Javor planina – smeštaj, info i zanimljivosti

0

Javor planina je jedna od najkorisnijih kada je reč o borbi sa mnogih bolestima. Ova planina se nalazi u jugozapadnom delu Srbije od Ivanjice prema Sjenici, i nalazi se i u blizini opštine Nova Varoš.

Javor je planina poznata po svojoj lekovitosti i prostire se na nadmorskoj visini od nešto preko hiljadu i pet stotina metara iznad nivoa mora.

Osnovne informacije o Javor planini

Planina Javor spada u grupu starovlaških i raških planina, pripada Dinarskim planina i deo je Raške oblasti. Tokom istorije, planina Javor je bila motiv mnogih narodnih pesama i poezije i imala je veliki značaj i u ratno doba kada su se vojnici skrivali od neprijatelja u devetnaestom ali i početkom dvadesetog veka.

Sve do 1912. godine na ovom mestu se nalazila granica između Turske i Srbije i tokom Prvog srpskog ustanka ovde su građeni šanci i utrvrđenja. Planina Javor je obrasla bukovim šumama a na jugu se mogu naći i četinari. Okružena je sa svih strana potocima, njivama i vrelima a reke su bogate ribom usled kvalitetne planinske klime.

Zanimljivosti o Javor planini

Najviši vrh planine Javor je poznat pod imenom Vasilin vrh. Nalazi se na hiljadu i pet stotina devetnaest metara iznad nivoa mora i na njemu se mogu naći brojne lekovite biljke i šumski plodovi. Planina Javor leči i ublažava mnoge bolesti kao što su astma, hronične opstrukcije pluća, bronhitis i ostala respiratorna oboljenja.

Usled čistog i zdravog vazduha, boravak na planini pogoduje boljitku opšteg stanja organizma i poboljšanju imuniteta za sve uzraste. Planina se nalazi u Ivanjičkoj oblasti koja je širom regiona poznata po prelepim prirodnim pejzažima i mnogi gosti dolaze ovde kako bi se osećali bolje i kako bi izlečili neku svoju bolest.

Flora i fauna planine je raznovrsna. Kada je reč o biljnom svetu, šume su prepune bukvom pre svega, ali i hrastom kao i drugim drvećima među kojima se definitivno izdvaja topola, breza, ali i javor. Šumski plodovi su takođe brojni, a najčešće se mogu naći divlja borovnica i divlja jagoda.

Koje aktivnosti Javor planina nudi?

Jedna od prvih aktivnosti koja vam sigurno pada na pamet kada vidite prvi put planinu je lov. Bogatstvo šumom je prva asocijacija na lov i na razvoj lovnog turizma.

Šuma je bogata brojnim životinjskim svetom koji se retko može videti u drugim krajevima. Tako naprimer, ako posetite Javor planinu imate priliku da lovite zečeve, vukove, fazane, ali i lisice i srne, sve u zavisnosti od sezone.

Ako niste ljubitelj lova, istorijski i kulturni spomenici neka vam budu prvi na listi. U samoj blizini planine nalazi se poznata škola uz koju postoji i internat. Škola je sagrađena od strane vladike Janje u prvoj polovini devetnaestog veka.

Do same škole vas vodi staza koja je dugačka oko pet kilometara a na ovom putu možete još videti i etno selo, prirodni rezervat koji je pod zaštitom organa vlasti i koje je prepuno kućama od drveta izgrađenih u periodu od početka do kraja devetnaestog veka.

Zanimljivosti o planini

Javor planina je planina na veoma zanimljivoj lokaciji, ona se nalazi između čak tri opštine. Nalazi se na teritoriji koja povezuje opštinu Nova Varoš, Sjenica i Ivanjica. Na planini ima nekoliko izvora bistre vode, kao i kraška vrela. Neki od najpoznatijih vrela su Trudovačko i Korićansko vrelo.

Uz planinu ponire reka Kalipolje, kao i veliki broj potoka i malih reka sa čistom i bistrom vodom. Riblji fond reke je bogat, pa se tako ovde mogu upecati pastrmke, ali i druge ribe poput soma i šarana.

Legenda o Javor planini

Najpoznatija legenda o Javor planini vezana je za Boška Jugovića. On se sa Kosova uputio prema ovoj planini kako bi zalečio svoje povrede. Dugo je jahao svog konja da bi stigao do mesta gde su ga lečili, ali nažalost nije preživeo.

U njegovu čast je na mestu gde je sahranjen podignuta crkva, i mnogi poštovaoci njegovog lika i dela dolaze ovde da posete crkvu i zapale mu sveću, zbog svega onoga što je učinio za srpski narod. Boško Jugović je jedan od najvećih heroja Kosovskog boja i svaki meštanin ovog kraja će vam ispričati poneku priču o njegovoj hrabrosti.

Šta posetiti prilikom posete planini?

Pored Javor planine nalaze se brojne turističke atrakcije i znamenitosti koje zaslužuju da budu posećene prilikom vaše posete Javoru. Na prvom mestu možete posetiti Sjeničko jezero, ali i kanjon Uvac. Prirodne lepote ovog kraja ne treba posebno opisivati, morate ih videti uživo da vidite kako grandiozno ovaj kraj izgleda i koje sve prirodne lepote pruža.

Sjeničko jezero je idealno mesto za izlet sa porodicom i prijateljima i nije komplikovano doći do njega. Sjeničko jezero se još naziva i Uvačkim jezerom. Nalazi se na teritoriji dve opštine, opštine Nova Varoš i Sjenica. Sjeničko jezero je nastalo pregradom reke Uvac. Kroz kanjon reke možete ploviti čamcem i posmatrati pećine i ostale prirodne ukrase ovog regiona.

Čemernica je smeštena na manje od deset kilometara od planine Javora. Ova planina ima značajnu istorijsku vrednost zato što je upravo na njoj odigrana važna borba prilikom ratovanja sa Turcima, nakon koje je Srbija postala nezavisna.

Pored svih ovih lokaliteta vredi pomenuti i Kameni most koji se nalazi u Ivanjici, kao i turbinu na Moravici koja je napravljena od strane Simensa. Uz pomoć ove turbine Ivanjica je bila osvetljena dugi niz godina. Ukoliko ste ljubitelj kulturnih aktivnosti, dobra vest za vas je da se u blizini planine Javor organizuju brojne manifestacije posvećene muzičkim i likovnim stvaraocima ovog kraja.

Mnogi ljudi žele da posete Javor, ali ne znaju kako da stignu do nje. Ona je udaljena dve stotine trideset kilometara od glavnog grada Srbije i do planine se može ići preko Ibarske magistrale. Kod Požege se skreće prema Ivanjici a od Ivanjice dalje prema Sjenici. Kada vidite tablu ili natpis za selo Kušići, znate da ste na pravom mestu. U Ivanjici ćete videti putokaz koji će vas usmeriti na pravi put.

Skoro deset kilometara posle sela Kušići krećete putem na desno kod spomenika a u blizini spomenika nalazi se još jedno mesto o kojima su legende pričane, Vasilijin izvor. Vasilija je bila devojka koja je živela u obližnjem selu, i bila je zaljubljena u mladića koji je bio obećan drugoj devojci. Njihova veza je bila nemoguća zbog neraščišćenih porodičnih nesporazuma, i on je morao da se oženi drugom devojkom.

Smeštaj u okolini Javor planine

Vila Angelina u Kušićima je jedan od najluksuznijih i najposećenijih objekata namenjeni za turiste i sve one koji žele da posete ovaj kraj. Vila je smeštena u prirodnom okruženju i ima devet soba od kojih su neke sa dva, dok su neke sa tri kreveta. U okviru vile se nalazi i restoran koji pruža specijalitete ovog kraja po veoma povoljnim cenama.

U sobama je na raspolaganju francuski ležaj, tri sobe imaju dva odvojena, dok pet soba imaju jedan francuski i jedan zaseban krevet za spavanje. Pored spavaćih soba, dostupno je i kupatilo, a kuhinja je zajednička. U kuhinji možete skuvati topli napitak, ili podgrejati hranu za vaše dete, ako dolazite porodično. Ispred vile se nalazi i parking, a kućni ljubimci nisu dozvoljeni.

Dvorište odiše zelenilom i ukrašeno je cvećem, tako da ćete imati osećaj da se nalazite u oazi mira i spokoja. U okviru vile postoji i internet, pošto je ipak doba digitalne tehnologije i mnogi ne mogu zamisliti odmor bez interneta.

Oko vile postoje terase koje mogu koristiti svi gosti i uživati u pogledu na planine, a za one romantične preporučujemo da uživaju u zalasku sunca.

Da li vredi posetiti planinu Javor?

Javor planina je pravi ekološki biser Srbije i prava bi šteta bilo ne posetiti je. Nalazi se ne mestu koje je blizu mnogih kulturnih i istorijskih spomenika i ukoliko se odlučite da je posetite, neće vam biti dosadno ni u jednom trenutku. Sa istoka je planina okružena Golijom, a sa zapada Murtenicom, i jedna od najefikasnijih u borbi protiv respiratornih oboljenja. Javor je od velikog značaja za turizam ali i sa istorijske tačke gledišta.

Nekada je ovde bila tursko-srpska granica i sam osećaj da ste na jednom tako značajnom mestu vam daje osećanje ponosa. Planina se nalazi u oblasti duž granice Nove Varoši. Mnogo je toga što možete videti oko planine, a i sama planina je vredna posete makar na vikend. Ukoliko ste ljubitelj prirode, ne propustite da vidite veliki broj izvora od koji su formirane male reke i potoci. Reke su čiste i bistre, i kroz njih se može videti i bogati rečni svet. Selo Kušići i planina Javor čekaju na vas u svakom trenutku.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora