Najveći grad u Evropi po broju stanovnika i po površini

0

Kada je reč o najvećim gradovima Evrope, titulu najmnogoljudnijeg grada već duže vreme nosi Moskva, mada su i neke druge evropske prestonice takođe velike u tom smislu. Generalno gledano, Evropa ima relativno sporo rastuću populaciju, kada je poredimo sa drugim naseljenim delovima i zemljama sveta.

Prema nekim od poslednjih procena Ujedinjenih nacija, ukupna populacija evropskog kontinenta je bila oko 740 miliona. To je tek jedanaest procenata ukupne svetske populacije; a podatak je još jasniji kada ga uporedimo sa potpuno neverovatnim ciframa vezanim za demografske podatke pojedinih azijskih država. Recimo, najmnogoljudnija zemlja na svetu, Kina, ima ukupnu populaciju od preko milijardu stanovnika.

Statističke i demografske procene vele da će priraštaj Evrope postepeno opasti do udela od tek sedam procenata svetske populacije, oko 2050. godine. Rapidan pad stope rađanja u Evropi je upravo ono što u najvećoj meri doprinosi i opadanju broja ukupne evropske populacije.

Ipak, uprkos tome, mnogi imigranti iz nerazvijenih zemalja ili država u razvuju iz drugih delova sveta svoje utočište nalazi na evropskom kontinentu, u potrazi za boljim životom u nekim od razvijenih zemalja Evrope. Ta činjenica je zaslužna za nezanemarljiv bum rasta populacije u velikim metroplitskim oblastima evropskih zemalja.

Kada posmatramo te podatke, možemo reći da četiri evropska grada imaju populaciju preko 10 miliona stanovnika, dok jedanaest gradova ima više od 3 miliona stanovnika. Te činjenice govore da, uprkos ukupnom opadanju broja stanovnika na eropskom kontinentu, izazvanom niskom stopom rađanja, velika metropolitska područja beleže povećanje broja stanovnika i još uvek su gusto naseljene oblasti.

NAJMNOGOLJUDNIJI EVROPSKI GRAD

Lista najvećih evropskih gradova otkriva da nepprikosnoveno prvo mesto, kada je reč o gradovima sa najvećim brojem stanovnika, odnosno najmnogoljudnijim metropolitskim područjem, koje obuhvata sam uži grad i opštine koje su pod njegovom nadležnošću, osvaja prestonica Rusije, veličanstvena i na mnogo načina fascinantna i prekrasna Moskva. Populacija moskovskog metropolitskog područja broji preko 16 miliona stanovnika, što je dosta više od ostalih evropskih prestonica.

Moskva je veliki ekonomski, politički, naučni i kulturni centar, kako Evrope, tako i u svetu. Osim toga je izuzetno važan most komunikacije između zemlaja Istočne i Zapadne Evrope i Azije. Upravo je to i razlog enormne naseljenosti u Moskvi, bez obzira na činjenicu da je, iako prelepa na mnogo načina, Moskva ipak jedan od gradova sa prilično negostoljubivom klimom.

moskva-nocu-slike

Moskva je jedan od najsevernijih i najhladnijih gradova Evrope, no zbog svog izuzetnog ekonomskog, kulturnog, političkog i naučnog značaja, te uloge izrazito važnog centra kumonikacije i povezivanja Istoka i Zapada, svejedno je izuzetno živ i mnogoljudan grad.

Prema statistikama Mreže za istraživanje svetskih gradova i globalizacije, Moskva je rangirana kao alfa globalni grad, što označava njenu izuzetnu važnost u kategoriji velikih svetskih ekonomija, postavljajući je na mesto jedne od najvećih urbanih ekonomija čitavog sveta. Upravo ova činjenica, udružena sa veoma bogatom infrastrukturom grada, prosperitetom i kosmopolitskom prirodom, te veoma moćnoj sveukupnoj poziciji na šahovskoj tabli našeg seta, privlači gomile ljudi u vaj najmnogoljudniji evropski centar.

Moskva je u prošlosti bila prestonica mnogih velikih imperija i vladara i igrala je izuzetno važnu ulogu u krojenju istorije Evrope i sveta. Danas je sedište moći ruske Vlade. Iako Moskva čuva rusku kulturu i tradiciju, smatra se i dosta zapadnjačkom po svom uređenju.

Drugi ‘zapadnjački’ i takođe veoma naseljen ruski grad, važan istorijski centar i nekadašnja moćna imperijalna prestonica, bogata i finansijski i kulturno jeste impresivni Sankt Petersburg, sa populacijom od nešto više od 5 miliona stanovnika, što ga čini desetim najnaseljenijim gradom na evropskom kontinentu.

Kada posmatramo podatke o najnaseljenijim gradovima Evrope, za ruskom prestonicom ne zaostaju mnogo neki drugi glavni gradovi Evrope, pre svega nemački gradovi. Čak pet nemačkih metropolitskih oblasti spadaju u najmnogoljudnije gradove evropskog kontinenta. Regija Rur-Esen-Dizeldorf ima populaciju od preko 13 miliona stanovnika, što je čini drugom evropskom najmnogoljudnijom metropolitskom oblašću.

Nakon nemačkih gradova, na trećem mestu se nalazi šarmantni Pariz; francuska prestonica i njena ukupna metropolitska oblast broje skoro 11 miliona stanovnika. Za njom ne zaostaje prestonica Velike Britanije, sa preko 10 miliona stanovnika, zatim Amsterdam sa 7 i po miliona stanovnika, a za njim slede redom Madrid, Minhen, Frankfurt, Milano i pomenuti Sankt Petersburg.

NAJVEĆI EVROPSKI GRAD PO POVRŠINI

Ako se pitate koji to evropski grad zauzima najveću prostornu površinu, u pitanju je najmnogoljudniji evropski grad. Ruska prestonica i ovde odnosi prevagu nad svojim evropskim rivalima; Moskva je i sedmi najveći grad na svetu, odmah posle Bostona.

Osim što je grad sa najvećim brojem stanovnika u Evropi, ona je i najveći grad na evropskom kontinentnu, a u nastavku ćemo otkriti još neke zanimljivosti vezane za nju i njenu prostranost.

Jedno od najlepših mesta u Moskvi svakako je čuveni Crveni trg, a ono što je zanimljivo jeste da je njegovo ime zapravo pogrešno tumačenje ruskih reči za crveno i lepo; pravi naziv bi zapravo značio ‘lepi trg’. Sam Crveni trg i Kremlj se nalaze na listi UNESCO-vih zdanja od važnosti za svetsku baštinu; u samoj Rusiji se nalazi 25 takvih lokacija.

Moskovski Kremlj je bio srce Rusije u periodu od preko osam vekova. Ova neverovatno impresivna i atraktivna struktura pokriva preko 275 000 kvadratnih metara, što takođe svedoči o sveukupnoj prostranosti samog grada, njegovih ulica, trgova i parkova. Prvo što posetiice u Moskvi ostavlja bez daha, ako izuzmemo impresivnu gradnju, čarobne zlatne kupole i fantastične fasade, to je širina ulica i bulevara i prostranstvo moskovskih trgova. U okviru same tvrđave nalazi se pet palata, četiri crkve i oficijalno sedište predsednika Ruske Federacije.

Još jedna veličanstvenost Moskve i njene veličine ogleda se u najlepšem metro sistemu na svetu. Čuveni moskovski metro danas ima preko 180 stanica i nekoliko linija. Kada je otvoren polovinom tridesetih godina prošlog veka imao je samo trinaest stanica. Statistike moskovskog metroa takođe svedoče o veličini i značaju ruske prestonice; njime se dnevno preveze više od devet miliona ljudi, a važi za jedan od najprometnijih i najviše korišćenih metro sistema na celom svetu. Moskovski metro je daleko više od običnog transportnog sredstva; još odavno je opisan kao ‘podzemni raj’, što duguje neverovatnoj arhitektonskoj raskoši, dekoracijama i dizajnu.

Moskovski metro je muzej u ruskom podzemlju, univerzum u kojem možete proputovati kroz rusku istoriju; svaka stanica je drugačije dekorisana i predstavlja drugu epohu. U moderno doba, planira se dalja ekspanzija metroa, što ga smešta na traku u trci za jedan od top tri najveća metro sistema na planeti.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora