Niška tvrdjava – informacije i zanimljivosti

0

Niška tvrđava nalazi se u centru grada Nišu uz reku Nišavu. Izgrađeno je kao utvrđenje i postoji više od dve hiljade godina. O tvrđavi postoji puno spisa i dokumenata koji su tokom svih ovih decenija bili bitan izvor informacija o tvrđavi.

Niška tvrđava je sagrađena kao utvrđenje i pod zaštitom je već sedamdeset godina. 1979. godine je dobila status kulturnog spomenika i svrstano je u kategoriju nepokretnog kulturnog dobra.

Osnovne informacije

Niš je za nekoga više nego dovoljan razlog da poseti ovaj deo Srbije. Svake godine grad poseti veliki broj turista iz celog sveta iz razloga što je ovo jedan od retkih gradova koji ima više miliona stanovnika, a u kome i danas možete videti kaldrme, stare kuće stare nekoliko stotina godina i kafane koje nose duh starih dobrih vremena.

Niš je grad koji krije mnoge tajne a mistične priče vezane za samu tvrđavu i danas se mogu čuti od meštana. Kada bi tvrđava mogla da govori, pričala bi bez prestanka o ratovima koji su ovde vođeni, o bitkama koje su ovde počele i završavale se, i o brojnim narodima koji su ovde živeli.

Osnova tvrđave je višeugaona i osmišljena je tako da ima kapije sa sve četiri strane sveta. Dužina samog bedema je preko dve hiljade metara dok je visina osam metara. Zidovi su široki tri metra i zdanje je koje zaista oduzima dah usled svoje grandioznosti. Niška tvrđava nije bitna samo kada je reč o istoriji i kulturi, već je bitna i zbog zelenila koja ga okružuje. Centar grada je dom mnogih životinja od kojih su napoznatije ptice kao što su senice i svračak, slavuji ali i gugutke koje možete videti ukoliko ste dovoljno strpljivi.

Danas je tvrđava spoj modernog i antičkog. Pored tvrđave se nalazi autobuska stanica tako da je možete posetiti odmah nakon dolaska u Niš. Ima ogroman potencijal sa turističkog aspekta i svako ko poseti tvrđavu može uz pomoć tabli i natpisa da sazna sve o svakoj lokaciji ponaosob što je jako korisno za one koji prvi put dolaze da obiđu Nišku tvrđavu.

U okolini tvrđave postoje dosta aktivnosti namenjene za najmlađe, pa je tako sa decom idealno posetiti tobogane, ljuljaške, a dostupna je vožnja vozićem kako bi mogli da bolje upoznate svaki deo Niške tvrđave. Dok razgledate tvrđavu možda ćete videti neku od retkih ptica koje ovde žive.

Istorijat Niške tvrđave

Niška tvrđava nastala je na temeljima utvrđenja iz srednjeg veka. Iako je nekoliko puta tvrđava napadnuta, nikada nije bila osvojena. U antičko doba, tvrđava je napravljena u drugom veku kada se i Niš prvi put pominje kao grad koji je bio jedan od najvećih na ovim prostorima.

Dve stotine godina nakon izgradnje tvrđave Niš postaje carski štab gde je car Konstantin sagradio svoj dvorac.

Niška tvrđava je bila vojno utvrđenje i to je ostala dugo vekova. Mnogo puta je rušena i obnavljana, zidana i dozidana, pa opet renovirana. Kroz njen enterijer prošli su brojni narodi među kojima su Srbij, Sloveni i Bugari. Vojska Turske je početkom osamnaestog veka dala tvrđavi izgled koji ima i danas. Sa tri kapije i nekoliko bastiona, bedemi su praktično bili neprobojni i specifičnost tvrđave je u tome što joj strane i ivice nisu jednake.

Unutrašnjost Niške tvrđave nije sačuvana, ali kulturna dobra oko nje jesu – džamija, tursko kupatilo, šanci i rovovi, kapije i kopovi.

U šestom veku je Niška tvrđava renovirana od strane cara Justinijana kako bi se zaštitio od neprijatelja. To se pokazalo kao pametan korak zato što je tvrđava bila pod naletom Slovena nekoliko puta za svega deset godina. Upravnici tvrđave su se smenjivali u narednih par stotina godina pa su tako, osim Slovena, tvrđavom upravljali i ustanici. Niška tvrđava se smatra simbolom grada Niša i tako će biti ubuduće.

Geografski položaj utvrđenja nije doneo ništa dobro očuvanju ovog istorijskog blaga zato što je zbog povoljnog geografskoj položaja Niška tvrđava bila česta meta varvara, zbog blizine reke i dobre saobraćajne veze sa istokom i zapadom.

Šta videti prilikom posete?

Od kraja marta pa sve do jeseni veliki je broj manifestacija koje se održavaju u blizini Niške tvrđave i naša je preporuka da iskoristite posetu tvrđavi što bolje možete i uživate u mnogobrojnim aktivnostima koje okolina i sama tvrđava nude. Pre svega, posetite samu tvrđavu i obiđite je koliko god detaljnije možete. U blizini Stambol kapije nalazi se kula odakle se vidi cela panorama ovog kraja pa tako sa kule možete gledati Banovinu, mnogobrojne spomenike i hotel koji se sa kule vidi. Stambol kapija je prva stvar koju morate videti. Nalazi se na grbu grada Niša kao simbol, a sama kapija je smeštena tik uz Nišavu.

Sama tvrđava je očuvana i pravo je mesto za relaksaciju. Iako mnogi misle da je poreklom iz turskog perioda, njena istorija seže još u dalju prošlost. Sve do sredine prošlog veka Niška tvrđava je bila usko vezana za vojsku a tek kada vojska napusti tvrđavu dobija istorijsko-kulturni karakter kao i značaj.

Sam lokalitet je pogodan za brojne manifestacije vezane za kulturu i umetnost.

Najpoznatije dešavanje u samoj tvrđavi je zasigurno Festival Filmski susreti, koji spada u najznačajnije festivale naše zemlje i svakako ga treba posetiti ako dođete u letnjem periodu. Pored festivala, možete posetiti festival horske muzike, a ako ste ljubitelj nekih malo drugačijih nota, Nišvil je svakako muzički događaj za vas. Velika svetska imena džez muzike nastupaju na ovom festivalu i prave svojevrstan program i po gradovima koji su blizu Niša.

Osim kulture, Tvrđava nudi i brojne zanimljivosti za najmlađe a dinosaurusi od drveta su samo neki od njih. Ukoliko jednostavno želite da sednete i da se odmorite, brojni kafići nude široki dijapazon pića po atraktivnim cenama, a restorani nude specijalitete iz ovog kraja koje morate probati. Postoji u samoj tvrđavi i prodavnica sa suvenirima ako želite da posedujete uspomenu na ovaj zanimljiv istorijsko-kulturni raritet, a obavezno posetite i džamiju koja je pripadala Bali-begu i koja je izgrađena pre četiri stotine godina, a tu je i neizbežni Lapidarijum, koji u stvari predstavlja zbirku nadgrobnih spomenika. Brojni muzeji su vam otvoreni tokom cele sezone gde možete videti interesantne iskopine iz ovog kraja.

Pored Lapidarijuma, u tvrđavi se nalazi i objekat sa svodovima. U dobrom je stanju i potiče iz drugog ili trećeg veka nove ere. Oktagonska palata je prizor koji oduzima dah i prikazuje luksuzni prostor sa grejanjem i mozaicima, obložen freskama. Tursko kupatilo, takozvani hamam, potiče iz petnaestog veka i u njemu je korišćena voda koja je dolazila iz glinenih cevi.

Ukoliko ste ljubitelj oružja, arsenal koji prikazuje skup topova, ali i barutana su mesta koja vas neće ostaviti ravnodušnim. Istorijski arhiv se nalazi na ovoj površini i njemu je nekada davno bila vojna škola, pa čak i zatvor tokom četrdesetih godina prošlog veka.

Zanimljivosti o Niškoj tvrđavi

Sve što je vezano za daleku istoriju je posetiocima zanimljivo na ovaj ili onaj način. Zanimljivost koja će vam privući pažnju, pa čak možda i zalediti krv u žilama je, da je dobar deo grada Niša ispunjen mračnim hodnicima ispod zemlje i za koje niko tačno ne može da tvrdi kuda vode i šta se sve u njima krije. Ovi hodnici se još nazivaju i lagumi, i brojni su istraživači koji su pokušali da reše njihovu misteriju ali to do danas nisu uspeli. Nije lako pristupiti im bez odgovarajuće opreme, a ono što se sa sigurnošću zna je da su se koristili stotinama godinama i tu i vojne ali i religiozne svrhe.

Sve do dvadesetih godina prošlog veka nije se znalo da su ti hodnici dugački i duboki i da je potrebno dosta vremena ali i novca da se dodatno istraže.

Ipak, neke opasnosti kao što su podzemni gasovi su naterale istraživače i arheologe da sa pažnjom pristupe istraživanju laguma, pa se ni dan-danas ne zna tačan sastav podzemnog sveta koji se krije ispod grada Niša.

Sama tvrđava je podeljena na nekoliko tačaka koje su predviđene za posetioce. Tako naprimer možete posetiti paviljon, letnju pozornicu, Pašin konak, nekoliko spomenika, Kovačnicu koja je danas restoran, i mnoge druge objekte. Sa arheološkog aspekta, u tvrđavi se mogu videti popločane ulice, rimske terme, mozaici, radionice, a na ovoj lokaciji nađene su i bronzane statue i pitos.

Da li Nišku tvrđavu vredi posetiti?

Niška tvrđava ja pravi primerak kulturnog spomenika i veoma je značajan za grad Niš. Sa površinom od preko dvadeset dva hektara, jedna je od najvećih utvrđenja na ovim prostorima. Izgradnja same tvrđave je trajala dugo i pretrpela je brojne promene tokom vekova. Niška tvrđava je vredna posete bez obzira u kom delu godine dolazili. Ipak, najbolje je doći tokom kasnog proleća i leta kada se održavaju brojne manifestacije koje vašu posetu mogu učiniti još zanimljivijom.

Bez obzira da li ste čuli za Nišku tvrđavu ili ne, čim vidite zidine ovog utvrđenja shvatićete da se radi o nečemu veoma značajnom sa istorijskog aspekta ne samo za ovaj grad već i za ceo region. Udaljena od centra grada samo dužinom mosta, nalazi se u prelepom delu pored reke a Stambol kapija otvara svoja vrata kako bi vas uvela u neko antičko

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora