Bodensko jezero – Zanimljivosti i saveti za putovanje

0

Ušuškano između nekoliko evropskih zemljalja, Bodensko jezero smestilo se u jedan od najlepših krajolika Centralne Evrope. Ovaj predeo očaravajućih prirodnih lepota, ali i istorijskog značaja, izvrsna je destinacija kako za relaksirajući kraći beg iz užurbanog sveta, tako i za dug, sadržajan porodični odmor. Obale ukupnog opsega 270 kilometara dele Nemačka, Austrija i Švajcarska. Bodensko jezero leži na reci Rajni i ogledalo je svoje jezerske bliznakinje Ženeve, koja počiva na Roni, na drugom kraju Švajcarske; oba jezera su zapravo proširenja vodenih tokova pomenutih velikih reka.

Rajna izvire u Švajcarskim Alpima ka regiji u kojoj se graniče sve tri države i širi se u veliku deltu. Jedan deo njenog toka prostire se do 14 km maksimalnog prečnika, nakon čega se tok ponovo sužava na granici Nemačke i Švajcarske i nastavlja dug put ka Severnom moru. Više od polovine obalske linije Bodenskog jezera pripada Nemačkoj i može da se podeli u tri specifične oblasti. Severni deo obale, rasprostrt između Bregenza u Austriji i grada Konstanca i švajcarske granice, naziva se Obersee, odnosno Gornje jezero; severozapadni deo obale je Überlingen, a jugozapadni se naziva Untersee ili Donje jezero. Nemačka linija obale Bodenskog jezera posetiocima nudi spektakularan pogled koji se proteže preko Švajcarskih Alpa.

Bodensko jezero je centar vodenih sportova, a njegove obale krase gusti vinogradi i šarmantni gradići. Čitav region oko jezera bogat je kulturno istorijskim nasleđem; u okolini se nalazi nekoliko zamkova, puno baroknih crkava, prelepih gradskih trgova i lepih muzeja. Malo dalje od obalskog pojasa skriveno je mnoštvo seoca i zaselaka, prirodnih lepota i drugih atrakcija.

Kako je Bodensko jezero dobilo ime?

Bodensko jezero je poznato pod raznim nazivima, mada u svetu preovlađuje englesko ime jezera, Lake Constance, u bliskim varijacijama drugih evropskih jezika. Nemci za jezero koriste ime Bodensee, onako kako ga i mi zovemo, Bodensko jezero. Ovaj naziv potiče iz srednjeg veka, kada je na ovom prostoru preovladavao uticaj franačkog kraljevstva Bodama.

Do usvajanja engleskog naziva došlo je početkom XV veka, kada su se 1414. godine veliki vladari tadašnje Evrope okupili u malo poznatom gradiću Konstanc, kako bi razrešili tenziju oko odabira među trojicom pretendenata na papsku stolicu. Proces se otegao na čitave četiri godine, a za to vreme je gradić oživeo kako su se religijski zvaničnici, plemići, sveštenici i ostali učesnici i posetioci tu naseljavali. Jezero na čijim obalama se Konstanc nalazi nazivali su po ovom mestu, te je naziv bio lako usvojen i prenesen u potonje vekove.

Još jedan od naziva za Bodensko jezero koji ćete možda čuti jeste ‘Švapsko more’. Južni delovi Nemačke, gde se nalazi Bodensko jezero, pripadaju drevnoj regiji nekadašnje Švabije. Nemački jezik se najviše govori u okolini jezera i koristi na veb prezentacijama, tako da ni ovaj naziv nije neobičan.

OBILAZAK BODENSKOG JEZERA I OKOLINE

Bodensko jezero je predeo velikih prirodnih lepota i bogate istorijske zaostavštine. Možete ga obilaziti vodenim putevima, kao i javnim transportom u gradovima i među gradovima oko samog jezera. Železnica i gradski i međugradski autobuski prevoz predstavljaju dobar način za proputovanje i obilazak znamenitosti oko Bodenskog jezera.

Posebna pogodnost za turiste je kombinovana propusnica koja omogućava da koristite usluge različitih vidova prevoza u regiji Bodenskog jezera.

  • Euregio Bodensee pass (TKEB) je propusnica koja vam omogućava transport u bukiranim zonama za vozove i autobuse, kao i dve linije trajekta u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Cene ove vrste propusnice varira u zavisnosti od paketa za koji se odlučite, a koji može obuhvatati jednu, dve ili sve ponuđene zone; prema poslednjim podacima cena za odrasle iznosi 18 evra za jednu zonu, 24 evra za dve zone i 31 evro za kompletnu ponudu. Postoji mogućnost popusta, kupovina karata za grupno korišćenje i slično;

Plovidba Bodenskim jezerom je praktičan i spektkularan način da uživate u čarima ovog lepog mesta i doživite nezaboravno iskustvo. Razgledanje krajolika sa broda je moguće putem nekoliko linija, a turistički brodovi saobraćaju od sredine aprila do sredine oktobra. Glavne rute povezuju Konstanc, Uberlingen, Krojclingen i Lindau, sa nekoliko dodatnih stajališta u manjim mestima.

Dostupni su i trajekti koji prevoze automobile, koji saobraćaju cele godine između Fridrihshafena i Romanshorna i Konstanca i Mersburga; postoji i nekoliko lokalnih putničkih trajekata. Tokom letnje sezone turistička ponuda Bodenskog jezera obuhvata niz organizovanih tura i izleta, od celodnevnih putovanja po jezeru, preko kraćih odlazaka na doručak ili ručak, do atraktivnih i misterioznih večernjih ekskurzija.

ŠTA VIDETI NA BODENSKOM JEZERU?

Bodensko jezero je raj za entuzijaste vične plovidbi i vodenim sportovima, kao i za sve one koji žele da uživaju u drugim vidovima aktivnosti, počev od kupovine jabuka od lokalnih farmera, preko planinarenja u planinama u okolini, do prostog uživanja u lepim prizorima jezerskih predela i gradova na njegovim obalama.

Najlepše destinacije za obilazak u regiji Bodesnkog jezera je teško izdvojiti, no u nastavku predlažemo one koje su najomiljenije turistima.

Grad Konstanc

U blizini švajcarske granice se nalazi najveći grad na istoimenom jezeru. Konstanc je važan kulturni centar bogato razvijene pozorišne i muzičke scene. Najlepša među brojnim upečatljivim građevinama u ovom mestu je Konstanc manastirska crkva, koja datira iz XI veka, a nadograđivana je tokom XV i XVII. Jedna od najvećih turističkih atrakcija je fantastična panorama grada u kojoj možete uživati sa tornja crkve.

Druge znamenitosti Konstanca uključuju Haus zum Rosgarten, muzejski kompleks u nekadašnjem srednjevekovnom zdanju mesarske gilde i Rathaus iz XVI veka.

Ostrvo cveća

Spektakularno cvetno ostrvo jedna je od omiljenih turističkih destinacija prilikom posete bodenskom jezeru. Ono se nalazi  u malenom jezeru Überlingen, jednom od ‘prstiju’ Gornjeg jezera. Prostranstvo od 110 ari prekrivaju prekrasni parkovi i bašte, raskošne vegetacije, uključujući neobične tropske vrste bilja.

Na ostrvu se nalazi i lepa palata velikog Vojvode od Badena, građena u prvoj polovini XVIII veka.

Lindau

Šarmantni i slikovit gradić Lindau najveći je grad na bavarskoj obali Bodenskog jezera. Njegovoj posebnosti doprinsi to što je samo područje grada nalazi delom na kopnu, a delom na ostrvu sa kojim je povezan mostom. Luka grada je poznata po Mangturm svetioniku iz XIII veka. Samo staro gradsko jezgro je danas uglavnom pešačka zona u kojo ćete videti puno opčinjavajućih gotskih, renesansnih i baroknih kuća.

Najatraktivnija je ulica Maximilianstrasse, oivičena i ukrašena lepim patricijskim vilama, arkadama, fontanama i šarmantnim kafeima.

Ostrvo Rajhenau

Ostrvo Reichenau je najveće ostrvo na Bodenskom jezeru i nalazi se u blizini grada Konstanc. Pokriva impresivnih 4.3 kvadratna kilometra i sa kopnom je povezano nasipom. Dugo vremena je bilo nenaseljeno, a najstarija zdanja koja je na ovom ostrvu podigao čovek obuhvataju tri crkve pod okriljem poznatog Rajhenau manastira; to su Crkva svetog Đorđa u Oberzelu, sa prekrasnim freskama otonskog perioda, Crkva Svete Marija i Svetog Marka sa bogatom riznicom u sakristiji i Crkva Svetog Petra i Pavla u Niderzelu. Ova religijska zdanja je podigao Karlo Martel, deda Karla Velikog, davne 724. godine i one predstavljaju najfinije primere rane romaničke umetnosti u Nemačkoj, kako zbog impresivnih arhitektonskih karakteristika, tako i zbog neprocenjivog bogatstva živopisnog freskoslikarstva.

Kružni put oko jezera

Ljubitelji pešačenja i biciklizma mogu da uživaju u fantastičnim prizorima na putu koji obuhvata ceo priobalni pojas jezera i prostire se oko njega punim obimom od 271 kilometra. Put okružuje jezero na različitim udaljenostima od same obale. Među brojnim zanimljivim mestima na koja ćete naići ako se zaputite ovom dugom i živopisnom stazom, izdvajaju se Wollmatinger Ried prirodni rezervat, istorijski gradovi Lindau i Konstanc, ostrva Reichenau i Mainau, kao i mnoga seoca i druga slikovita mesta.

Postoje organizovane pešačke ture u trajanju od jednog do nedelju dana, no u prelepim prizorima duž ovog puta možete uživati i u spokojnoj kraćoj šetnji, kao i vožnji biciklom.

Muzej nemačkih sojenica

Ukoliko obilazite Bodensko jezero, svakako ne treba da zaobiđete Pfahlbaumuseum Unteruhldingen, muzej na otvorenom u kome su izložene rekosntrukcije kuća iz kamenog i bronzanog doba.

Muzej sojenica je otvoren davne 1922. godine i predstavlja zaista jedinstvenu priliku da bar ne trenutak otputujete u veoma daleku prošlost i istražite način života prvobitnih stanovnika Bodenskog jezera, koji su tu obitavali pre šest milenijuma.

SMEŠTAJ I HRANA

Smešajni kapaciteti su dostupni u najrazličitijim oblicama  u okolini Bodenskog jezera, od luksuznih hotela sa pet zvezdica, sve do pansiona i jednostavnih i daleko pristupačnijih privatnih soba. Hoteli i drugi kapaciteti su dostupni u gotovo svim mestima oko jezera, a posebno iskustvo nude hoteli jahte za one imućnije, kao i brojni kampovi za prave avanturiste.

Kada govorimo o hrani, na Bodenskom jezeru preovladava ribolov, tako da je riba glavna na meniju u svim restoranima i sprema se na zaista fantastične načine, uz ukusna lokalna vina i priloge. Osim ribe, u ovoj regiji su popularne dobro poznate kobasice, tako da nema šanse da ostanete gladni. Preporučujemo da probate neka od sledećih jela.

  • Smuđ, štuku, pastrmku ili porciju mešane ribe uz lokalno crno ili belo vino;
  • Maultaschen, lokalni specijalitet od testenine punjene mesom i servirane sa crnim lukom;
  • Kässesätzle, rezanci sa sirom spremljeni na lokalni način;
  • Wurstsalat, salata sa kobasicama;

KAKO STIĆI?

Do Bodenskog jezera se može stići raznim putevima, zavisno od načina na koji se krećete i kako ste osmislili vaše putovanje. Ovo interesantno i inspirativno mesto, koje svakom posetiocu nudi nezaboravno iskustvo u raznim domenima interesovanja, pristupačno je sopstvenim prevozom, vozom, avionom i autobusima.

Ono što je za naše putnike važno napomenuti jeste da je put dosta dug i zahtevan za vozače, prosečnog trajanja oko 17 sati vožnje. Ukoliko ne putujete automobilom, najverovatnije ćete morati da kominujete više linija ili više vrsta prevoza.

Putovanje vozom

Gradovi u široj okolini Bodenskog jezera uglavnom su sa samim odredištem povezani direktnim železničkim linijama. Do jezera se može stići preko Minhena, Karlsrua i Štutgarta u Nemačkoj, Ciriha u Švajcarskoj i Insbruka u Austriji. Iz ovih mesta možete putovati linijama zvaničnih železnica pomenutih zemalja. Železnice koje ovde saobraćaju su sledeće.

  • Deutsche Bahn
  • Schweizerische Bundesbahnen
  • Osterreichische Bundesbahnen

Putovanje automobilom

Ukoliko ste se odlučili na samostalnu avanturu, putovanje do Bodenskog jezera može da bude zaista interesantno iskustvo. Nekoliko velikih puteva vode direktno do odredišta. To su autoputevi A81 i A96 u nemačkoj, A1, A4 i A7 u Švajcarskoj, A14 u Austriji. Važna napomena za sve vozače je da su naplatne vinjete neophodne na putevima u Austriji i Švajcarskoj. Put automobilom iz Srbije do Bodenskog jezera vodi vas kroz nekoliko evropskih država i traje u proseku između 11 i 13 sati samog puta.

Putovanje autobusom

Sa Bodenskim jezerom je raznim vidovima autobuskog prevoza povezan veliki broj evropskih gradova. Direktne linije vode do gradova Konstanc, Fridrihshafen, Lindau, Bregenc i Sent Galen. Iz Beograda postoje privatni prevoznici kojima se možete transportovati do Ciriha, te odatle preći na voz, a nekoliko prevoznika ima direktnu liniju do Sent Galena, uključujući Eurolines i Lastu.

Putovanje avionom

Bodensko jezero je u neposrednoj blizini nekoliko aerodroma, a u okolini postoje dobre konekcije, ukoliko planirate put avionom. Postoji više opcija da svoje putovanje do Bodenskog jezera skratite, bilo da se odlučite na direktan let ili kombinaciju avionskog i kopnenog transporta.

  • Bodensee-Airport Friedrichshafen je aerodrom koji pripada gradu Fridrihšafen na bodenskom jezeru i do njega postoji direktan let iz Beograda, preko low cost kompanije Wizz Air i Lufthanse. Cena karte u jednom pravcu može da varira od 3 700 do 17 000 dinara;

Pored aerodroma u Fridrihshafenu, koji vas direktno vodi do odredišta, možete kombinovati druge vidove transporta sa letovima do Minhena i Štutgarta u Nemačkoj, Insbruka u Austriji, Ciriha i Bazela u Švajcarskoj. Od aerodroma koji se nalaze u neposrednoj blizini tu je Airport St. Gallen-Altenrhein u Sent Galenu u Švajcarskoj, koji se nalazi blizu južne obale Bodenskog jezera. Do Sent Galena nema direktnih letova iz Beograda, te je bolja opcija let do Fridrihshafena ili do nekog drugog grada sa kojim je odredište povezano.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora