Prater Beč – Zabavni park koji morate posetiti u Beču

0

Mnoge turiste koji se zapute u raskošnu austrijsku prestonicu posebno privlači ideja obilaska najstarijeg zabavnog parka na svetu, popularnog Pratera u Beču. Možda to niste znali, no zapravo je reč o zabavnom parku Wurstelprater, odnosno, on se često u govoru poistovećuje sa samim bečkim Praterom, a nalaze se na istoj lokaciji. Sam Prater se sastoji od više celina i pokriva impresivnu površinu; on obuhvata Hauptalle ili glavnu aleju, Krieau i Ernst Happel stadion, odnosno Praterstadium.

Ovaj prostor je prvi put pomenut još u XII veku, za vreme vladavine Fridriha I, no njegova poznata istorija počinje vekovima kasnije, u drugoj polovini XVIII veka, kada je car Jozef II darovao ovo mesto građanima Beča. Od tada je Prater postao dostupan svim posetiocima, a u godinama koje su usledile tamo su prvo otvoreni kafei, kuglane, bioskopi i vrteške. Parkovi su danas otvoreni non stop, uz besplatan ulaz. Sve vožnje i druge zabavne atrakcije pripadaju Vurstelprateru.

Od lovišta do zabavnog parka

Zemljište Pratera je nekada bilo carsko lovište, rezervisano isključivo za vladarsku porodicu i aristokratiju, sve dok ga Jozef II nije otvorio kao javni park i odmorište za sve Bečlije, 1766.

Takođe je dozvolio da se na ovom posedu otvore restorani i kafei. Ubrzo je Prater bio preplavljen gostionicama, kafedžinicama, šarmantnim pekarama u kojima su se pekli i prodavali medenjaci, a za njima nisu zaostajale ni kuglane, ringišpili, ljuljaške i klackalice.

 • Prva Svetska izložba održana je 1873. u Beču, u Prateru. Oko 53 000 izlagača je predstavilo svoja dostignuća na prostoru koji je pokrivao oko 2.3 miliona kvadratnih metara. Izložba je bila koncentrisana oko centralne Rotonde, sa kupolom prečnika 109 metara, no ovo zdanje je stradalo u požaru 1937., a danas se na tom mestu nalazi glavna zgrada bečkog sajma;

Krajem XIX veka, podignut je zabavni odeljak ‘Venecija u Beču’ i Prater je polako sticao sve veću popularnost, te postajao mesto za uživanje posetioca iz svih društvenih slojeva. Imućniji stanovnici Beča ovamo su dolazili u svojim lepim zapregama, vojni kadeti i sluškinje su se tajno nalazili na ovom čarobnom mestu, a tu ste mogli da sretnete i brojne umetnike i slavne muzičare, poput Johana Štrausa. Najmlađi posetioci su se radovali lutkarskim pozorištima, a posebno liku Hansvursta, po kom je i Vurstelprater nazvan.

Posle 1938., Prater je postao vlasništvo grada Beča, ali je Drugi svetski rat ozbiljno oštetio velike delove ovog prostora. Nakon rata, Vurstelprater, koji je pretrpeo najviše štete, obnovljen je zahvaljujući privatnim donacijama, a zemljište Pratera je pošumljeno od strane bečkog gradskog zelenila.  Danas je ovo čudesno mesto, ovekovečeno u literaturi i muzici velikana austrijske kulture, obavezna stanica brojnih turista u poseti Beču iz čitavog sveta.

TOP ATRAKCIJE BEČKOG PRATERA

Ukoliko ste naumili da posetite Prater, sigurno vas interesuje kakav sadržaj nudi ovaj poznati zabavni park. Izdvajamo atrakcije koje su prema iskustvima posetilaca najposećenije i najprimamljivije.

Evo šta ne treba da propustite tokom posete tematskom parku. Cene vožnji variraju u zavisnosti od pojedinačnih atrakcija i vrste karata, tako da su navedeni iznosi prosečni (postoji mogućnost kombinovanih karti i sl.).

 • Wiener Reisenrad

Veliki pokretni točak težak preko 240 tona i visine oko 65 metara krasi bečki Prater još od davne 1897. godine. To je najpopularnija atrakcija zabavnog parka i jedan od zaštitnih znakova grada Beča. Veliki točak je izuzetna prilika da pobegnete od užurbane buke u parku i uživate u spektakularnoj panorami Beča, u mirnoj, lagodnoj, istorijskoj atmosferi. Moguće je da ćete morati da čekate u redu, pošto za čudesnu petnaestominutnu vožnju uvek vlada velika zainteresovanost.

Cena vožnje: 9.5 evra;

 • Muzej Madam Tiso

Čuveni muzej voštanih figura ima svoj odeljak i u Prateru, a lociran je preko puta Velikog točka. Poseduje 65 figura, među kojima su likovi više od 25 poznatih Austrijanaca, poput Sigmunda Frojda, Marije Terezije i Ludviga van Betovena. Muzej je odlično mesto za beg od lošeg vremena napolju i svakako obavezna stanica, posebno ako nikada niste bili u nekom od prostora Madam Tiso drugde u svetu.

Cena ulaznice: 20.5 evra na licu mesta/14.5 evra onlajn;

 • Schwizerhaus

Tokom zabavne i iscrpljujuće posete Vurstelprateru i parku sigurno ćete dobro ogladneti, a u Prateru nema boljeg načina da utolite glad i okrepite se nego da se počastite vrhunskim austrijskim pivom i hrskavim, sočnim šniclama. Schweizerhaus je restoran tradicionalne kuhinje, poznat po obilnim porcijama i odličnom točenom pivu. Poseduje veliko dvorište i unutrašnji prostor, a savet je da tokom letnjih večeri i vikenda rezervišete sto. Nažalost, Schweizerhaus nije otvoren tokom cele godine.

Restoran je otvoren samo tokom glavne sezone, 15. mart-31. oktobar;

 • Prater kula

Kula Prater je zapravo ogromni ringišpil, koji će vas lansirati oko 100 metara iznad tla, i to brzinom od 60 km/h. Ukoliko vas ne zaprepasti veličina ove konstrukcije, možete zauzeti jedno od dvanaest duplih sedišta i prepustiti se entuzijazmu. Vožnja na velikom ringišpilu je jedinstveni doživljaj, koji pruža nezaboravan pogled na sam Beč. Vožnja traje oko 4 minuta, što se adrenalinskim zaljubljenicima može činiti kratko, a onim plašljivijim posetiocima može trajati čitavu večnost.

Cena vožnje: 5 evra;

 • Liliputbahn

Nostalgična mini železnica je šarmantna vožnja namenjena uživanju za sve uzraste. Kružna tura vozićem je duga oko 3.9 kilometra. Osamdeset godina stare parne lokomotive nude posetiocima zaista autentično iskustvo; ne samo da ćete osetiti vetar u kosi, već ćete udahnuti i malo dima i čuti pisak stare lokomotive. Kompletna vožnja Liliput vozićima traje dvadesetak minuta. Na putu postoje četiri stanice, a ulaznice je moguće kupiti za celu turu, kao i za delove puta. Kratko putovanje od glavne stanice do restorana Schweizerhaus je odličan i jeftin izbor za probu i uživanje.

Cena vožnje: 4 evra za kružnu turu/2.2 evra po sekciji puta/1 evro od glavne stanice do restorana;

 • Crna mamba

Naziv ove atrakcije uspešno privlači svoju ciljnu publiku. U pitanju je prava adrenalinska poslastica, vožnja koja nudi neverovatno uzbuđenje uz ubrzanje od 80 km/h, ekstremna izvrtanja i brojne neočekivane zaokrete, od kojih će vam se zavrteti u glavi. Crna mamba prima do osam ‘junaka’ po vožnji. Zbog svoje zmijolike konstrukcije, vožnja je puna nepredviđenih pokreta i iznenađujućih skretanja. Ovo neverovatno iskustvo traje oko 3 minuta i prvo je na listi posetilaca koji u Prateru traže ozbiljnu akciju.

Cena vožnje: 5 evra;

 • Hotel Psiho

Nijedan zabavni park ne može se zamisliti bez Kuće strave. Prater poseduje nekoliko takvih atrakcija, a vožnja u Hotelu Psiho je jedna od najomiljenijih. Horor vožnja u gondoli koja se okreće za celih 360® traje oko pet minuta i vodi vas kroz najrazličitije ‘užase’, poput susreta sa zombijima, čovekom na električnoj stolici i tako dalje. Vožnja obuhvata veliki broj šokantnih specijalnih efekata i nije pogodna za osobe sa slabim živcima, kao ni za decu mlađu od 12 godina.

Cena vožnje: 4 evra;

 • Wildalpenbahn

Odličan izbor za celu porodicu tokom toplih meseci, ova vožnja ugošćava devet osoba po brodiću i penje ih na visinu od 30 metara. Kada dostigne vrh, počinje silazak niz široki vodeni kanal, a u podnožju se usporava zbog dublje vode. Pljuskanje vode ćete izbeći jedino ako baš imate sreće, ali i za to postoji rešenje. Ako završite potpuno okupani, nakon vožnje vas čeka velika sušilica na samom izlazu. Krstarenje traje oko 3 minuta i pogodno je i za najmlađe, uključujući decu od 4 godine starosti, pa naviše.

Cena vožnje: 4 evra;

 • Bumerang

Još jedna atrakcija za zavisnike od adrenalina je brzi rolerkoster, koji pruža jedinstveno iskustvo netipične vožnje, jer vas vraća u oba pravca. Ključni faktor uživanja na Bumerangu je pravac u kome sedite; na početku sedite u pravcu vožnje, a onda prolazite istu rutu unazad, za dodatni efekat uzbuđenja. Šine se prostiru između dve kule visine od 37 metara, spojene dvostrukom petljom. Svako vozilo ima po dva reda sa dva sedišta, a najveća brzina koju dostižu je 85 km/h. Vožnja traje oko 2 minuta.

Cena vožnje:  5 evra;

 • Cvetni točak

Blumenrad ili Cvetni točak ne doseže visinu Velikog točka, no, njegova krajnja tačka na 45 metara je svakako dovoljna da vam pruži neverovatnu panoramu Beča i pogled ka svom starijem bratu. Otvorene i pokretljive gondole su posebno pogodne za fotografisanje krajolika iz ptičje perspektive. Tokom večeri, točak je osvetljen brojnim šarenim sijalicama i dočarava pravi romantični momenat. Vožnja traje oko pet minuta i dosta je jeftinija od Velikog točka.

Cena vožnje: 3.5 evra;

INFORMACIJE ZA TURISTE

Prater je otvoren 24 sata dnevno, sedam dana u nedeljno, sa besplatnim ulazom za sve posetioce.

Vrhunac sezone u Vurstelprateru počinje 15. marta i traje do 31. oktobra. Zasebne atrakcije u parku mogu imati različito radno vreme, u zavisnosti od raznih faktora, koji pre svega uključuju vremenske uslove.

 • Za razliku od većine tematskih parkova u svetu, ulaz u Prater je besplatan, a naplaćuju se isključivo njegovi zabavni sadržaji. Cene raznih vožnji i atrakcija variraju u proseku od 1.5 do oko 5 evra, uz nekoliko skupljih izuzetaka;
Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora