel, poleteo je u svom Flamingo jednokrilcu u potragu za vrednim zlatnim žilama u toj regiji Venecuele. Dok je preletao krajolik, sasvim je slučajno opazio ovo nepisivo vodeno čudo.

Nekoliko godina potom, Džimi se vratio da istraži ovaj teren, sa svojom ženom i saradnicima. Oni su jedanaest dana tumarali predelom, štedeći slabe zalihe hrane koju su poneli, sve dok nisu naišli na maleno selo Kamarata. Odatle se pročulo Džimijevo neverovatno otkriće i vodopadi su nazvani po njemu; priča je zaokupila međonarodnu pažnju i usledile su brojne istraživačke ekspedicije.

  • Iako je Džimi sa svojim saputnicama bezbedno sleteo u samo srce zaravnjene planine, točkovi njegove letelice ostali su zaglavljeni u blatu, a Džimijev jednokrilac je ostao ‘nasukan’ na vrhu Auyántepu sve do šezdesetih godina prošlog veka; 
  1. Najviši vodopad na svetu

Anđeoski vodopadi nalaze se na listi prirodnih svetskih čuda i sa punim pravom su ga zaslužili, ne samo zbog spektakularnog prizora koji predstavljaju, nego i zbog svoje visine. Ovo je najviši prirodni, neprekinuti slap vode koji se sunovraća u formi vodopada, a njegova visina iznosi skoro jedan ceo kilometar, tačnije 979 metara.

  • Na jeziku naroda Pemon, vodopadi se nazivaju Kerepakupai Vená, što u doslovnom prevodu znači ‘vodopad sa najdubljeg mesta’, a bivši predsednikVenecuele, Ugo Čavez, zalagao se da se ovaj lokalni nazim usvoji i zvanično, smatrajući da takvom prirodnom bogatstvu jedne zemlje doliči da nosi originalno ime; 
  1. Mikroklima Anđeoskih vodopada

Visoki pojas vode koji se spušta u ponor kilometar niže svakako predstavlja prizor na koji nijedan ljubitelj prirode ne može da ostane ravnodušan, pa ni oni koji imaju malo interesovanja za takve teme ili putovanja.

Tokom kišnih sezona, vodopadi se nekada mogu razdvojiti u dva slapa, a okolnosti rezultiraju stvaranjem specifične, lokalne klime; u radijusu od jednog kilometra posetioci mogu osetiti čestice magle koje se hvataju na površini kože. Kada je period suše, vode ima manje, pa isparava pre nego što uopšte stigne do dna, formirajući čarobnu izmaglicu.

  • Najbolje vreme za posetu Anđeoskih vodopada je period od maja do novembra, a u razdoblju od decembra do aprila kiše su dosta ređe, pa vodopadi presušuju i isparavaju; 
  1. Nacionalni park Kanaima

Nacionalni park u kom su locirani Anđeoski vodopadi otvoren je 1962. To je nepregledno prirodno prostranstvo veličine Belgije. Ovo mesto je dom za preko 550 vrsta ptica, oko 500 vrsta orhideja, a tamo žive i pume, oceloti i mnoge druge nama egzotične životinje i biljke. Ovaj nacionalni park turistima nudi puno toga za videti i doživeti, od uživanja u prirodnim kadama i na obalama širokih laguna, preko pešačkih tura i splavarenja, do izleta u lokalna seoca. Sve ove pogodnosti mogu da se bukiraju unapred, po dolasku u turističke centre parka.

  • Pored Anđeoskih vodopada, druge atrakcije ovog parka su vodopad La Cueva, čuveni prevoj između vodopada Sapo i Sapito (njihova imena znače ‘žaba’ i ‘mala žaba’) i staro selo Kamarata; 
  1. Džimijev avion

Avion jednokrilac koji je proslavio Džejmska Kraforda Ejndžela i nekoliko decenija ostao zarobljen na vrhu venecuelanske planine, da nadgleda veličanstvene vodopade, sačuvan je i danas izložen ispred putničkih terminala na aerodromu Ciudad Bolivar. Sa vrha planine je izvučen 1964., a 1970. bio je premešten u Aeronautički muzej u severnom venecuelanskom gradu Marakaju, radi restauracije. To je stari model Flamingo, proizveden 1929., u Ohaju.

  • Džimijev avion se zvao El Rio Caroni i predstavlja važan simbol ranih istraživanja Venecuele. U vreme kada je spašen sa vrha Auyántepu, dobio je status nacionalnog spomenika;
Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora