Putovanje u Barselonu i znamenitosti Barselone – kompletan turistički vodič

0

Barselona, Barselona! Barselona, “like a jewel in the sun”, pevali su čuvena operska diva Monsera Kabalje i jedna od najvećih ikona rok istorije, Fredi Merkjuri. Nema lepših reči da se opišu veličina i lepota ovog katalonskog dragulja. Barselona je univerzum za sebe, grad koji pleni na hiljadu načina.

Jedan je od retkih gradova čiji je izgled velikim delom oblikovao jedan umetnik, ali i nesamerljiva prestonica sporta, od Olimpijskih igara za potrebe čije potrebe je uvodna numera i komponovana, preko čuvenog stadiona Kamp Nou, ‘meke’ za sve poklonike fudbala, do činjenice da se ovaj grad može pohvaliti jednim od najvećih sportskih kolektiva u Evropi, koji nosi naziv kao i sam grad.

Ono što grad može da ponudi turistima ne završava se samo božanstvenim Gaudijevim kreacijama, niti sportskom veličinom; Barselona očarava raznovrsnim arhitektonskim rešenjima, kvartovima, ulicama, te dugačkim peskovitim plažama. Poznata je i kao dobro mesto za dnevni i noćni provod, sa nekoliko kvartova i fantastičnim plažama koji nude široku ponudu za one koji su došli da se dobro zabave.

Tu su i veliki šoping centri, živopisni prolazi i pijace. Barselona je prava kosmopolitska metropola na obali Sredozemnog mora, istovremeno i jedan od najvećih kulturnih, ekonomskih i obrazovnih centara Španije. Jedna je od najvećih i najznačajnijih lučkih stanica u Evropi i jedan od naatraktivnijih turističkih gradova na kontinentu.

Ono što je sigurno, za Barselonu vam je potrebno bar nekoliko dana da biste mogli da se pohvalite da ste obišli ovaj mediteranski biser, no možete da je istražujete danima. Svaki barrio, odnosno četvrt u Barseloni, vam nude posebno iskustvo, te kao da je svaki deo grada priča za sebe.

Veličina Gaudijevog stvaralaštva Barseloni daje jedinstveno, karakteristično i veoma prepoznatljivo ruho na koje ćete teško ostati ravnodušni. Ono što može razočarati u Barseloni jeste izuzetno veliki broj stranaca, kako posetioca, tako i zaposlenih u radnjama, restoranima, suvenirnicama; mala je verovatnoća da ćete na La Rambli imati puno prilike da se družite za stanovnicima Barselone, no, ni to nije neverovatno.

ŠTA POSETITI U BARSELONI?

Barselona je za mnoge zaljubljenike u umetnost pravi grad-muzej, pre svega zbog upečatljive Gaudijeve zaostavštine. Možda to niste znali, no ovaj slavni umetnik za vreme života uopšte nije bio popularan, kao ni njegova dela. Mnogi su kritikovali njegov rad, poput slavnog Orvela, koji je Gaudijevu katedralu, danas jedan od zaštitnih znakova Barselone, smatrao jednom od najružnijih građevina na svetu.

Život katalonskog stvaraoca je završio neslavno, nekoliko dana nakon što ga je udario tramvaj u toku njegove uobičajene svakodnevne šetnje; Gaudi se i sam nosio prilično neugledno, pa su ga oni koji su ga pronašli greškom smatrali za beskućnika i poslali u bolnicu za siromahe. Godinama kasnije svedoci smo koliko su njegov lik i delo uticali na oblikovanje Barselone.

Pored veličanstvenog i grandioznog Gaudijevog opusa, Barselona posetiocima može da ponudi još mnogo toga. Ogroman zoološki vrt, ušuškanu i inspirativnu gotsku četvrt, spektakl ‘plešućih fontana’, stadion, razne trgove, pijace i uličice, te muzeje i druge domove umetnosti i kulture. Možete da provedete sate, dane, pa i nedelje ispitivajući skrivene ćoškove katalonske prestonice i znamenitosti Barselone.

La Rambla

la-rambla-ulica-u-barseloni

Najposećenija ulica u Barseloni, La Rambla je prava oaza turizma. Duga pešačka avenija, sa saobraćajnim trakama na obe strane, stecište je brojnih uličnih zabavljača, prodavaca i radoznalih šetača. Reč je, zapravo, o nekoliko povezanih ulica, otuda i čest naziv Les Rambles, u množini. Duž ulice se nalaze brojni kafići i restorani, a dosta je lokala poznatih lanaca, poput Starbaksa, Burger Kinga i slično.

Šetajući duž La Ramble, naići ćete na više znamenitih zgrada i puteva ka drugim interesantnim lokacijama. Živopisnu La Ramblu krasi razigrani Miroov mozaik, dok se na severnom kraju nalazi neobična fontana Cantaletes, sa četiri slavine sa pijućom vodom i lampom koja zapravo dominira strukturom.

  • Preporuka: Puno je ulica i skretanja sa La Ramble, a topla preporuka za svakoga ko se prvi put nađe u Barseloni jeste živopisna pijaca Bokerija (La Boqueria), na kojoj pre svega možete da nađete raznovrsne tezge za šarenolikim izborom namirnica, od raznovrsnog tropskog voća i sokova, preko tezgi sa čokoladom, do začina, mesa, ribe i povrća.

Park Guelj

park-guelj-u-barseloni-slike

Park Guell je nedvosmisleno najpoznatiji javni prostor u Barseloni, mesto koje posetiocima pruža dojam da su zakoračili u neki sasvim drugačiji, začarani i bajkovit svet. Park je nastao kao posledica neuspešnog projekta industrijalca Euszebija Guelja da se tu izgradi bogataški stambeni kvart, udaljen od gradske vreve.

Realizacija plana je bila poverena čuvenom Gaudiju, koji je ovo mesto učinio neizrecivo čudesnim spojem prirode i arhitekture. Od lokaliteta u ogromnom Guelju treba posetiti interesantne ulazne kuće čudnog oblika i dizajna poput ilustracija iz slikovnice, šarenu Gušterovu fontanu, Hipostilnu dvoranu, Zmijloku klupu i odmoriti se na platou sa koga se pruža veličenstvena panorama samog parka i čitave Barselone.

Sagrada Familia

sagrada-familia-barselona-slike

Neobična i opčinjavajuća, crkva Svete Porodice je još jedno svedočanstvo Gudijeve nenadmašne genijalnosti i maštovitosti. Obožavana i kritikovana, Sagrada familija nijednog posmatrača ne ostavlja ravnodušnim, ma šta o njoj mislio. Na izgradnji i dekoru katedrale, Gaudi je radio poslednjih deset godina života, a ona ni dan danas nije dovršena.

Međutim, poznati umetnik je, budući da je sam bio svestan veličine ovako neverovatnog arhitektonskog poduhvata, uspeo da završi temeljite nacrte za konačni izgled Sagrada Familije, a završetak radova se predviđa tek oko 2030.! Poteškoće oko završavanj katedrale su finansijske, no i tehničke prirode komplikovanih Gaudijevih ideja. Sam umetnik je doživeo izgradnju tek jednog od prepozantljivih visokih tornjeva. Ona se i danas smatra jednim od najčudnijih religijskih zdanja, a u prethodnoj deceniji se našla na UNESCO spisku znamenitosti svetske baštine.

  • Preporuka: Osim impozantne Sagrada Familije, svakako obiđite i neke od Gaudijevih zgrada u Barseloni, kao što su Mila i Batljo, odnosno Casa Mila i Casa Batllo, obe deo UNESCO kulturne baštine. Obe se nalaze u blizini La Ramble, na nevelikoj udaljenosti jedna od druge.

Magične fontane

magicne-fontane-u-barseloni-slika

Čarobne i muzikalne, plešuće fontane u Barseloni su još jedna zaostavština Svetske izložbe, izgrađene za te potrebe krajem dvadesetih godina prošlog veka. Nesvakidašnji projekat Karlosa Buigasa je bio dovršen i pre otvaranja, a danas su čarobne fontane jedno od omiljenih turističkih mesta u gradu i zaštitni znak Barselone.

Magija se krije u božanstvenim vodoskocima, osvetljenim raznim bojama, koji ‘igraju’ uz poznate muzičke numere. Predstava se odigrava u večernjim časovima, kada sunce polagano tone na zapad, a vesele nijanse boje čudesnu fontanu. Fontana ‘pleše’ između 21 i 23 i 30, od četvrtka do nedelje, od aprila do oktobra, a između 19 i 21, petkom i subotom, od novembra do marta. Takođe rade i tokom velikih svečanosti i praznika.

Gotska četvrt

Slike Barselone su nenadmašno živopisne i inspirativne, a jedan od omiljenih kvartova za one koji će rado grad obilaziti peške je tajanstveni Barri Gotic, koji, čini se. možete da obilazite satima. Tu su u uskim uličicama smešteni stanovi, bezbroj  radnjica, ali i popularnih butika, barova i pabova.

Kvart je karakterističan po upečatljivoj arhitekturi stare Barselone i veličanstvenoj katedrali. Ulice ovog ‘barija’ su žive i uvek pune radoznalaca svake vrste.

Monžuik

monjuic-barselona

Park Monjuic je zapravo brdo u Barseloni i prelep, miran park, jedno od mesta koje svakom posetiocu nudi zaista neprocenjiv pogled na čitavu Barselonu.

Posebna atrakcija Monžuika je žičara kojom možete da se spustite do grada i istovremeno uživate u spektakularnim slikama Barselone posmatrane iz vazduha.

Stadion Kamp Nou

stadion-kamp-nou

Čuveni Camp Nou je meka za ljubitelje fudbala, no njegove statistike i veličina zapanjuju i one koji nisu toliko upoznati sa ovim sportom i čitavom kulturom koja uz njega ide. Kamp Nou je najveći stadion u Evropi, sa kapacitetom za 100 000 gledaoca. Otvoren je 1957., svečanom utakmicom tima iz Varšave i domaćina Barselone, uz pobedu lokalnog tima.

Kamp Nou je i više od samog stadiona, jer se u okviru njega nalazi i najveći ‘fudbalski’ muzej sa prodavnicom, a sve to možete da iskusite kroz program razgledanja stadiona uz audio vodič, po ceni karte od 23 evra za odrasle, 17 za decu, studente i penzionere. Razgledanje uključuje izlazak na ovaj gigantski teren, te tunel za igrače, novinarske prostorije i svlačionice za gostujuće timove. Stadion je za posete otvoren svakog dana, ako se ne igraju utakmice, kada se može posetiti samo muzej.

ŠOPING U BARSELONI

U Barseloni možete da šopingujete na mnogim mestima, kako u velikim tržnim centrima, tako i u buticima i radnjama lociranim u nekim od većih ulica. Zanimljive radnje možete da pronađete i po skrivenim prolazima u uskim uličicama pojedinih četvrti.

Od tržnih centara tu su veliki El Corte Ingles, predstavnik najvećeg španskog lanca šoping molova, te impozantni Maremagnum. Posetioci takođe preporučuje ulica Gracia i okolina trga Placa de Catalunya.

Preporučuje se kupovina robe velikih španskih brendova, čije autlete takođe možete da pronađete na pojedinim adresama u gradu, kao što su Mango i Zara. Uzmite u obzir da katalonci imaju dvokratno radno vreme, te da su prodavnice večinom zatvorene između 14 i 16 časova. Kada je reč o suvenirima, možete da ih kupite na svakom ćošku, kod uličnih prodavaca i u brojnim suvenirnicama.

HRANA I PROVOD U BARSELONI

Kada je reč o španskoj i kuhinji uopšte, u Barseloni ćete se svakako dobro najesti. Barselona je krcata restoranima svih tipova, uključujući brzu hranu, nacionalne i internacionalne restorane, a la carte lokale, kafee, barove i tako dalje. Kada je reč o tipičnoj lokalnoj kuhinji, tu su sominantni restorani katalonske kuhinje, te baskijske i španske generalno. Ne trba zaobići ni popularne tapas barove.

  • Probati: Obavezni tapas, odnosno španske meze, koje se služe uz piće, tradicionalnu špansku paelju i odlične riblje specijalitete. Pekarska poslastica panellets je posebno popularna tokom praznika.

Restorani u Barseloni

restorani-u-barseloni

Stanovnisci Barselone su poznati kao širokogrudi i veseli domaćini, tako da je upoznavanje sa katalonskom kuhinjom najbolji način da se približite duhu Barselone. Upravo su tapas restorani ono što karakteriše katalonsku kuhinju, a u Barseloni ih ima u velikom broju.

Cene hrane po restoranima se kreću do 20 evra za kompletan meni, dok u restoranima brze hrane možete dobro da se anjedete i za 3 evra. Sve u svemu, u Barseloni nećete ostati gladni; porcije su ovde sasvim primerene našim navikama, domaćini su srdačni i veoma otvoreni.

Pored fenomenalnog izbora lokalne kuhinje, u Barseloni su prisutni i restorani svih ostalih svetskih kuhinja, sa velikim i kvalitetnim izborom svakovrsnih jela. Ako ramišljate gde je najbolje da tražite mesto za ručak, jedna od preporuka su skriveni lokali u zanimljivoj Gotskoj četvrti, posebnii zato što nude više intime i više lokalnog duha od popularnih restorana bliže velikim uliama Barselone.

Provod u Barseloni

Barselona je veseo i razigran grad, tako da ne manjka barovima i klubovima u kojima se noću možete provoditi, a i same ulice i trgovi su veoma aktivni i u večernjim časovima, zbog prijatnog i toplog vremena tokom čitave godine. Osim klupske zabave, Barselona je za mnoge omiljena čletnja destinacija koja se može pohvaliti lepim i velikim plažama.

Najpopularnija je Barseloneta, koja, osim kupanja, posetiocima nudi i brdo ugostiteljskih usluga na samoj obali. Ova plaža je odličan izbor za ljubitelje raznih zabavnih aktivnosti, te je posebno popularna među mladima. Plaže Sant Sebastija je popularna i među stanovnicima Barselone, a nastavlja se na Barselonetu. Nešto udaljenija je Nova Ikarija, mirnija plaža, popularna među porodicama sa decom.

Kupanje u Barseloni obično počinje u junu, a sezona se završava u oktobru, no, plaže su posećene kao mesto za uživanje i opuštanje i tokom ostalih perioda u godini.

  • Zanimljivost: Jedna od zanimljivosti vezana za plaže u Barseloni jeste uvođenje kazne za šetače koji se po gradu šetaju polugoli ili u kupaćim kostimima, što znači da muškarci obavezno moraju da obuku majicu kada se zapute ka gradu, a žene ne smeju da se šetaju u atraktivnim bikinijima izvan plaže.

SMEŠTAJ U BARSELONI

smestaj-u-barseloni-hoteli

Ako ste se odlučili za samostalno kreiran put u Barselonu, ova turistička košnica raspolaže velikim izborom objekata različitih tipova i kategorizacije. Hoteli u Barseloni, kao i drugi oblici smeštaja, vrlo se brzo popunjavaju, zbog turističke popularnosti destinacije tokom čitave godine, a posebno u toku prilično čestih važnih i velikih dešavanja, poput trke Formule 1, na primer. Zbog toga je preporučljivo da smeštaj bukirate dosta unapred, ako ne putujete preko agencije.

Osim brojnih hotela, u Barseloni su atraktivni hosteli i hostali. Hostali su tip smeštajnog objekta koji je po kvalitetu prilično blizak hotelima, osim što kupatila često nisu sastavni deo sobe, no, za razliku od hostela, uglavnom imaju privatne sobe.

Hosteli su prilično jeftini, ukoliko se odlučite za zajedničke spavaonice, ali se i u njima mesta brzo rasprodaju. I jednih i drugih je dosta, tako da ćete u svakom slučaju sigurno naći nešto što odgovara vašim potrebama.

  • Napomena: Ako se pitate koji kvart u Barseloni je najbolje odabrati pri pretrazi smeštaja, evo nekoliko smernica. Gotska četvrt je odlična za istraživavnje grada, cene su različite, ali je veoma bučno; slična situacija je i sa severnijom četvrti Eisample. Barseloneta je kvart sa plažom, a tu se nalaze i poznati luksuzni hoteli. Sant Monžuik nudi miran, ali dosta skup smeštaj, dok poslovni Sant Marti izlazi na popularne plaže, a smeštaj je dosta povoljan.

PUT U BARSELONU

put-u-barselonu-avionom-i-autobusom

Veliki broj domaćih turističkih agencija u ponudi ima autobuski ili avionski višednevni paket aranžman za Barselonu. Katalonska prestonica je daleko od naše zemlje, tako da je put kopnom dugotrajan i sa usputnim zadržavanjima u gradovima duž italijanske, francuske i same španske obale.

Ako putujete automobilom, morate da znate da do Barselone ima skoro 2000 km, te da je za takav put potrebno skoro 19 sati vožnje. Najefikasniji način putovanja u Barselonu je avionom; direktnim low cost letom ili letom sa presedanjem na nekom od većih eropskih aerodroma.

Barselona avionom – Direktni letovi do Barselone su mogući sa low cost kompanijom Vueling Airlines, koja sleće na aerodrom El Prat, udaljen 12 km od centra grada. Karte se mogu rezervisati i po ceni od oko 120 evra, ako let bukirate više meseci unapred. Takođe, možete da bukirate i neki od internacionalnih letova sa presedanjem, u drugim evropskim gradovima. Direktni letovi do Barselone traju 2 i po sata, a povezani letovi do 5 sati. Aerodrom El Prat je sa centrom grada povezan autobuskim linijama i železnicom, koji redovno saobraćaju tokom celog dana. Turističke agencije često koriste letove koji sleću na dosta udaljeniji aerodrom Đirona.

Barselona autobusom – Dosta napornija varijanta je put autobusom, obično organizovan preko turističke agencije, budući da direktne linije nisu dostupne za tako dugačko putovanje. Ukoliko se odlučite da u Barselonu doputujete sa agencijom, spremite se na pravu ekskurziju, pošto takva putovanja traju duže i uključuju obilazak drugih usputnih destinacija, poput gradova na Azurnoj obali i u sevrenoj Italiji. To je, ipak, još uvek najčešći izbor naših turista koji se odlučuju za put u ovaj mediteranski velegrad, kako zbog cene avionske karte, tako i zbog zahtevnog putovanja u sopstvenoj režiji.

VREME U BARSELONI

Barselona i njen okrug odlikuju se suptropsko-mediteranskom klimom, koja obećava veoma topla i duga leta, te umerene i blage zime. Leta u Barseloni su suva i jako topla, sa dugim i vrućim danima i podjednako toplim noćima. Prosečna temperatura u toku letnjih meseci je 28®C, ali često živa u termometru varira iznad 30®C.

Jesenja sezona donosi blagi pad temperature, ali nije neobično da i u toku oktobra temperature ne padaju ispod 20®C.

Zima je takođe prilično blaga, sa još uvek prisutnim zelenilom i izuzetno retkom pojavom snega. Temperatura obično ne pada ispud nule, mada temperaturne razlike između dnevne i noćne temperature mogu da iznose oko desetak stepeni. Proleća u Barseloni su možda i najprijatniji period godine, kada je temperatura oko dvadesetak stepeni.

  • Prosečna najviša letnja temperatura: 28®C (Avgust, najtopliji mesec)
  • Prosečna najniža zimska temperatura: 4®C (Januar, najhladniji mesec)

Prema dosadašnjim iskustvima, najbolji period za obilazak Barselone je proleće. Treba imati na umu da u ovim krajevima otopljenje dolazi polako i postepeno, za razliku od kontinentalnih regija. Temperatura je tokom prolećnih meseci prijatna, sa više sunčanih i dužih dana, a mnogo je manje gužve nego tokom leta.

Međutim, ukoliko ste nameravali da vaš odmor uključuje i odlazak u neko letovalište u blizini, treba da znate da more nije ugodno za kupanje sve do juna, kada temperatura polako raste preko 20® C. No, ukoliko je vaša namera da obiđete ovaj katalonski biser, proleće je definitivno najbolja sezona. Jesen takođe ima prijatne temperature, no može biti dosta kišovitih dana.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora