Tanganjika jezero i njegove zanimljivosti

0

Egzotične destinacije bogate prirodnim lepotama i fantastičnim prizorima nude svim stanovnicima sveta nezaboravno iskustvo i avanturu koja zauvek osvaja.

Velike vodene površine impresioniraju svojim nepreglednim prostranstvima, raskoši flore i faune i kultura koncentrisanih oko njihovih obala; svetske reke, mora i jezera jesu mesta na kojima buja život, crpeći neverovatnu i gotovo nepojmljivu moć vode na različite načine.

Priroda nikada ne razočarava u nameri da opčini i impresionira čoveka, a to na prvom mestu čini neizrecivim lepotama pejzaža na planeti Zemlji.

Jezero Tanganjika nalazi se na vrhu liste fascinantnih prirodnih lepota i cifara teških za poimanje malog čoveka. Slede zanimljivosti o jednom od najdubljih slatkovodnih jezera na planeti.

Jezero Tanganjika nalazi se u Africi i prostire na površini četiri države: Tanzanije, Demokratske Republike Kongo, Burundija i Zambije. Locirano je u procepu Albertin, koji obuhvata zapadni deo velikog istočnoafričkog rova, odnosno rasedne doline.

  • Prvo zapadnjaci koji su kročili na obale Tanganjike bili su britanski istraživači Ričard Barton i Džon Spik, koji su u ekspediciji 1858. naišli na čudesno jezero u potrazi za izvorištem još jednog prirodnog čuda, moćne reke Nil. Čuveni Dejvid Livingston je takođe posetio Tanganjiku, a jezero je igralo i ne tako romantičnu ulogu tokom Drugog svetskog rata.

Oko Tanganjike živi milion stanovnika, koji opstaju pre svega zahvaljujući ribarenju, a riba iz jezera se izvozi širom istočnog dela Afrike. Jezero je takođe i veoma važan plovni put za transport dobara i komunikaciju među obalskim državama.

Šume oko Tanganjike se seku zarad drvne građe, dobijanja uglja i drugih sirovina. Danas, jezero Tanganjika je u fokusu organizacija za očuvanje vodenih i prirodnih dobara planete Zemlje i pod stalnim nadzorom inicijativa za održanje svih njegovih bogatstava.

ZANIMLJIVOSTI O JEZERU TANGANJIKA

Jezero Tanganjika je po mnogo čemu ‘naj’, kako na afričkom kontinentu, a tako i u celom svetu. Jedno je od najvećih, najprostranijih i najdubljih jezera sveta, a takođe i jedno od najdrevnijih jezera na planeti.

Brojevi koji statistički opisuju jezero Tanganjika zaista nas uveravaju u nepokorivu i veličanstvenu moć prirode.

Jedno od najstarijih jezera na svetu

Tanganjika je jedno od 20 najstarijih jezera na Zemlji, a procenjeno je da je staro između 9 i 12 miliona godina.

Drugo najveće jezero po površini

Po vodenoj površini je drugo najprostranije jezero u Africi, odmah iza Viktorijinog jezera, a najduže je u celom svetu. Tanganjika se prostire na afričkom tlu dužinom od 673 kilometra, u pravcima sever-jug, dok je prosečne širine oko 50 kilometara i 72 kilometra na najširem delu.

Nalazi se na petom mestu po površini slatkovodnih jezera na celoj planeti, sa ogromnim prostranstvom od 32 900 kvadratnih kilometara.

Drugo najdublje jezero

Tanganjika je drugo najdublje jezero u svetu, nakon Bajkalskog jezera, sa najvećom izmerenom dubinom od 1 470 metara, a prosečna dubina jezera je oko 570 metara. Po zapremini je takođe drugo najveće jezero na planeti.

Jezero Tanganjika se sastoji iz tri glavna basena: basena Kigoma, srednjeg basen i basena Kipili. U basenu Kigoma izmerena je najveća dubina od 1 310 metara, u srednjem oko 655 metara i fascinantnih 1 470 metara u najjužnijem basenu Kipili.

Bogata flora i fauna

Ogromno prostranstvo jezera odlikuje se izrazito bogatom florom i faunom i dom je za oko 2 000 različitih vrsta životinja i biljaka, od čega je 600 endemsko.

U jezeru Tanganjika živi i 250 vrsta riba iz porodice ciklida, od kojih 98% živi samo na ovom mestu, kao i oko 75 drugih vrsta riba, od kojih 60% nastanjuje isključivo ovo jezero.

Prirodna bogatstva Tanganjike

Tanganjika navodnjava površinu od 231 000 kvadratnih metara površine i četiri zaštićene prirodne oblasti nalaze se u regiji jezera, a to su Nacionalni park brzaka Gombe, Nacionalni park Mahale planina u Tanzaniji, prirodni rezervat Rusizi u Burundiju i Nsumbu nacionalni park u Zambiji.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora