Ostrvo Kapri u Italiji – zanimljivosti i korisne informacije

0

Kapri, ostrvo u Italiji, najsjajniji dragulj Mediterana, još iz vremena Paleolita, pa sve do sad, predstavlja jedno od najprestižnijih i najatraktivnijih turističkih destinacija na svetu. Osim avanturista i ljubitelja pejzaža i dobre hrane, ostrvo Kapri vekovima privlači i razne umetnike širom sveta. Jedan od njih je i Maksim Gorki, koji je u vili Krup, u kojoj se još uvek nalazi i njegov pisaći sto, napisao svoj poznati roman ‘’Mati’’.

Ovo ostrvo, dugo svega 6 km, nalazi se u Napuljskom zalivu iI sastoji se od dva dela: grad Kapri, koji se nalazi na Istočnom delu ostrva i Anakapri, koji su povezani strmom stazom satkanom od vise od 500 stepenika, nazvanom Scala Fenicie. Ostrvo je u Homerovoj ‘’Odiseji’’ opevano kao mesto gde sirene svojom pesmom privlače umorne moreplovce.

Do ostrva se lako dolazi hidrogliserom, helihopterom ili trajektom, a diči se dvema velikim lukama: Marina Grande i Marina Pikola.

Istorija ostrva Kapri

Iako sada važi za jedno od najlepših i najmanjih ostrva na svetu, ostrvo Kapri je, za vreme paleolita bilo priključeno kopnu. Nakon boravka na ostrvu Kapri, 29.godine pre nove ere, Gaj Julije Cezar, opčinjen ostrvom Kapri, otkupio ju je od Napulja. On i njegov naslednik, TIberije, izgradili su više vila koje danas spadaju među najposećenije atrakcije na ostrvu. Veruje se da su 12 vila koje je Tiberije savladao na ovom ostrvu sagrađene u čast 12 bogova Olimpa.

Poslednjih godina svog života, Tiberije je izabrao ostrvo Kapri kao svoje utočište, odakle je vladao do poslednjeg daha. Osim rustičnih vila, Tiberije je takođe izgradio i prvi Arheološki muzej na svetu.

Plava pećina, najlepša pećina na svetu

Ostrvo je okruženo mnogobrojnim pećinama, među kojima i najlepša i najpoznatija Grotta Azzura ili Plava pećina, koja je dobila naziv po azurno plavoj vodi i odsjaju unutar nje. Pežina je duga 60, a široka 25 metara, ali s obzirom da je ulaz u pećinu širok svega 2 a visok 1 metar, posetioci mogu ući u malim čamcima u grupama od po četvoro.

Plava pećina je, u vreme vladavine Tiberija, služila kao mornarički hram.A danas su rimske statue koje datiraju iz njegovog doba izložene u muzeju Casa Rossa u Anakapri. Mornari i ribari su dugi niz godina izbegavali da prilaze plavoj pećini zbog lokalnih verovanja da je pećina ukleta i da njome vladaju duhovi i demoni. Ta verovanja su bila aktuelna sve do 1826.godine, kada je lokalni ribar, Angelo Feraro, otišao u obilazak pećine.

Ukoliko ikada posetite ostrvo Kapri i poželite da vidite i unutrašnjost Plave pećine, imajte u vidu da je pećina zatvorena za turiste od novembra do marta, kao i danima kada su visoki talasi i nemirno more.

Takođe, kupanje u vodi je zabranjeno i ilegalno, što nažalost ne sprečava turiste da se vrate nakon vremena zatvaranja.

Znamenitosti i mesta koja morate posettiti na ostrvu Kapri?

Osim prethodno pomenute Plave pećine i muzeja Cassa Rosa, ostrvo Kapri ima još mnogo toga da ponudi svojim posetiocima. Znamenitosti i mesta koja morate posetiti na ostrvu Kapri su:

U samom centru ostrva, u gradu Kapri, nalazi se Piazza Umberto I, ili jednostavnije Piazzeta trg, od kog, zapravo, sve počinje. Na samom trgu se nalaze parkovi i klupe za šetanje i sedenje, kao i zabava za mališane, a za one koji žele pravo italijansko, doduše ne tako jeftino, iskustvo, na Piazzeta trgu mogu uživati u mnogobrojnim restoranima i kafićima. A, ukoliko ste raspoloženi za luksuzan šoping, pitajte za ulicu Via Camerelle, u kome su skoncentrisani najekskluzivniji butici sa poznatim robnim markama.
Oni kojima, pak, avanturistički duh ne dozvoljava da provode dane ispijajući kafe i isprobavajući razne specijalitete ostrva Kapri, Piazza Umberto i je Vaša startna linija. Od samog trga se grana bezbroj uličica koje samo čekaju nove turiste koje će odvesti do nekih od najlepših građevina. U obilazak se može ići pešice, biciklom ili vespom koji se mogu iznajmiti, autom, ili Kapri-taksijem, simpatičnim vozilom sa otvorenim krovom.

Augustove bašte, jedan od najlepših predela za uživanje u pogledu. U 19. veku vlasništvo nemačkog Industrijalca Frederiha Alfreda Krupa, koji ih je dao izgraditi na ruševinama drevnih rimskih objekata. Nekoliko godina kasnije, vrtovi su poklonjeni gradu Kritu i preimenovani u Augustove bašte, u čast rimskog imperatora, cara Augusta. Osim velikog istorijskog značaja, Augustove bašte privlače turiste i pogledom na planine Solaro i panoramom obale ostrva Kapri.

Na samom vrhu Tiberio planine, na otprilike 1200 metara nadmorske visine, nalazi se Villa Jovis, još jedna od znamenitosti koje obavezno morate posetiti ukoliko imate priliku da posetite ostrvo Kapri. Sagrađena u prvom veku nove ere u čast Tiberija, Villa Jovis je najveća i najbolje očuvana rimska građevina na celom ostrvu. U to vreme je predstavljala ogroman kompleks sa carskim odajama, velikim kupatilima, više hala i baštom, a priča se da je litica na kojoj je sagrađena bila mesto sa koga je Tiberije bacao ljude u smrt. Danas je moguće posetiti dobro očuvane ostatke ove velelepne građevine, uz obaveznu posetu kapeli Santa Maria del Soccorso, koja je izgrađena na vili.

Marina Pikola, jedna od dveju najvećih luka na ostrvu Kapri, prepuna je restorana od kojih skoro svaki ima široku terasu sa koje se pruža prelep pogled na more. Odmah uz luku se nalazi kamenita plaža na kojoj se mogu iznajmiti ležaljke.

Monte Solaroili je najviši vrh ostrva do kog se dolazi 15ominutnom vožnjom ski-liftom iz Anakaprija. Sa vrha se može posmatrati celo ostrvo Kapri, ali i vrhovi Kalabrije, obala Sorenta i Napuljski zaliv. Monte Sollaroili se još naziva i ‘’hvatač oblaka’’ iz razloga što, u svako svitanje, oko njega se stvara beli omotač koji ga čini još lepšim, a samo iskustvo još uzbuđujuće.

Specijaliteti koje morate probati na ostrvu Kapri

Limun se na ostrvu Kapri tradicionalno koristio isključivo kao ukrasna biljka, ali u poslednjih par godina, limun sa Kaprija ‘’femminiello’’ se koristi za ceđenje sokova i pravljenje eteričnih ulja iz kore limuna. Najpoznatije i najukusnije osveženje koje svako ko kroči na ostrvo Kapri mora probati je liker Limoncello koji se uvek služi hladan.

Što se jela tiče, lokalni favorit je bio i ostao Zuppa di Cozze ili supa sa školjkama, kao i Linguine fra Diavolo, tj. Linguini sa jastogom. Svi nekadašnji posetioci ostrva Kapri takođe preporučuju i Antipasto alla Capreze i Ravioli Capreze koji predstavljaju savršen miks lokalnih sireva, kao i Insalata Capreze, salatu čiji su glavni sastojci maslinovo ulje, paradajz, krem sir i bosiljak. Ili, ukoliko želite da malo začinite celo iskustvo, tu je i poznato jelo Spaghetti alla Chiummenzana sa čeri paradajzom, bosiljkom, origanom još mnogo drugih aromatičnih začina sa ostrva.

Takođe, nemojte propustiti degustaciju vina Capri Bianco i Capri Roso.

Proslave i festivali na ostrvu Kapri

Proslava dana San Konstanca, koja se tradicionalno održava 14.maja je glavni događaj na ostrvu Kapri. Ovim povodom se na moru i glavnom trgu Piazza Umberto i održavaju povorke u čast proslave. Takođe u maju se održava i trka čamcima, a u junu i plivački maraton.

Tokom celog leta na ostrvu Kapri se održavaju koncerti klasične muzike, a već u avgustu internacionalni festival folklore, a tu je i festival rustike posvećen berbi grožđa.

Neretko velika imena modne piste, najčešće Dolce & Gabbana priređuju revije visoke mode.

Zimska idila na ostrvu Kapri je obogaćena i Capri’s Film Festivalom koji traje od decembra do januara i stara godina se tradicionalno ispraća spektakularnim vatrometom na trgu Piazza Umberto i za Novu Godinu.

Ukoliko ikada budete bili u prilici da posetite ovo famozno ostrvo, nadamo se da će Vam ovaj članak biti koristan vodič na Vašem putovanju.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora