Reka Rajna – gde izvire, gde se uliva i koje su njene zanimljivosti?

0

Ukoliko ste ljubitelj reka i vodenih tokova, koje pritom okružuje divna priroda, preporučujemo da reku Rajnu posetite prvom prilikom.

Naime, reka Rajna okružena je divnom prirodom, sa sve četiri strane nalaze se planine koje zajedno sa rekom pružaju nezaboravan pogled. Još je okružena i brojnim šumama, kao i vinogradima, pa je kao takva idealno okruženje za sve one koji žele da osete mir u prirodi.

Od zvukova možete čuti samo crvkute ptica, te poneki cvrčak, i svakako žuborenje vode koje ima umirujući efekat. Pored zvukova koji umiruju vaše čulo sluha, tu su prelepi pogledi na vodu, zatim planine i prirodu koja potpuno umiruje i vaše čulo vida.

Čim ste posetili naš sajt, jasno je da ste u potrazi za savršenim mestom za odmor, a to reka Rajna može da bude. Osim prelepe prirode, reka Rajna ima i pomalo zanimljivu istoriju, zatim tok, te ćemo u nastavku malo detaljnije pisati o tome gde reka Rajna protiče, gde se uliva i koji njen deo je dobro posetiti…?

Gde izvire i gde se uliva reka Rajna?

Reka Rajna izvire u kantonu koji se naziva Graubinden, smeštenom u švajcarskim Alpima. U tom mestu spajaju se dve reke – Hinterhajn i Forderhajn, koje dalje zajedno čine reku Rajnu.

Reka Hinterhajn izvire iz jednog glečera čiji je naziv Paradise, a koji se nalazi na jugu Švajcarske, dok reka Forderhajn izvire u Alpima, tačnije iz jezera čiji je naziv Tuma. Dakle, u mestu Graubinden spajaju se, te tako nastaje predivna reka Rajna.

Dalje Rajna protiče dalje na sever, tačnije do države Lihtenštajn, zatim do Austrije i konačno se uliva u jedno poznato jezero – Bodensko. Medjutim, tu se reka Rajna ne zaustavlja, već ponovo izvire iz Bodenskog jezera, pa dalje pročite kao Gornja rajna kroz Vodopad, sve do Bazela.

Na mestu kod vodopada pridružuje se reka Are, te tako tok reke Rajne postaje znatno veći. Kada krene dalje od vodopada, postaje granica Nemačke. Reka Rajna, kao Gornja Rajna najvećim delom upravo pročite kroz Nemačku, gde se u nju ulivaju druge reke – Majna, Mozel i Nekar.

Rajna dalje ide na zapad, gde polako postaje deo Holandije, a deo Rajne tada postaju reke Šelda i Meza. Ove tri reke sada stvaraju veoma široku deltu. Najširi deo Rajne nalazi se kod Arnema, gde se ona dalje cepa na tri dela – Ajzel, Val i Nederrajn.

Dalje svaka reka ide svojim tokom, i tu Rajna prestaje da bude glavna reka.

Zanimljivosti reke Rajne

Same njene pritoke, zatim njen tok i sve te zavrzlame čine reku Rajnu tako posebnom. Osim toga, a možda i zbog toga, reka Rajna predstavlja najvažniju i svakako najdužu reku u Evropi. Njen tok dugačak je čak 1.234 kilometara, dok se protok vode kreće brzinom od 2.290 metara kubnih u jednoj sekundi.

Naziv reke Rajne potiče iz keltskog jezika, a u prevodu bi značilo “ona koja teče”. Samo njeno ime opisuje njen tok i to da ona protiče kroz mnogo država, zajedno sa mnogim rekama.

Reka Rajna i reka Dunav, bile su veliki deo severne granice nekadašnjeg Rimskog carstva, od kada je Rajna postala vodeni put otvoren za plovidbu. Njome se često prevozila roba, ali u unutrašnjsti Evrope. Takodje je bila granica, odnosno odbrambena linija. O tome koliko je bilo važno što je predstavljala vodeni put, svedoče brojni zamkovi.

Ti zamkovi nalaze se u takozvanom Rajnskom klancu, koji je karakterističan po dubini. Na tom mestu se takodje nalaze i brojni vinogradi, koje smo pomenuli na samom početku teksta. Upravo taj deo reke Rajne pripada Svetskoj baštini, a njegov poznati naziv jeste “romantična Rajna”.

Duž reke Rajne nalazi se dosta industrijskih naselja, a najveći njihov deo pripada Donjoj Rajni, u takozvanoj Ruraskoj oblasti. Upravo u tom mestu Rajna protiče pored poznatih gradova – Dizeldorfa, Kelna i Duizburga.

Kod grada Duizburga, u reku Rajnu uliva se takodje veoma lepa reka Rur, koja je izuzetno čista te se njena voda koristi za piće. Ostali delovi Rajne su uglavnom zagadjeni i tu vodu nije moguće koristiti.

Kanal Rajna-Majna-Dunav

Jedan od najpoznatijih kanala jeste upravo ovaj, a nalazi se u Nemačkoj, na mestu gde se spajaju reka Majna i Dunav. One protiču od Bamberga do Regenzburga, gde stvaraju plovnu vezu izmedju delte Dunava i Rajne.

Kanal Rajna – Majna – Dunav povezuje dva mora i jedan okean, odnosno Severno i Crno more sa Atlanstkim okeanom. Dužina ovog kanala iznosi 171 kilometar.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora