Burdž Kalifa – zanimljivosti i saveti za obilazak

0

Kula Burdž Kalifa, najviša zgrada na svetu, trijumf je inženjerskog rada i pravo umetničko delo.

Nalazi se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u strogom centru Dubaija (Downtown Dubai), jednoj od trenutno najposećenijih destinacija na svetu, jer Dubai je najveći i ujedno najrazvijeniji grad Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Građenje ove veličanstvene građevine trajalo je 6. godina. Izgradnja je počela u januaru 2004. godine, a zgrada je otvorena za javnost u januaru 2010.

Navodno je odluka da se izgradi najveća zgrada na svetu potekla od odluke vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata da se promeni pravac u razvoju zemlje sa naftne ekonomije na ekonomiju baziranu na turizmu, gde će glavni akcenat biti na razvoju Dubaija kao centra.

Sam dizajn zgrade motivisan je islamskom arhitekturom tog regiona, pre svega Velikom džamijom iz Samare. Oblik slova Y u osnovi zgrade, dizajniran je između ostalog i da se najbolje iskoristi prostor za stanovanje i hotelske kapacitete. Zgrada ima posebne obloge namenjene za izolaciju od varijacija u temperaturi koje Dubai ima.

Kula Burdž Kalifa dobila je brojne nagrade.

U zgradi se nalazi i prvi hotel dizajniran od strane modnog dizajnera Đorđo Armanija. 

Podaci o zgradi

Glavni arhitekt ove najviše svetske zgrade je Adrian Smit iz kompanije Skidmore, Owings & Merrill LLP iz Čikaga, sa velikim iskustvom u izgradnji poznatih nebodera, između ostalog i One World Trade Center kulom, koja je napravljena umesto kula bliznakinja, zgrada koje su činile Svetski trgovinski centar, a koje su srušene u bombaškom napadu na Njujork 11. septembra 2001. godine.

Dizajn kule inspirisan je islamskom arhitekturom. Na određenoj visini segmenti (kojih ima ukupno 27) u spiralnom obliku stvaraju spoljne terase. Ovakav oblik omogućava ublažavanje dejstva vetra i vibracije zgrade. Na ovaj način kula je dobila i na visini, jer je tako šiljak kule potpuno iskorišćen.

Osnova zgrade je u obliku latiničnog slova Y, što omogućava zgradi stabilnost i odlične poglede na Arapski zaliv. Oblik „Y“ omogućava i da se smanji uticaj snage vetra na kulu, kao i da se zadrži jednostavna struktura zgrade i omogući njena lakša izgradnja. Zgrada je prošla intenzivne testove za otpornost na vetar, kako za samu građevinu, tako i za njene stanare.

Dizajn javnih prostora u unutrašnjosti zgrade, radila je nagrađivani dizajner Nada Andrić iz iste firme iz Čikaga, Skidmore, Owings & Merrill LLP. Unutrašnjost je uglavnom od stakla, čelika i poliranog crnog kamena, kombinovanog srebrenim podovima od travertina, venecijanskim gipsanim zidovima i ručno rađenim tepisima. Inspiracija za uređenje unutrašnjeg prostora bila je lokalna kultura, ali kombinovana sa celokupnim spoljašnjim izgledom zgrade i njenim značajem.

Unutrašnjost zgrade krasi preko 1000 umetničkih dela eminentnih internacionalnih, ali i umetnika iz srednjeg istoka. Neke je specijalno naručio izvođač radova Emaar Properties, u znak poštovanja prema duhu svetskog mira i harmonije. Umetnički komadi specijalno su birani kako bi odražavali povezanost različitih kultura i zajednica, kao simbol međunarodne saradnje u izradi Burdž Kalife.

Prostor od hola zaključno sa 8. spratom, kao i 38. i 39. sprat pripadaju Armani hotelu. Spratovi od 9. do 16. sadrže luksuzne jednokrevetne i dvokrevetne Armani rezidencije. Od 45. zaključno sa 108. sprata nalaze se privatne ultra – luksuzne rezidencije. Korporativne kancelarije i apartmani se nalaze na narednim spratovima osim 122, 123 i 124 sprata na kojima se nalaze At. Mosphere restoran, sky lobby i spoljnja i unutrašnja opservatorija.

Radi uživanja vlasnika apartmana u Burdž Kalifi, kula je podeljena na nivoe, sa eksluzivnim hodnicima na spratovima 43., 76. i 123. u kojima se nalazi i najbolja fitnes oprema. Na 43. i 76. spratu se nalaze hodnici u kojima se nalaze jakuziji i bazeni, kao i sobe za rekreaciju koje mogu da se prilagode za neka posebna okupljanja i događaje. Bazeni se mogu otvoriti ka spoljašnjosti i tako omogućiti nezapamćeni doživljaj svojim stanovnicima, kao i mogućnost da plivaju sa unutrašnjeg na spoljnji balkon.

U kuli se nalazi biblioteka namenjena stanarima, kao i parking za goste i posetioce.

Kula je dizajnirana da bude deo kompleksa koji bi trebalo da obuhvata oko 30.000 stanova, devet hotela, velikog prostora za parking, najmanje 19 kula za stanovanje, Dubai Tržni centar i 12 hektara veštačkog Burdž Kalifa jezera. Šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum je hteo da to bude nešto u potpunosti senzacionalno.

Dubai fontana

Ispred Burdž Kalife nalazi se Dubai fontana, duga 270 metara, osvetljena sa 6600 svetiljki i 50 projektora u boji.

Fontana izbacuje vodu 150 metara u vis. Performans prati raznovrsna klasična i moderna arapska i svetska muzika. To je druga po veličini fontana sa koreografijom na svetu.

Spoljnja opservatorija At the Top

Na 452 metru visine i 124. spratu kule nalazi se spoljnja opservatorija na kojoj se nalazi elektronski teleskop koji omogućava posetiocima da vide okolinu.

U danima kad je posebno vedro mogu se čak videti i obale Irana.

Park

Kula je okružena sa 11 hektara parka, sa bazenima i fontanama.

Armani hotel

Ono što je još jedna od specijalnosti kule Burdž Kalifa, je i činjenica da se prvi od četiri hotela poznatog svetskog modnog dizajnera, Đorđo Armanija, nalazi u njoj. Hotel je otvoren za javnost 27. aprila 2010. Godine. 

Zanimljivosti vezane za Burdž Kalifu

Zgrada je visoka nešto preko 828 metara (tačnije 829,8 sa antenom na vrhu). Visina zgrade od 828 metara izmerena je od najnižeg nivoa, od ulaza za pešake do arhitektonskog vrha zgrade, ne računajući antenu, jarbole za zastave ili drugu opremu koja se nalazi na zgradi.

Kula je prvobitno nazvana Burdž Dubai, a naknadno preimenovana u Burdž Kalifa u čast vladara Abu Dabija i predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

U toku izgradnje, bilo je problema sa radnom snagom angažovanom na izgradnji kule, jer su to uglavnom bili migranti iz južne i istočne Azije koji su u više navrata izneli optužbe da su loše tretirani i imaju loše radne uslove. Oni su prvenstveno bili angažovani iz razloga što lokalno stanovništvo preferira državni posao nad privatnim sektorom. Human rights watch je vršio nezavisnu istragu i ustanovio da su radnici vrlo malo plaćeni i da rade u vrlo lošim uslovima, kao i da se nesreće na građevini uopšte ne evidentiraju. 2006. godine izbio je protest zaposlenih koji su rušili automobilie, kancelarije i opremu.

Sa preko 828 metara i 160 spratova, ova zgrada je nosilac mnogih svetskih rekorda, između ostalih:

 1. Najviša postojeća zgrada na svetu sa visinom od 828 metara
 2. Najviša ikad izgrađena građevina
 3. Najviši neboder koji postoji
 4.  Zgrada sa najvećim brojem spratova na svetu (211 spratova)
 5. Zgrada sa najvišom opservatorijom na svetu (na 148 spratu na 555 metara visine)
 6. Zgrada sa najvišom spoljašnjom opservatorijom na svetu (na 124 spratu na 452 metra visine)
 7. Najviša je slobodno-stojeća građevina na svetu
 8. Zgrada sa najvišim instaliranim liftom
 9. Zgrada sa liftovima koji imaju najdužu putanju na svetu (504 metara dužine)
 10. Zgrada sa najvišim teretnim liftom na svetu
 11. Zgrada sa najvišim spratom na svetu
 12. Zgrada sa najvišim spratom za stanovanje na svetu
 13. Zgrada sa najvišim restoranom na svetu (restoran At.Mosphere koji se nalazi na 122 spratu na 442 metra visine)
 14. Zgrada sa najvišim noćnim klubom na svetu (na 144 spratu)
 15. Najviši prostor za novogodišnji vatromet na svetu
 16. Najviša fasada od aluminijuma i stakla na svetu (na 512 metara visine)
 • Zgrada ima 2909 stepenica od prizemlja do 160 sprata.
 • Zgrada ima 24,348 prozora, ukupne površine 120,000 m2,
 • Da bi se očistila spoljnja fasada, potrebno je u idealnim uslovima 36 radnika i tri do četiri meseca.
 • Gornjih 27 nivoa i stakleni šiljak čisti se mašinama posebno osmišljenim za tu priliku.
 • Preko 45.000 m3 betona teškog preko 110,000 tona iskorišćeno je da se izgradi betonska i čelična osnova kule, ukopana preko 50 metara u zemlju.
 • Za izgradnju kule iskorišćeno je 330,000 m3 betona i 39,000 tona čelika.
 • Na projektu izgradnje kule Burdž Kalifa bilo je angažovano više od 380 inženjera i tehničara.
 • Sistem obloga pruža zaštitu od surovih vremenskih uslova u pustinji. Staklo pokriva više od 174.000 m2.
 • Kula ima 57 liftova i 8 pokretnih stepenica. Liftovi imaju kapacitet za 12 do 14 osoba po kabini.

Saveti za obilazak Burdž Kalife

Ako ste u Dubajiu, ne propustite priliku da obiđete ovo novo svetsko čudo.

Obzirom da je puno zainteresovanih, najbolje je da na vreme rezervišete svoju ulaznicu. U ponudi su razne ture za obilazak kule, a na vama je da odlučite koja vam najviše odgovara. Sve ture uglavnom sadrže posetu najvišoj opservatoriji na svetu.

Za one koji su dubljeg džepa, preporuka je da ovu veličanstvenu kulu dožive u potpunosti, tako što će svoj boravak u Dubajiu provesti u samoj kuli, u Armani hotelu, čime će to biti još nezaboravnije iskustvo.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora