Miroč planina – geografski položaj, info i zanimljivosti

0

Miroč je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, smeštena između Donjeg Milanovca, koji se nalazi u opštini Majdanpek, u Borskom okrugu, i Tekije, naselja u opštini Kladovo, takođe u Borskom okrugu, u Negotinskoj Krajini.

Donji Milanovac se nalazi u neposrednoj blizini jednog od najznačajnijih i svakako najvećih neolitskih i mezolitskih arheoloških nalazišta Lepinjski Vir. Ovo arheološko nalzište ujedno predstavlja i centar nacionalnog parka Đerdap.

Najviši vrh planine Miroč se nalazi na nadmorskoj visini od 768 metara, a nosi ime Veliki Štrbac. Planina Miroč svakako da važi za najistureniji deo Istočne Srbije, a takođe se smatra za najzapadniji deo Đerdapa.

Nakon Volge, najduža reka u Evropi, naš prelepi Dunav sa svih strana okružuje planinu Miroč, koja se prostire na površini od skoro 500 kvadratnih kilometara. Planina je bogata mnogobrojnim livadama, kao i hrastovom šumom, a na njoj se nalazi čak 14 sela.

Obuhvata dva vrha, jedan od njih smo pomenuli, a to je Veliki Štrbac koji se nalazi na nadmorskoj visini od 768 metara, a drugi je Mali Štrbac, koji se nalazi na nešto nižoj nadmorskoj visini od 626 metara.

Ono što je karakteristično za planinu Miroč je njeno  bogatsvo pećinama, od kojih su istražene na primer Lazareva pećina, Gradašnica, dok su na primer Buronov ponor, Bele vode, Rakin ponor, Ibrin ponor, Gaura Ra i mnoge druge zbog nepristupačnog pristupa njihovoj unutrašnjosti, nedovoljno istražene i svakako nedostupne za turiste.

U unutrašnjost pećina može se ući jedino ukoliko posedujete kompletnu speleološku opremu.

Pored pećina, ova planina se odlikuje i velikim brojem ponora od kojih su pojedini među najdubljima u Srbiji, takođe je bogata zatvorenim depresijama, odnosno vrtačama, kao i uvalama.

Flora i fauna planine Miroč

Lekovita svojstva biljaka koje se nalaze na planini Miroč, bila su opevana još u našim poznatim narodnim pesmama. Čuveni Jovan Cvijić je u nekoliko navrata zapisao da se u šumama Miroča može naći hrast, bukva, lipa kao i jasen.

Ljiljani i jorgovani ukrašavaju planinu, a na ovom prostoru ima samoniklog voća, kao što su drenjina, kupine i šipak, što će se posebno dopasti ljubiteljima zdrave ishrane.

Prored biljnog sveta, prostori planine su bogati i životinjskim svetom, na njima se nastanjuju divlje životinje, i to najviše divlje svinje, lisica, jelen i druge.

Na planini je evidentirano 1 300 vrsta lekovitog bilja, važno je da je njen ekosistem izuzetno očuvan, tj da ne postoji nijedan zagađivač u njenoj okolini.

Istorija planine Miroč

Ova planina je oduvek imala veoma važnu stratešku ulogu zahvaljujući svom geografskom položaju. Na ovim prostorima je prolazio rimski put, još u vreme rimskog doba kada je ova planina predstavljala transportnu vezu sa Istokom.

“Unum“ je bio naziv za Miroč za vreme rimljana, što u prevodu znači “jedna“ ili “jedina“, a o značaju njenog geografskog položaja govori i naredba rimskog imperatora Tiberija da se konstruiše glavni putni pravac pod nazivom “Vije Danubis“ čime je presečen put u Đerdap koji je vodio do utvrđenja “Talija“, dalje uz desnu pritoku Dunava – Porečku reku koja je duga 50 kilometara, preko planine Miroč, rimskog utvrđenja “Gerulatis“ koje se nalazilo u samom srcu ove planine, i dalje na našu najdužu reku Dunav kod utvrđenja “Eget“ gde se nalazi današnja Brza Palanka, u opštini Kladovo u Borskom okrugu.

Ostaci utvrđenja “Gerulatis“ sada se mogu videti odmah ispod sela Miroč, koje se nalazi u opštini Majdanpek, a broji svega 406 stanovika prema popisu stanovništva iz 2002. godine.

Ovo selo je zvanično osnovano davne 1869. godine, kada se prema pismu Negotinskog episkopa pominje da ga je sačinjavalo 54 doma.

U doba rimljana Miroč je imao funkciju lečilišta, predstavljao je vazdušnu banju, još u to vreme znalo se za lekovitost njegovih trava.

Miroč planina- zanimljivosti

Na Miroču se nalazi “Markov kamen“ sa utisnutom kopitom na sebi, za koju se veruje da je kopita markovog konja Šarca.

Kamen je nekada bio velik, sada je razbijen, ali se mesto na kom se nalazi i dalje zove po njemu.

Pored kamena, još jedna zanimljiva stvar se nalazi na planini, a to je bunar koji se takođe vezuje za Kraljevića Marka.

Ovaj bunar se pominje u mnogim narodnim pesmama, interesantno je da on nikada nije presušio, čak i u najsušnijim godinama.

Šta posetiti na Miroču- seoski turizam

Pomenuli smo da je odlikuje veliki broj pećina, ali samo neke od njih su uređene za posetioce, među kojima najčešće Zotska ili Lazareva pećina.

Po Lazarevoj reci je dobila prvo ime, dok je drugo dobila po mestu Zlot od kog je udaljena svega dva do tri kilometra.

Ova izuzetna prirodna lepota (Lazareva pećina) zajedno sa još nekoliko speleoloških objekata čini kompleks Zlotske pećine, koja je od 1949. godine stavljena pod zaštitu kao spomenik prirode.

Pored navedene pećine, za turiste je veoma interesantna pećina Gradišnica. Tvrđava “Gerulatis“ se nalazi nedaleko od nje, a datira još iz rimskog doba.

Na planini Miroč nalaze se čak tri vidikovca, od kojih svaki pruža neverovatan pogled.

Možemo slobodno reći da je udaran period za posetu ovoj planini  još na samom početku maja meseca, s obzirom da se tada održava Jorgovan fest, a radi se o festivalu domaće radinosti i kuhinje.

S obzirom da je stanovnika na ovoj planini iz godine u godinu sve manje, aktivno se radi na razvoju turizma u cilju sprečavanja dalje migracije stanovništva.

Etno turizam je svakako nešto što ova planina može da ponudi, s obzirom da predstavlja pravu oazu mira, njena netaknuta priroda privlači mnogobrojne turiste, a gastronomski specijaliteti ovog dela Srbije su nadaleko poznati.

Ukoliko već posećujete ove krajeve, preporučujemo Vam da posetite i pravoslavni manastir Vratnu, koji datira još iz 14. veka, a osnovao ga je Nikodim Tismanski, rođak kneza Lazara. Kanjon reke Vratne nalazi se u blizini manastira, kao i takozvani kameni mostovi koji su takođe prelepi za videti.

Krstarenje rekom Dunav, predstavlja takođe jednu od glavnih atrakcija na ovom području.

Planina Miroč- smeštaj

Ponuda smeštaja na ovoj planini je zaista odlična. Cene su pristupačne za svakoga.

Navešćemo neke od smeštajnih objekata, to su hotel Trajan koji važi za jednu od najjeftinijih ponuda, nešto komforniji smeštaj možete naći u brvnari Ljubičine kolibe, kao i u hotelu Lepenski Vir koji poseduje bazen sa spa centrom.

Loading...

Pogledajte i ovo Još tekstova od autora