Sotsko jezero – kupanje, informacije i zanimljivosti

0

Na svega stotinak kilometara od Beograda, nadomak Šida, nalazi se Sotsko jezero ili Sot kako meštani vole da ga zovu.

Ovo akumulaciono jezero potpada pod najzapadniji deo Fruške Gore i nalazi se pod zaštitom Nacionalnog parka Fruška Gora.

Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 150 m. Nastalo je krajem 70-ih godina kada je pregrađena dolina potoka Šidina. Brana je dugačka 150 m, a visoka 15.6 m. Pravac pružanja jezera je zapad-istok.

Sotsko jezero ima zapreminu od 880 hiljada kubnih metara i površinu od 0.2 kilometra kvadratna, odnosno oko 20 hektara. Najveća dubina jezera je otprilike 4 m.

Obale Sotskog jezera su brdovite i uzdižu se i do 200 m visine. Šume graba, hrasta, ali i četinara, kao i livade, prekrivaju obale ovog jezera.

Sremska akumulaciona jezera. Poznato je da Srem može da se pohvali mnogim mrtvajama, barama i staračama. Pored prirodnih akvalavirinta, bara i jezera koje su stvorile velike reke Dunav i Sava, u sremskom predelu ima i hidroakumulacija koje su uglavnom nastale pregrađivanjem potoka Fruške Gore.

Ove vrste jezera se uglavnom nalaze na granici gde se razdvajaju brdskoplaninski i ravni predeli Srema.

Ako se krene od istoka prema zapadu, onda se može naići na sledeća jezera ovog tipa: Ljukovo, Šelovrenac, Dobrodol, Međaš, Borkovac, Kudoš, Beli Kamen, Testera, Vranješ, Čalma, Moharač, Burje i Sot.

Sva ova jezera su poribljena i u njima ribolovci love tolstolobika, deveriku, crvenperku, šarana, soma, štuku, američkog soma, babušku, smuđa.

Jezera su pružila utočište mnogim barskim pticama kakve su veliki gnjurac, mali gnjurac, čapljica, patka pupčanica, crna liska, barska kokica, vivak, trstenjak ševar i labud. Poznato je da su se i pojedine ptice predatori počele gnezditi u okolini ovih jezera. Jedan od njih je i orao belorepan.

Ova jezera se nalaze na trasi ptica selica, pa će se tokom godine ovde pronaći i više od nekoliko hiljada ptica različitih vrsta. Takve su divlje guske, kormorani, rode, čigre, divlje patke, itd.

Sotsko jezero je pravi dragulj Srema. Ono se nalazi istočno od istoimenog sela Sot, baš pored asfaltiranog puta koji iz Šida vodi do Iloka. Od samog centra opštine Šid do Sotskog jezera ima samo 10 km. Pored jezera Moharač i Burje, ovo jezero spada u najlepša jezera sremske ravnice.

Ako se ide uz desnu obalu jezera, putem će se naići do suprotnog kraja, a druga strana, odnosno leva obala, predstavlja nepristupačni deo koji je zona lovišta Vorovo.

Bez obzira što je jezero u zaštićenoj zoni i što pripada Nacionalnom parku Fruška Gora, neki ljudi su ipak uspeli da podignu vikendice u okolini. Pošto vikendice nemaju ni struju ni kanalizaciju, one su ujedno uzročnici zagađenja.

Turisti koji žele da obiđu ovaj kraj, pored Sotskog jezera mogu posetiti i lepo izletište Lipovača čija je teritorija pod drugim stepenom zaštite u Nacionalnom parku Fruška Gora; kao i ženske manastire Srpske pravoslavne crkve Sveta Petka i Privina Glava. Postoji legenda da je crkva Svete Petke nikla na čudotvornom izvoru sa koga je nema čobanica popila vode i progovorila.

Manastir Privina Glava pripada nizu fruškogorskih manastira, a jedan je od najstarijih manastira uopšte u Srbiji. Podignut je u 12. veku.

Ni jezero Burje nije daleko odavde. Ono se nalazi na samoj periferiji Erdevika, na nadmorskoj visini od 110 m. Od centra Šida je udaljeno oko 15 km. Asfaltni put se račva na dve strane. Jedna vodi pored desne obale jezera, a druga vodi do izvorišta termomineralnog potoka. Ovaj potok hrani jezero vodom. Burje ima površinu od 17 ha, a stvoreno je zbog potreba vinarije Erdevik za vodosnabdevanjem.

Termomineralni potok je pregrađen branom koja ima visinu od 13 m i dužinu od 270 m. I ovde su na obalama jezera podignute vikendice koje ugrožavaju ekologiju.

Da li je kupanje na jezeru Sot dozvoljeno? Desna strana jezera je ispunjena nekolikim vikendicama i kućicama, dok se na levoj strani nalazi mali drveni splav i nekoliko drvenih dokova. Okolo su šume i vrbe.

Sotsko jezero jeste omiljeno izletište Šiđana i stanovnika okolnih mesta, kao i brojnih ribolovaca, međutim tabla na ulasku u jezerski kompleks jasno kaže da je kupanje u jezeru zabranjeno, kao i unošenje čamaca.

Pecanje na jezeru Sot, kao i na okolnim jezerima Moharač i Bruje. Na svim ovim jezerima se mogu pecati amuri, šarani i tolstolobici koji teže i do 40 kg. Ovde ima i somova od sto kilograma, štuka i smuđeva od deset kilograma, itd.

Priroda oko ovih jezera je prelepa, a riblji fond je impozantan, pa to mami veliki broj pecaroša. Uprava Nacionalnog parka Fruška Gora  je ograničila broj dozvola za ribolov koje izdaje i zabranila je da se odavde odnose primerci  riba koji su teži od pet kilograma.

Na jezeru Sot ima kapitalnih primeraka amura, šarana, soma, smuđa, tolstolobika, bele ribe i štuke. Za pecanje na Sotskom jezeru važe isti režimi kao i na jezeru Bruje. Na Sotskom jezeru je pre neku godinu upecan šaran koji je težio 42 kg. On se smatra evropskim rekorderom.

Na Sotsko jezero dolaze pecaroši reprezentativci, odnosno reprezentativci u šaranskom ribolovu. Kako bi se očuvao riblji fond, odlučeno je da se ukinu dnevne dozvole za pecanje, pa se izdaju samo godišnje.

Kvota dozvola koje se smeju izdati u jednoj godini je 300. Cena godišnje dozvole iznosi 11.000 dinara.

Pecanje je dozvoljeno svakoga dana od 5h ujutru do 21 h. Ribolovac sme da odnese tzv. tri plemenite glave. To znači da sme da odnese pojedinačne ribe do 5 kg ili pet kilograma bele ribe, ukupno.

Ne tako davno, u Sotsko jezero su ubacili 1200 kg šarana.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora