Ribničko jezero – informacije i zanimljivosti

0

Zlatibor nije samo rekreativni centar. On je i lekovita banja i skijalište, veliko šetalište, centar kulturnih događanja, vazdušna banja, izletište, kao i centar odakle se može otići do brojnih drugih turističkih destinacija.

U okolini Zlatibora su i Šarganska osmica i Drvengrad, tu je blizu i Višegrad, kao i Tara, a ni kanjon Uvca nije daleko.

Mnogo je razloga zbog kojih Zlatibor uvek predstavlja dobar izbor kako za zimski, tako i za letnji odmor. Posebnu lepotu Zlatibora čine i njegove vode.

Zlatibor je bogat vodama. Njih ima u obilnoj količini u različitim oblicima. Najveće vode su reke Veliki Rzav, Crni Rzav i Uvac (na južnoj granici Zlatibora). Veliki Rzav se ubraja u najčistije vodotokove Srbije.

Ova reka izvire podno Male Čigote i uliva se u reku Moravicu. Veliki Rzav daje pijaću, vrlo kvalitetnu vodu Gornjem Milanovcu i Arilju. Druga reka, Crni Rzav izvire na Carevom polju, ispod Murtenice i tu je ona tek mala reka.

Međutim, daljim tokom kroz centralni deo zlatiborskih platoa, obogaćuje se mnogim pritokama, pa sve zajedno idu u veliku reku Drinu.

Sa južne strane Zlatibora nalazi se prelepi Uvac. Mnoge pritoke koje mu daju snagu na putu do Drine, učinile su ovu reku i njene kanjone jednom od najlepših prirodnih lepota Srbije.

Pored reka na Zlatiboru se nalaze i izvori mineralne vode. U banji Vapa, pored sela Rožanstva, nalazi se najpoznatiji izvor mineralne vode. Ovaj izvor se odvajkada koristio za lečenje bolesti očiju i kožnih oboljenja.

Kada su u pitanju jezera, onda treba reći da na Zlatiboru ne postoje prirodna jezera. Međutim, i ovome se doskočilo. Na Zlatiboru su napravljena dva veštačka jezera. Jedno jezero je napravljeno od potoka Obudovica i nalazi se u centru Zlatibora, odnosno njegovog turističkog kompleksa, dok je drugo jezero između Vodica i Ribnice nazvano Ribničko jezero.

Ribničko jezero – položaj i zanimljivosti. Kada se krene ka Torniku i manastiru Uvac, na svega 8 km od Zlatibora, stiže se do Ribničkog jezera. Ovo veštačko jezero nastalo je kada je 1971. godine na Crnom Rzavu kod Ribnice podignuta brana kako bi se Čajetina i Kraljeve Vode snabdevali vodom za piće. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 968 m, a pripada oppštini Čajetina.

Dužina jezera iznosi oko 2000 m na najdužem delu, a površina 0.4 km2. To je, po veličini, drugo jezero na Zlatiboru.

Brana koja je izgrađena liči na Đerdapsku branu, samo je, naravno, mnogo manja.

Okolina Ribničkog jezera je divna. Tu se nalaze bogate četinarske šume, a voda u kojoj se one ogledaju, dobija tamnozelenu boju. Dno jezera je pokriveno tamnim kamenom, pa je i to razlog zbog čega je jezero prodorne boje, sa izuzetno bistrom i čistom vodom. Zvanično, kupanje u ovom jezeru je zabranjeno, ali se uvek nađe neko ko ne može da odoli, pa se mogu videti razdragani kupači tokom leta.

U jezeru mogu neometano plivati pastrmke, klenovi, linjaci, somovi i šarani. Bogato ribom, jezero ne nosi tek zalud svoje ime. To je i najveći razlog zbog čega ga i posećuju ljubitelji ribolova.

Ovo jezero prestavlja jedan atraktivni prostor jer se nalazi u potpuno prirodnom ambijentu, među Kraljevim Vodama, Vodicom i Ribnicom i zbog toga može da privuče veliki broj turista koji su u potrazi ili za rekreacijom ili za ribolovom ili za posmatranjem lepe prirode.

Nema veze koliko puta ste bili na Zlatiboru, on će vas uvek iznenaditi i obradovati nečim novim. Verujemo da niste obišli baš sve skrivene kutke Zlatibora. Obično turisti odlaze u poznate centre, tamo gde ima komercijalnih sadržaja, ali svi oni koji žele da dožive Zlatibor na jedan drugačiji način, mogli bi da obiđu Ribnicu pored Ribničkog jezera, a u blizini i manastir Dubravu.

Naselje Ribnica zovu još i vikend naseljem. Ono je smešteno na zapadnim obroncima Zlatibora. Do Ribnice možete doći kada iz centra Zlatibora, nakon 6 km ka Novoj Varoši, skrenete udesno sa magistralnog puta. Zapravo to je skretanje za Tornik, poznato skijalište.

Ukazaće vam se stare drvene kolibe, zeleni pašnjaci koji se talasaju pred vama, kao i razigrani planinski brzaci. Ribnica zaista pleni svojim izgledom i prikazuje Zlatibor u svoj njegovoj lepoti. Oni koji pamte kažu da su se upravo ovde, u Ribnici, nekada pravile prve vikendice i kuće za odmor. Bogatije porodice iz ovog dela Srbije, dolazile bi sa porodicom, kako bi udisali svež vazduh i odmarali. Ovaj deo Zlatibora je posebno pogodan za sve one koji imaju problema sa plućima. To je na neki način vazdušna banja.

Utisku doprinosi i Ribničko jezero koje se savršeno uklapa u okolinu iako je stvoreno veštačkim putem, kao što smo već rekli. Jezero se akumuliralo u udolini, a okruženo je borovima. Ne malo puta, prolaznici, koji nisu ni planirali duže zadržavanje na ovom mestu, ipak zastanu kako bi ovekovečili prizor.

Jezero, tamnozelene boje, okruženo četinarima i pašnjacima koji se u njemu ogledaju, savršen su scenario za odlične fotografije najlepših slika Srbije. Ribničko jezero je udaljeno svega 4 km od skretanja ka Torniku. Njegova umirujuća lepota prosto mami i ne zovu ga bez razloga biserom Zlatibora.

Turisti koji se u vrelim letnjim danima nađu pored jezera, nikako ne mogu da odole a da se ne okupaju u njemu. Ovde uvek ima kupača. Međutim, trebalo bi da znate da postoji uniformisano lice, odnosno čuvar, koji skreće pažnju i moli sve kupače da izađu iz vode. Razlog tome je zabrana koja je na snazi zbog toga što je jezerska voda namenjena piću.

Nedaleko od Ribničkog jezera se nalazi ski-centar Tornik. Zapravo, udaljen je samo 3 km od jezera. Kada se popnete na Tornik, primetićete drastičnu temperaturnu razliku. Na Torniku je mnogo svežije nego na drugim delovima Zlatibora. Ovde je vazdušni pritisak nešto niži i stalno pirka vetrić. Nadmorska visina Tornika iznosi 1496 m, pa je on najviši vrh Zlatibora.

Zabavni sadržaji su smešteni na 1300 m visine. Kada se popnete na 1300 m možete se voziti žičarom i uživati u pogledu odozgo. Potom, na raspolaganju je letnje sankanje ili tjubing, potom vožnja bobom na specijalnim šinama, avantura park, tereni za mini golf ili iznajmljivanje bicikala za planinski biciklizam. Ko ne želi ništa od toga, može jednostavno da šeta uređenim pešačkim stazama do samog vrha na skoro 1500 m.

Turisti vole da se provozaju modernom žičarom sa šest sedišta. Na taj način uživaju u najlepšoj panorami u društvu svojih najdražih. Vožnja traje nekih deset minuta, a visina na kojoj se nalazite je negde između 20 i 30 m. Vožnja žičarom košta 300 dinara za decu, a za odrasle 350 (povratna vožnja).

Pecanje na Ribničkom jezeru

Na Ribničkom jezeru se može pecati uz dozvolu. Udruženje sportskih ribolovaca “Zlatibor” iz Čajetine je uglavnom zaduženo za ribolov na Ribničkom jezeru i oni preporučuju da se obavezno kupi dozvola koja košta 1.000 dinara (1 dan) ili 2.000 dinara za nedelju dana.

Svi zainteresovani ribolovci koji imaju želju da pecaju baš na Ribničkom jezeru mogu kupiti dozvole u restoranu pod imenom “Stari Vlah”. Ovaj restoran se nalazi na skretanju za Tornik, na samom putu za jezero.

Godišnja dozvola za sportski ribolov košta 6.000 dinara i može se kupiti na nekoliko mesečnih rata. Godišnje dozvole se podižu u Čajetini u kafeu Aleksandar.

U Čajetini je pre nekoliko godina osnovano Ekološko udruženje sportskih ribolovaca “Ribničko jezero”. Ovo udruženje za prioritet ima poribljavanje jezera, čuvanje fonda, pravljenje uslova da bi se riba mrestila, ali i rad sa školskom decom.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora