Petničko jezero – informacije i zanimljivosti

0

Selo Petnica se nalazi pored Valjeva. Ovo staro selo datira još iz XV veka. O tome postoji zapis po imenu Petnički Psaltir koji je nekada čuvan u manastiru koji je postojao u ovom selu.

Utvrđeno je da je Psaltir nastao 1488. godine i da je u to vreme selo već postojalo, kao i škola. Nažalost, manastir danas više ne postoji jer je uništen još u XVIII veku, ali je zato crkva tu.

Kada je započet rad na izgradnji Istraživačke stanice Petnica, slučajno su iskopani ostaci starog groblja, pa su preneti u crkvu. Mesto na kome je podignuta Istraživačka stanica nekada je bilo mesto gde se nalazila škola koja je izgrađena između dva svetska rata.

Čitav ovaj kraj u kome se nalazi selo Petnica sastavljen je od krečnjaka. Geografski gledano, niske i srednje planine valjevskog krasa, podeljene su klisurama, kotlinama i dolinama.

Krečnjački sastav terena doveo je do toga da se ovde mogu naći mnoge pećine, šupljine, pećinski kanali i tzv. galerije.

Biodiverzitet ovog kraja je veoma bogat, a podzemne i površinske vode su posebna odlika petničkog kraja.

Petničko ili Počibravsko jezero

U Petničkoj pećini izvire reka po imenu Banja i ona protiče kroz Petnicu, dok potok po imenu Počibrava deli Petnicu na ravni i brdski deo.

Upravo je na ovoj reci – Počibravi – u poslednjoj deceniji 80-ih godina prošlog veka napravljena brana kako bi pomogla da se selo zaštiti od čestih bujica. Zahvaljujući pregrađivanju Počibrave nastalo je jezerce koje se često naziva Petničko jezero, a može se čuti i da ga zovu Počibravsko jezero.

Jezero, kao što smo rekli, nije veliko – njegova površina iznosi svega dva hektara – ali bez obzira na to, njegove obale dale su dom mnogim pticama močvaricama. Ne treba ni spominjati da je Petničko jezero omiljeno stecište ribolovaca iz okoline.

Petničko jezero je udaljeno od Valjeva nekih 5 kilometara.

Blizina grada i divna priroda u okolini, čine ga vrlo pristupačnom destinacijom. Važno je istaknuti da se u blizini jezera nalaze i Istraživačka stanica Petnica, kao i sportsko-rekreativni centar “Petnica”.

Ovaj sportsko-rekreativni centar je deo Valis ustanove za fizičku kulturu, a izgrađen je 1983. godine.

Ceo kompleks ima površinu od 5.6 hektara i zaista je jedinstven kompleks u ovom kraju zbog toga što se nalazi u potpuno prirodnom okruženju.

U okviru kompleksa sportsko-rekreativnog centra “Petnica” mogu se koristiti ukupno četiri bazena.

Tu su izgrađene i tribine za publiku, kao i svlačionice za članove vaterpolo i plivačkog kluba. Uz to, napravljeni su i objekti koji mogu da pruže smeštaj gostima i sportistima. Pored bazena, nisu zapostavljeni ni drugi sportovi.

Ovde ima i terena za mali fudbal, za mini golf, za stoni tenis i odbojku na pesku.

Ako u letnjim mesecima obilazite Petničko jezero, obavezno obiđite i ovaj sportski kompleks. On je otvoren od juna do septembra i zasigurno pruža dobru zabavu i opuštanje.

Ne tako davno, iznad bazena je postavljen balon, tako da se olimpijski bazen može koristiti i u toku zimskih meseci. Temperatura vode u zimskom režimu iznosi 26º C.

Ribolov na Petničkom jezeru

Prostor oko jezera i njegove obale su lepo uređene i raščišćene, a dubina vode, iako je u poslednje vreme prilično zamuljena, iznosi oko četiri metra. Najveća izmerena dubina iznosi 11 metara.

Ovo jezero je bogato ribom. U njemu živi više od 17 vrsta ribe. Mogu se pecati bandari, bucovi, klenovi, bodorke, amuri, šarani, tolstolobikovi, somovi, deverike, babuške, belice, skobalji, gavčice, itd.

Ribolovci kažu da se som najbolje peca u proleće.

U to vreme se on mresti, pa ga ima dosta. Poznato je da su ovde ulovljeni somovi od 20 kilograma, pa i više. Za pecanje somova se koristi mala bodorka ili babuška.

Šarani se u ovom jezeru planski poribljavaju, pa dosta ribolovaca dolazi da peca šarana. Ima primeraka težih od 10 kilograma, ali se uglavnom love oni od kilogram, dva, tri.

Tolstolobik je krupan (čak i po 35 kilograma) i uveliko se peca na ovom jezeru.

Pecaroši su se hvalili deverikama od 2 kilograma i više, potom amurima od desetak kilograma i krupnim babuškama. Kada je u pitanju bela riba, onda se najviše hvataju sitne belice i bodorke.

Šta obići u blizini Petničkog jezera?

Čitav kolubarski kraj je pun prirodnih lepota i kulturno-istorijskih znamenitosti.

Sam grad Valjevo je jedan izuzetan kulturni, naučni i umetnički centar ovog kraja, ali je od svega navedenog najznačajniji projekat koji se neprestano razvija u ovom kraju, stecište pametnih mladih ljudi – Istraživačka stanica “Petnica”.

Na inicijativu jedne grupe mladih istraživača, studenata i nastavnika koji nisu bili zadovoljni praktičnom stranom obrazovanja, 1982. godine je osnovana IS “Petnica”.

Ovo je prva srpska (nekada jugoslovenska) nezavisna obrazovna organizacija.

U okviru kampusa IS “Petnica” nalaze se objekti sa salama za rad, kabinetima i odlično opremljenim laboratorijama, restoran, hotel sa 170 mesta i biblioteka sa preko 50.000 bibliotečkih jedinica.

IS “Petnica” se nalazi u fenomenalnom prirodnom okruženju.

Blizu nje je Petnička pećina koja pored toga što služi mladim naučnicima da vrše istraživanja iz raznih oblasti, služi i za razvoj turizma u ovom kraju.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora