Reka Kongo – Top 5 zanimljivosti koje trebate znati

0

Afrička reka Kongo je deveta najduža reka na planeti, toka dugog 4 700 kilometara, površine sliva 4 014 500 kvadratnih kilometara i prosečnog protoka od 41 000 kubnih metara u sekundi.  Poznata je i pod imenom Zair, a njeno ‘afričko’ službeno ime u državi Kongo je Nzâdi Kôngo. U svetu se nalazi na drugom mestu po svom protoku, odmah iza moćnog Amazona.

Pored toga, Kongo je najdublja reka na planeti, sa najdubljom izmerenom razdaljinom od površine do dna od 220 metara. U Africi je druga na listi po dužini toka, nakon dobro poznatog Nila. Jedna od zanimljivosti vezana za Kongo je da ova reka preseca Ekvator na dva mesta i da njena ukupna površina zauzima nikako zanemarljivih 13 procenata sveukupnog afričkog tla.

Tok veličanstvenog Konga

Kongo izvire u visoravnima severoistočne Zambije, blizu poznatog jezera Tanganjika, a uliva se u Atlantski okean kod ostrva Banana, u blizini grada Muamba u okviru Demokratske Republike Kongo.

Njen ogromni sliv je krajolik prepun ostrva; na samoj reci se nalazi preko 4000 ostrva, a više od pedeset je dugačko oko 16 kilometara. Sam basen reke je oblikovan tokom dugog perioda od skoro dva miliona godina, tokom ere Pleistocena.

Reka Kongo deli svoje ime i sliv sa nekoliko afričkih država. Njeno ime nose Demokratska Republika Kongo, Kongo i Republika Kongo. Osim što protiče kroz njih, veliki deo sliva Konga se nalazi u državama Angola, Burundi, Zambija, Tanzanija, Centralnoafrička republika i Kameron.

Reka ponire u Atlantik kod Muande, u Demokratskot Republici Kongo. Samo ime reka je dobila po nekadašnjoj Kraljevini Kongo iz ranog XV veka, nekada ogromne i nezavisne zapadnoafrike nacije, koja je postojala oko pola veka.

O Kongu se mnogo toga može reći, a opet, ovo impresivno čudo prirode nikada nije do kraja istraženo. Čudesni Kongo je slika pred kojom se čovek oseća maleno i slabašno, ali zadivljeno i potpuno opčinjeno ovom neverovatnom vodenom silom. U nsatavku predstavljamo neke od najzanimljivijih prizora Konga i interesantne podatke.

reka-kongo-slike-vodopadi-i-kajak

  1. Čudesni vodopadi Livingston

Jedan od najimpresivnijih prizora na Kongu i svakako jedan od najupečatljiijih prirodnih čuda na svetu jesu veličanstveni Livingstone Falls, vodopadi nazvani po istoimenom istraživaču, Dejvidu Livingstonu, ikoni svetskih putopisa i otkrića, otelotvorenju romantične predstave o pustolovima i avanturistima.

Vodopadi Livingston se satoje od nekoliko impozantnih vodopada, slapova i brzaka, koji se protežu na prostoru od preko 320 000 kilometara. Kada bi se udružile sve reke i vodopadi Severne Amerike, oni ne bi imali toliku snagu kao moćni Livingstone.

  1. Druga najveća kišna šuma na svetu

Kišne šume oko sliva reke Kongo su verovatno najveće takvo prostranstvo na svetu, posle Amazonske prašume. Osim neprocenjivog zelenog blaga, sliv Konga je dom nekim životinjskim vrstama koje ne žive nigde drugde na svetu.

Neke od njih su mbulu, Kongoanski paun, zatim ugrožena vrsta majmuna, Cercopithecus dryas ili Salonga majmun, u Africi znan kao ekele i prepoznatljiv po karakterističnoj beloj bradi, te pigmejska šimpanza, bonobo majmun.

Osim pomenutih specifičnih vrsta, basen Konga broji preko sedam stotina vodenih bića i hiljade drugih životinja; naučnici i istraživači još nemaju uvid u sve kutke toka ove reke, te se pretpostavlja da u njenom slivu nastanjeno još mnogo nepoznatih živih organizama. Takođe, šume oko Konga dom su za preko hiljadu vrsta ptica.

  1. Istraživači u slivu Konga

Prvi Evropljanin koji se sustreo sa veličanstvenim tokom Konga bio je Dijego Kau, znan i kao Dijego Kam, portugalski moreplovac slavne ere Velikih Otkrića. Dijego je preduzeo dva velika poduhvata duž zapadne afričke obale, u drugoj polovini XV veka. Poznat je po svojim istraživanjima doline Konga i predela današnje Angole i Namibije. Slavni moreplovac je prvi put ugledao jezero Kongo 1482.

Tajnovita, nikada do kraja istražena, čudesna i impresivna reka Kongo delom je opisana u viktorijanskom putopisnom romanu Henrija Mortona Stenlija, Crni Kontinent, iz 1878. Reka je predstavljena i u istoimenom filmu, Kongo’, iz 1995., a scenario je baziran na romanu američkog best seler autora, Majkla Krajtona.

  1. Najprometnija centralnoafrička reka

Reka Kongo je verovatno najvažniji put i sredstvo transpurata u Centralnoj Africi. Zajedno sa svim potocima i pritkama, ona obezbeđuje 14 500 kilometara plovnog puta i svakodnevno se koristi za transport razne robe. Kongo se koristi kao svakodnevni plovni put, kojim se prevoze i dobra poput drveta, nafte i drugih sirovina, plovilima koja se kreću na benzin, što neminovno zagađuje vodu.

Ipak, Kongo je odavno izvor ribe za lokalno stanovništvo i vode za irigacione sisteme. Zbog velike vlažnosti vazduha, a uz pomoć dobro snabdevenih polja vodom iz sliva Konga, u tim regijama dobro uspevaju kikiriki, organski pamuk, duvan i šećerna trska.

  1. Najmoćnija subsaharska sila

Kongo je istovremeno i najmoćniji izvor energije u ovoj oblasti, sa svojim neverovatnim protokom. Na Kongu se nalazi oko četrdeset hidroelektrana, koje koriste moć toka reke Kongo kako bi snabdele energijom živalj na velikom delu afričkog kontinenta.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora