Reka Amur i njene zanimljivosti

0

Reka Amur (Heilong Jiang na kineskom), je deseta reka po veličini u svetu.

Pravi prirodnu granicu između dela istočne Rusije i severoistočne Kine, praktično deleći Sibir od Mandžurije.

Podaci o reci Amur

Izvor reke Amur nalazi se u brdima zapadnog dela severoistočne Kine, na ušću dveju reka Shilka i Argun, koje i formiraju Amur, na visini od 303 metra, a uliva se u Pacifički okean.

Dugačka je oko 2,825 kilometara. Najveće pritoke su joj reke Sungari i Usuri, a ima ih ukupno 200.

Istorija reke Amur

Obale reke su u davna vremena bile naseljene grupama lovaca-nomada, koje su se prehranjivale lovom ribe iz reke. Od naslednika jednog od tih plemena, tzv. Manču plemena nastala je 1644. godine kineska King dinastija koja je vladala dugo vremena tim područjem.

Vremenom su i ruski trgovci počeli da se približavaju toj teritoriji, ali skoro do kraja 19. veka ostala je pod kineskom prevlašću, kad je 1858. godine, Rusko carstvo Sporazumom iz Aiguna steklo sve teritorije severno od Amura, a 1860, Pekinškom konvencijom steklo je i teritorije u donjem bazenu Amura i istočno od reke Usuri.

Dugo vremena je zbog toga Kina bila u lošim odnosima sa Rusijom, ali su nakon raspada Sovjetskog Saveza dve zemlje našle zajednički jezik oko podele tih teritorija.

Značajna saobraćajnica

Reka je značajna vodena saobraćajnica za transport ljudi i robe iz unutrašnjosti Kine i Sibira do luka u Pacifiku.

U periodu kad nema leda (od maja do novembra), reka je u potpunosti otvorena za rečni saobraćaj.

Gradovi na reci

Bez obzira na dužinu, Amur nema mnogo gradova na svojim obalama. Najveći gradovi su ruski Komsomolsk i Kabarovsk.

Reka Amur je značajan izvor hrane za stanovništvo koje živi na njenim obalama.

Biljni i životnjski svet Amura

Reka ima različite zone vegetacije duž različitih delova rečnog korita, i to tajge, močvare, mandžurijske mešane šume, livadske stepe, šumske stepe, pašnjake, a na pojedinim delovima vegetaciju koja je karakteristična za tundre.

Močvare duž rečnog korita predstavljaju jedne od najznačajnijih ekosistema na čitavoj reci, a koje su dom mnogim vrstama biljaka i životinja. Ova mesta su i ključne tačke u rutama migracija miliona ptica, među kojima su i japanski ždralovi i bele rode. Bele orijentalne rode su posebne po svojoj beloj boji i crnim krilima. Gnezde se duž Amura jer imaju vrlo dobre uslove za život i puno hrane, počev od ribe, reptila, insekata, glodara i malih ptica. Ova roda je ugrožena vrsta, a u Japanu i Koreji je istrebljena zbog gubitka prirodnih staništa.

Rečno korito reke Amur stanište je preko 5,000 vrsta biljaka, oko 400 vrsta ptica i 70 vrsta sisara. Među njima su najpoznatiji sibirski (amurski) tigar i dalekoistočni leopard. Sibirski tigar je ugrožena vrsta, na čijoj se konzervaciji radi i čiji se broj sa 40 popeo na 500 zahvaljujući velikim naporima za njihovo očuvanje. Amurski leopard je još ugroženija vrsta, jer je ostalo manje od 35 primeraka ove divne životinje u divljini, a vodi se borba za njihovo očuvanje. Najviše ih ima u ruskim šumama u jugozapadnoj Primorski provinciji.

Ne treba zaboraviti i ribe kojih ima oko 160 vrsta, među kojima su sibirski losos i kineski šaran. Jedna od zanimljivosti vezana je za vrstu ribe koja živi u Amuru, poznatu kao Kaluga jesetra koja dostiže ogromne dimenzije i težinu od skoro 1. tone. Ove ribe su vrlo agresivne i dešavalo se da prevrnu ribarske brodove ili udave ponekog ribara. Ove ribe su skoro istrebljene zbog prekomernog lova radi ikre koja se koristi za pravljenje kavijara. Lov ove ribe je zato zabranjen i kažnjiv zakonom.

Zagađenje reke Amur

Jedna od najvećih pretnji ovom jedinstvenom prirodnom bogatstvu je zagađenje. Velika katastrofa dogodila se 2005. godine kad su se opasne hemikalije izlile u reku koja je pritoka Amura sa kineske strane.

Još jedan problem je i velika količina žive koja se nalazi u vodi, a posledica je neregularnog izbacivanja otpada u reku.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora