Najveći vulkani u Italiji

0

Koliko činjenica o vulkanima zapravo znate? U školi su nas učili da vulkani predstavljaju najstrašniju silu prirode, te da su opasni i destruktivni. Moramo se složiti sa tim, jer, vulkan u erupciji može da bude veoma opasan po okolinu.

Vulkan zapravo predstavlja planinu, odnosno brdo iz čijeg vrha na površinu zemlje izbija užarena lava, odnosno vreli gasovi i metali, koji sprže sve što dodje u dodir sa njima. Otuda i ta činjenica da je vulkan destruktivan, te da predstavlja pravu opasnost.

Na svetu postoji dosta vulkana, koji su manje ili više štetni po okolinu. Najpoznatiji vulkani na svetu se nalaze upravo u Italiji, te ćemo njima u ovom tekstu posvetiti malo više pažnje.

Italija je izuzetno lepa zemlja, bogata prirodom i njenim čudima, te ukoliko imate u planu da obidjete neke destinacije koje će vas ostaviti bez daha, možda se odlučite za posetu nekog od vulkana o kojem možete pročitati nešto više u tekstu dalje…

Vulkan Etna

Verovatno najpoznatiji vulkan na svetu nosi naziv Etna. On predstavlja aktivan vulkan koji je smešten na Siciliji, tačnije na njenoj istočnoj obali, a nalazi se u blizini Katanije i Mesine.

Etna se smatra najvišim vulkanom u Evropi, čija visina iznosi oko 3.320 metara nadmorske visine. Ne možemo precizno reći njenu visinu iz razloga što ona zavisi od erupcije ovog vulkana, zbog čega je Etna dosta niža u odnosu na 60te godine. Smatra se da se smanjila za oko 50 metara.

Osim što se smatra najvišim vulkanom, Etna se smatra i najvišom planinom u Italiji, jer se prostire na čak 1.190 kilometara kvadratinih.

Najaktivniji vulkan na svetu upravo je Etna, zbog čega je toliko poznata i zbog čega zaokupira pažnju mnogih, a naročito onih koji se dive prirodi i njenim silama. Gotovo je uvek u fazi erupcije, te se zbog toga smatra opasnim vulkanom, jer je već više puta izazvala velike štete i odnela dosta života. Etna se može posetiti u odredjenom dobu godine, o čemu možete detaljno da se informišete na internetu.

Vulkan Vezuv

Drugi najpoznatiji vulkan koji je smešten u Italiji naziva se Vezuv. On je nastao sudarom evroazijske i afričke tektonske ploče, te se na taj način afrička tektonska ploča podvukla pod averoazijsku, i potonula duboko u zemlju.

Ovaj aktivni vulkan dostiže visinu od 1.281 metar nadmorske visine, a dubina njegovog kratera je čak 30 metara.

Vezuv je smešten na Apeninskom poluostrvu, tačnije pored Napuljskog zaliva. Smatra se jedinim aktivnim vulkanom na kopnu Evrope, a njegova erupcija godine 1979 uništila je gradove u blizini, tačnije Pompeju, Stabiju i Herakulaneum. Zbog toga se takodje smatra veoma opasnim vulkanom.

Osim toga, opasnim se smatra iz razloga što u njegovoj blizni danas živi blizu 3 miliona ljudi, a uzimajući u obzir da je sklon erupcijama, čestim i eksplozivnim, zaista predstavlja pravu opasnost. Naime, on je jedini vulkan koji je doživeo erupciju u poslednjih sto godina (na kopnu zemlje).

Vulkan Stromboli

Treći značajan vulkan koji se nalazi na području Italije naziva se Stromboli. Smešten je u Tirenskom moru. Njegova površina iznosi 13 kilometara kvadratnih, dok je njegova visina svega 926 metara.

Stromboli se nalazi najsevernije u odnosu na Siciliju, a njegovi susedi su poznata Liparska ostrva, zatim Lipari, Vulkano, Alikudi, Panarija, Salina i Filikudi.

Ostrvo stromboli je nastalo prilikom vulkanske aktivnosti, a karakterističan je po tome što njegova lava neprekidno izlazi i silazi u more. Već 2000 godina, čak i malo više, njegova lava lagano, ali neprekidno, silazi u more, i po tome je ovaj vulkan najpoznatiji. S obzirom da se nalazi u moru, ne predstavlja veliku opasnost po okolinu.

Iako lava teče neprekidno, erupcije nisu jake, a i veoma se retko javljaju. Zbog toga ovaj vulkan spada u turističko mesto, gde godišnje dolazi veliki broj turista, i uživa u čarima koje je majka priroda stvorila.

Vulkan Solfotara

Još jedan u nizu zanimljivih, i svakako najvećih vulkana u Italiji jeste Solfotara. On predstavlja nešto niži vulkasni krakter a smešten je u u južnom delu Italije, tačnije u neposrednoj blizini Pocuolija, nedaleko od Napulja.

Solfotara pripada Flegrejskim poljima, a njegova visina iznosi tek 458 metara. Medjutim, ono što je zanimljivo jeste starost ovog vulkana, jer ona iznosi čak 40 hiljada godina. S obzirom da ima dugu tradiciju, pretpostavlja se da njegovo ime potiče od jedne latinske sintagme, koja u prevodu znači “sumporna zemlja”.

Vulkan Solfotara je zapravo jedan uspavan vulkan, a još uvek izbacuje mlazove sumpornih isperenja, od kojih zapravo i potiče njegov naziv.

Njegova poslednja erupcija dogodila se 1198 godine, a tu erupciju nazivaju freatskom, iz razloga što je do nje došlo usled sudaranja magme i podzemnih voda.

Prostor oko krakera ovog vulkana poznato je po laganim podizanjem, a zatim spuštanjem terena. Ovaj vulkan se nekada davno koristio za dobijanje sumpora, dok je danas veoma zanimljiva turistička atrakcija. Turisti dolaze da posete i pogledaju veliki broj bazena blata i takozvanih fumarola. Solfatara je za turiste otvorena još davne 1900 godine, od kada turisti dolaze iz razloga lekovitih svojstava koje ispušta.

Od 18og veka ovaj vulkan smatra se veoma popularnim, i smatra se jednom od najboljih termlanih banja na Flegrejskim poljima.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora