Jodna banja – info, šta leči, smeštaj, cene

0

Istorijat banje. Jodna banja pokraj Novog Sada, tačnije blizu Futoške šume, podignuta je krajem 19. veka, 1897. godine. Do otkrića banjskog potencijala je došlo sasvim slučajno, tako što je vršeno bušenje arteškog bunara kako bi se grad snabdevao pijaćom vodom.

Jodna, mineralna, topla voda sa temperaturom od 24.6º C je izbila na površinu, a kasnijom analizom je utvrđeno da je voda lekovita. 1910. godine je počelo organizovano lečenje u ovom Varoškom jodnom kupatilu. Dobijene su dozvole i odobrenja da se počne sa radom i mesto je imalo status lekovitog banjskog centra.

Još 1908. godine, na predlog lekara iz Novog Sada, balneologa Vilhelma Vilta, počelo se sa gradnjom prelepe banjske zgrade u secesionističkom stilu. Arhitekta Imre Franček iz Budimpešte je projektovao zgradu i ona je zaista vrlo upečatljivo zdanje koje je i onda, kao i danas, uveliko doprinosilo popularnosti ovog mesta.

Početkom 20. veka, sama zdravstvena banjska služba je radila na visokom nivou profesionalnosti. Jodna banja je imala svog specijalizovanog balneologa i stalno zaposlenog doktora, već pomenutog Vilhelma Vilta. Postavljena su tri bazena sa hladnom i toplom vodom, tuševi i kade. Terapija se sprovodila putem procedura fango, helio, krio i elektroterapije. Masaža je bila sastavni deo lečenja i tretmana. Korisnici su mogli da uživaju u kupkama tipa sumporna, slana, suvo-vazdušna, ugljeno-kisela i penasta.

Banja je privlačila osobe koje pate od reume i bolova njome izazvanim, potom išijasa, neuralgije, itd. Svi oni koji su osećali bolove i imali otoke zbog bolesti zglobova ili zbog neke traume, dolazili su u ovu banju. Takođe, pokazalo se da je banjsko lečenje u Jodnoj banji pogodno i za pacijente koji boluju od hroničnog i akutnog katara creva i želuca, inflamacije bubrega, prekomerne težine, itd.

1931. godine se banja proširila i tada je podignut hotel Park. Ovaj hotel je projektovao arhitekta iz Novog Sada, Đorđe Tabaković. Hotel Park je služio i kao bolesnički stacionar.

Posle Drugog svetskog rata, u periodu između 1946. i 1948. godine, banjska ustanova je funkcionisala pod imenom Novosadska jodna banja sa hotelom Park i to je bila ugostiteljska, ali i zdravstvena ustanova.

1957. godine, odlučeno je da se na ovom mestu osnuje Centar za medicinsku rehabilitaciju. Na taj način je ova banja postala preteča medicinske rehabilitacije na području Vojvodine. Tada se započinje sa razvijanjem radne i kinezi terapije, kupuju se aparati koji pomažu u sprovođenju fizikalne terapije, dolaze novi kadrovi.

Nažalost, 1977. godine, bazen, koji je izgrađen još 1910. godine, prestaje sa radom. Zgrada je dotrajala, instalacije takođe, pa je bilo teško održavati protok. U vreme kriza, 1994. godine, nije više bilo mogućnosti da se sprovode terapije i rehabilitacija.

2011. godine je započela rekonstrukcija glavne zgrade bolnice za reumatske bolesti na adresi Futoška ulica 68. Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine je investirao 180 miliona dinara, a sobzirom na to da je objekat na ovom mestu kulturno dobro Vojvodine, radovi se nisu mogli obavljati bez nadzora stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Sama zgrada Jodne banje, kako smo rekli na početku, izgrađena je u secesionističkom stilu i zaista je jedno od najlepših zdanja u ovom regionu. Rekonstrukciji ove zgrade se pristupilo ozbiljno kako bi ostala reprezentativna.

2012. godine došlo je do obnavljanja i saniranja krovne konstrukcije i sanitarnih čvorova. Renovirana je i unutrašnjost zgrade, stavljeni su novi podovi u dijagnostičkom i ambulantnom delu, a blok za parafango i primenu parafina je takođe obnovljen. Nakon toga je sagrađen i potpuno novi blok koji ima specifičnu savremenu opremu.

Lečenje u Jodnoj banji. Danas se ovo mesto bavi dijagnostikom, lečenjem i rehabilitacijom reumatizma. Zvaničan naziv koji ustanova nosi je Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad. Iako ovo mesto nema obeležje banjskog lečenja jer ne koristi lekovitu vodu kao osnovni vid lečenja, građani Novog Sada i okoline ga zovu banja ili jodna banja.

U bolnici postoji savremena dijagnostička oprema, poput osteodenzitometra DEXA, digitalnog RTG aparata, ultrazvučnih aparata, itd. Broj uskostručnih reumatologa se povećava i oni uspevaju da zadovolje sve zahteve savremene medicine uspostavljajući ranu dijagnozu i time blagovremeno lečeći pacijente. Ova bolnica je danas jedna vrlo referentna ustanova koja koristi biološke agense za lečenje različitih oblika inflamatornog reumatizma.

U ovoj ustanovi mogu da pronađu pomoć svi oni pacijenti koji žele da poboljšaju stanje svog koštano-zglobnog sistema i da očuvaju i poboljšaju kvalitet života.

Usluge koje nudi Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad su: fizikalna terapija, kinezi terapija, masaža, hidromasaža i akupunktura.

Fizikalna terapija je disciplina u medicini koja se bazira na primenjivanju fizičkih aktivnih agenasa (svetlosti, vode, toplote, lasera, električne energije, pokreta, magnetnih talasa) kako bi se preventivno uticalo na prevenciju, lečenje i funkcijsko osposobljavanje pacijenata. Bolesnici, u zavisnosti od stanja i problema sa kojima se suočavaju, dobijaju termoterapiju, elektroterapiju, ultrazvučnu terapiju, terapiju laserom, magnetnu terapiju i fototerapiju.

Kinezi terapija je jedan od najvažnijih delova medicinske rehabilitacije. Ona se bazira na primeni medicinskih vežbi, odnosno pokreta kako bi se pacijenti lečili. Kineziterapija primenjuje terapeutske vežbe koje imaju cilj da povećaju ili održe obime pokreta u zglobu, zatim da povećaju ili održe mišićnu snagu, kao i da poboljšaju i uspostave koordinaciju pokreta. Takođe, medicinske vežbe u ovoj oblasti povećavaju lokalnu i opštu izdržljivost, povećavaju ili održavaju brzinu pokreta, a samim tim i lokalnu cirkulaciju, metaboličke procese, ishranu i trofiku tkiva, smanjuju edeme i bol.

Ručna ili manuelna masaža je tu da smiri ili stimuliše telo. Uz pomoć nje se oslobađamo od napetosti, opuštamo muskulaturu i uspostavljamo energetsku i psihičku ravnotežu. U tretmanu raznih vrsta oboljenja, manuelna masaža, zahvaljujući svojim pozitivnim zdravstvenim efektima, zauzima vrlo važno mesto.

Zahvaljujući masaži mogu se uspešno ukloniti odumrle ćelije na koži. U toku i nakon masaže, koža ima povišeno lučenje histamina koji širi krvne sudove, pa se na taj način poboljšava cirkulacija, te koža postaje sveža, blistava i gipka. Dejstvo masaže je takvo da se u mišićima ubrzava recepcija gradivnih i energetskih materija, a ujedno se uklanjaju negativne i štetne materije, pa se telo oslobađa bola i otoka.

Hidromasaža predstavlja fantastičan način da se telo oslobodi napetosti i stresa i to posebno u predelu nogu, vrata i leđa. U Jodnoj banji postoje hidromasažne kade u kojima se voda meša sa vazduhom pa to stvara odličnu kombinaciju za snažnu kontrolisanu masažu čitavog tela. Primena hidromasaže je povezana sa oporavkom od bolnih stanja koja su vezana za koštano-zglobni sistem. Mogu je koristiti i zdravi ljudi u preventivne svrhe.

Akupunktura predstavlja vrlo efikasan metod u lečenju brojnih bolnih stanja koja su izazvana problemima u neuromišićnom i koštano-zglobnom sistemu. Zahvaljujući akupunkturi, pacijenti se oslobađaju bolova u vratu, u slabinsko-krsnoj regiji, zglobovima.

Takođe, akupunktura pozitivno deluje na polineuropatije, fibromialgije, glavobolje i neuralgije. U Jodnoj banji se akupunktura primenjuje za lečenje bolnih stanja internih organa koji su izazvani njihovom poremećenom funkcijom.

Zakazivanje za pregled i lečenje u Specijalnoj bolnici za reumatske bolesti Novi Sad se vrši putem IZIS-a, odnosno Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema. To znači da vaš izabrani lekar može da zakaže vaš prvi pregled preko portala www.mojdoktor.gov.rs.

Smeštaj. Svi posetioci Jodne banje mogu smeštaj potražiti u brojnim privatnim apartmanima u blizini, kao i u odlično opremljenom hotelu Vila Park koji se nalazi na svega 0.2 km od Jodne banje. Ovaj hotel je hotel sa četiri zvezdice i nudi uživanje u velikom uređenom vrtu, doručak na bazi švedskog stola, besplatan wi-fi. Dvokrevetna soba sa pogledom na predivan park košta oko 6000 dinara. Gosti cene ovaj smeštaj kao odličan jer je objekat smešten u prirodi, pa je puno zelenila, mira i svežeg vazduha.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora