Koja je najskuplja kafa na svetu i gde se pravi?

0

Čini se da interesantnim otkrićima i domišljatim marketinškim idejama ljudske civilizacije nema kraja. Kao po pravilu, mnoge od najluksuznijih, najprestižnijih i najskupljih kulinarskih vragolija potiču od supstanci za koje baš i ne bismo rekli da su poseban delikates.

Tako su širom sveta popularna pića i jela od raznih prilično ‘bizarnih’ stvari, a smatraju se ekskluzivnim, skupocenim i elitnim, a da su ‘posebni’, u to nema sumnje.

Ako ste jedna od onih osoba koje ne mogu da zamisle savršen početak dana ili ugodno popodne bez šoljice kafe i obožavate kafu u raznim oblicima, u ovom tekstu pričamo priču o najskupljoj i ‘najposebnijoj’ kafi na svetu.

Najskuplja kafa na svetu se zove kopi luwak i proizvodi se u Indoneziji i na Filipinima. Dobija se na čudan i poseban način, čime se objašnjavaju njena retkost i skupoća. Njen glavni proizvođač je zapravo malena cibetka, Paradoxurus hermaphroditus, životinja nalik na mačku, koja obožava plodove biljke kafe i živi na azijskom kontinentu, najviše na jugoistoku.

Najskuplja kafa na svetu

Najekskluzivnija kafa na svetu je takozvana kopi luwak. Razlog za njenu posebnost i cenu proizilazi iz veoma komplikovanog i neobičnog načina proizvodnje, a da ne spominjemo njen glavni ‘začin’ ili, bolje reći, deo obrade. Luksuzna kopi luwak kafa se pravi od izmeta azijske cibetke palmašice, manjeg sisara iz porodice Viverridae, koji podseća na mačku. Cibetke se u Indoneziji, gde žive i gde se sprema ova specijalna vrsta kafe, nazvaju luvak, pa i kafa nosi taj naziv.

Između ostalog, skupocena kopi luvak se često naziva i ‘kafa od mačjeg izmeta’ ili ‘cibetkina kafa’. Tajna je u tome da cibetke jedu zrna kafe, te ona prođu ‘obradu’ u njihovom digestivnom sistemu, nakon čega ih, prirodno, izbace. Njihov ‘kafeni’ izmet se sakuplja i dovršava, te prodaje kao luksuzna kopi luvak.

Koliko košta najskuplja kafa na svetu?

Ilustracije radi, možemo da uporedimo cene kopi luvak kafe sa nekim prosečnim cenema obične kafe. Jedna šoljica kopi luvak kafe u kafiću košta između 35$ i 100$, u poređenju sa regularnom kafom, čija se cena obično kreće između 2$ i 5$ po šoljici.

Pakovanje od pola kilograma kopi luvak košta između neverovatnih 100$ i još bizarnijih 600$, u poređenju sa istim pakovanjem obične kafe, koje košta između 3$ i 20$.

Zašto je kafa od izmeta cibetke tako posebna?

koliko-kosta-najskuplja-kafa-na-svetu-kopi-luwak

Proizvođači kopi luvak kafenog užitka objašnjavaju ekskluzivnost i skupoću ovog proizvoda procesom njenog dobijanja. Od zrna kafe opalog sa žbuna kafe, pa do gotovog proizvoda sledi dugačak i komplikovan proces. Šta to proživljava zrno kafe da postane skupocena kopi luvak i kako zapravo ona nastaje?

Reč je, jednostavnim jezikom rečeno, o polu svarenim zrnima kafe, koja sa uživanjem jedu azijske cibetke palmašice.  Cibetke obožavaju ukus plodova drveta kafe, unutar kojih se nalaze semenke, od kojih se i inače pravi kafa. Iako sadrže kofein, koji treba da ih štiti od životinja, to za cibetke nije nikakav problem. Cibetke u divlljini odabiraju najzrelije plodove i rado ih jedu.

Šta se to događa u njihovom stomaku što unapređuje svojstva zrna kafe? Prvo, u toku varenja odstranjuje se mesnati deo ploda, a same semenke zapravo ostaju netaknute. Upravo taj digestivni ‘previd’ je zaslužan za dobijanje ‘posebnih’ zrna kafe. Naime, enzimi u cibetkinom stomaku utiču na kvalitet zrna; oni smanjuju njihovu kiselost i tako ih čine i manje gorčim. Istovremeno, udeo kafeina i proteina se smanjuje. Usled toga zrna kopi luvak kafe dobijaju na aromi, manje su gorka i imaju prefinjen ukus.

Cibetkino ‘zlato’

Dok se u drugim delovima sveta izmet životinja obično smatra otpadom, za Indonežane je izmet cibetke pravo zlato. U narednih 24 ili 36 sati otkad su pojele kafu, cibetke će izbaciti nesvarena i ‘aromatizovana’ semena kafe. Naravno, naučna istraživanja su pokazala da su ovako procesuirana zrna kontaminirana bakterijama i zato se pristupa narednom koraku u proizvodnji. Farmeri na Filipinima i u Indoneziji sakupljaju ‘sveži’ kopi luvak, peru ga i suše na suncu.

Kada su potpuno osušena, zrna se obrađuju u drvenom sudu, tako da ljuska puca, a zrna se neoštećena izdvajaju. Potom se pažljivo trebe, tako da se odabiraju samo najfinija zrna, spremna za prženje, posle čega su gotova.

Kontroverze oko najskuplje kafe na svetu

Ono što bi trebalo znati, ukoliko želite da kupite ovu skupocenu kafu, jeste da je 70% proizvoda koje možete da pronađete na internetu ili u radnjama, uglavnom kopija, odnosno nije stoprocentno autentična cibetkina kafa.

Nagađanja vele da je u svetu godišnje verovatno kupljeno daleko više od količine kopi luvak kafe nego što je zapravo proizvedeno. Jšo jedno važno upozorenje se tiče etičkih principa, vezanih za dobrobit i zaštitu samih cibetki.

Robovlasnička industrija i ugroženost cibetki

Prirodni i autentični kopi luvak se sakuplja, na plantažama kafe, gde ih cibetke pronalaze. Nažalost, mnogim farmerima se osladila pomisao na veliku zaradu koju donosi kopi luvak, pa su počeli da je prave nasilno i da zatvaraju cibetke u kaveze, ne obraćajući pažnju ni na dobrobit životinja, niti prirodnu autentičnost proizvoda. Tako se proizvodnja kopi luvak kafe pretvorila u robovlasničku industriju pretrpanih kaveza sirotih životinja, koje su nasilno hranjene plodovima kafe, kako bi se što pre dobio što veći prinos.

Mnogi farmeri, čak i ako bi hteli da vode računa o životinjama, nisu dovoljno edukovani u tom smislu, pa mnoge cibetke završe veoma nesrećno. Kada žive u gomili, u malom prostoru, one postaju međusobno agresivne ili pate od mentalnih poremećaja, tako da često naude i same sebi.

Autentični i bezbedni kopi luvak proizvodi moraju da budu sertifikovani od strane WSPA, RAINFOREST ALLIANCE ili UTZ, što znači da je potvrđeno da je kafa sakupljena od cibetki koje žive slobodno u divljini, ručno skladištena od strane lokalnih farmera.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora