Bojanine vode na Suvoj planini – informacije i zanimljivosti

0

Bojanine vode su prava lepota Suvih planina i nalaze se istočno od grada Niša. Na samo dvadesetak kilometara od Niša smeštene su Suve planine, a Bojanine vode su deo planina koje stoji na između sedam stotina i hiljadu i tri stotine metara iznad nivoa mora.

Geografski položaj Bojaninih voda je specifičan zato što se nalazi na mestu gde je vazduh čist a priroda netaknuta.

Ukoliko posetite ovo izletište primetićete svež vazduh koji će vam omogućiti da dišete punim plućima.

Izletište Bojanine vode je dobilo ime po vrelu vode koje se nalazi u blizini Studenca, doma za planinare. Tu je još i Ski kuća gde su dostupne brojne zimsko-sportske aktivnosti.

Osnovne informacije o Bojaninim vodama

Bojanine vode je izletište gde se planinari često okupljaju, i ovde se nalazi veliki broj staza za planinare koje vode do mnogobrojnih vrhova. Neki od vrhova koje planinari često osvajaju, ili se bar trude da osvoje su Mosor, Sokolov kamen i Trem. Ovi vrhovi su prelepa umetnička dela prirode ispod kojih se prostiru lepote ovog kraja u kojima možete da uživate sami ili u društvu.

Pored planinara, skijaši su česti gosti ovog izletišta u zimskim mesecima. Za to je zaslužna skijaška staza Sokolov kamen gde je za posetioce dostupan i ski lift koji je dugačak preko osam stotine metara. Staza je dugačka jedan kilometar i namenjena je iskusnim skijašima, dok je odmah pored nje pristupna i kraća staza dužine oko dve stotine pedeset metara za školarce. Ali, ni najmlađi nisu zaboravljeni pa pored ove dve postoji i treća staza koja je dugačka oko sto metara. Ona je namenjena najmlađim skijašima.

Površina ovog izletišta je sedamnaest kvadratnih kilometara i zvanično se vodi kao planinarsko smučarski centar. Okružena je opštinama Bela Palanka i Niška Banja, a u severnom delu se nalazi naselje Gornja Studena. Danas postoji dobra saobraćajna veza sa Nišom i zbog toga veliki broj turista koji posete Niš odluče da posete i ovo prelepo izletište.

Trenutni turistički asortiman Bojaninih voda se oslanja velikim delom i na đački turizam. U blizini ovog područja nalazi se i dečje odmaralište. Kapacitet smeštaja nije preteran, ali je trenutno dovoljan da primi svakoga ko želi da poseti ovo izletište u bilo koje doba godine. Ipak, razvoj lovnog i izletničkog turizma sigurno nije na maksimumu.

Smeštaj u Bojaninim vodama nije luksuzan niti bi to trebalo da bude. Smeštaj treba da dočara ovaj planinski kraj na pravi način tako da je najbrojniji smeštaj upravo u planinarskim kućama. Planinarske kuće su uređene u duhu alpinizma, gde imate sve što vam je potrebno, ali ipak imate osećaj da ste na planini, a ne negde u luksuznom hotelu i u tome i jeste draž Bojaninih voda.

Zanimljivosti o Bojaninim vodama

Bojanine vode je idealno izletište za sve one koji vole planinaranje, ali ipak nije za svakoga pošto je potrebno posedovati kondiciju kako bi se sve staze ovog izletišta prešle i kako bi se stiglo do okolnih vrhova. Većina planinara počinju svoj uspon sa severa, iz sela Gornja Studena. Staze su dugačke i relativno naporne za uspon, tako da je potrebna određena spremnost i spretnost.

U blizini izletišta se nalaze bukove šume koje su pravo remek delo prirode. Šumska vegetacija je raznovrsna i bogata, a vazduh je svež i prijatan, a u zimskim uslovima i pomalo oštar. Kako se penjete stazom tako će i vetar da duva jače, tako da budite spremni i na to. Trem je vrh koji se nalazi na hiljadu i osam stotina metara i oduzima dah.

Šta posetiti u blizini Bojaninih voda?

Nakon planinarskih ili smučarskih aktivnosti, većina posetilaca ovog izletišta obiđe i okolna turistička mesta, među kojima su najpopularnije Niška Banja, ali i Medijana. Niška Banja vam pruža priliku da prošetate kroz mirno i prijatno naselje sa svežim vazduhom, a u brojnim restoranima možete probati specijalitete ovih krajeva.

Medijana je carsko naselje koje se nalazi u blizini Bojaninih voda, na oko dvadeset kilometara prema Niškoj Banji. Ovde je nekada bila carska palata gde je car obitavao, a uz palatu je izgrađeno i nekoliko pomoćnih objekata. U dokumentima je zabeleženo da je ovde na prvom mestu bila razvijena ekonomija, a sada se tu nalazi samo delić carstva koje je bilo više nego impozantno.

Pre više od petnaest vekova na teritoriji drevnog Niša živeli su brojni rimski carevi, a jedan od najpoznatijih je svakako car Konstantin. Car Konstantin je rođen na teritoriji drevnog Niša i vladao je u četvrtom veku nove ere.

Medijana je mesto gde je car Konstantin često provodio vreme i pisao zakone i akte, a jedan od najpoznatijih je svakako Milanski edikt kada je hrišćanstvo priznato kao religija. Mnogi posetioci Medijane su oduševljeni ovim antičkim lokalitetom koji privlači veliki broj posetilaca svake godine.

Da li vredi posetiti Bojanine vode?

Bojanine vode je pravi skijaški centar namenjen svim ljubiteljima i zaljubljenicima zimskih sportova ali i planinarenja.

Blizina Niša pogoduje popularnosti ovog izletišta a vlasti su omogućili izgradnju adekvatnog hotelskog smeštaja kako bi bilo mesta za sve zainteresovane i potencijalne posetioce.

Bojanine vode pored bogatog sportskog asortimana nudi i velnes usluge ali i etno smeštaj. Pošto je izletište smešteno na samo petnaest kilometara od Niške banje, prepoznat je turistički potencijal ovog kraja i dosta se radilo na tome da se omogući kvalitetna usluga i da se izgrade i dovrše putevi koji vode u Bojanine vode.

Suva planina, ali i Bojanine vode imaju još neiskorišćenog potencijala za dalji razvoj, i radiće se na tome da se obezbede dodatna sredstva kako bi se dobio kompletan turistički proizvod dostojan posete.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora