Ovčar Banja – smeštaj, info i zanimljivosti

0

Predstavlja naselje u opštini Čačak, u Močvanskom okrugu u Srbiji, a prema popisu stanovništva iz 2011. godine u ovom naselju je živelo svega 122 stanovnika.

Nalazi se na samo 17 kilometara od grada Čačka, smeštena u rasprostranjenom, šumovitom, delu jedinstvene morfološke celine, Ovčarsko- Kablarske klisure na nadmorskoj visini od 278 metara.

Termo- mineralni izvori i formirana banjska lečilišta oko njih, kao što su: Mataruška Banja, Vrnjačka Banja, Bogutovačka i mnoge druge prestavljaju glavnu karakteristiku ovog dela centralne Srbije, odnosno područja Zapadnog Pomoravlja.

Zapadnomoravske saobraćajnice, odnosno asfaltni put i pruga, prolaze kroz samu Ovčar Banju.

Ove saobraćajnice su je učinile veoma pristupačnom, pruga kojom voz iz Požege ide, ujedno je povezana i sa Barskom prugom.

Na ušću banjskog potoka u Zapadnu Moravu, na malom morfotektonskom proširenju, nalazi se lečilište.

Ovčarsko- Kablarska klisura

Ova klisura je udaljena 18 kilometara od Čačka, koji ima 58 naselja, a prema popisu iz 2011. godine broji 73 331 stanovnika. Klisura je usečena između planinskih masiva Ovčara, planine u zapadnom delu naše zemlje, čiji se najviši vrh nalazi na nadmorskoj visini od 985 metara.

Nekada se na ovoj planini nalazio vulkan, a zanimljivo je da se na vrhu planine nalazi televizijska antena i predajnik RTS- a koji je 1999. godine bio uništen kao posledica NATO bombardovanja naše zemlje, srećom obnovljen je i danas je ponovo u besprekornoj funkciji.

Kao prirodno dobro Republike Srbije zaštičen je deo ove planine, a kako se planina nalazi kao jedna od ponuda turističke organizacije Čačka, posećena je tokom citave godine od strane turista sa različitih delova sveta.

Drugi planinski masiv između kog je usečena je Kablara koja se nalazi nešto bliže Čačku, na samo 15 kilometara od njega, a od prestonice Srbije je udaljena 155 kilometara.

Ovčarsko – Kablarska klisura se prostire na dužini od oko 20 kilometara, obgrljuju je strme strane i kroz nju protiče Zapadna Morava, koja zajedno sa Južnom čini Veliku Moravu.

Ova reka se prostire na dužini od neverovatnih 308 kilometara, teče od zapada ka istoku razdvajajući Šumadiju od južnih krajeva zemlje. Predgrađena je branama, te su kao posledica toga formirana dva veštačka jezera na hidrocentralama Ovčar banja i Međuvršje.

Međuvršje važi za izuzetno malo naseljeno mesto u Srbiji, u opštini Čačak, u kom boravi svega 96 stanovnika prema popisu iz 2011. godine. U njemu se nalazi Mala hidroelektrana Međuvršje u sastavu “Drinsko- limskih Hidroelektrana“ iz Bajine Bašte.

Na samom početku 20. veka pojedini investitrori su bili zainteresovani za izgradnju hidroelektrane u Ovčarsko- Kablarskoj klisuri, međutim, s obzirom da je davne 1896. godine došlo do odronjavanja desne obale što je za posledicu imalo pravljenje brane, čime je uspostavljen znatan pad na relativno maloj dužini reke.

Sve što je trebalo da se uradi je da se podigne manja brana i da se prokopa tunel. Radovi na podizanju brane su otpočeli 1947. godine. Brana visine 30 metara podignuta je na samom izlazu iz Ovčarsko- kablarske klisure, dužine 190 metara.

Rad elektrane je otpočeo 10. avgusta 1957. godine, od kad je neprekidno radila sve do velike poplave na Zapadnoj Moravi koja se dogodila 1965. godine 13. maja. Kako je načinjena velika šteta, obe hidroelektrane nisu radile skoro godinu dana, koliko su i trajale popravke.

Klisura se nalazi pod zaštitom države kao predeo izuzetnih odlika I kategorije i o njoj se stara takođe Turistička organizacija Čačka, a njena najveća dubina iznosi 710 metara.

Poznata je po mnogobrojnim manastirima, od kojih se na desnoj strani Morave nalaze:

Manastir Vavedenje smešten na samom izlazu iz klisure; Masnastir Vaznesenje koji se nalazi na obroncima planine Ovčar; Manastir Svete Trojice; Manastir Preobraženje- nalazi se na samo jedan kilometar od Ovčar Banje; Manastir Sretenje smešten je na neverovatnih 800 metara nadmorske visine, na vrhu planine Ovčar u opštini Lučani; Manastir Blagoveštenje nalazi se odmah iznad Ovčar Banje; Manastir Ilinje takođe se nalazi u Ovčar Banji; Manastir Jovanje; Manastir Nikolje smešten u podnožju planine Kablar u blizini Ovčar Banje i manastir Uspenje Presvete Bogorodice važi za najmlađi manastir koji je smešten u ovoj klisuri.

Istorija Ovčar Banje

Ovčar Banja se može pohvaliti svojom izuzetno dugom tradicijom, kao i imenom, koja je tek 2011. godine za nju zvanično priznata od strane nadležnih. Mnogobrojna arheološka istraživanja upravo su potvrdila njen ogroman značaj kada su pokazala da su se termalni izvori ove banje koristili još tokom praistorije.

Istraživanja koja su vršena u području oko izvora otkrila su nam da su se pre dosta hiljada godina oko termo- mineralnih izvora lečilišta okupljali mnogobošci kako bi vršili svoje verske obrede.

Naravno, ovo područje nije zaobiđeno ni od strane starih Rimljana, koji su koristili njene konvencionalne izvore, odnosno, oni su eksploatisali rudnike koji su se nalazili u njenoj neposrednoj blizini, ali pored rudnika su se „dotakli“ i lekovitih faktora područja.

Takođe, na ovom području su hrišćani tokom srednjeg veka gradili crkve, kao i mnogobrojne objekte oko crkvi u kojima bi posetioci mogli da pronađu svoj smeštaj.

Tokom feudalnog doba (srednji vek) ni Turci nisu mogli da odole čarima ove banje, te je ona bila najznačajnija manastirska banja koja se nalazila na prostoru današnje Srbije.

Status manastirske banje nosila je sve do 19. veka. Nakon što se naš narod oslobodio od Turaka, manastiri koji su se nalazili u okoloni Ovčar Banje počeli su neometano da koriste lekovite izvore ove banje, naročito manastir Blagoveštenje, što objašnjava nekadašnji naziv za ovo lečilište, a to je “Blagoveštenska Banja“.

Tokom poslednje decenije 19. veka u Ovčar Banji je izgrađen prvi bazen za kupanje, podignuti su prvi „kvartiri banjski“, a takođe su izgrađena daščana kupatila.

Enorman zastoj u razvoju ove banje doneo je period Prvog i Drugog svetskog rata, kao i međuratni period u kom uopšte nije napredovala, za razliku od mogobrojnih srpskih banja koje su u tom periodu postale mondenska mesta, u njih se ubrajaju: Banja Koviljača, Vrnjačka Banja i mnoge druge.

Hotel “Kablar“ izgrađen je tek u drugoj polovini prošlog veka, nakon kog je banja počela postepno da napreduje, te je izgrađen autokamp, nakon njega planska kuća PD “Kablar“.

Svi objekti koje smo naveli su danas renovirani i modernizovani, odlikuju se kvalitetnim, savremenim, smeštajem koji se naravno trudi da ispuni sve turističke trendove.

Lečenje i indikacije u Ovčar Banji

Ovčar Banja ima nekoliko izvora termalne vode, ovi izvori izviru iz krečnjaka i njihova temperatura se kreće između 36 stepena Celzijusa i 38 stepena Celzijusa. Jedna od zanimljivosti je sam izvor ovčarske homeoterme koji se nalazi u samom rečnom koritu.

Makroelementi kojima su bogate termomineralne vode ove banje su kalcijum i natrijum, dok u sastav mikroelemenata spadaju: kalijum, litijum, cezijum, stroncijum, barijum, jod, brom, kobalt, rubidijum, fosfor, fluor i mangan. Koloidni rastvori kao što su aluminijum- oksid, gvožđe- oksid i silicijum- dioksid, takođe su zastupljeni u sastavu ovih termalnih voda, kao i neznatan stepen radioaktivnosti.

Vode se primenjuju u terapijama kupanjem i oblogama. U okviru Ovčar Banje nalazi se kupatilo sa homeotermalnom vodom koje se koristi u svrhu punjenja dva bazena koji obuhvataju 10 kada.

Medicinsko osoblje doma zdrvlja u Čačku je zaduženo za lečenje pacijenata u Ovčar Banji, a pod njihovom kontrolom sprovode se sledeće terapije: balneoterapija, hidroterapija, medikamentoza kao i masaže.

Kao što smo pomenuli, ovo lečilište, poseduje kupatilo sa toplom mineralnom vodom, gde temperatura vode odgovara temperaturi ljudskog tela, a takođe pored dva pomenuta zatvorena bazena sa nekoliko kada, banja poseduje i olimpijski plivački bazen, ugostiteljske i turističke objekte.

Indikacije za lečenje u Ovčar Banji su: reumatska oboljenja; degenerativni reumatizam; artroze; nervna oboljenja; spondiloze; povrede mišićnog tkiva; posledice preloma kostiju; razna kožna oboljenja.

Smeštaj i cene u Ovčar Banji

Kako je smeštena u jednu od naših najlepših klisura, obgrljena planinama Ovčar i Kablar, predstavlja idealno mesto za odmor. Banja se odlikuje veoma lekovitim prirodnim svojstvima, te smatramo da zaslužuje da bude više primećena.

Smeštajni kapaciteti su trenutno dovoljni da zadovolje potrebe posetilaca.

Hotel “Kablar“ raspolaže polupansionima kao i jednokrevetim sobama, čije se cene kreću od 3 820 dinara, dok se cena dvokrevetne sobe iznosi 3 580 dinara. U cenu je uračunato pored noćenja na bazi polupansiona i korišćenje pomenutog bazena koji se nalazi u hotelu.

Usluge spa centra se plaćaju naknadno, što znači da nisu uračunate u cenu smeštaja.

Svoj smeštaj možete naći u Wellness centru Kablar koji u svojoj ponudi ima luksuzno opremljene sobe, cafe bar, zatvoren bazen sa lekovitom banjskom vodom, restoran sa nacionalnom kuhinjom, wellness centar sa hidromasažnim kadama, kao i saunom, raspolaže prostorom za fizioterapeutske tretmane i prostorom za rekreaciju.

Svaka soba je opremljena tv uređajom, kupatilom, mini barom.

Raspolaže kapacitetom od 30 ležaja, dok restoran “Kablar“ raspolaže kapacitetom od 90 mesta, sobe su jednokrevetne i dvokrevetne. Wellness centar pruža sledeće usluge: hidroterapije, sve vrste masaža, SPA tretmane, detoksikaciju organizma, anticelulit program kao i mnoge druge.

Cene u spa centru variraju u zavisnosti od vrste usluge, te bi stoga bilo najbolje kontaktirati wellness centar kako biste proverili da li su i koje su cene i dalje aktuelne.

Za sada je cena elektroterapije bila 400 dinara, a boravak u sauni se naplaćivao 600 dinara. Što se tiče cena masaža one se kreću od 700 dinara za pola sata, do 1 500 dinara u trajanju od sata, opet u zavisnosti od vrste masaže.

U Ovčar Banji, u okviru wellness centra “Kablar“ nalazi se zatvoren bazen napunjen lekovitom termlanom vodom.

Privatni sektor nije toliko obogaćen smeštajnim kapacitetima, te su cene uglavnom svuda slične, naravno variraju u zavisnosti od ponude samog smeštajnog objekta.

Gostionica “Blef“ se nalazi u samom centru Ovčar Banje, te samim tim ima jednu od najboljih lokacija koje mogu biti posetiocima na raspolaganju. Ima dve zvezdice, sobe imaju sopstveno kupatilo, tv uređaj, kao i besplatan bežični internet.

U ovom objektu, cena noćenja za jednu osobu, u jednokrevetnoj sobi, iznosi 1 500 dinara, dok cena noćenja za dve osobe, u dvokrevetnoj sobi, iznosi 2 400 dinara.

Takođe postoji i opcija dnevnog boravka, ona po pojedincu iznosi 1 500 dinara. Boravišna i ekološka taksa nisu uračunate u navedene cene.

Izleti

Kako je obgrljuju mnogobrojne prirodne lepote, predstavlja pravu lokaciju za ljubitelje prirode i avanture. Pećine Kađenica i Turćinovac se nalaze u klisuri, tako da predstavljaju veoma zanimljivo mesto za obilazak.

Pored njih, u dolini Zapadne Morave možete uživati u tri prelepa veštačka jezera, najveće od njih je Međuvrško koje poseduje uređeno kupalište, takođe je na njegovoj onali uređena ribarska staza koja je duga 800 metara, a veoma je turistički atraktivna jer se na njoj svake godine održava takmičenje u sportskom ribolovu, koje se organizuje u okviru memorijala “Mr. Slavica Simović“.

Pored ovog jezera druga dva su Parmenačko i Ovčarsko koja su podjednako lepa.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora