Jezero Komo u Italiji – zanimljivosti i saveti za putovanje

0

Italija je zemlja svetski poznata ne samo po svojim kulturnim i istorijskim spomenicima, već i po svojim prirodnim lepotama.

Podeljena je na regije od kojih je svaka specifične lepote i karakteristika. Iako je skoro u potpunosti okružena morem, može da se pohvali velikim brojem prelepih jezera, koja su poznate turističke destinacije na koje dolaze turisti ne samo iz Italije, već i čitavog sveta.

Oblast koja je posebno poznata po jezerima je regija Lombardije, gde se nalaze neka od najlepših i najvećih jezera Italije, kao što su jezero Garda, Maggiore, Lugano, Como, Iseo i Orta. Od svih njih, jezero Komo je najpoznatije, a možda i najlepše jezero Italije, i sigurno među jednim od najlepših jezera u svetu. 

Podaci o jezeru Komo

Jezero Komo (Lago di Como na italijanskom), nalazi se u podnožju Alpa, u regiji Lombardija u Italiji. Naziv Komo dobilo je prema istoimenom mestu, koje se nalazi na njegovim obalama. Sa površinom od oko 146 kvadratnih kilometara, treće je po veličini u Italiji, posle jezera Garda i Maggiore. Jezero se nalazi blizu svajcarske granice i udaljeno je oko 45 kilometara od Milana, koji je glavni grad regije Lombardija.

Nastanak jezera datira još iz perioda ledenog doba. Jedno je od najdubljih jezera u Evropi, sa preko 400 metara dubine na pojedinim mestima (najveća dubina jezera je 425 metara), a dno jezera se nalazi na preko 200 metara ispod nivoa mora.

Jezero je u obliku obrnutog slova Y. Zbog svog izduženog oblika, jezero podseća na veliku reku koja se proteže između šuma i planina. Severni ogranak jezera se nalazi kod grada Colico, grad Como se nalazi na jugozapadnom ogranku, dok je grad Lecco na jugoistočnom ogranku jezera. Na preseku tri ogranka jezera nalaze se posebno lepi gradovi Menaggio, Lierna i Bellagio.

Voda u jezeru uglavnom dolazi od reke Adda, koja se uliva u jezero u blizini grada Colico, a izvire iz jezera kod grada Lecco. Zbog ovakvog geološkog položaja, jugozapadni ogranak i grad Como su podložni poplavama, za razliku od grada Lecco.

Klima

Klima na jezeru je vlažna suptropska klima. Zimi jezero omogućava da temperatura u okolnom regionu bude viša. Prosečne dnevne temperature se kreću od 3.7°C u januaru, do 23.4°C u julu.

Temperature vode mogu dostići i 24°C u julu. Sneg je uglavnom prisutan na većim visinama. Kiše su najobilnije u maju, a najređe u toku zime. 

Zanimljivosti o Jezeru

Jezero Komo je omiljeno mesto za odmor bogatih ljudi iz čitavog sveta, što je karakterisitika koju je zadržalo još iz perioda starog Rima.

Poznato je i po činjenici da su mnoge poznate ličnosti, kao što su Madona, Đani Versaće, Džordž Kluni i drugi, tamo živele ili imale kuće.

To je vrlo atraktivna turistička destinacija koja ima mnogo toga da prikaže, ne samo prirodne lepote, već i puno umetničkih i kulturnih dragulja.

Smatra se jednim od najlepših svetskih jezera upravo zbog svoje jedinstvene mikroklime i divnih predela u kojima se nalaze prestižne vile i sela. U okolini jezera se nalazi mnoštvo parkova i prirodnih rezervata, bogatih vegetacijom i raznovrsnim životinjskim vrstama.

Jezero je idealno mesto za aktivni odmor u prirodi, ali i relaksaciju. 

Stvari koje možete raditi dok ste na jezeru Komo 

Obilazak sela i gradova na obali jezera

Na obalama jezera, nalazi se veliki broj sela i malih gradova, koji su poznati po svojoj predivnoj arhitekturi, vilama, crkvama, trgovima i drugim znamenitostima. Do njih se može doći kolima, lokalnim autobusima, ali i trajektima i brodovima koji saobraćaju jezerom.

Neka od najpoznatijih mesta na jezeru Komo su:

 1. Como, grad po kome je jezero dobilo naziv.  Ako se nađete u ovom gradu, ne bi trebalo da propustite obilazak njegovog istorijskog centra, pešačke oblasti okružene srednjovekovnim zidinama, katedrale, trga San Fedele, Porta Torre, koja je nekada bila glavni ulaz u grad, kao i dvorca Baradello. Za ljubitelje muzeja treba napomenuti da se u gradu nalazi nekoliko muzeja, i to Muzej Aleksandra Volte, Arheološki i istorijski muzej, Muzej svile i drugi. U gradu ima i nekoliko poznatih vila kao što su vila Geno, vila Olmo, vila Mondolfo i dr. Ako želite turu brodom po jezeru, kako bi sagledali njegovu lepotu iz vode, brodovi polaze sa trga Cavour.
 2. Bellagio, jedna od najpoznatijih turističkih destinacija na jezeru, koju su u prošlosti posećivale i mnoge poznate ličnosti poput Stendala i Lista, poznat i po tome što se u njemu nalaze vila Melzi d’Eril i vila Serbelloni, crkva San Giacomo, kao i Muzej instrumenata za navigaciju.
 3. Brunate, malo selo koje se nalazi na visini od 700 metara, do koga se stiže iz mesta Como, uspinjačom koja saobraća još od 1894. godine. Poseta selu Brunate je česta eskurzija posetilaca grada Como. Selo je bilo mesto za odmor čuvenih porodica iz Milana i Koma koji su ovde podigli svoje vile. Iz sela se pruža prelep pogled na panoramu grada Como i jezera.
 4. Tremezzina, mesto koje je nastalo 2014. godine, spajanjem nekoliko opština, možda je najpoznatije po tome što se u njemu nalazi jedna od najlepših vila na jezeru Komo, vila Carlotta. Pored  te vile, u mestu Tremezzina nalazi se i poznata vila del Balbianello. Kaldrmisane ulice vode do mnoštva crkvi koje se nalaze u ovom mestu. Preko puta se nalazi ostrvo Comacina, jedino ostrvo u jezeru Komo, a do njega se može stići taksi brodom.
 5. Lierna, mesto čije su čari i lepote otkrili još stari Rimljani koji su tu pravili svoje vile i letnjikovce, i za koje se tvrdi da je bilo odmaralište rimskog senatora Plinija Mlađeg.
 6. Menaggio, antički grad koji se sastoji od centra i tri sela koja ga okružuju. Krajem 18. veka u njemu se počelo sa izgradnjom luskuznih vila i hotela. U gradu se nalazi više srednjovekovnih crkava. Šetalište pored jezera jedno je od najlepših na jezeru Komo. Ovaj grad ima veliku plažu i puno bazena.
 7. Varenna, mali grad koji je atraktivna turistička destinacija, ali istovremeno jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih centara na celom jezeru. U gradu se nalaze crkva sv. Jovana Krstitelja, koja datira iz 12. veka, vila Cipressi i vila Monastero, koja je ranije bila manastir, čije poreklo datira iz 13. veka. 

Obilazak vila na jezeru Komo

Jezero Komo je možda najpoznatije po svojim vilama, od kojih su neke napravljene još u vreme starog Rima. Mnoge vile imaju prelepe bašte sa cvećem i raznovrsnim biljkama, jer pogodna klima i jezerska voda pogoduju razvoju čak i nekih tropskih biljaka.

Neke od najpoznatijih vila na jezeru Komo su:

 1. Vila Carlotta, koja se nalazi u Tremezzini, izgrađena je krajem 17. veka za milanskog markiza Đorđo Kleričija (Giorgio Clerici). Naziv Karlota je dobila po ćerki princeze Marijane od Nasaua, koja je vilu kupila kao poklon za venčanje svojoj ćerki Karloti. Posebno je poznata po baštama sa preko 150 vrsta rododendrona i azaleja. Bašte, koje imaju najrazličitije vrste biljaka i cveća, mogu se posećivati u toku čitave godine. U vili se sad nalazi muzej u kome se, između ostalih, nalaze i dela poznatog italijanskog skulptora Antonija Kanove.
 2. Vila Olmo, izgrađena u neoklasičnom stilu, krajem 18. veka. Nalazi se u gradu Como i pripada Gradskom veću koje je koristi za svoje potrebe. Posete su dozvoljene samo na prvom spratu vile.
 3. Vila d’Este, nalazi se u Černobiu (Cernobbio), mestu na jugozapadnom ogranku jezera, preko puta grada Como. Sagrađena je sredinom 16. veka od strane italijanskog kardinala iz tog mesta. Jedno vreme bila je dom Karoline od Brunsvika, supruge  kralja Engleske, Džordža IV. Vila je kasnije pretvorena u luksuzni hotel, koji i danas privlači mnoge poznate goste.
 4. Vila del Balbianello, čuvena je po svojim baštama u obliku terasa, a nalazi se u Tremezzini, na poluostrvu Lavedo, na mestu sa koga se pruža prelep vidik na jezero. Vila je sagrađena krajem 18. veka na ostacima franjevačkog manastira. U jednom periodu bila je dom istraživača Gvida Moncina, i u njoj se nalazi muzej posvećen njegovom delu. Vila je zbog svoje lepote prikazana u više filmova.
 5. Vila Melzi d’Eril, nalazi se u Belaggiu. Izgrađena je u neoklasičnom stilu početkom 19. veka, kao letnja rezidencija vojvode Frančeska Melci d’Erila. U parku vile se nalazi oranžerija, privatna kapela, statue i japanska bašta sa velikim rododendronima, što je česta biljka na jezeru Komo. Poznati gosti vile u 19. veku bili su Franc List i Stendal.
 6. Vila Serbelloni, se takođe nalazi u Belaggiu. Veruje se da je ova vila napravljena na mestu gde je bila vila Tragedija rimskog senatora Plinija Mlađeg. Sama građevina datira još iz 15. veka. U 18. veku pretvorena je u hotel. Nakon toga je kupila američka naslednica Ela Volker, koja je nakon svoje smrti zaveštala vilu Rokfelerovoj fondaciji. U vili se trenutno nalazi Rokfelerova fondacija, Bellagio Centar. Vila ne može da se poseti, ali su zato posetiocima dostupne njene predivne bašte i to kroz vođene šetačke ture. 

Obilazak okolnih farmi sa domaćim proizvodima

U okolini jezera se nalazi nekoliko farmi koje proizvode domaće proizvode poput maslinovog ulja, meda, sira, mleka, jaja i salama, gde se može otići lično da se kupe njihovi proizvodi.

Sport i rekreacija

Za one turiste koji ne bi samo da obilaze znamenitosti, već i da se malo odmore i rekreiraju, jezero Komo takođe ima fantastičnu ponudu:

 1. Odlazak na plažu – provedite divan dan ili dane, kupajući se i sunčajući na nekim od mnogobrojnih plaža koje postoje na jezeru.
 2. Pešačenje i planinarenje – jezero nudi 18 staza kojima možete da pešačite pored jezera, ili kroz šumske staze i planine koji okružuju jezero. Do polaznih tačaka stiže se javnim prevozom.
 3. Vožnja biciklom
 4. Golf
 5. Jahanje
 6. Jedrenje, jedrenje na vetru, surfovanje zmajem, skijanje na vodi, kajak, ronjenje, pecanje i mnogi drugi vodeni sportovi
 7. Časovi letenja, paraglajding ili vožnja helikopterom ili hidroplanom iznad jezera
 8. Skijanje i drugi zimski sportovi 

Prevoz po jezeru i oko jezera

Sistem prevoza na jezeru Komo je organizovan putem trajekata i brodova čije rute povezuju mnoge male gradove oko jezera. Usluga motorizovanog prevoza na jezeru započela je još davne 1826. godine.

Prevoz po jezeru se uglavnom vrši brodovima, trajektima i taksi brodovima.

Pored prevoza po jezeru, posetiocima je na raspolaganju i usluga autobuskog prevoza, jer je oblast oko jezera pokrivena mrežom autobuskih linija, pa se lako može doći do željene destinacije.

Karte za brodski prevoz se mogu kupiti na brodskim stajalištima.

Smeštaj i hrana

Jezero Komo nudi raznovrstan smeštaj, od luksuznih hotela sa 5 zvezdica i odličnih  hotela sa 4 ili 3 zvezdice, do privatnog smeštaja u vilama, apartmanima ili sobama za izdavanje.

U svim gradovima i selima oko jezera postoji veliki broj restorana i drugih ugostiteljskih objekata. 

Najbolji period za odlazak na jezero Komo

Najbolji period za odlazak na jezero komo je leto, od juna do septembra. Voda u jezeru ni leti nije pretopla (maksimalno 24 stepena), ali jezero obiluje mnogobrojnim vodenim aktivnostima.

U tom periodu su otvoreni i mnogobrojni smeštajni kapaciteti kao i restorani, koji su u periodu zime (novembar-mart) često zatvoreni. Treba napomenuti da neki hoteli ostaju otvoreni preko cele godine, a u periodima kad nije sezona, nude značajne popuste svojim gostima.

Kako doći do jezera Komo?

 1. Kolima – Do jezera se lako može doći kolima iz većih gradova Lombardije i iz Švajcarske.
 2. Vozom – Vozom se može doći iz Milana, Monce, Bergama i Lugana i to do gradova Como i Lecco.
 3. Avionom – Najbliži aerodromi jezeru nalaze se u Milanu i Bergamu, odakle je do jezera moguće doći javnim prevozom ili renta karom.
Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora