Bujanovačka banja – info, šta leči, smeštaj, cenovnik

0

Ovo lekovito izvorište nalazi se na jugu Srbije i dobilo je ime po gradu Bujanovac od kog je udaljeno samo 2,5 kilometra. Banja je bila ranije poznata pod nazivom Rakovačka banja, da bi kasnije promenila ime u Bujanovačka banja.

Njena nadmorska visina iznosi 395 kilometara, a od Vranja je udaljena svega 14 kilometara, kada je prestonica Srbije – Beograd u pitanju, od nje je udaljena 360 kilometara.

Predeo u kom se nalazi pruža niz božanstvenih pogleda u koje spadaju dve zadivljujuće planine: Kozjak i Rujan. Planina Kozjak se nalazi severoistočno od Kumanova. Najviši vrh ove planine je Virovi sa visinom od 1284 metara. Planina Rujan se nalazi u severoistočnom delu Republike Makedonije i jugoistočnom delu Srbije, a njen najviši vrh je Rujan sa 969 metara.

Pohorovo područje koje predstavlja veoma značajan arheološki lokalitet sačinjavaju ove dve planine zajedno sa rekom Pčinjom. Područje je poznato pod nazivom Kale, i istražuje se nešto manje od decenije.  Istraživanja pokazuju da nam ovo područje govori o dalekoj istoriji koja datira od pre oko 2 400 godina, još za vreme Aleksandra Velikog. Ovo područje je idealno za razvoj turizma.

Veruje se da su u dalekoj prošlosti Rimljani, kao i srpski kralj Milutin, znali za lekovitost voda i blata ove banje.

Do druge polovine šezdesetih godina, dvadesetog veka, postojao je samo jedan bazen koji je bio ukopan u zemlju, a koji se snabdevao vodom iz prirodnog izvora Vrelo. Temperatura ove vode iznosila je 32 stepena Celzijusa, dok je zapreminski protok vode iznosio 0.5 litara po sekundi. 

Bujanovačka Banja obuhvata lečenje širokog spektra bolesti zahvaljujući kombinaciji tri različite terapije, a to su: lekovito blato, termomineralna voda i gas.

Lekovito blato

Što se tiče lekovitog blata smatra se da je ono vulkanskog porekla- peloid, te da je među najkvalitetnijim na svetu. Veličina i sastav čestica koje čine peloid određuju njegov kvalitet, što se može zakljuciti iz podatka da je 80 odsto čestica pronađenih u ovom blatu manje od dva mikrona.

Lekovito blato tokom terapije ima tri efekta, a to su: toplotni, mehanički i farmakološki. Prednost peloida je u tome što brzo sanira postojeću povredu i u što kratkom vremenskom periodu vraća pokretljivost zglobovima, kao i to što povoljno deluje na mišiće i tetive.

Termomineralna voda

U Bujanovačkoj Banji, termomineralna voda se koristi kao terapijsko sredstvo kupanjem u bazenu i svrstava se u kategoriju fluoridnih, sulfidnih, natrijum- hidro- karbonatnih i ugljeno- kiselih hipertermi. Pre korišćenja termomineralnu vodu nije potrebno zagrevati niti hladiti, jer njena temepratura na izvorištu iznosi 42 stepena Celzijusa.

Korisnici tretmana kupanjem u njoj poboljšavaju svoje vitalne funkcije. U odnosu na druge banje, Bujanovačku banju izdvaja to što mogu koristiti osobe koje imaju problem sa hipertenzijom, odnosno visokim krvnim pritiskom. Dejstvo ove vode se ispoljava snižavanjem arterijske tenzije, iako bi bilo logično da dovodi do njenog povećanja, a ova pojava se tumači snažnom perifernom vazodilatacijom.

Primena gasa ugljen – dioksida u lečenju

Bujanovačka banja se može pohvaliti time da je jedina banja u Srbiji koja primenjuje gas ugljen- dioksida najsavremenijim metodama u svrhe lečenja oboljenja. Gas ima dvostruko dejstvo na krvne sudove, skuplja proširene vene, a istovremeno širi arterije. Dejstvo se u oba slučaja ispoljava time što dolazi do ubrzavanja protoka krvi, što za posledicu ima pojačavanje prokrvljenosti određenog dela tela, kao i otklanjanja bola. Ovo je jedino mesto kod nas na kom se bolesti krvnih sudova leče upotrebom prirodnog gasa ugljen- dioksida.

Lečenje se sprovodi na sledeći način: u čovekov organizam putem injekcije plasira se gas čije se dejstvo ispoljava nadražajem kapilara i nervnih završetaka, čime se, usled dijabetesa, vraća izgubljena osetljivost živaca. Iz ugljenične kiseline gas se oslobađa u vidu sitnih mehura i na taj način podstiče cirkulaciju i jača zidove krvnih sudova. Smatra se da su tri nedelje sasvim dovoljne kako bi srce i krvotok stekli potrebnu kondiciju.

Bolesti koje se tretiraju u Bujanovačkoj Banji

Navešćemo neke od bolesti koje se tretiraju u Bujanovačkoj Banji:

Ginekološki problemi, kožne bolesti: psorijaza predstavlja često, genetsko, oboljenje kože. Faktori koji ovu bolest izazivaju nisu potpuno poznati, stoga se smatra da nastaje prilikom infekcija, psiholoških trauma ili usled primene nekog leka. Od ove bolesti boluje oko 3 % populacije. Zatim ekcemi koji predstavljaju imunološku reakciju kože koja je preterana u odnosu na uobičajne alergene. Atopijski dermatitis je najčešći tip ekcema koji se javlja.

Reumatske bolesti u koje spadaju spondiloza koja nastaje svakodnevnim trošenjem kičmenog stuba kao posledica rada i načina života. Ukoliko se osoba dugo nalazi u neprirodnom položaju na radnom mestu, pri korišćenju računara itd.

Artroza zglobova predstavlja degenerativne bolesti zgloba čiji uzrok nastajanja i dalje nije dovoljno poznat. Zapravo, predstvalja proces starenja tkiva koji može biti posledica nasledne predispozicije ili nekog hormonskog poremećaja.

Hronični reumatizam- uzroci bolesti su mnogobrojni, zanimljiva je činjenica da naš narod prepisuje prehladu kao glavni uzrok njenog nastajanja, međutim, istraživanja su pokazala da su mnogo važniji faktori koji utiču na pojavu ovog oboljenja zanimanje kojim se osoba bavi, kao i socijalni uslovi u kojima živi.

Behtereva bolest ili ankilozirajući spondilitis predstavlja zapaljensku bolest lokomotornog sistema. Ono što je uobičajno je da oboljenje počinje u zglobovima karlice i nastavlja da se širi na zglobove kičme, kao i ligamente u predelu kičmenog stuba. Bolest je mnogo učestalija kod muškaraca nego kod žena. Uzrok nije dovoljno poznat.

Diskopatija- ova bolest međupršljenih diskova uglavnom se javlja kao posledica učestalog fizičkog stresa ili mikrotraume.

Stanja nakon povreda – rehabilitacija

Poremećaj cirkulacije dovodi do smanjenog protoka krvi kroz tkiva, veoma je važno da se osobe sa ovim problemom na vreme jave nadležnom lekaru i započnu proces lečenja, jer ukoliko se lečenje ne otpočne na vreme može doći do gangrene i amputacije.

Hronična oboljenja digestivnog trakta od kojih su najviše zastupljena: zapaljenje jednjaka (hronični ezofagitis), bolesti želudca (hronični gastritis), duodenalni ulkus itd.

Neurološka oboljenja- sada ćemo reći nešto o povredama facijalnog nerva, koje se dele na centralne i periferne. Centralne povrede zahvataju samo donju granu usta (impulsi dolaze iz suprotne hemisfere), dok gornju stranu štite vakna i ona ostaje ne ozleđena. Prilikom ove povrede osoba ne moze da pokreće  ugao usta. Povrede koje dovode do oštećenja samo polovine lica nazivaju se periferne. Kod ovog tipa osoba ne može da spusti obrvu na stani koja je pogođena, oko je poluotvoreno, ugao usta spusten i tako dalje.

Neuralgie nastaju kao posledica zapaljnskih procesa, Gasserovog gangliona, multipla skleroze, bolesti zuba i sinusa itd. Najčešće se javlja posle četrdesete godine života, a znatno je učestalija kod žena.

Išijas nastaje kao posledica degenerativne promene međupršljenog diskusa, kao i preranog starenja. Bolovi su veoma izraženi i stoga je neophodno odmah započeti terapiju.

Bujanovačka Banja – smeštaj

Zavod za prevencju, lečenje i rehabilitaciju pod nazivom “Vrelo” nalazi se na samoj teritoriji lečilišta. Ovaj objekat raspolaže najsavremenijom opremom i veoma stručim kadrom različite medicinske struke od fizijatara, reumatologa, dermatovenologa, kardiologa do lekara opšte prakse, defektologa i fizioterapeuta, koji su uvek na raspolaganju za korisnike usluge.

Kao što smo gore napomenuli ova zdravstvena ustanova u lečenju se služi kombinacijom tri različite terapije: termomineralna voda, lekovito blato i gas ugljen-dioksid. Peloid predstavlja mešavinu parafina (mineralnog ulja koje se dobija preradom nafte) i zrelog blata koja se naziva parafeng. Parafeng se može koristiti i u uslovima kućnog lečenja, jer se njegova priprema vrši u vidu briketa koji se jednostavno upotrebljava.

Pored lečenja, u ovom zavodu postoji smeštaj u hoteskom delu objekta “Vrelo”, koji spada u B kategoriju raspolaže sa oko 200 ležajeva.

Smeštaj možete pronaći i u konaku manastira Sveti Otac Pčinjski, na duhovnom mestu koje raspolaže sa 140 postelja.

Specijalna bolnica Bujanovačka banja pored najsavremenije tehnologije koju primenjuje u lečenju, nudi i smeštaj u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, sa ukupnim kapacitetom postelja od 250 ležaja. Pored peloidne, gasne i hidroterapije ovde se sprovode i masaže, kineziterapije i mnogo druge. Pored dijagnostike i lečenja posetiocima su u ponudi teniski teren, igralište za male sportove, šetalište, kao i organizovani izleti.

Pored navedenih, smeštaj se može naći i u privatnim kućama koje broje i do 500 postelja.

Novina je da Bujanovačka banja počinje da leči dijabetičare.

Bujanovačka banja – cenovnik

Cene variraju u zavisnosti od mesta odabira smeštaja, kao i od toga da li se radi o jednosobnoj, dvosobnoj ili trosobnoj sobi. Što se tiče hotela “Vrelo” cene variraju od 2 440 do 3 240 dinara.

U cenu je uračunato tri obroka, fizikalna terapija, kao i gore navedene terapije.

Ukoliko se radi o grupi, cene su nize, grupa može da bude između dvoje i pedesetoro ljudi, i samim tim cena po danu se kreće od 1 150 do 1 650 dinara.

Hotel nudi i usluge noćenja, čije se cene kreću od 1 150 do 2 150 dinara.

Što se tiče specijalne bolnice za rehabilitaciju, Bujanovačke banje, cene variraju takođe u zavisnosti od toga da li je soba jednokrevetna ili višekrevetna, a za boravak u jednokrevetnoj sobi plaća se 3 240 dinara, dok se za boravak u višekrevetnim sobama plaća između 2 240 i 2 740 dinara.

Cena BO dana podrazumeva: pored noćenja, ishranu na bazi punog pansiona, hidroterapiju, polioidoterapiju koja podrazumeva 4 blata, terapiju ugljen-dioksidom, lekarske preglede u toku boravka, kao i mogućnost kineziterapije i elektroterapije.

Ono što cena ne obuhvata je prvi lekarski pregled u iznosu od 1 000 dinara, kao ni boravišnu taksu po BO danu koja iznosi 60 dinara, laser, manuelnu masažu, centralni stimulator i podvodnu masažu.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora