Slike Beča – Najlepše slike Beča samo za vas

0

Beč je glavni grad Austrije i istovremeno njen najveći grad, ali je i njen politički, ekonomski i kulturni centar. Takođe, Beč je i jedan od velikih kulturnih i istorijskih centara ne samo Evrope, već i čitavog sveta.

Nalazi se blizu granica sa Češkom, Slovačkom i Mađarskom.

U njemu stanuje skoro trećina austrijskog stanovništva. Grad ima oko 1,8 miliona stanovnika, a oko 2,6 miliona sa okolinom.

Centralno gradsko jezgro Beča 2001. godine stavljeno je na UNESCO listu mesta svetske kulturne baštine, a 2017. godine, stavljeno je na listu svetske ugrožene baštine.

Šta biste trebali da vidite u Beču?

Beč ima raznovrsnu ponudu mesta, koja može da zadovolji i najprobirljivije ukuse svojih posetilaca.

Centralno područje grada podeljeno je na 6 oblasti – distrikte, ali se neke znamenitosti i mesta koja bi trebalo da posetite nalaze i na obodima grada, ili na određenoj udaljenosti od grada (poput dvorca Šenbrun i sl.)

Grad Beč je prepun muzeja, palata, istorijskih i kulturnih spomenika, mesta na kojima možete da uživate u tradicionalnoj austrijskoj kuhinji i poslasticama, ali i da popijete pravu bečku kafu.

U zavisnosti od individualnih ukusa i želja, u nastavku su neka od mesta koja bi tamo mogli da posetite:

  1. Dvorac Šenbrun i njegovi parkovi

Dvorac Šenbrun (Schönbrunn), letnja rezidencija austrijskih monarha, sagrađena u baroknom stilu. Ova palata, koja ima 1441 sobu, jedan je od najvažnijih istorijskih, kulturnih i umetničkih spomenika Austrije. Palata je krajem 18. veka, u vreme vladavine Marije Terezije, renovirana i dograđena u izdanje u kome se i danas može videti. Posebna atrakcija dvorca Šenbrun su i njegovi prelepi parkovi u kojima se nalazi i čuvena Neptunova fontana koju je Marija Terezija naručila da upotpuni izgled parka Šenbrun, ali i druge skulpture koje krase park. U bašti se nalazi i zoološki vrt iz 1752. godine, za koji se tvrdi da je najstariji na svetu.

Dvorac Šenbrun i njegove bašte nalaze se na UNESCO listi svetske baštine i jedno su od mesta koje obavezno morate posetiti za vreme svog boravka u Beču.

Dvorac se nalazi na udaljenosti od oko 8 kilometara od Beča, i postoje direktne linije gradskog prevoza kojima se tamo može stići.

  1. Dvorac Belvedere

Dvorac Belvedere izgrađen je kao letnja rezidencija princa Eugena Savojskog početkom 18. veka. Sastoji se od dve barokne zgrade (Gornji i donji Belvedere), koje se nalaze u prelepo urađenom parku, takođe u baroknom stilu.

U dvorcu se nalazi Belvedere muzej, koji sadrži veliku kolekciju umetničkih dela. Ako ste ljubitelj umetnosti, pre svega Gustava Klimta, uživaćete u najvećoj zbirci njegovih slika, ali i drugih poznatih umetnika. Ako ste samo u prolazu, ne propustite priliku da se makar prošetate po parku i divite se ovoj impresivnoj građevini. Dvorac se nalazi u trećem distriktu.

  1. Palata Hofburg

Palata Hofburg je bivša kraljevska palata, čija izgradnja je započela još u 13. veku. Vekovima je bila sedište austrijske vlasti. Svoje postojanje započela je kao sedište austrijskih vojvoda, dugo vremena je bila sedište Habsburške monarhije, a danas je rezidencija predsednika Austrije. Nalazi se u samom centru Beča. Zauzima veliku površinu, a sastoji se od više delova i zgrada u kojima postoje različite umetničke i kulturno – istorijske zbirke.

U delu koji se zove Novi dvorac (Neue Burg), nalazi se nekoliko muzejskih kolekcija koje možete pogledati, i to: kolekcija antičkih oružja i oklopa, kolekcija antičkih muzičkih instrumenata, zbirka antikviteta iz Efesa u Turskoj i Etnološki muzej. Sve kolekcije pripadaju jedinstvenoj kolekciji Muzeja istorije umetnosti.

U delu nazvanom Stefanovi apartmani, nalazi se Sisi muzej, koji čini kolekcija privatnih stvari carice Elizabete (Sisi), supruge cara Franca Jozefa I. Tu se nalaze i njihovi apartmani čiji autentični izgled je sačuvan. Pored se nalazi i kolekcija predmeta od srebra koje su kroz vekove koristili habsburški monarsi.

  1. Prirodnjački muzej (Naturhistorisches Museum) i Muzej istorije umetnosti (Kunsthistorisches Museum)

Ako ste ljubitelji istorije, a pre svega istorije prirode i istorije umetnosti, ne bi trebalo da propustite ova dva zaista impresivna muzeja.

Zgrade oba muzeja su identične, i nalaze se jedna preko puta druge, skoro u samom centru grada Beča, preko puta trga Marije Terezije. Izgradio ih je car Franc Jozef I, da bi smestio umetničke i prirodnjačke kolekcije Habsburške monarhije i učinio ih dostupnom široj javnosti.

Priodnjački muzej jedan je od najvećih te vrste u svetu, i sadrži velike kolekcije dragog, poludragog kamenja i minerala, najveću svetsku javnu izloženu zbirku meteorita, skelete dinosaurusa i retke fosile. U kolekciji muzeja nalazi se i čuvena Vilendorfska venera. Muzej sadrži i preparirane životinje iz skoro svih postojećih životinjskih vrsta. Neki od izloženih primeraka stari su i po više od 200 godina.

Muzej istorije umetnosti jedan je od najvećih umetničkih muzeja u svetu i sadrži velike kolekcije umetničkih dela počev od perioda starog Egipta.

  1. Katedrala Sv. Stefana (Stephansdom)

Katedrala Svetog Stefana ili Stepansdom, najpoznatija gotska katedrala u Beču, a nalazi se u samom centru grada. Dugačka je 107 metra i široka 40. Katdrala ima dva tornja po kojima je poznata. Južni toranj (poznat kao Stefi) visok je 136 metra i u davna vremena je korišćen kao osmatračnica.

U Katedrali se nalazi više kapela, čuvena ikona Sv. Marije za koju se vezuju mnoge čudesne priče, a u njoj su sahranjeni i mnogi viđeni ljudi austrijske istorije, između ostalih i grof Eugen Savojski. U Katedrali je i čuvena grobnica cara Fredrika III. Katedrala je više puta restaurisana. U njoj se nalazi i muzej Katedrale.

  1. Bečka opera (Wiener Staatsoper)

Bečka opera nalazi se na čuvenoj bečkoj ulici Ringstraße. Izgradnja opere započeta je sredinom 19 veka. Zgrada grandiozno izgleda spolja i iznutra, a otvorena je za posetioce u organizovanim turama.

  1. Mariahilfer ulica (Mariahilfer straße)

Za one koji pored kulturno – istorijskih znamenitosti žele malo i da se opuste uz šoping, ova vrlo dugačka ulica koja na svom donjem kraju izlazi na muzejski kvart može u potpunosti zadovoljiti tu potrebu.

  1. Dunavski toranj (Donauturm)

Dunavski toranj je najviša građevina u Austriji i najlepši vidikovac Beča, visok 252 metra. Nalazi se pored obale Dunava u delu grada koji se zove Donaustadt. Na vrhu tornja se nalaze rotirajući kafic (Panorama) i restoran (Donauwalzer) kružnog oblika, na visini od 161. i 169. metara, iz kojih možete uživati u prelepoj panorami Beča i Dunava, i to sa pogledom od 360°.

Platforme na kojima se nalaze, rotiraju se u pun krug i to za 29, 39 ili 52 minuta. Na vrhu tornja se nalazi vidikovac sa osmatračnicama, do koga se stiže super brzim liftovima za samo 35 sekundi.

  1. Šta još?

Pored Katedrale Svetog Stefana, u Beču se nalaze mnogobrojne crkve koje bi mogli da obiđete.

Za ljubitelje umetnosti, pored Muzeja umetnosti, Beč ima i mnoge druge muzeje, poput Albertine, koja sadrži ogromnu kolekciju dela starih majstora kao i moderne umetnosti, ali i mnoge druge muzeje koji se nalaze u Muzejskom kvartu i drugim delovima Beča.

U Beču se nalaze i kuća poznatog pshihoanalitičara Sigmunda Frojda i kuća muzičara Volfganga Amadeusa Mocarta, koje su otvorene za posetioce.

Beč ima predivnu arhitekturu, pa možete samo i da uživate u šetnji kroz centralne gradske ulice i pogledu na divno sređene fasade i parkove. Ljubiteljima arhitekture može biti zanimljiva i zgrada nazvana Hundertwasser haus, zgrada za stanovanje koju je dizajnirao čuveni austrijski umetnik Friedensreich Hundertwasser.

Nemojte propustiti ni priliku da ručate ili večerate neki tradicionalni austrijski specijalitet u nekoj od bečkih taverni, od kojih su neke stare i preko 200 godina, a tu su i čuvene bečke kafeterije koje nude razne vrste kafe. Jedan od slatkiša po kojima je Beč poznat je i čuvena Saher torta, koju možete pojesti u Saher kafeu u Saher hotelu koji se nalazi u centru grada preko puta Bečke opere. Nemojte se iznenaditi ako je potrebno da malo sačekate na red da biste bili usluženi. Saher tortu možete pojesti i na mnogim drugim mestima u gradu.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora