Kanjon Tare – Top 7 zanimljivosti koje treba da znate

0

Veličanstvena reka Tara upisala je u Zemljinu koru jedan od najvećih, najlepših i najdubljih kanjona na svetu. Ona je deo Nacionalnog parka Durmitor, predela izuzetnih prirodnih bogatstava, spektakularnih pogleda i pejzaža, jednog od dragulja našeg regiona. Reka Tara je najduža reka u Crnoj Gori, nastala od reka Opasnica i Veruša, hranjena otopljenim snegovima i sezonskim kišama.

Samo izvorište tirkiznih voda koje oduzimaju dah svakom posmatraču i mame one željne adrenalina i čistog planinskog vazduha, leži među stopalima planinskkog venca Komovi; zajedno sa rekom Pivom Tara formira takođe moćnu Drinu, kod Šćepan Polja.

Reka Tara dobija veliki deo voda od svojih brojnih pritoka. Najznačajnije pritoke na njenoj levoj obali su reke Ljutica i Sušica, a sa desne Vaskovaska Rijeka i reka Draga. Kanjon reke Tare je jedan od najdubljih i najspektakularnijih klanaca na celoj planeti i sa ponosom nosi titulu najdubljeg evropskog kanjona, pobedivi veličanstveni klanac Vikos u Grčkoj za čitavih hiljadu stopa u najdubljim delovima!

Od kraja sedamdesetih godina kanjon Tare je po zaštitom UNESCO-a, kao jedno od dragocenih mesta svetske prirodne baštine. U nastavku smo izdvojili sedam najinteresantnijih podataka vezanih za ovo neprocenjivo prirodno blago.

  1. Suza Evrope

Reka Tara je u čitavom svetu poznata kao ‘Suza Evrope’, što svakako duguje neprocenjovoj lepoti i riznici prirodnih bogatsava koju čuva u svom kanjonu.

Sama voda iz Tare je kristalna i pitka, što je sigurno doprinosi sa punim pravom zasluženom nadimku. Bistra i hladna voda iz reke je od izuzetnog kvaliteta i čistine, tako da može direktno da se pije.

  1. Živopisni krajolik

Duž čitavog svog puta kroz živopisan krajolik koji oduzima dah, Tara dobija vodu od svojih brojnih pritoka, iz prekrasnih vodopada i čarobnih slapova, čiji moćni glasovi odzvanjaju o izbrazdane stene.

Sama dolina je pravi raj na zemlji; tu su kamenite i šljunkovite terase uklesane u stenama i okružene gustim borovim šumama i drugim rastinjem, pa peskovite obale, visoke stene, strmi planinski obronci i preko osamdeset velikih pećina. Većina pećina je još uvek netaknuta i neistražena, a u nekima su pronađeni dokazi o praistorijskim tragovima života.

  1. Najdublji evropski i drugi svetski kanjon

Kanjon Tare je najdublji kanjon u Evropi, sa dubinom od 4 300 stopa. Sa njim može da se nadmeće jedino neverovatan i spektakularni Vikos u grčkoj Zagoriji, takođe impresivne dubine od 3 300 stopa.

Kanjon Tare je inače i drugi kanjon po dubini u čitavom svetu, odmah posle zaista neprevaziđenog prirodnog čuda čuvenog Grand kanjona u Americi. Najdublja deonica kanjona Tare je kod Obzira, dok je sam kanjon dugačak 60 kilometara.

  1. Blago svetske prirodne baštine

prirodne-lepote-kanjona-reke-tare-slike-nacionalni-park-durmitor

Kanjon Tare je pod zaštitom UNESCO-a kao neprocenjovo prirodno blago od planetarnog značaja. Uvršten je u Uneskov program pod nazivom Čovek i biosfera, još 1977. godine. Nalazi se na listi od 25 svetski poznatih zvaničnih prirodnih dobara i jedna od najdražih i pristupačnih destinacija planinara, biciklista i drugih zaljubljenika u prirodu i avanturista željnih adrenalinskog uzbuđenja.

Kada je reč o sportovima, na prvom mestu je poznat kao jedna od najboljih rafting destinacija u svetu.

  1. Spektakularne panorame

Jedno od najllepših mesta duž kanjona je fantastičan vidikovac sa Đurđevice mosta na Tari, odakle se pruža panorama koja će vam zauvek ostati u sećanju; sa jedne strane pogled se pruža ka gorostasnoj, veličanstveno moćnoj planini Durmitor, a sa druge na magične meandre same Tare, sa njenim tirkiznim vodama koje se jasno ističu naspram stenovitih obala i okolnog raskošnog zelenila. Kanjon Tare je dom za mnoge zaštićene i retke vrste biljaka i životinja.

  1. Raj za ljubitelje ekstremnih sportova

Tara je jedna od najatraktivnijih destinacija i atrakcija za ljubitelje ekstremnih sportova, pre svega raftinga. Sezona raftinga traje od meseca maja do oktobra i nudi nezaboravna iskustva. Sam kanjon Tare je zvanično deo Tara rafting rute, a turistička ponuda obuhvata različite vrste aranžmana, koji mogu da uključuju jednodnevni rafting, vikend pakete i aranžmane od nekoliko dana.

Spust jednodnevnog raftinga od mesta Brštanovica do Šćepan Polja je dugačak 18 kilometara i traje između dva i tri sata, a ova deonica je posebno interesantna zato što na tom mestu reka ima najveći pad sa najkraćom dužinom, tako da je iskustvo zaista uzbudljivo i živo.

  1. Opasni brzaci

Najveći brzaci za rafting su Brštanovica, Pećine i izuzetno opasni brzaci Ćelije i Vjernovički. Neki od najpoznatijih slapova na reci su Đavolje Laži, Soklovina, Bijeli Kamen, Gornji Tepački Buk i Donji Tepački Buk.

Kajakaštvo i rafting na Tari su mogući na ruti od čitavih 60 kilometara, različitim tipovima plovila. Pecanje je dozvoljeno na pojedinim delovima reke.

Nacionalni park Durmitor

Tara i kanjon Tare pripadaju Nacionalnom parku Durmitor, mestu koje kao da su oblikovale neke nama potpuno nedokučive sile, a nastao delovanjem glečera, prošaran rekama i skrivenim podzemnim potocima, te gustim rastinjem, tamnim borovim šumama i nebrojenim biljnim vrstama, kristalno bistrim jezerima i vodopadima. Njegov najveći dragulj je upravo kanjon Tare. Sam durmitorski masiv leži u severnom delu Crne Gore i pripada Dinarskim Alpima, sa preko pedeset vrhova viših od dve hiljade metara.

Poznat je po glacijalnim jezerima, znanim kao ‘oči planine’, a još više po rečnim dolinama i kanjonima. Osim najčuvenijeg kanjona Tare, ovde se nalaze i kanjoni reka Draga, Sušica i Komarnica. Sama planina je takođe popularna turistička destinacija, najviše za one koji vole da planinare, pešače, za penjače i ljubitelje vožnje kanuom, ali i sve zaljubljenike u prirodu i one željne čistog, oštrog planinskog vazduha i pogleda i pejzaža neizrecivih lepota. U samoj blizini se nalazi i najveći skijaški centar u Crnoj Gori, Žabljak.

Jedinstveni doživljaj raftinga Tarom

rafting-reka-tara-slike

Rafting Tarom je nešto što zaista vredi probati bar jednom u životu i iskustvo koje se teško zaboravlTurističke organizacije i centri imaju jako dobro obezbeđene i organizovane ponude, sa raznim oblicima aranžmana.

Sama Tara inače nudi čak 100 kilometara za rafting, a tok je podeljen u dva dela, kada je reč o opcijama za koje se možete odlučiti. Gornji deo kanjona za polazno mesto za rafting ima tačku Splavište, u blizini Đuđevica Tare, odakle ruta vodi čitavim tokom reke. Takva ruta traje najmanje dva dana i uključuje usputno prenoćište u kampu Nacionalnog parka Durmitor.

Donji deo kanjona je obično zanimljiviji mnogim adrenalin zavisnicima i turistima, jer od polazne tačke Brštanovice polazi najlepši i najuzbudljivio deo kanjona za rafting i spušta se do Šćepan polja ili do Foče. Baš na toj deonici je pre vekoliko dodina održan i svetski šampionat u raftingu. Na tom delu toka su locirani skoro svi slapovi i brzaci, pa se zato često upravo naziva i adrenalinska tura.

Ono što će posebno obradovati mnoge turiste i splavare jeste bogata nacionalna kuhinja ovog kraja, sasvim sigurno pravo uživanje i nagrada posle uzbudljivog, nezaboravnog, ali i iscrpljujućeg spusta. Jedan od najpoznatijih lokalnih specijaliteta je kajmak, koji svakako morate da probate, pa dimljeni sir, pršut i suvo meso, tradicionalni domaći hleb i drugi proizvodi.

Hrana ovog kraja je potpuno prirodnog porekla, a neprevaziđen ukus joj daju začini i trave sa čistih planinskih pašnjaka, tradicionalni način pripreme i služenja, a srdačni domaćini će vaše uživanje svakako upotpuniti. Tu su i riblji specijaliteti, jela od mesa, pečuraka, kačamak, ali i raznovrsna povrtna jela, u kojima mogu da uživaju i poklonici vegeterijanske kuhinje.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora