Milanska Katedrala Duomo – Simbol Milana

0

Opčinjavajuća gotska struktura veličanstvene Milanske katedrale u svojoj impresivnoj lepoti nadvija se nad glavnim gradskim trgom, Piazza del Duomo, čije se ime vezuje za ovu velelepnu građevinu. Milano, veliki grad u severnoj Italiji, danas je poznatiji kao veliki komercijalni i modni centar, pre nego kao mesto istorijskog hodočašća, no, poseduje jedan od najdragocenijih bisera svetske kulturne baštine, čuveni Duomo.

Milanska katedrala je najveća i najsloženija gotska građevina u Italiji, a ponosi se petim mestom na listi najvećih crkava sveta. Njena izgradnja je počela u davnom XIV veku na mestu nekadašnje bazilike Svetog Tekle i bazilike Santa Maria Maggiore, po naredbi Đan Galeaca Viskontija. Namena podizanja impozantnog zdanja je bila dvostruka; plan je bio da se podigne novo mesto religijskog obožavanja i da se u kamenu ovekoveči slava vladavine porodice Viskonti i učvrsti njiena ambiciozna ekspanzivna politika.

Konstrukcija i gradnja katedrale u Milanu protegla se vekovima i tokom tog dugog perioda na zdanju su radili brojni cenjeni arhitekte i umetnici, iz Italije i drugih krajeva Evrope. Niz imena koja su ulepšala i nadogradila Milansku katedralu obuhvata čitavu plejadu vrednih i kreativnih skulptora, slikara, projektanata, umetnika svih pravaca i velikog broja radnika. Njihov dugotrajan, isprepletan rad rezultirao je jedinstvenim stilom veličanstvene katedrale, koja i danas svakog posmatrača ostavlja bez daha. U osnovnim crtama, Milanska katedrala predstavlja jedinstvenu i čudesnu fuziju evropske gotike i lombardskog tradicionalnog stila.

ZANIMLJIVOSTI O MILANSKOJ KATEDRALI

Veličanstvena Milanska katedrala je krcata fascinantnim i domišljatim dekoracijama i arhitektonskim rešenjima. Čini se da gotovo svaki metar njene bogato dekorativne fasade i unutrašnjosti krije impresivan prizor koji zavređuje pažnju svakog zaljubljenika u umetnost, pa i prosečnog turiste sa dobrim okom za lepo i dragoceno.

Evo nekih interesantnih podataka o Milanskoj katedrali, koji vam mogu značiti ukoliko odlučite da posetite ovaj italijanski grad i prošetate se glavnim gradskim trgom do veličanstvene Duomo.

Jedna od najvećih crkava na svetu

Milanska katedrala je najveća gotska katedrala u Italiji, izgrađena od lepog belog mermera, prošaranog ružičastim žilama. Ukupno je dugačka 157 metara i pokriva površinu od 11 700 kvadratnih metara. Vrh najvišeg tornja katedrale para oblake na visini od 108.5 metara, a u oktobru 1774., na njega je postavljena zlatna statua Bogorodice, skulptora Đuzepea Perega, visine 4.16 metara. Obilje dekorativnih elemenata na katedrali je impresivno; ona je ukrašena brojnim tornjevima, vrhovima i ogromnim brojem statua, a skulptori su detaljno dekorisali svaki okvir, prozorsko okno i druge delove fasade.

  • Milanska katedrala očarava obiljem od otprilike 3 400 skulptura, od kojih se 1 100 nalazi u njenoj unutrašnjosti, a oko 2 300 spolja, plus dodatne dekoracije prozora i drugih detalja;

Konačni izgled fasade je dobijen tek 1813. godine, zbog svoje fantastične složenosti brojnih, vremenom dodavanih detalja. Pre toga, pročelje katedrale je još uvek činila fasada nekadašnje Santa Maria Maggiore. Unutrašnjost milanskog Duomo-a je u obliku latinskog krsta, sa velikim horskim prostorom i poligonalnom apsidom.

Najvećim delom je izgrađena u poznom gotskom stilu uz dodatke klasičnih elemenata iz periode Protivreformacije, kada su izgrađeni glavni i sporedni oltari i govornica. Kripta obuhvata kapelu svetog Karla Boromea, koju je dizajnirao Frančesko Marija Rićino, još 1606., i u njoj se nalazi kameno kristalni sarkofag u kome počiva telo sveca u biskupskoj odori.

Najduže građena katedrala na svetu

Bilo su potrebne hiljade radnika, čak i izgradnja novog sistema kanala i preko šest vekova da se izgradi Milanska katedrala, a ipak, ona ni dan danas nije kompletna. Konstrukcija katedrale je zvanično započela 1386., a gradnju je pokrenuo arhibiskup Antonio da Saluco, po nalogu i uz podršku Viskontija. Originalni planovi su predviđali upotrebu terakote, no grandiozna vizija je ubrzo ‘zatražila’ upotrebu lepog mermera sa jezera Mađore. Da bi se mermer za izgradnju dopremio do Milana i trga gde je građena katedrala, bilo je potrebno izgraditi nove kanale koji su vodili od rudnika do lokacije gradilišta, a tragovi se još uvek mogu videti duž ovog puta.

  • Za rad na veličanstvenom projektu pozivani su brojni specijalizovani majstori, skulptori, umetnisci i radnici iz čitave Evrope. Na konstrukciji katedrale je radilo najmanje 78 arhitekata;

Katedrala je godinama rasla i rasla, a 1418. je bila zvanično osveštana, mada je u to doba zaista bio završen samo brodski prostor. Teška konstrukcija i detaljan rad nastavljeni su u narednim vekovima. Posle osveštanja u ranom XV veku, milanski Duomo je vekovima ostao nedovršen. Na to su uticali razni politički razlozi, nedostatak sredstava i nepoverljivost u projekat koji je izgledao kao neizvodiv; mamutska struktura nedovršene građevine katedrale koja u centru grada stoji čitavog nečijeg života nikoga nije ohrabrivala niti davala nadu da će radovi ikada biti privedeni kraju.

  • Kompleks različitih faktora čitavu večnost je Milansku katedralu držao u ‘uspavanom’ statusu, sve do vremena Napoleona. Zapravo, upravo je poznati vladar bio taj koji je konačno završio fasadu katedrale i brzo prionuo na završne stadijume njene konstrukcije, do kraja XIX veka;

S obzirom da se gradnja katedrale i dalje nastavlja, milanski Duomo se sa punim pravom može smatrati najduže građenom katedralom na svetu. Početkom novog milenijuma, 2002., pokrenut je petogodišnji plan za rutinsku restauraciju i čišćenje katedrale, sa praksom da se nastavi, kako bi se očuvala lepota ovog impozantnog zdanja svetske baštine;

Detalji vredni pažnje

Nesumnjivo je da jedno ovako raskošno delo arhitekture i umetnosti nikako ne može ostaviti ravnodušnim ni onoga ko se uopšte ne razume u umetnost ili je u Milano došao nekim drugim poslom. Ako se nađete u pvom severnoitalijanskom gradu, makar u žurbi, obavezno zastanite na glavnom trgu i uživajte u veličanstvenosti ovog čudesnog gotskog zdanja i potražite pogledom interesantne detalje.

Sunčani sat – Jedan od zanimljivih detalja u Milanskoj katedrali je sunčani sat koji se nalazi na podu u blizini glavnog ulaza. Zrak sunca sa suprotne strane pogađa sat, obasjavajući bronzani jezičak svakog 21. juna, u vreme letnje dugodnevice, kao i 21. decembra, u vreme zimske kratkodnevice. Sunčani sat je postavljen 1768. od strane astronoma sa akademije u Breri i, bez obzira što je za naša poimanja drevan, sunčani časovnik je zapanjujuće precizan; ovaj sat se i dan danas koristi kako bi se regulisalo vreme na časovnicima širom Milana.

Čudesno biće iznad vrata katedraleSvakoga dana milioni turista fotografišu veličanstveni Duomo, ali malo ko od njih primećuje interesantni reljefni prikaz fantastičnog mitskog bića na samom ulazu u katedralu. Čudno stvorenje ima telo psa, neobično dugačak vrat, glavu kao zmaj ili dinosaurus i stopala sa plovnim kožicama; osim toga, za razliku od strašne zmajolike velike zmije, biscione, koja je zaštitni simbol Milana, ovo neobično stvorenje ima nadasve prijateljski i dobroćudan izraz lica, a uz to se jasno vidi da jede lišće. Nije poznato kada je reljef izrađen, niti zašto ga je majstor tako napravio. No, bez obzira da li je zmajoliki pas samo plod mašte svog stvoritelja ili ima neko mitološko značenje, svakako je vredno da se udubite u bogatstvo ovakvih prikaza na reljefima Duomo-a.

INFORMACIJE ZA TURISTE

Katedrala u Milanu je otvorena za sve posetioce koji žele da je posete iz religijskih razloga ili da bi se divili veličanstvenosti njenog zdanja i umetničke raskoši. Kako je katedrala veoma posećena, neophodno je da se pri obilasku poštuju određena pravila, uključujući primereno ponašanje, odevanje i održavanje mira i tišine u katedrali.

  • Ulaz za grupe i turiste je otvoren svakog dana od 8:00 do 19:00 (vreme može da varira u zavisnosti od praznika i vremena održavanja liturgije);
  • Procedura zatvaranja katedrale počinje u 18:40, a poslednju ulaznicu je moguće kupiti do 18:10;
  • Audio vodiči se mogu iznajmiti po ceni od 2.5 evra za odrasle;
  • Cene ulaznica variraju u zavisnosti od paketa koji želite da dobijete i kreću se od 3 do 16 evra;

Milanska katedrala se nalazi na glavnom gradskom trgu, koji se naziva i Piazza del Duomo, odnosno Katedralni trg. Adresa lokacije je Piazza del Duomo, 16, Milano. Do katedrale se može stići linijama milanskog metroa 1 i 3.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora