Veliki kanjon Kolorada – Top 10 zanimljivosti

0

Veliki kanjon ili originalno Grand canyon, kako ga i mi zovemo, jedno je od najimpresivnijih prirodnih blaga Amerike i predstavlja destinaciju za proputovanje generacijama unazad. Severna i Južna litica njegove su dve suprotne strane, a većina posetilaca obično kanjonu pristupa sa juga.

Severni deo kanjona je tokom zime zatvoren za posetioce, dok je južni deo lakše pristupačan i dobrodošlicu želi tokom cele godine.

Glavna tačka u ovom delu nacionalnog parka je Južna kapija, gde se nalazi i glavni turistički centar. Do fantastičnih prizora ovog veličanstvenog prirodnog lokaliteta može se doći i sa istoka, no ta je opcija manje ugodna za većinu turista.

TOP 10 ZANIMLJIVOSTI VELIKOG KANJONA

Od glavnog turističkog centra u obilazak kanjona može se ići duž dva puta. Jedan je Hermit Road, Pustinjakov put, koji ide ka zapadu i prolazi pored malene smeštajne postaje Grand Canyon sela i taj put je otvoren za privatna vozila od početka decembra do kraja februara.

Druga opcija je Desert View Drive, put koji ide ka istoku, sve do pustinjske kule osmatračnice. Za koju god stazu da se odlučite, nesvakidašnji krajolik kanjona će vas ostaviti bez daha i pružiti neverovatne, raznovrsne pejzaže i doživljaj samog lokaliteta.

  1. Mather Point Overlook

Ukoliko kanjonu pristupate sa južne strane, najbolji plan je da se uputite pravo ka turističkom centru. Tamo se nalaze sve potrebne informacije i kratka priča o istoriji Velikog kanjona. Dobro obučeno osoblje uputiće vas na sve glavne atrakcije duž kanjona i dati potrebne informacije o pbilasku. Kratka staza vodi od turističkog centra do mesta Mather Point Overlook, gde se nalazi nekoliko velikih površina za osmatranje kanjona, lociranih na stenovitom polustrvu koje nadvisuje kanjon i pruža impresivnu, dramatičnu panoramu.

  1. Rim Trail

Rim Trail, odnosno putanja po obodu kanjona, prati liticu dužinom od 13 milja i predstavlja većim delom popločan pešački put, prošaran senkama mestimično razbacanog drveća. Proteže se od tačke istočno od turističkog centra, do Pustinjakovog odmorišta, na samom zapadnom kraju Pustinjakovog puta koji smo već pomenuli. Ova staza predstavlja jednu od najživopisnijih u čitavoj Severnoj Americi i posetioce opčinjava nezamislivim pejzažima i prizorima čitavom svojom dužinom.

  1. Geološki muzej

Geološki muzej Velikog kanjona ima najinteresantniju i najinformativniju postavku u celom nacionalnom parku. Lokaciju za muzej odabrala je grupa cenjenih geologa još tokom dvadesetih godina XX veka, kao mesto sa koga se geološko bogatstvo kanjona može najbolje sagledati. Muzejska postavka do detalja objašnjava svaki sloj stena u kanjonu i to tako da ih možete i posmatrati kroz staklene zidove. Kroz prozore muzeja posetioci mogu uživati i u prizorima pešačkih staza niže, zatim u spektakularnom pogledu na plato Velikog kanjona i drugim slikovitim prizorima.

  1. Vožnja Pustinjakovom stazom

Hermit Road je sedam milja dugačak put za vožnju, koji vijuga duž litica kanjona i na kom postoji nebrojeni niz tačaka za osmatranje. Od decembra do februara možete koristiti sopstveno vozilo, a u sezoni od marta do novembra postoje i minibusevi koji pripadaju parku i redovno saobraćaju. Mada je to pitanje stalne rasprave, nekoliko tačaka duž ovog puta izdvaja se kao najzanimljivije, a to su Maricopa Point, Hopi Point, The Abyss i Pima Point.

  1. Pešačka staza Bright Angel

‘Anđeoska staza’ je jedan od najomiljenijih izbora pasioniranih ljubitelja pešačenja. To je veoma dug put, ukupno se protežući dužinom od 19 milja, a najveći broj posetilaca obično odlučuje da obiđe jedan njegov deo, tek da bi iskusili neverovatan doživljaj kanjona sopstvenim stopalima. Važno je da znate da šetnja ovim veličanstvenim liticama i uzanim stazicama, pod senkama stena i uz nezanemarljive visinske razlike nije pogodna za one strašljivije putnike.

  1. Desert View vožnja

Ovaj put je impresivan isto koliko i Pustinjakov, ako ne i više. Glavna razlika u odnosu na prvi je ta što na ovoj stazi možete da vidite i veličanstvenu reku Kolorado, koja vijuga kroz čudesan i egzotičan stenoviti predeo. Sa nekih od tačaka na putu mogu se dobro videti ćudljivi rečni brzaci i široki, dugi delovi samog toka Kolorada.

  1. Pustinjska kula stražara

Iako izgleda drevno, ova 70 stopa visoka kula nije baš toliko stara, a datira iz 1932., te predstavlja jednu od četiri struktire u parku koje je osmislila Mari Džejn Kolter, a sve četiri se nalaze u Nacionalnom registru istorijskih spomenika. Kula je sagrađena tako da izgleda kao stražara naroda Anasazi, a u njen dizajn i izgradnju uloženo je puno truda u pogledu detalja koji oponašaju drevan i tradicionalan izgled.

  1. Životinjski svet

Iako većina ljudi ne dolazi u Veliki kanjon specifično da bi posmatrala živi svet, veoma je moguće da ćete tokom obilaska naići na divlje životinje. Losovi su svakako jedna od zapaženih vrsta duž kanjona, dok znaci duž puteva upozoravaju posetioce na planinske lavove, koji žive u šumama parka. Tu se nalaze i rogate ovce, jeleni, razni glodari i druge vrste.

  1. Galerija Kolb

U Grand Canyon selu nalazi se Kolb galerija, zgrada viktorijanskog stila, izgrađena od tamnog drveta. Nekada je pripadala braći Kolb, jednima od prvih avanturista koji su obilazili kanjon, a sagrađena je davne 1905. Danas se tamo nalaze umetnička galerija, mala knjižara i informativni centar vezan za priču o braći Kolb.

  1. Studio na steni

U Grand Canyon selu se nalazi još jedna interesantna lokacija, Lookout Studio, takođe smeštena u zgradi koju je dizajnirala Meri Džejn Kolter. Građevina je podignuta u tradicionalnom stilu od kamena i napravljena tako da podseća na ruševinu. U Lookout Studio zdanju mogu se kupiti drangulije i suveniri, ali zgrada nudi i dva otvorena ispusta sa kojih se može uživati u fantastičnim prizorima kanjona.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora