Putovanje u Milano i znamenitosti Milana – kompletan turistički vodič

0

Milano pod senkom italijanskih Alpa, možda nije toliko atraktivna turistička destinacija u kulturno istorijskom smislu, kao Rim, Firenca ili Venecija, no on pleni svojim stilom, interesantnim ulicama i uopšte slikama jednog kosmopolitskog centra. Pre svega je popularan kao grad mode, stila, dizajna, šopinga i fudbala.

Za mnoge je svetska prestonica kvalitetne garderobe, te nameštaja i drugih stvari, te ukusne hrane, dobrih vina i sireva i uzbudljivih fudbalskih mečeva. Milano, pak, nije mali grad i turistima zapravo nudi mnogo više od čuvene katedrale sa fotografija i zamka porodice Sforca; naprotiv, ako ste avanutristički nastrojeni i volite duge šetnje, Milano možete da istražujete danima.

Lombardijski grad Milan ima najnaseljenije metropolitsko područije u čitavoj zemlji, a njegova duga istorija nikako ne treba da bude zasenjena današnjom ‘modnom’ veličinom ovog mesta. Grad je na ovom lokalitetu bio podignut još u davnom V veku pre nove ere, kada su ga osnovali pripadnici keltskog naroda Insubrija.

Rimljani su ga osvojili par vekova kasnije i nazvali Mediolanum. U doba Rimskog carstva, Milano je napredovao i postao veoma važan centar u ovoj regiji. Tokom vekova, Milano je bio dom raznim narodima i vladarima; u vreme Karla Velikog, grad se predao Francima.

Milano je oduvek imao važan strateški i trgovački položaj, te je često bio na udaru osvajača. Takođe je bio poprište stalnih unutrašnjih tenzija snažnih političkih frakcija, Guelfa i Gibelina, te bio pod vlašću velikih plemićkih porodica.  Dugo je bio pod vladavinom porodica Viskonti i Sforca, ali i pod palicom španske krune u toku XVI veka i pod austrijskom vlašću u XVIII veku.

Grad je početkom XIX veka Napoleon Bonaparta proglasio prestonicom Kraljevine Italije. Milano je preživeo i strašno razaranje u toku Drugog svetskog rata, no ovaj lombardijski centar je uspeo da se oporavi i tako privuče brojne doseljenike iz čitave zemlje i inostranstva. Danas, Milano se uzdigao do nivoa jednog pravog kosmopolitskog grada, centra besprekornog italijanskog stila i dizajna.

ŠTA VIDETI U MILANU?

Milano možda ne asocira na veliko kulturno istorijsko bogatsvo, poput, recimo Rima ili Firence, no može da se pohvali znamenitostima vrednim obilaska. Milano se dosta razlikuje od svoje italijanske sabraće pre svega zato što je jedan od gradova koji su nakon Drugog svetskog rata pretrpeli najviše razaranja i oštećenja; grad je, zato, tokom poslednjih decenija dosta obnavljan i odeven u moderno ruho.

Arhitektura Milana zbog toga nije tako tradicionalno italijanska, kao u drugim gradovima, pa ga ni sami Italijani ne smatraju posebno atraktivnim u tom smislu. No, sve to ne poriče dugu istoriju i nasleđe koje Milano čuva i dan danas.

Raj modnih fanatika, ljubitelja fudbala, restorana i dobrog provoda, ova prestonica moderne Italije ipak može da se podiči znamenitostima koje treba obići. Izdvojićemo one koje nikako ne treba preskočiti, uz par dobrih saveta i preporuka. Znamenitosti Milana su praznik za svakog posetioca.

Milanska katedrala Duomo

milanska-katedrala-duomo

Ako ste nekada pretraživali slike Milana, sigurno vam je za oko zapalo ovo veličanstveno arhitektonsko čudo, prava svečanost za oči posmatrača. Milanski Duomo se nalazi na mestu stare Bazilike Svetog Tekle i bazilike Santa Maria Mađore, građenim još u IV veku, dimenzija impozantnih i za savremena merila.

One su činile jedan netipičan katedralni kompleks, dvojnu celinu letnje i zimske bazilike, sa vekom trajanja od preko hiljadu godina. Današnja velelepna Katedrala je svoju istoriju započela krajem XIV veka, a nadograđivana je vekovima, što objašnjava izmešanost arhitektonskih stilova.

Raskošno pročelje kojim Duomo svakog posmatrača ostavlja bez reči završeno je tek tokom XIX veka. U okviru same Katedrale treba obići krstionicu Santo Stefano alle fonti, te Katedralni muzej i upiti vveličanestvenost njenog bogatog krova i gotovo magično lepih skulptura.

Palata Sforca

Dvorac Sforza potiče iz druge polovine XIV veka, a gradnju nije započela porodica Sforca, po kojoj nosi ime, već Viskonti. No, kako Filipo Maria Viskonti, tada na čelu porodice, nije imao naslednika, ćerku je oženio vojskovođom Frančeskom Sforca, te je sama palata od druge polovine veka prešla pod upravu ove dinastije.

Sama građevina je dosta prepravljena, tako da su Sforce u njoj ostavile veliki trag. Na samom zdanju su radili danas neki od najpoznatijih umetnika čitavog sveta, poput znamenitog Leonarda da Vinčija. Utvrđenje je bilo važna vojna baza tokom vekova, te je mnogo puta bio rušen i uništavan.

Krajem XIX veka je restauriran na osnovu prvobitnih nacrta. Prepoznatljiv je po kuli Il Filarete, a u njemu se danas nalazi nekoliko muzeja.

Galerija Viktor Emanuel II

Možda najinteresantniji tržni centar u Evropi, Galleria Vittorio Emanuele II je krstoliko zdanje zidano kao projekat podstaknut željom za iskazivanjem napretka i važnosti uspešnog Milana druge polovine XIX veka. Nazvan je po Viktoru Emanuelu II, prvom vladaru ujedinjene Italije, koji je i simbolično postavio prvi kamen za temelj ovog interesantnog i rakošnog zdanja.

Sam kralj je nekoliko godina kasnije svečano i otvorio Galeriju. Galerija je upečatljiva po kitnjastom slavoluku na samom prilazu, te staklenom krovu i kupoli, mozaicima sa grbovima velikih italijanskih gradova, te prikazima četiri kontinenta i skulpturama znamenitih Italijana. Galerija je dom prodavnicama prestižnih modnih brendova, kao što su Luj Viton i Prada.

Milanska Skala

Milanska Skala

Milano se sa punim pravom ponosi jednom od najpoznatijih domova opere na čitavom svetu. Čuvena milanska La Scala je zdanje koje je nasledilo nekadašnji teatar uništen u požaru u drugoj polovini XVIII veka. Gradnju nove kuće je naredila Marija Terezija, tada vladar Habzburške monarhije, te i samog Milana.

Prvo izvedeno delo u novom domu opere bila je Salierijeva L’Europa riconsciuta, 1778.  U arhitekstonskom pogleda, sama zgrada nema posebno dojmljiv eksterijer, no njena čar leži u raskošnoj unutrašnjosti, te besprekornoj akustici. Gledati operu u Skali je praznik za ljubitelje umetnosti i lepog uopšte, no karte mogu da budu izuzetno skupe, a često brzo rasprodate. Kada je reč o manje poznatim izvođenjima, moguće je nabaviti ulaznice i po ceni ispod desetak evra. Opersku dvoranu je moguće posetiti i u okviru posete muzeju, koji je deo same Skale.

ŠOPING U MILANU

Pored najvećih svetskih modnih centara, kao što su Pariz i London u Evropi, te prekookeanski Njujork, Milano je još jedan dragulj za prave poklonike odevnog stila, fensi krpica, catwalk-a i skupe, perfektno dizajnirane garderobe i aksesoara. Italija je sinonim besprekornog dizajna i stila, a Italijani i Italijanke oduvek važe za najbolje obučene građane sveta.

Milano je destinacija svih zaljubljenika u modnu pistu i modne brenduve, te u tome bezmalo donosi pravo bogatstvo. U tom smislu, Milano je mnogima omiljena shopping destinacija, budući da nudi široku i dobro snabdevenu selekciju velikih dizajnerskih kuća, te njihovih autleta i nekih brendova koje ćete teže pronaći u drugim delovima Evrope.

Milano je dva puta godišnje domaćin popularnog Fashion week-a, najatraktivnijeg modnog događaja na svetu. Nedelja mode se u ovom severnom italijanskom gradu svake sezone dočekuje sa velikim nestrpljenjem; posećuju je brojne poznate ličnosti, uz svetlucanje bliceva na sve strane, prelepe odevne kombinacije, revije i uopšte atmosferu visokog stila.

Gde kupovati u Milanu?

gde-kupovati-u-milanu-shopping-centri

Milano ima svoju sopstvenu modnu četvrt, takozvani Fashion Quadrilatero, omeđen ulicama dobro poznatim zaljubljenicima u finu brendiranu garderobu i lepe stvari, a to su Via Montenapoleone, Via dela Spiga (Via della Spiga), Via Sant Andrea, te Via Manconi (Via Manzoni), Via Borgospeso (Via Borgospesso) i Via Santo Spirito. U pitanju su lepe, elegantne ulice u kojima su locirani brojni poznati brendovi, kao i u čitavom kvartu. Tamo ćete pronaći luksuzne brendove poput Prade, Ralfa Lorena, Versaće, Valentino, Salvatore Feragamo, Balensiaga, Bulgari i sva ostala svetski poznata modna imena.

  • Preporuka: Naravno, svako će vam savetovati da u Milanu pazarite kvalitetnu kožnu obuću, te firmiranu garderobu. Posebno je dobra destinacija za kupovinu večernjih haljina i venčanica, te bundi, kožnih mantila i predivnog nakita. Poseban akcenat je na lepe komade od čuvenog murano stakla.

Via dela Spiga je najluksuznija ulica u pogledu brendova, a za one koji su u potrazi za nešto pristupačnijim radnjama, tu su ulice Di Porta Tićineze (Corso di Porta Tincinese) i četvrt Brera.  Popularan je i autlet centar Seravale (Serravalle), do kojega se efikasno stiže autobusima iz samog Milana, a koji saobraćaju dva puta dnevno.

Kada je reč o marketima, Milano vam nudi veliki izbor poznatih lanaca, poput Lidla, Auchan-a, Conad, Esselunga, te Penny Market. U ulici Via Đovani Batista Foš (Via Giovanni Batistta Fauche) nalazi se velika i dobro poznata pijaca, koju turisti rado preporučuju. Tamo možete naći sve od voća i povrća, preko obuće i garderobe, do preparata za ličnu negu i tako dalje.

  • Suveniri:  Ako želite iz Milana da ponesete neki lepi suvenir, predlog su prelepe karnevalske maske. Milano je grad festivala; to je upravo ovekovečeno u fantastično ukrašenim maskama, poput onih iz Venecije. Nemojte da zaboravite džezvu za čaj Bialetti, koja je simbol Milana. Kada je reč o hrani koju možete poneti, italijanski sirevi su nešto što morate da probate i ponesete kući. Takođe preporučujemo i neku kvalitetnu italijansku čokoladu, kafu ili vino.

HRANA  I PROVOD U MILANU

Mogli bismo reći da je Milano pravi raj za ljubitelje italijanske i internacionalne kuhinje. Osim što je nezvanična prestonica mode, Milano je dom brojnim izuuzetno atraktivnim restoranima, na koje ćete naići na gotovo svakom koraku.

Govoriti o fenomenalnoj italijanskoj pici ili pasti je gotovo bogohulno, da ne spominjemo vina i sireve. Ako nešto treba probati u Milanu, onda je to svakako neku dobro gorgonzolu, govedinu, druge mlečne proizvode, rižota i testeninu.

Restorani u Milanu

restorani-u-milanu

Izdvojiti tek nekoliko milanskih restorana je teško, budući da ih zaista ima mnogo, da većina nudi fantastične lokalne specijalitete, ali i međunarodnu kuhinju.

Širok izbor lokala obećava i širok dijapazon cena, tako da sigurnonećete ostati gladni. Ako želite nešto da prezalogajite na brzinu, tu su, naravno, svetski brendovi lanaca fast fuda, ali i odlične italijanske picerije.

  • Probati: Obavezno probajte ma koje italijansko vino, i to uz jelo u restoranu. Od jela preporučujemo Risotto alla milanese, Cotoletta alla milanese, Orecchio di elefante, Cassoeula, pa deserte Tortelli, Pane dei morti, Colomba, a svakako italijanski sladoled. Sireve nikako ne treba da zapostavite, a od njih svakakao probajte gorgonzolu, mascarpone, taleggio i quartirolo.

Osim restorana, Milano je poznat i po brojnim kafeima, lepog dizajna i prijatne atmosfere. Sigurno znate za vic o tome kako se na sto načina i uz sto nazima naručuje kafa u Italiji. Šalu na stranu, to je baš zato što su Italijani od spremanja kafe napravili pravu umetnost. Odmorite se u ambijentu nekog od milanskih kafea i uživajte u širokoj selekciji kafa i poslastica.

Provod u Milanu

Kako je Milano jedan pravi moderan grad, nićni život je ovde veoma bogat, a ponuda klubova i barova je dosta velika. Većina klubova radi do prvih jutarnjih časova, a najviše je žive džez muzike.

Mnogi u Milano dolaze da dobro šopinguju i kvalitetno se provedu u ovom smislu, u nekoj od najpopularnijih zona grada za izlazak, Brera i Navilji.

SMEŠTAJ U MILANU

Milano je česta vikend destinacija brojnim turistima, te tako u toku cele godine možete da pronađete zaista dobar izbor turističkih aranžmana, sa smeštajem hotelskog tipa. Za one koji žele da organizuju put u svojoj režiji, u Milanu ima dosta hotela koje možete da bukirate, zatim stanova i hostela. Smeštajni kapaciteti dosta variraju u cenama, tako da se za svaki budžet može pronaći prikladna opcija.

U samom gradu je širok izbor smeštaja različitog tipa i kategorizacija. Hoteli u Milanu se mogu naći uz razne uslove i pogodnosti; najveći je broj hotela sa 3 i 4 zvezdice, zatim hotela najnižeg ranga, pa hotela sa 2 zvezdice i 18 hotela najviše klase.

Takođe, pretragom na internetu ćete lako naći veliku ponudu apartmanskih smeštaja, na raznim lokacijama u širem i užem pojasu grada, različitog stepena opremljenosti i veličine. Ukoliko planirate dovoljno unapred, nema sumnje da ćete pronaći stan koji će odgovarati vašim potrebama i nameni putovanja.

Za avanturiste, omladinu i one koji planiraju Milano kao usputnu stanicu na proputovanju jugom Evrope, grad nudi zadovoljavajuću ponudu dobrih hostela, od kojih se oko tridesetak nalazi u samom jezgru Milana, što vam daje mogućnosti za efikasan pristup svim destinacijama na teritoriji grada, znamenitostima, ulucama za kupovinu i slično.

PUT U MILANO

put-u-milano-avionom-i-autobusom-na-vikend

Milano nije tipičan italijanski grad, a kako je lociran u regiji gde se italijansko poluostrvo povezuje sa evropskim kopnom, on je i raskrsnica velikih saobraćajnica same Italije. Milano je i čvorište železničkih linija; naravno, do Milana ćete najefikasnije stići avionom.

Generalno, drumski saobraćaj je ovde jako dobro razvijen, tako da se gradu može veoma lako pristupiti sa raznih strana. Milano je železnicom dobro povezan sa drugim italijanskim gradovima, poput Bolonje, Torina, Đenove i Venecije, a iz njega polaze i dve alpske trake. U gradu ima pet železničkih stanica.

Ako u Milano idete sopstvenim prevozom, treba znati da se u ovom gradu spajaju magistrale A$, istok-zapad (Torino-Trst) i A1, sever-jug (Bolonja-Rim-Napulj). Takođe su aktuelne saobraćajnice A7(Đenova), A8 i A9(jezera). Vožnja do lombardijskog Milana nije preterano naporna, budući da su posredi veliki i dobro održavani autoputevi. Putovanje traje oko 10 sati.

Milano autobusom – Turističke agencije koje koriste autobuski prevoz voze preko Hrvatske i Slovenije, isto kao i putnici koji u Milano putuju sopstvenim vozilom. Putovanje autobusom traje oko 12 sati, zavisno od usputnih zadržavanja i eventualnih gužvi na graničnom prelazu. Ukoliko koristite samo uslugu prevoza kod naših kompanija, cena povratne karte za Milano je nešto manje od 11 000 dinara ili oko 88 evra. Po sličnim cenama se mogu naći i kompletni paket aranžmani sa organizovanim putovanjem i hotelskim smeštajem od nekoliko dana.

Milano avionom – Najefektivniji način stizanja do Milana je svakako avion. Kada je reč o cenama letova, najbolje je da koristite letove iz Temišvara, koji su daleko jeftiniji u poređenju sa drugim aerodromima i često su dosta povoljni u odnosu na autobuski prevoz, pa i trošak za gorivo. Milano ima tri aerodroma, od kojih je najveći internacionalni Malpensa, koja je udaljena 40 km od samog centra Milana. Osim Malpense, tu je nacionalni Linate i vazdušna luka Orio al Serio, kod Bergama. Dolazak od aerodroma do grada i obratno nije komplikovan, budući da su aerodromi dobro povezani sa centrom linijama brzih vozova koje redovno saobraćaju, u kraćim vremenskim intervalima.

Napomena: Izbegavajte taksi transfer, budući da taksisti mogu da vas ‘skrate’ i za 90 evra. Najjeftinija opcija su brzi vozovi, po ceni od oko 10 evra, te autobuski transfer, od 13 evra.

Turistički aranžmani

Milano je već dugo jedna od redovnih ponuda naših agencija, a najčešće se radi o vikend paket aranžmanima, koji obezbeđuju smeštaj sa noćenjem i doručkom, obilazak grada, odlazak u organizovani šoping, te izlete u okolini.

Cene su relativno pristupačne, dok je većina putnika uglavnom zadovoljna agencijskom ponudom. Ono što treba da znate da se turističke ponude za ‘petodnevna’ putovanja u ovaj italijanski grad zapravo odnose na put koji obuhvata dva noćenja, buduči da je sam put relativno dug i podrazumeva noćnu vožnju.

VREME U MILANU

Milano je grad u Lombardiji, na severu Italije. Odlikuje se vlažnom, suptropskom klimom, sa primesama kontinentalne, budući da nije u priobalnoj regiji. Vreme je relativno postojano, sa retkim ekstremima u temperaturi i obilnom količinom padavina u toku čitave godine.

Karakteristične pojave za ovaj deo Italije su magla i smog, dok se jaki vetrovi mogu povremeno javiti u zimskim mesecima. Milano ne izlazi ni na jednu tekuću vodu ni more, lociran je između južnih delova alpskog planinskog lanca i reka Po, Ticino i Ada. Mnoge regije u ovom delu zemlje imaju i preko 150 kišnih dana u toku cele godine, ali velike oluje nisu uobičajene.

Najtopliji mesec u Milanu je jul, a najhladniji je januar. Tokom leta temperature se kreću u intervalu od 14 do 29®C, a zimi između -4 i 6®C.

  • Prosečna letnja temperatura: 24®C (Jul, najtopliji mesec)
  • Prosečna zimska temperatura: 2®C (Januar, najhladniji mesec)

Prosečna količina padavina u Milanu iznosi oko 1000 mm, a najkišovitiji je maj. Najsuvlji mesec u Milanu je decembar, kada je verovatnoća za padavine moguća u tek pet dana u toku meseca. Grad je veoma često prekriven oblakom magle, što je karakteristika doline reke Po.

U poslednjih nekoliko godina, kada su uklonjena pirinčana polja u predelu južnih prigradskih naselja, te usled fenomena globalnog zagrevanja, prisustvo magle se unekoliko smanjilo, posebno u samom centru Milana. U Milanu povremeno duva fen, koji ponekad donosi neočekivani porast temperature u toku relativno hladnih zimskih meseci.

Ukoliko razmišljate o tome koja sezona je najbolja za posetu Milana, možda je najbolje da ga obiđete u jesen ili rano proleće. U tim periodima su temperature prijatne i bez mnogo padavina, pa možete sa uživanjem i sasvim opušteno obići ovaj lombardijski dragulj. Leto može da bude veoma toplo, a zima hladna, no, božićna atmosfera na okićenim milanskim ulicama je poseban užitak.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora