Najlepša jezera u Vojvodini

0

Vojvodina poznata po svojim prelepim predelima, nudi veliko bogatsvo termomineralnim vodama, koje se primenju za lečenje i rehabilitaciju. Mnogi kanali, jezera, močvare i reke- od kojih su tri najveće: Dunav, Tisa i Sava, presecaju ovu prostranu ravnicu.

Jedna od najpoznatijih prirodnih lepota Vojvodine je Fruška Gora, koja je zbog svojih znamenitosti proglašena Nacionalnim parkom. Njen najviši vrh je Crveni Čot, čija visina iznosi 593 metara. Iznad 300 metara, na najvišim delovima Fruške Gore, nalaze se listopadne šume, dok se na padinama prostiru vinogradi i voćnjaci.

Lepota i kvaliteti ovog područja bili si poznati Bečkom dvoru, gde su se ljudi naveliko upoznali sa fruškogorkim grožđem i vinom.

Jedine peščare u Evropi, Subotička i Deliblatska, svrštavaju se u jedne od najvećih zanimljivosti Vojvodine.

Vojvodina u svojoj ponudi ima mnogobrojna jezera, kao što su: Ledničko jezero, Belocrkvanska jezera, Jezero Dobrodol, Borkovac, Šelevrenac, a najpoznatije je Palićko jezero.

Palićko jezero

Ovo predivno jezero nalazi se na udaljenosti od 170 kilometara od Beograda, a na svega 8 kilometara od Subotice.

Prema legendi, ovo jezero je ostatak Panonskog mora, nastalo od suza pastira Pavla, dok je napasao stado, a legenda potiče iz razloga što je jezero nekada bilo potpuno slano, dok je danas slatkovodno. Prvi spisi koji spominju Palićko jezero potiču iz 15. veka, u kojima ono nosi naziv “ Palij“ na mestu gde su Turci podigli naselje Paleđhaza, dok prvi crteži i mape datiraju iz 17. veka. Do 18. veka nisu bila poznata ljekovita svojstva vode i mulja ovog divnog jezera, da bi već u prvoj polovini 19. veka bila izgrađena prva banjska kupatila. Ubrzo nakon toga, započeta je izgradnja prvih kupališta. Nakon otvaranja pruge Budimpešta- Zemun, kao i tramvajske linije do Subotice,  krajem 19. veka dolazi do naglog razvoja Palića. Ova tramvajska linija je nažalost ukinuta pre nekoliko decenija.

Prva bušotina termomineralne vode iskopana je 1978. godine, zahvaljujući kojoj je 1984. godine otvoren prvi termalni bazen. Dužina obale Palićkog jezera iznosi 17 kilometara, a na kojoj posetioci mogu da uživaju u dugim šetnjama, kao i drugim raznim rekreacijama. Samo jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 102 metara. Temperatura vode se kreće između 18 i 25 stepena Celzijusa, a predstavlja pravo uživanje za ljubitelje ribolova. Neophodno je da imate dozvolu ukoliko želite da se bavite takvom aktivnošću. Takođe je važno napomenuti da je strogo zabranjena upotreba motornih vozila. Palićko jezero je najposećenije 1. maja.

Dubina ovog bisera vojvođanskog severa iznosi oko 2 metra, a najveća izmerena dubina je 3 i po metra, njegova površina iznosi 4,7 kvadratnih metara.

Palićka Banja nudi razne tretmane pri lečenju, kako pijenjem vode, blatnim oblogama tako i kupanje u zagrejanoj termalnoj vodi. Voda sa Palićkog jezera je alkalna i sumporovita, takođe sadrži litijum i radijum zahvaljujući kojima se uspešno primenjuje u lečenju nervih i reumatkih oboljenja.

Jezero Dobrodol

Ovo jezero se prostire na neverovatih 45 hektara, a nalazi se u blizini istoimenog sela Dobrodol. Ovo selo je vrlo malo naseljeno, sa svega nekoliko kuća. Ovo fruškogorsko jezero ima jednu od najbistrijih voda, čija dubina iznosi 6 metara. Jezero predstavlja prirodno stanište mnogobrojnih vrsta šarana, bele ribe, babuške, amura i smuđa, te stoga predstavlja pravo uživanje za ljubitelje ribolova.

Motorna vozila često pokvare ugođaj koji pruža jezero. Za sada se najuspešnije love bela riba i babuška, a značajno je napomenuti da se za sada ribolov vrši samo sa obale jezera. Ukoliko posećujete ovo jezero, ne bi trebalo da propustite priliku da posetite Šatrinačko jezero koje se nalazi na samo tri kilometra odatle, kao ni manastir Krušedol koji se nalazi na nešto manjoj udaljenosti od Dobrodol jezera. 

Jezero Međeš

Drugo ime pod kojim je poznato ovo jezero je “ Šatrinačko jezero“, koje se nalazi dva kilometra od sela Šatrinci, u Sremu. Do ovog jezera možete doći preko Banstola iz Novog Sada, takođe i putem pored manastira Krušedol. Postoji i opcija dolaska preko Iriga do ovog jezera. Što se tiče samog jezera, njegovu unutrašnjost ispunjavaju ogromne betonske ploče, koje su neravnomerno nabacane jedne na drugu.

Posetioci moraju biti pažljivi prilikom ulaska i izlaska iz ovog jezera,  jer je sama površina ploča izuzetno klizava. Ne možemo da kažemo da je samo dno ovog divnog jezera bezbedno, jer je poznato da na pojedinim delovima iz betona vire armature, koje mogu biti opasene kako zbog svoje oštrine, a veruje se i zarđalosti s obzirom na vremeski period od kad se nalaze tu.

Kada govorimo o glavnoj plaži, njenu prostranu obalu ispunjava šljunak. Nakon dela sa pločama koje mogu predstavljati opasnost, sledi duboka voda koja je  topla i predstavlja pravo uživanje za ljubitelje plivanja. U blizii jezera postoji teren za odbojku koji je dostupn svim posetiocima.

Belocrkvanska jezera

Belocrkvanska jezera se sastoje od nekoliko jezera u koja spadaju: Šaransko, Novo, Šljunkara, Vračevgajsko i Glavno jezero, te samim tim predstavljaju jedinstvenu senzaciju, za turiste, u Vojvodini.

Jezera se nalaze u blizini grada Bela Crkva, grada koji je udaljen od prestonice Srbije 100 kilometara istočno, a nalazi se u Južnom Banatu. Nazivaju ga grad jezera, s obzirom da se u njegovoj blizini nalazi sedam, predivnih, samih po sebi specifičnih, jezera. Na području Bele Crkve, početkom 20. veka započeto je iskopavanje i eksploatacija. Zarad industrijske potrebe vadio se šljunak, prilikom čega su nastala ova veštačka jezera. Predstavljaju pravu atrakciju za ljubitelje ronjenja, ribolovce, kao i lubitelje ptica. Od ovih jezera Šaransko, Šljunarka, Vračevgajsko i Gradsko važe za najpopularnije.

Gradsko jezero smešteno je uz zapadni obod Bele Crkve, na putu za Kovin. Poslednje decenije mnogo se ulagalo u  infrakstrukturu samog područja, kako bi turistički sadržaj bio što bogatiji. Dubina jezera iznosi 3 metra, a zabeleženi su podaci o dubini od 6,5 metara za vreme maksimalnog vodostaja.

Auto kamp i apartmansko naselje nalaze se na samoj obali jezera. U blizini se nalazi restoran “Jezero“ u čijim čarima možete uživati. Takođe, ovde se nalaze i mnogi sportski tereni: košarkaški i teniski, kao i park sa dečijim igralištem u kojem najmlađi posetioci mogu da uživaju i da se zabave.

Vračevgajsko jezero

Ovo jezero se nalazi na svega 200 metara od Gradskog jezera. Ono što ga posebno krasi je predivno uređeno ostrvo, na kom postoji uređen prelaz vode i kopna.

Između dve plaže, preko drvenog mosta, dolazi se do ostrva. Na ostrvu se nalazi restoran koji u svojoj ponudi ima razne gurmanske specijalitete, a za ostvo  je karakterističan prirodni hlad u kom turisti mogu uživati tokom vrelih letnjih dana.

Lednička jezera

Drugi naziv za ova jezera su “ Gorske oči“ , kako zbog svoje lepote tako i zbog vode koja je izuzetno čista.

Usled erozivnih i akumulacionih procesa, u vreme Ledenog doba, nastala su Lednička jezera pa se na osnovu toga dele na eroziona i akumulativna u zavisnosti od mesta nastanka. U našoj zemlji nalaze se na planinama visoke nadmorske visine, od oko 2 000 metara.

Jezero Bešenovo

Drugi naziv za ovo predivno jezero, koje važi za pravo čudo Fruške gore, je “ Beli kamen“.

Kako je ovo mesto nastanka sedimentalne stene nekada bilo u vlasništvu beočinske fabrike cemeta, ono je nakon nekog vremena bilo napušteno i iscrpljeno, da bi osamdesetih godina prošlog veka krenulo da se puni. Za period od dvadesetak godina dostiže svoju dubinu od oko 50 metara, čiji nivo nikada nije prestao da se povećava.

Prilikom nastanka ovog jezera došlo je do presušivanja okolnih izvora. Voda ovog jezera je veoma čista, tirkizne je boje, a mnogi se vode time da zbog svog mineralnog sastava ima lekovita svojstva, takođe mnogi se mažu blatom jer ga kao i vodu smatraju lekovitim. Postoje i oni koji kažu da nije bezbedno kupanje u ovom jezeru.

Okolina jezera i dalje nije u potpunosti uređena, svi prilazi vodi su uglavnom strmi i puni kamenja pa samim tim prilaz može biti nelagodan. Međutim, posetiocima to ne predstavlja problem i njih ima iz godine u godinu sve više.

Što se tiče nastanka, pripada grupi  akumulacionih jezera, kao i Ledničko jezero.

Ribe nisu zapažene u ovom jezeru, sem sitnih u plićaku, te stoga Ribarski turizam nije popularan na ovom mestu.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora