Najmanja država na svetu – Top 5 najmanjih

0

Od kolevke prvih civilizacija pa sve do modernog doba, od kada je počeo da vlada, broji i računa, čovek je nastojao da prekroji, prisvoji i obeleži prostranstva planete Zemlje na koja je spustio svoje stopalo. U mnogo čemu je vladavina Čoveka na planeti naj-; delom u onome što je tekovina njegovih sopstvenih zamisli i delo njegovih ruku, kao što su, recimo, gradovi i države, a delom u merenju i zapisima o onome što je u izvesnoj meri van njegove moći, poput velikih prirodnih lepota. Bilo da je nešto što je čovek stvorio najlepše, najstrašnije, najopasnije, najveće ili najmanje, ono je retko i izdvaja se iz mora drugih sličnih stvari.

U ovom tekstu predstavljamo najmanje na spisku, pet minijaturnih i fascinantnih država sveta.

TOP 5 NAJMANJIH DRŽAVA SVETA

Specifične najpre po dimenzijama svoje površine, a potom po uređenju ili nekim drugim posebnostima, najmanje države sveta imaju neku posebnu čar koju možda nemaju ogromne sile i zemlje što se rasprostiru po ovozemaljskim kontinentima.

U nastavku govorim o prvih pet, od najmanje ka najvećoj među njima. To su: Vatikan u Rimu, Kneževina Monako, ostrvska država Nauru, koralna ostrva Tuvalu i Republika San Marino. Ove male zemlje nisu poznate samo po tome što zauzimaju manje od stotinak kvadratnih kilometara, već i po nekim sebi svojstvenim specifičnostima kakve ne možete sresti nigde drugde u svetu.

 1. Vatikan, 0.44 km2

Veličine igrališta za golf, Vatikan je najmanja država sveta. Celom površinom se nalazi u gradu Rimu, ograđena visokim zidinama; Vatikan je toliko mali da u njemu ne postoji nijedna zasebna adresa. Ovaj rimski dragulj je suverena teritorija katoličke crkve i njeno glavno središte, te je, uprkos svojoj veličini, veoma moćna. Kao država, Vatikan je formiran 1929., a na njegovom čelu je Papa; ovaj položaj se ne nasleđuje, a odabrani monarh ima apsolutni autoritet.

 • Papa je jedini apsolutni monarh u celoj Evropi;

Još jedna zanimljivost vezana za Vatikan je to da je ovo država koja nema nijednog stalnog stanovnika. Državljanstvo Vatikana se zasniva na poslovnom aranžmanu i važi za najužu porodicu onih koji tamo rade; kada radni odnos prestane, oni više nisu državljani Vatikana.  Zvanični jezici Vatikana su italijanski i latinski, u ovoj državi nema poreza, a čuva je čuvena švajcarska garda.

 • Vatikan je jedina država na svetu koja ima latinski jezik na bankomatima; 
 1. Monako, 1.96 km2

Monako je otprilike veličine njujorškog Central parka, a nekada je bio još manji. Zvanično ime ove države je Kneževina Monako, a poslednjih sedam vekova njome vladaju pripadnici porodice Grimaldi iz Đenove;

Danas, vladavinu dele sa Nacionalnim savetom. U drugoj polovini XIX veka, Monako se odrekao polovine svoje teritorije u korist Francuske, za novac i nezavisnost. Međutim, kada je tadašnji vladar shvatio da su svi prirodni resursi i bogatstva na zemlji koja je predata, odlučio je da čitavu ekonomiju zemlje zasnuje na – kockanju!

 • Monte Karlo je najglamurozniji deo Monaka, poznat po kazinima i održavanju Formule 1;

Dugo vremena je Monako bio poreski raj za bogate strance, što je dovelo do još jedne neobičnosti ove male zemlje; najveći deo stanovnika Monaka nisu nativni građani; tek jedna u pet osoba je rođena u samom Monaku. Nakon duge rasprave sa Francuskom, Monako je počeo da uvodi poreze svim stanovnicima koji nisu tamo rođeni.  Glamur i sjaj ovog mesta u svetu su poznati i po romansi princa od Monaka i čuvene holivudske lepotice, glumice Grejs Keli.

 • Rođeni stanovnici Monaka nemaju prava da posećuju kazine, ali ne moraju da plaćaju porez na prihode; 
 1. Nauru, 21 km2

Nauru je najmanja ostrvska država na svetu, najmanja nezavisna republika i jedina zemlja sveta koja nema zvaničnu prestonicu. Na ovom ostrvu u Zapadnom Pacifiku 95% građana radi u državnoj službi i ima besplatno zdravstveno osiguranje i školovanje, mada  većina njih vreme provodi uživajući u odmaranju i vožnji po ostrvu, a deca završavaju tek osnovnu školu; oni i nemaju veliku potrebu da rade, a radno vreme je fleksibilno.

 • Tokom 70tih godina prošlog veka Nauru je bio pravi zemaljski raj, a njeni stanovnici najbogatiji građani sveta;

Blago Naurua leži u rezervama dragocenog izmeta ptica, gvana (guana), jedinstvene vrste fosfata koje se u svetu nalazi retko i na velikoj je ceni. Međutim, zalihe fosfata neće trajati večno i ostaviće Nauru bez izvora. Problem novca je upleo Nauru u mafijaške probleme oko posedovanja zemlje, toliko da mnoge velike banke odbijaju da vrše transakcije koje su vezane za ovu državu. Glavni igrač u ovim mutnim vodama je ruska mafija, koja je, kako navodi kažu, utočila u Nauru preko 70 milijardi američkih dolara.

 • Problemi vezani za pranje novca pretvorili su Nauru u centar za zadržavanje osoba koje apliciraju za azil u Australiji; 
 1. Tuvalu, 26 km2

Koralni venac u južnim oblastima Pacifika, Tuvalu, četvrta je najmanja država na svetu. Njegova najviša tačka se nalazi samo 5 m iznad površine vode, a u narednih 50 godina ova zemlja bi mogla sasvim nestati, ukoliko nivo mora nastavi da raste. Iako postoji dosta kontroverzi oko te priče, erozija kopna i prenaseljenost su drugi faktori koji čine Tuvalu veoma krhkom državom.

 • Tokom Drugog svetskog rata, Tuvalu je bio saveznička baza, na kojoj su bile stacionirane hiljade pripadnika američkih trupa;

Za vreme dok je bio vojna baza, na ostrvima su na brzinu konstruisane i podignute platforme za letelice, koje su nakon rata napuštene. One nisu sklonjene odatle, tako da se zarđale olupine i danas mogu videti na Tuvalu ostrvima.

U moderno doba, Tuvalu se izdržava najvećim delom od iznajmljivanja svog najvišeg internet domena državnih kodova. Zbog spekulacija vezanih za plavljenje ovih koralnih ostrva, postoje planovi evakuacije na Novi Zeland i druga pacifička ostrva.

 1. San Marino, 61 km2

U blizini jadranske obale, u severnom delu Italije, nalazi se Najuzvišenija Republika San Marino, kako glasi njeno formalno ime; naziv ove male zemlje svedoči o njenoj šarmantnoj naravi i lepoti. Osnovana na početku davnog IV veka nove ere, San Marino je najstarija svetska republika. Jednostavan moto ove zemlje, ‘sloboda’, govori puno o njenom istorijskom putu; San Marino je vekovima bio dobar i miroljubiv komšija, tako da gotovo nikad nije bio osvojen od strane većih sila.

 • Kada je Napoleon pokorio velika prostranstva Evrope, ostavio je San Marino, za koji je tvrdio da je idealan prototip jedne republike;

U San Marinu državnu upravu smatraju veoma značajnom; za tako malu zemlju, ova republika ima izuzetno složen državni sistem, koji se zasniva na ustavu koji potiče iz 1600. Državom upravlja Savet izabranih 60, koji imenuju dva namesnika iz opozicionih partija, na mandat od šest meseci. Pre Drugog svetskog rata, San Marino je bio među najsiromašnijim zemljama sveta.

Danas, zahvaljujući broju od preko 3 miliona turista svake godine, građani San Marina su među najbogatijima na planeti.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora