Banje u Bosni – info, smeštaj, cene

0

Pojedini lekoviti izvori sa područja Bosne i Hercegovine, datiraju još iz doba starih Rimljana, kao i Grka što nam govori o njenoj dugovečnoj tradiciji. U okolini Banja Luke nalazi se najviše termomineralnih izvora. Ilidza važi za jedan od najtoplijih izvora u kom temperatura vode dostiže neverovatnih 58 stepena Celzijusa.

Ono što karakteriše Bosnu i Hercegovinu jeste bogat sadržaj njenih izvora peloidom odnosno lekovitim blatom. Bogat banjski turizam sa izuzetnom ponudom centara koji se nalaze uz termalne izvore, klima, uslovi za lečenje kao i predivan pogled, pruža sjajnu priliku za razvoj turizma.

Banja Lješljani

Slatine je naziv za topla vrela koja se nalaze u selu Lješljani, prema Kostajnici 18 kilometara od Novog Grada, u podnožju planine Kozare. Postoje mnoga narodna verovanja u vezi sa lekovitim dejstvom ovog izvora.

Tako je analiza vode potvrdila da se ovde nalaze izvori zdravlja, ova analiza datira iz 1990. godine, kada se izvelo bušenje na dubini od 672 metra gde voda ima temperaturu od 31 do 35 stepena Celzijusa. Ono što je neverovatno je da je voda zadržala ove karakteristike sve do danas.

Ova voda se primenjuje pri lečenju oboljenja žuči, nekih vrsta kožnih oboljenja, smanjenja holesterola, leči želudačnu kiselinu, a sve to je čini posebnom.

Sadrži hloride, hidrokarbonate, sulfate i natrijum, kao i peloid.

Banja Mlječanica – Kozarska Dubica

Banja Mlječanica kod Kozarske Dubice predstavlja specijalnu bolnicu za rehabilitaciju i fizikalnu medicinu. Rečica Mlječanica, se nalazi u istoimenom selu po kom je banja dobila ime.

Voda za lečenje koja se koristi u ovoj banji stara je preko 5 000 godina, a trenutni kapacitet ove banje iznosi 150 kreveta kada su dvokrevetne sobe u pitanju, 45 u 15 bungalova, i dva apartmana, takođe se radi na tome da se kapacitet istog proširi.

Banja je do nedavno bila u veoma lošem stanju, sada je renovirana i predstavlja sjajno mesto za lečenje i oporavak. Voda koja se koristi prilikom tretmana sadrži u sebi sulfatno- sulfidna jedinjenja, pored kojih sadrži: kalcijum, magnezijum, natrijum.

Kod osoba koje imaju problema sa oboljenjima kičmenog stuba, ginekoloških oboljenja, osteoporoze, gastrointestinalnih bolesti, neuroloških oboljenja, dijabetesa, dermatoloških oboljenja, oboljenja digestivnog trakta, kao i kod postoperativnih stanja, korišćenjem vode, da li putem inhaliranja, kupanja ili pijenja, dolazi do poboljšanja.

Temperatura ove lekovite vode iznosi 14 stepena Celzijusa.

Banja Laktaši

Na putu prema Gradišci, na samo 20-tak kilometara od Banja Luke nalazi se Banja Laktaši.

Lekovito dejstvo vode koja se nalazi u ovoj banji, poznato je već od antičkog doba. Vodu karakteriše osvežavajuć kiselkast ukus, bistrina, kao i to što je bez mirisa.

Voda je topla, njena temperatura iznosi 30 do 40 stepena Celzijusa. Koristi se kao lekovito sredstvo kupanjam- u bazenima ili kadi, i to u balneoterapijske svrhe  primena lekovitog blata), kao i pijenjem, kod bolesti želudca i creva, psihijatrijskih bolesti, srčanih oboljenja, oboljenja očiju, bolesti bubrega i mokraćnih kanala. Voda u Laktaši banji svrstavamo u grupu kalcijum- magnezijum- hidrokarbonatnih- ugljenokiselih- oligomineralnih homeotermi.

Terme Laktaši je zdravstveno- turistički kompleks u kom se nalazi Hostel Banja Laktaši, ovaj hostel sadrži ukupno 26 ležaja smeštenih u 10 soba.

Takođe i Hotel “San” koji sadrži 84 sobe i 154 ležaja, kao i i restoranom koji u sebi sadrži 300 mesta. Neposredno u njegovoj blizini nalazi se kompleks otvorenih bazena.

Banja Slatina

Veruje se da se ovo mesto nekada zvalo zlatina zbog rudokopa iz kojih se vadilo zlato, mada je verovatnija verzija price da je dobila ime po termalnom izvoru.

Banja Slatina predstavlja sastavni deo zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” na samo 12 kilometara jugoistočno od Banja Luke. Termomineralna voda na samom izvoru u Slatini ima temperaturu od 42 stepena Celzijusa, kao lekovito sredstvo primenjuje se kupanjem, u kupkama i bazenima, kod bolesti: degenerativnog, vanzglobnog reumatizma, uznapredovanih degenerativnih promena kolena i kukova, post- operativnih stanja, kod oboljenja perifernih arterijskih krvnih sudova, kao i posle povreda i trauma.

U ovom kompleksu postoje 4 zatvorena bazena sa ugrađenim masažama kao i 20 terapijskih kada do kojih se voda dovodi sa izvora. Kišeljenjem gline u termomineralnoj vodi odvija se u blatnim bazenima prilikom čega nastaje lekovito blato ili peloid. Po završetku procesa zrenja, primenjuje se najsavremenija tehnologija koja priprema i odvodi nastalo lekovito blato do posebno uređenih kabina gde se ono primenjuje na pacijenta.

Voda koja izvire iz Slatine je slana i nakisela, a pored banjske vode postoje i izvori pod nazivom “Kiseljaci” na kojima je mineralna voda pitka.

Kako je ovo područje bogato mineralnim izvorima i ne čudi podatak da su Rimljani nekada bili tu i poznavali lekovita svojstva ovih izvora. Voda koja izvire iz Slatine spada u grupu zemno- alkalnih sulfata.

Kapacitet ove banje broji do 300 kreveta u 5 objekata, sobe su opremljene telefonom i televizorom, režim ishrane pacijenta zavisi od oboljenja i lekar je taj koji ga sprovodi.

Na oko 9 000 kvadratnih metara početkom ove godine otvoren je novi kompleks ovog zavoda sa smeštajnim kapacitetom od 192 kreveta u 80 dvokrevetnih soba i 16 apartmana.

Zbog svog značaja i lepote, ovaj objekat se nalazi pod zaštitom države.

Banja Kulaši

Ova banja se prostire na površini od 12 hektara u podnožju planine Ljubić. Iz izvora dolazi visokoalkalna- sulfidna- oligominerala hipotermala voda, čija temperatura iznosi između 27 i 28 stepena Celzijusa. Ph ove vode je veoma visok i iznosi 11.7, a voda se odlikuje konstantnim kvalitetom i izuzetnom biološkom sterilnošću. Zanimljivo je da u svetu postoji samo sedam banja sa ovakvim izvorima termomieralne vode, koja ima slične kvalitete i karakteristike kao voda sa izvora banje Kulaši.

Za vreme Rimljana ova banja se koristila za potrebe rehabilitacije ranjenih boraca, kao i za njihovo lečenje. Još u to vreme gradili su se bazeni i kade sa terapeutskim sadržajem.

Bolesti kod kojih se efikasno primenjuje su: bolesti organa za varenje od kojih su najčešće gastritis, čir, ginekološka oboljenja, hipertenzija (povišeni krvni pritisak), holesterol, dijabetes tip 2, bolesti bubrega i mokraćnih puteva, raznih kožnih oboljenja, ekcema, neurodermitisa, psorijaze. Efikasne su i kod reumatizma.

Hotel “Banja Kulaši “ nalazi se u sastavu ove banje, a hotel u sebi sadrži 50 soba i 4 apartmana, korisnicima usluge pored bezena sa termalom vodom pruža i: prostorije za masaže, sportske terene, trim staze, aperitiv bar, kafe poslastičarnicu, kao i parking mesto.

Banja Vrućica

Banja Vrućica važi za najveći banjski centar u Republici Srpskoj, ova banja se nalazi na 87 kilometara od Banja Luke, nadomak gradića Teslića. Banja je u funkciji od 1919. godine, a postoje podaci da se na ovom prostoru sprovodilo lečenje još za vreme austrougarske vladavine. U banjama i bazenima temperatura termale vode iznosi 32 stepena Celzijusa, dok na samom izvoru ona dostiže temperaturu od 36 stepena Celzijusa.

Pored mogobrojnih izvora termomineralnih voda, banja je okružena predivnim zelenilom i šumama i kao takva predstavlja pravu turističku atrakciju. Postala je vodeće balneoklimatsko lečilište u svom okruženju, kako zbog prirodnih potencijala, svoje dugogodišnje tradicije, tako zbog savremene opreme koju koristi kao i veoma stručnog kadra. Hotel “ Kardinal“, “Srbija “, “Hercegovina “ i hotel “Posavina “ predstavljaju četiri smeštajna objekta, dostupna klijentima, koje obuhvata ovaj kompleks.

Objekti broje neverovatih 1000 ležajeva. Banja raspolaže: hidromasažnim, rekreativnim bazenom, bazenom sa termomineralnom vodom, dečijim bazenom, prostorijama za velnes terapije, parnim kupatilom, rimskom i finskom saunom, salonom lepote, sportskim terenima, kuglanom, stazama za pešačenje i vožnju bicikla, fitnes centrom.

Voda koja se primenjuje u terapiji sadrži: natrijum, magnezijum, kalijum, kalcijum, fluor i hlor, a primenjuje se kod: nervnih bolesti, reumatske bolesti, bolesti srca i krvnih sudova, hronične upale žučne kese i žučnih puteva, ginekoloških oboljenja, oboljenja zglobova i mišića, pri oslobađanju od stresa i umora kao i mnogih drugih bolesti.

Banja Dvorovi

Banja se nalazi između dveju reka, Save i Drine, na samo šest kilometara od Bjeljine. Ovde se nalazi hotel “ Sveti Stefan“ koji obuhvata medicinski blok, kongresnu salu i restoran. Lekovita voda sarži: kalcijum, natrijum, hlorid i hidrokarbonat, čija temperatura iznosi 75 stepena Celzijusa. Banja obuhvata brojne sportske terene, a takođe raspolaže sa pet bazena, od kojih su dva juniorska, dva dečija i jedan olimpijski bazen.

Bolesti kod kojih se primenjuje su: hronične ginekološke bolesti, reumatska oboljenja, dijabetes, bolesti žučne kese i žučnih kanala, razne kožna oboljenja, a primenjuje se i nakon hiruških zahvata i rehabilitacije nakon povreda.

Banja Guber

Na 15 kilometara od granice sa Srbijom, u opštini Srebrnica, nalazi se Banja Guber. Nalazi se na 256 kilometara od Baja Luke, a najpoznatiji izvor ove banje je “Crni Guber“. Pored njega ubraja još i 47 izvora lekovite vode čija temperatura iznosi 12,4 stepena Celzijusa.

Ono što ovu lekovitu vodu karakteriše je visok sadržaj gvožđa te se samim tim primenjuje pri lečenju anemije, oboljenja sinusa, oboljenja štitne žlezde. Lekovita voda sa najpoznatijeg izvora Banje Guber, pedesetih godina prošlog veka, bila je proglašena lekom u korekciji hipokromne anemije.

Višegradska Banja

Nalazi se na nadmorskoj visini od 460 metara, na samo 5 kilometara od Višegrada. Rehabilitacioni cetar “ Vilina Vlas“ nalazi se u šumi u kojoj raste posebna vrsta paprati po kojoj je banja dobila ime.

Kapacitet ovog centra je 160 ležajeva, kako u jednokrevetnim tako u dvokrevetnim sobama, a u njegov sastav ulaze i medicinski blok, zatvoren bazen, teretana i dva restorana. Lekovita voda ima temperaturu od 31 do 34 stepena Celzijusa, i koristi se pri lečenju: ginekoloških, ortopedskih bolesti i deformiteta, gerijatrijskih oboljenja, reumatskih i neuroloških oboljenja, kao i oboljenja disajnih puteva.

Lekovita svojstva vode- voda iz višegradske banje se po stepenu radioaktivnosti nalazi na prvom mestu u Bosni i Hercegovini. Radon je plemeniti gas i on je nosilac radioaktivnosti, čija je uloga da smanji bol, kao i da podigne otpornost organizma, pogodno deluje na respiratorne i alergijske bolesti.

Za vreme gradnje čuvene ćuprije na Drini 1575. godine nastao je Hamam. Legenda kaze da su radnici prilikom vađenja kamena, koji se donosio iz Višegrada radi izgradnje mosta, otkrili izvor mineralne vode. Kako su primetili da voda ima lekovita svojstva, odlučili su da na tom području naprave Hamam, koji je i danas u upotrebi.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora